1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

10 Adımda E-Ticaret Sitesi Kurmak


0

E-ticaret sitesi kurmak günümüzün en gözde iş kollarından biri oldu. Pandemi ile birlikte artık insanlar alışverişlerini cep telefonları ile veya bilgisayarlarının başına geçip güvendikleri e-ticaret siteleri üzerinden yapmakta. Ülkemizde halen bazı insanların internetten alışveriş yapma konusunda tereddütleri olsa da insanlar online alışverişi sevdi diyebiliriz.

İnsanların online alışverişe olan ilgisini gören yeni girişimciler veya fiziksel ticaret yapan firmalar e-ticaretteki yarıştan kopmamak adına e-ticaret siteleri kurmaya başladı diyebiliriz. E-ticaret sitesi kurmak artık eskisi kadar zor ve maliyetli bir şey değil. Bu makalemizde kolayca e-ticaret sitesi kurmak için neler gerekiyor onu anlatacağız. Bu makaleyi okuduktan sonra anlattığımız 10 adımla sizde kendi e-ticaret sitenizi kurabileceksiniz.

E-ticaret sitesi kurmak
E-ticaret sitesi kurmak

10 adımda e-ticaret sitesi kurmak

E-ticaret sitesi kurmak için atılacak 10 adım aşağıdaki gibidir;

1-E-Ticaret yöntemini seçmek

2-Ürün grubunu seçmek

3-Alan Adı ve Hosting Seçimi

4-E-ticaret sitesi altyapısını belirlemek

5-Ürünlerin e-ticaret sitesine eklenmesi

6-E-Ticaret Yapmak için Şirket Kurmak

7-SSL Sertifikası ve gerekli ayarları yapmak

8-Ödeme sistemleri neler olacak

9-Kargo ve lojistik anlaşmalarını yapmak

10-Reklam çalışmaları yapmak

Gelin bu adımların detaylarını öğrenelim.

E-Ticaret yöntemini seçmek

E-ticaret 5 şekilde yapılır. Bunlar;

Olarak sıralayabiliriz. Bizim için doğru olan e-ticaret yöntemini nasıl belirleyebiliriz?

E-ticaret sitesi kurmak
E-ticaret sitesi kurmak

İlk aşama ürün veya hizmetlerinizi hangi platformlarda veya hangi kanallar üzerinden satacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Sizin için doğru olan e-ticaret modeli nedir, bu model ile ne tarz ürün ve hizmet satılabilir sorularına cevap verebilmek için detaylı bir araştırma ve plan yapmalısınız. Satış yöntemi olarak,

  • Kendi markanızı yaratıp bu marka üzerinden ürün satabilirsiniz.
  • Bilinen bir markanın bayiliğini alarak veya markanın ürünlerini satarak
  • Dropshipping (Stoksuz satış) yöntemi için bir satıcı ile anlaşarak.

Hangi ticaret modelini seçerseniz seçin kendi e-ticaret sitenizi kurun, Pazar yerlerinde mağazanızı oluşturun ve buralarda da satış yapmaya başlayın.

thumbnail
Önerilen Yazı
Pazar Yerleri mi E-ticaret Sitesi mi?

Ürün grubunu seçmek

Satış yapılacak ürün veya ürün gruplarını belirlemek e-ticaret yapmanın ilk adımlarından birisidir diyebiliriz. Ürün grubunu belirledikten sonra ürünlerin satılacağı hedef kitleyi belirlemek gerekiyor. ürünler hangi yaş aralığına, hangi cinsiyete satılacak belirlenmesi gerekiyor.

E-ticarette başarılı olmanın en önemli kuralı satış yapılacak doğru hedef kitleyi belirlemektir. Çünkü tanıtım, reklam, pazarlama gibi satışa yönelik bütün aksiyonlar doğru hedef kitlesine göre kurgulanacaktır.

30 yaş altı gençlerin internetten alışveriş konusunda daha bilgi ve daha istekli olduklarını hepimiz biliyoruz. Eğer ilk defa e-ticaret yapacaksınız e-ticarete atılmadan önce detaylı bir araştırma yapın. Gençler nerelerden alışveriş yapıyor, neler satın alıyor, rakipleriniz neler satıyor, hangi platformlara ilgi yüksek belirleyin. Bunları belirledikten sonra stratejiler belirleyip aksiyon almak daha mantıklı olacaktır.

Satış yapacağınız ürün gruplarını belirlerken,

  • Yaş grupları neler olacak?
  • Hangi cinsiyet için ürün belirlenecek? Kadın mı, erkek mi?
  • Rakipleriniz kim? Rakipleriniz hangi platformlarda neler satıyor?
  • Bozulma, kırılma, iade ihtimali yüksek olan ürünlerden uzak durmak mantıklı olacaktır.
  • Gönderimi kolay ve gönderim ücreti uygun olacak ürünleri satmak gerekir.

Alan Adı ve hosting seçimi

Alan adı e-ticaret sitenizin dijital adresidir. E-ticaret sitenizden alışveriş yapacak olan müşteriler size bu adres üzerinden ulaşacaktır. Nasıl ki kolay bir lokasyonda olan, akılda kalıcı bir isme sahip olan işletmeler daha çok satış yapar, alan adı seçiminde de kısa, akılda kalıcı isimleri alan adı olarak seçmek size avantaj sağlar.

alan adı seçimi
Alan Adı ve hosting seçimi

Nasıl ki işlek bir cadde üzerinde yer alan dükkanların kirası yüksektir, alan adlarını da işlek bir cadde üzerinde yer alan bir dükkan gibi düşünebilirsiniz. Müşteri potansiyeli yüksek olan her şeyin fiyatı takdir edersiniz ki daha pahalıdır.

Akılda kalıcı, insanların dikkatini çekecek alan adına sahip olmak daha fazla satış yapma ihtimalinizi doğuracaktır. Açacağınız e-ticaret sitesi için alan adı belirlerken bu mantıkla yaklaşmanız e-ticaret başarınızı etkileyecektir. Akılda kalıcı alan adları önceden alınmış olabilir.

Almak istediğiniz alan adı önceden alınmış ise alan kişi eğer site açmamış ise satmayı düşünebilir. Bunu öğrenmek için alan adı sahibi ile irtibata geçin. Belki uygun bir fiyata domaini size devredebilir.

Eğer tescil edilmiş bir markanız varsa tescil edilen marka doğrultusunda alan adı belirlemeniz gerekir. Ama eğer tescil edilmiş bir markanız yoksa sizin için uygun olan alan adını belirleyip onun marka tescilini yaptırın.

Alan adı alırken com uzantılı olmasına dikkat edin. Dünya gelinde bilinirliği en fazla olan ve en fazla tercih edilen alan adı uzantısı com uzantısıdır. Com uzantılı Alan adları ilk gelen alır kuralına göre alınmaktadır.

Eğer sizden önce birisi sizin almak istediğiniz alan adını almış ise com.tr uzantısını da tercih edebilirsiniz. Com.tr uzantılı alan adları resmi belge ile alındığından insanlara daha güvenli gelmektedir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Alan Adı Nedir, Nasıl Alınır?

e-ticaret siteniz için güzel bir alan adı aldıktan sonra e-ticaret yazılımınızın yayınını yapacak bir sunucu hizmetine ihtiyacınız olacak. Alacağınız sunucu hizmeti uptime skoru yüksek, SSD diski olan, RAM, CPU gibi donanımları iyi bir sunucu ise sitenizin çalışma performansını etkileyecektir.

İnsanlarda şöyle bir inanış var; “en pahalı hosting hizmeti alırsam sorun yaşamam”. Bu son derece yanlış bir düşüncedir. Öncelikle sizin ihtiyaçlarınız için için en uygun sunucuyu tercih edin. Kullanmadığınız, kullanmayacağınız özelliklere boşuna yerde para ödemeyin.

E-ticaret sitesi altyapısını belirlemek

e-ticaret sitesi açmak için Opencart, WordPress gibi ücretsiz e-ticaret yazılımlarının yanında ücretli yazılımları da tercih edebilirsiniz. Eğer e-ticaret maliyetleri konusunda kısıtlı bir bütçeye sahipseniz ücretsiz e-ticaret yazılımlarını tercih edebilirsiniz.

Ücretsiz e-ticaret yazılımları çok adetli ürünleriniz yoksa fazlasıyla işinize yarayacaktır. Ücretsiz e-ticaret yazılımları ile kolayca sitenizi kurup, hemen ürün ekleyerek satışa başlayabilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Ücretsiz E-Ticaret Sitesi Yazılımları 2024

Bunun yanında ücretli e-ticaret yazılımlarını da tercih edebilirsiniz. Ücretli e-ticaret yazılımlarını tercih etmeniz teknik destek almak konusunda size avantaj sağlar. Sitenizin güncellenmesi, güvenlik ayarlarının yapılması ücretli e-ticaret yazılımlarının en büyük avantajlarından biridir.

Hangi e-ticaret altyapısını seçerseniz seçin e-ticaret sitenizin teması kullanıcılara güven versin. Zira e-ticaret güven üzerine kuruludur. Alıcıda satıcıda birbirine güvenecek ki satış olsun. Güven konusunda en önemli etken sitenizin güzel, profesyonel bir temaya sahip olmasıdır.

Ürünlerin e-ticaret sitesine eklenmesi

e-ticaret altyapısını belirleyip güvenli bir sunucuya sitenizi kurduktan sonra sattığınız ürünlerin sisteme eklenmesi gerekir. Satmış olduğunuz ürünleri manuel olarak elle veya xml dosyası ile otomatik olarak ekleyebilirsiniz. Ürünleri elle yüklemek sizin için zahmetli ve uzun süreli olabilir.

Ürünlerin e-ticaret sitesine eklenmesi
Ürünlerin e-ticaret sitesine eklenmesi

Satmak istediğiniz ürünleri xml dosyası kolayca ekleyebilirsiniz. Xml daha önce dijital ortama eklenen ürünlerin başka sitelere de kolayca eklenmesini sağlayan dosya formatıdır. Ürünleri aldığınız toptancıdan alacağınız xml dosyası ile ürünleri otomatik olarak kolayca kendi e-ticaret sitenize ekleyebilirsiniz.

Satmak istediğiniz ürünleri eklerken çok dikkatli olmalısınız. Ürünlerinizin başlığını 65 karakteri geçirmeden, ürünün isminin geçeceği şekilde ekleyin. Ürün açıklamasını müşterinin kafasındaki sorulara cevap olacak şekilde girin. Ürünün görsellerini sağdan, soldan, önden görülecek şekilde, arka planı beyaz olacak şekilde çekin ve e-ticaret sitenize ekleyin.

thumbnail
Önerilen Yazı
E-Ticaret Sitelerinde Ürün Açıklamaları

E-Ticaret yapmak için şirket kurmak

İster fiziksel ticaret yapın, isterseniz e-ticaret yapın, isterseniz de sosyal medyadan satış yapın adı ticaret olan her faaliyetiniz için vergi mükellefi olmanız gerekiyor. vergi mükellefi olmadan yapılan her ticari faaliyet ilerleyen zamanlarda mali ve hukuki sorunlar doğurabilir.

Bu tarz sorunlar yaşamamak için mutlaka vergi levhanızı alın. Vergi mükellefi olmak için mutlaka Şahıs Şirketi, Limited Şirket veya Anonim Şirket kurmanız gerekiyor. Her şirket türünün kendisine mahsus bir takım avantajları var. E-ticaret yapmak için illa da şu şirket türü olacak diye bir zorunluluk yok.

Hangi şirket türünü kurmanız gerektiğini e-ticaret yaptığınız sektöre ve ticari hedeflerinize göre kendiniz tarafından belirlenmesi gerekiyor. Hangi şirketin kurulacağı, şirket kurarken neler yapılması konusunda bir mali müşavirden destek almanızı tavsiye ederiz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Oturduğun Yerden Online Şahıs Şirketi Kur

E-ticaret yapak için fiziksel olarak bir dükkan açmak zorunda değilsiniz. Şu an yaşadığınız evinizin bir odasını ofis olarak kullanabilirsiniz. Veya ofis kiralama hizmeti veren yerden bu hizmeti alarak da e-ticaret yapabilirsiniz. Eğer stoklu ürün satıyorsanız sattığınız ürünleri stoklayabilmek için mutlaka bir depoya ihtiyacınız olacak. E-ticaret işlerinizi u depodan da yürütebilirsiniz.

SSL sertifikası ve gerekli ayarları yapmak

E-ticaret siteleri ne kadar güvenli olduklarını gösterirlerse o kadar çok satış yapar. Bir e-ticaret sitesinin güvenli olduğunu gösteren en önemli unsurlardan biriside SSL Sertifikası sahibi olmaktır. SSL Sertifikası, web sitelerinin bilgileri güvenli bir bağlantı üzerinden ileten özel bir katmandır.

SSL sertifikası ile bilgiler 128 bit veya 256 bitile şifrelenerek gönderilir. Şifreleme ile gönderildiği için bir başkasının bu bilgileri görme ihtimali yoktur. Bu yüzden şu an için e-ticaret sitelerinde en güvenli kalkandır diyebiliriz. SSL sertifikası ücretli veya ücretsiz diye ikiye ayrılmakta.

Ücretli SSL sertifikası ortalama 8-10 dolar arasındadır. Ücretsiz SSL sertifikası da aşağı yukarı aynı işlevi görür. Ücretsiz SSL sertifikasını hosting hizmeti aldığınız yerden isteyebilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
SSL Sertifikası Nedir, Neden Önemlidir?

SSL sertifikası sahibi olduğunuzu e-ticaret sitenizde mutlaka belirtin. Güvenilir bir e-ticaret sitesi olduğunuz konusunda müşterilerinizi ikna edin.

Ödeme sistemleri neler olacak

E-ticaret sitesi açtıktan sonra çözüme kavuşması gereken alanlardan biriside ödeme sistemleridir. E-ticaret sitenizden satmış olduğunuz ürünlerin ücretini müşterilerinizden nasıl tahsil edeceksiniz bunu belirlemelisiniz. Eğer kredi kartı ile tahsilat yapacaksanız sitenize mutlaka sanal pos entegre etmelisiniz. Sanal pos bankalar tarafından verilen güvenli ödeme sistemidir.

ödeme sistemleri
Ödeme sistemleri neler olacak

Bir e-ticaret sitesinin kredi kartı olmadan ödeme alması düşünülemez. Kredi kartı ile ödeme e-ticaret siteleri için en iyi ödeme metodudur diyebiliriz. Kredi kartı ile müşterileriniz ürünleri taksitli alabilir.

Bunun yanında kredi kartı ile tahsilat yapmak bir güvenlik göstergesidir. Çünkü sanal pos alabilmek için mutlaka bir vergi levhasına sahip işletme olmak gerekiyor. O yüzden mutlaka sitenize sanal pos entegre edin. Sanal pos kullanmak için bankalar sizden komisyon alacaktır. Bu komisyon ücretinin ne kadar olacağını iyi araştırın.

Ayrıca bankalar tahsil edilen ücretleri belli bir süre sonra sizin hesabınıza gönderir. Bu sürenin de ne kadar olduğunu, bu sürenin sizin mali planınızı etkileyip etkilemeyeceğini çok iyi belirleyin.

Sanal pos haricinde e-ticaret sitelerinin kullanabileceği ödeme metotları aşağıdaki gibidir.

Güvenlik endişesiyle insanlar daha çok kapıda ödemeyi tercih etmekte. Kapıda ödeme ürünü kargo firması müşteriye teslim ederken müşterinin ürün ücretini ödemesidir. Kapıda ödeme ile ücret ödenebilmesi için mutlaka bir kargo firması ile anlaşılması gerekiyor.

Kapıda ödeme almak için kargo firması komisyon almakta. Ödeme konusunda müşterilerinize ne kadar çok seçenek sunarsanız o kadar iyi bir müşteri deneyimi yaşatmış olursunuz.

Kargo ve lojistik anlaşmalarını yapmak

E-ticaret sitesi üzerinden satılan ürünlerin satın alan insanlara ulaştırılması gerekiyor. bunun için de kargo firmaları ile anlaşmanız gerek. Kargo firmaları ile anlaşma yapabilmek için mutlaka vergi levhası sahibi olmanız gerekiyor.

Kargo anlaşmasını ürünü en uygun fiyata, en hızlı sürede götürebilecek kargo firmaları ile yapmak gerekir. Kargo ücreti ve ürünün hızlı teslimatı e-ticarette müşteri memnuniyeti açısından en önemli iki unsurdur. Bu iki unsur için insanlar ürün almaktan vazgeçebiliyor.

Kargo anlaşması yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise kargo firmasının şube sayısıdır. Türkiye’nin en ücra köşesine bile kargo gönderebileceğiniz kargo firmalarını tercih edin. E-ticarette satış sonrası ürün gönderimi çok önemli olduğu için bu işlerle ilgilenecek bir eleman görevlendirin.

Gelen siparişi en hızlı şekilde kargo firmasına teslim edin. Kargo süreçlerini önemsediğinizi müşterilerinize gösterin.

Reklam çalışmaları yapmak

Bir site ne kadar çok bulunur ise o kadar çok markalaşır. Bir e-ticaret sitesi bulunur olması için reklam çalışması yapması gerekir. Reklam çalışması yapmak için de reklam bütçesi ayırmanız gerek. Bütçenize göre yapabileceğiniz reklam çalışmaları;

  • Google reklamı vermek
  • Sosyal Medya reklamı vermek
  • İnfluencer kullanmak

Google Reklamı Vermek

Google reklam, insanların arama yaparken arama sonuçları kısmında en başta gösterdiği reklamdır. Google reklamı vereceğiniz zaman reklam vereceğiniz kelime kelimeler için size bir ücret önerilir. Bu ücret değişkendir. Yani sizin verdiğiniz ücretten yüksek bir ücret verilirse o kişinin reklamı gösterilir.

Rekabetin yüksek olduğu bir sekötrde reklam veriyorsanız bu ücret sık sık değişecektir. Google reklamları en çok tercih edilen reklam türlerinden biridir. Sizde arama sonuçlarında çıkana kadar, bilinir olana kadar Google reklamı vermelisiniz.

Google reklamları verebilmek için Google Ads hesabınızın olması gerekiyor. Gmail uzantılı mail adresiniz varsa Google Ads hesabınızı ücretsiz olarak kolayca açabiliyorsunuz. Hesabınızı açtıktan sonra reklam verme hedefinize göre Google reklam türlerinden istediğinizi kullanabilirsiniz

Sosyal Medya Reklamı Vermek

Her E-ticaret sitesi kendisine hedef kitlesinin olduğu mecralarda sayfalar oluşturmalıdır. Günümüzde en çok kullanılan sosyal medya platformları Facebook, İnstagram, Youtube, Tiktok, Linkedin, Pinterest’tir.

Sizde e-ticaret siteniz için buralarda hesap oluşturup paylaşımlar yapın. Yapmış olduğunuz paylaşımları reklam verin. Böylece bilinirliğinizi artırmış olursunuz. Günümüzde en çok kullanılan sosyal medya reklamları Facebook ve İnstagram reklamlarıdır. Youtube reklamları da tercih edilmesi gereken reklam mecralarından biridir.

thumbnail
Önerilen Yazı
İnstagram Reklam Verme Nasıl Yapılır?

Influencer ile Çalışmak

İnfluencer, sosyal medya platformlarında takipçisi ve etkileme gücü olan kişilere denir. Takipçisi çok olan kişilerin paylaştıkları şeyler takip edenleri tarafından çok önemsenir. Sizde işletme hedefleriniz doğrultusunda İnfluencerler ile çalışabilirsiniz.

Kategorinize uygun bir İnfluencer ile anlaşıp ürün veya hizmetlerinizin reklamını yaptırabilirsiniz. İnfluencer reklamı vermek diğer reklam türlerine göre pahalıdır. Kısa zamanda daha çok satış ve bilinirlik için mutlaka İnfluencerlar ile çalışın.

teşekkürler

Sonuç olarak…

E-ticaret sitesi kurmak için gerekli 10 adımı yukarıda anlattık. Bu adımlar siz korkutmasın. Hepsi son derece kolay adımlardır. Bu adımları ne kadar sağlam atarsanız o kadar başarılı olursunuz. Bu adımlar bir zincirin halkaları gibidir.

Biri olmadan diğeri ile bağlantı kurulamaz. E-ticaret ezbere, denem yanılma yolu ile yapılacak bir iş değildir. E-ticaret yapmak için mutlaka bilgi sahibi olmak gerekir. E-ticaret ile ilgili daha çok bilgi sahibi olmak için sitemizin E-Ticaret kategorisini ziyaret edin.

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir