KDV Beyannamesi belli süreler arasında maddi gelir elde eden işletme sahipleri tarafından beyan edilmektedir. Ülkemizin vergi sistemi beyan esasına dayanmaktadır. Yani ticaret veya e-ticaret yaparak maddi gelir elde eden işletmeler ne kadar para kazandıklarını yazılı olarak beyan ederler. Bu beyanlar sayesinde yapılabilecek usulsüzlüklerin önüne geçilmiş olur
Bu makalemizde KDV Beyannamesi nedir, KAD Beyannamesi nasıl doldurulur sorularının cevaplarını vermeye çalışacağız.
KDV (katma değer vergisi) beyannamesi nedir?
KDV Beyannamesi, Katma Değer Vergisi’nin kısaltmasıdır. Katma Değer Vergisi ise bir ürün veya hizmeti satın alan kişinin ürünü alırken aldığı yere belirlenen oranda vermiş olduğu vergi türüdür. Ülkemizde bir ürün veya hizmeti satın alan kişilerden üç farklı oranda KDV alınmaktadır. Bunlar;
- %1 KDV
- %8 KDV
- %18 KDV
Lüks olmayan temel tüketim mallarından ve barınma ihtiyacından %1 oranında KDV alınır. Süt, yumurta, peynir gibi tüketim ürünlerinden ise %8 KDV alınır. Beyaz Eşya, telekomünikasyon gibi temel tüketim ürünü sayılmayan ürünlerden de %18 KDV alınmaktadır.
Kısaca KDV yani Katma Değer Vergisi beyannamesi bir ürün veya satışı gerçekleştirenler tarafından devletin belirlemiş olduğu oranlarda satılan ürünlerden ne kadar kazanç elde ettiklerini devlete bildirmeleridir.
KDV beyannamesi nasıl hazırlanır?
KDV Beyannamesi, “Katma Değer Vergisi Beyannamesi Formu”nun doldurulması ile yapılır. KDV Beyannamesi Formu’nun siyah veya mavi tükenmez kalemlerle doldurulması gerekiyor. KDV Beyannamesi formu doldurulduktan sonra formu yaşamış olduğunuz ildeki vergi dairesine elden veya taahhütlü/iadeli taahhütlü olarak gönderebilirsiniz.
Teknolojinin gelişmesi Türk Vergi sistemi içinde uyarlanmıştır. Bu sayede işletmeler KDV Beyannamelerini İnternet Vergi Dairesi üzerinden E–Beyanname şeklinde de düzenleyip verebilir.
KDV Beyannamesi Formu düzenlenirken aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir;
- Mükellefe ait kişisel bilgiler yazılır.
- Mükellefin bağlı olduğu vergi dairesi, ili ve ilçesi belirtilir.
- KDV beyannamesinin verildiği döneme ait yıl yazılır.
- Vergilendirme döneminin aylık mı yoksa 3 aylık mı olduğu belirtilir.
- tabloda “tevkifat uygulanmayan işlemler” bölümü bulunmaktadır. 6, 8, 10 ve 12. satırlarda beyannamenin dönemine ait KDV miktarı hesaplanarak oluşturulan ve kesintiye uğramamış mal ve hizmet teslimlerinin KDV hariç tutarları, KDV oranlarına göre ayrıntılar girilir.
- 7, 9, 11 ve 13. satırlara ise hesaplanan KDV tutarları yazılmalıdır.
- tabloda “kısmi tevkifat uygulanan işlemler” bölümü bulunur. 14, 16, 18 ve 20. satırlarda bu alanla ilgili işlemlere ait KDV matrahları, KDV oranları ve KDV’nin ne kadarının kesintiye uğradığı yazılmalıdır.
- tabloda “Diğer İşlemler” bölümde hizmet ve teslim bedelleri ile hesaplanan KDV tutarı girilir.
- tabloda “İndirimler” bölümü bulunmaktadır. Varsa bir önceki dönemden devreden KDV tutarı girilir. Daha sonra mevcut döneme ait indirilecek KDV tutarı ve diğer tutarlar girilerek tablonun son satırında indirimler toplamı yazılır.
- tabloda “Sonuç Hesapları” bölümü bulunmaktadır. 38. satıra 31. satıra ait toplam hesaplanan KDV’den 37. satıra ait indirimler düşülerek bulunan farkın pozitif olması durumunda 89. satırda yer alan tutar ile karşılaştırması yapılır.
- Küçük olan tutar 38. satıra yazılır. Diğer satırlara ise hesaplanarak ödenmesi gereken KDV, iade edilmesi gereken KDV ve sonraki döneme devreden KDV tutarları yazılır.
KDV beyannamesi ne zaman verilir?
KDV Beyannamesi beyannameyi dolduran kişinin bağlı bulunduğu vergi dairesine her ayın 24.günü verilir.
KDV beyannamesi ne zaman ödenir?
KDV Beyannamesi, beyannameyi dolduran işletmenin bağlı olduğu vergi dairesine beyannamenin doldurulduğu ayın 26.günü akşamına kadar ödenmesi gerekir. Bir ürün veya hizmeti satın alan müşteriler KDV ödemesini aldığı ürün veya hizmetin ücretini öderken peşin ödemektedir.
KDV hesaplama nasıl yapılır?
KDV hesabı iki şekilde yapılabilir;
- Sadece KDV tutarını hesaplama
- KDV dahil edilmiş toplam tutarı hesaplama
KDV Tutarını Hesaplarken;
- KDV’sini hesaplayacağınız tutarı belirleyin.
- Yasal oranlardan ilgili olanı; %1, %8 veya %18 seçin.
- Var olan tutarı, seçtiğiniz oran ile çarpın.
KDV Dahil Toplam Tutarı Hesaplarken;
- KDV hesaplaması yapacağınız tutarı belirleyin.
- Hesaplama yaparken işinizle ilgili olan KDV oranını tercih edin.
- 1+KDV formülünü baz alarak belirlediğiniz orana “1” ekleyin.
- Oluşan yüzde ile belirlediğiniz tutarı çarpın.
KDV beyannamesi ile ilgili sıkça sorulan sorular
KDV beyannamesi ile ilgili okuyucularımızdan gelen sorulara kısa kısa cevaplar vermeye çalıştık. Yeni sorular geldikçe listeye eklenecektir.
KDV Beyannamesi Ne Zaman Ödenir?
KDV Beyannamesi, beyannameyi dolduran işletmenin bağlı olduğu vergi dairesine beyannamenin doldurulduğu ayın 26.günü akşamına kadar ödenmesi gerekir.
KDV Beyannamesi Ne Zaman Verilir?
KDV Beyannamesi beyannameyi dolduran kişinin bağlı bulunduğu vergi dairesine her ayın 24.günü verilir.