1. Anasayfa
  2. Kurumsal Haberler

Bir Şahıs Firmasının Teknoparka Girmesi Mantıklı mı?


1

Bir şahıs firmasının Teknoparka girmesi mantıklı mı? sorusuna cevap veriyoruz. Bir dönem Teknopark firmaları çok popüler ve prestijli sayılırdı. Çünkü Teknoparklar öyle her yerde kurulabilen yapılar değildi. Belli başlı büyük üniversite dediğimiz üniversiteler bünyesinde açılırdı. Teknopark kurulması zor olduğu için Teknoparklarda yer alan firma olmak da çok zordu.

Başta her ilde üniversite açılması gibi nedenlerle Teknopark sayılarında hızlı bir artış oldu. Bu artışta belki de en büyük neden Teknoparkta yer alan firmalar hiç vergi ödemiyor” şehir efsanesi olmuştur. Ama işin hiç de öyle olmadığının bilinmesi gerek.

Teknopark sayılarındaki bu artışla beraber buralarda yer alan firmalarda da aynı oranda patent, buluş sayısı aynı oranda artmasa da buraların boş kalacağı endişesi doğdu. Bu endişe Teknopark yönetimlerini firma seçme konusunda esnekliğe sevk etti.

Çünkü öncesinde bir şahıs firmasının Teknopark içerisinde yer alması mümkün değildi. Teknoparklardaki hızlı artış artık şahıs firmalarının teknoparklarda yer almasına imkan verdi.

Artık şahıs firmalarının teknopark içerisinde yer almaları mümkün iken asıl önemli soru şu oluyor; “Şahıs firmalarının Teknoparka Girmesi Mantıklı mı ?. Gelin bu soruya cevap verelim.

şahıs firmasının teknopark'a girmesi
şahıs firmasının teknopark’a girmesi

Firmalar neden teknopark içerisinde yer almak ister?

Bir çok firma Teknopark içerisinde yer almak istiyor çünkü Teknopark içerisinde yer almak aşağıdaki gibi avantajlar sağlıyor. Bunlar;

  • Teknopark içerisinde yer alan firmaların Ar-Ge, Yazılım ve Tasarım faaliyetleri kapsamında geliştirdikleri ürün satışlarından elde edilen gelirler Gelir ve Kurumlar Vergisinden (KDV) muaftır.
  • Teknopark firmalarına SGK İşveren Prim Desteği verilir.
  • Teknopark firması Ücret bordrolarında Damga Vergisi İstisnası hakkı kazanır. Yani Damga Vergisi ödemez.
  • Teknopark firmaları ithal ettikleri eşyaların başta Gümrük Vergisi olmak üzere her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kağıt ve yapılan işlemlerde Damga Vergisini ve harçlardan muaf sayılır.
  • Teknopark firmaları yazılıma dayalı ürün ve hizmetlerde KDV istisnasına sahiptir.
  • Teknopark içerisinde yer alan firmalar Ar-ge kapsamında yaptığı çalışmalar için bağlı olduğu üniversitenin imkanlarından ücretsiz veya dışarıya göre daha uygun fiyatlardan yararlanır.
  • Teknopark içerisinde yer alan firma olmak rakiplerine karşı ve diğer insanların nazarında prestij algısı oluşturur.

Yukarıda görüleceği üzere teknopark içersin de yer almak firmalara ciddi avantajlar sağlar. Bunların başında ki en önemli fayda yüzde 18 KDV muafiyetidir.

şahıs firmasının Teknoparka girmesi

Şahıs firması ile teknoparka girme süreci

Başlangıçta Teknopark da yer alabilmek için Şahıs Firması kurmanıza gerek yok. Öncelikle Ar-Ge ve/veya inovasyon temelli bir projenizin olması ve bu projenizin Teknopark yönetimi tarafından kabul edilmesi gerekir.

Kabul edildikten sonra şahıs firması kurmanız gerekiyor. Şahıs firması nasıl kurulur ile ilgili aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Şahıs Şirketi Kurmak 2023

Şahıs firmasını kurduktan sonra,

  1. Ticaret Odasına Kayıt Olmanız Gerekiyor. Teknoparka girecekseniz ticaret odası kaydı zorunlu. Ticaret odasına kayıt olmakla başlangıçta kayıt ücreti sonraki yıllarda da belirlenen miktarda yıllık aidat ödersiniz.
  2. Teknopark firması olabilmeniz için Bilanço usulü defter tutan şahıs firması olmanız gerekiyor. Bilanço usul olmazsanız zaten Ticaret odasına kayıt olamazsınız. Bunun ne olduğunu muhasebeciniz veya mali müşavirinizden öğrenebilirsiniz.

Şahıs firması ile teknoparka girmek mantıklı mı ?

Bir şahıs firmasının Teknoparka girmesi mantıklı mı? bu sorunun cevabını verelim. Bizce bir şahıs firmasının teknoparka girmesi mantıklı. Teknopark firması olmanız halinde,

  1. Teknoparkta yer alan bir Şahıs firmanız olsa da istediğiniz kadar personel çalıştırabilirsiniz.
  2. Yapmış olduğunuz Ar-ge, Yazılım Proje kapsamında gelirleriniz için kurumlar vergisi/gelir vergisi ödemezsiniz.
  3. Teknopark da yer alan şahıs firması olarak Katma değer vergisi de ödemezsiniz.
  4. Rakiplerinize nazaran prestijli bir konumda olursunuz.

Bütün bu bilgiler eşiğinde Teknoparka girecek bir şahıs firması olmak için Ticaret odasına kayıt ve her yıl aidat ödeyeceğinizi bilmeniz gerek. Eğer bu başlangıçta geliriniz olmadığı için sizi zorlayacaksa imkanlarınız düzelene kadar bir müddet bekleyin sonra Teknoparka girmek isteyin.

Son söz olarak eğer teknopark yönetimi sizi kabul ediyor ise ve ölçek olarak çok büyük bir şahıs firması değilseniz, proje dışı gelirleriniz yok veya çok az ise şahıs firması ile teknopark içinde faaliyet göstermek mantıklı bir tercih olabilir.

Teknopark konusu ile ilgili Başar Kaya tarafından Medium sitesinde yazmış olduğu Teknopark: Vergisiz Hava Sahası mı? konulu makaleyi mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. Ayrıca Teknopark başvuru süreci ilei lgili fikir vermesi için Yıldız Teknik Ünversitesi Teknopark Başvuru sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

eticaretsitesi, aktif olarak N11, Çiçek Sepeti, Trendyol gibi pazar yerlerinde mağazası olan, eticaret sitesi olan, e-ticaret ile ilgili edindiği tecrübeleri, öğrendiği bilgileri insanlarla paylaşmayı seven bir içerik yazarıdır. eticaretsitesi, gerçek ve tecrübe edilmiş bilgileri paylaşır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Sabri Akkuş 3 Nisan 2023

    Yardımcı olduğu için minnettarım, mükemmel bilgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir