AB testi web sitesi, mobil uygulama, reklam, landing page (varış sayfası) gibi bir çok alanda kullanılmaktadır. A/B testi için bir çeşit deney diyebiliriz. Yapılan dijital pazarlama çalışmalarında ikili kıyaslama yapılıp hangi sonucun daha iyi sonuç vermesi için testler yapmak gerekiyor. İkili kıyaslama için yapılaması gereken test A/B testidir.
A/B testi yapmak için iki farklı içerik, iki farklı tasarım birbiri ile yarışa sokulup yarış sonucunda hangi seçeneğin daha iyi performans sergilendiği görülüp o doğrultuda aksiyon alınması için fikir verir. Bu açıdan A/B testi dijital pazarlamacılar için son derece önemli olup web sitesinin ana sayfası, üyelik sayfası, satış sayfası gibi kısımlarda kullanılır.
A/B testi sayesinde elde edilmek istenen hedef (üyelik kaydı oluşturma, satış, tıklama vs.) çok kolay bir şekilde takip edilebilir.
A/B Testi teknik bir test gibi görünse de uygulanması son derece kolaydır. Bu makalemizde A/B testi nedir, A/B testi nasıl uygulanır gibi soruların cevabını vermeye çalışacağız. Sizlerde bu makale sayesinde kendi e-ticaret siteniz için A/B testleri yapabileceksiniz.
AB testi nedir?
A/B testi iki seçenekten hangisinin daha iyi performans gösterdiğini ölçmek amacıyla uygulanan bir deneye denir. A/B testi için bölme testi veya kova testi gibi isimlerde verilir. A/B testi içerik, görsel, indirme, gibi seçeneklerin iki farklı versiyonunun kullanıcılara rastgele gösterilip hangi seçeneğin daha iyi performans sağladığını ölçümlemek in yapılan bir deneydir.
A/B testi yapmak isteyen bir kişi test için birbirinden farklı iki seçeneği hazırlar. Hazırlanan bu içerikler rasgele kullanıcılara gösterilir. Kullanıcıların görseller karşısındaki davranışları ölçümlenerek hangi seçeneğin daha iyi performans sergilediği kayıt edilir. Test sonucunda kayıt edilen istatistikler kıyaslanarak hangi seçeneğin tercih edilmesi gerektiğine karar verilir.
A/B testi nasıl çalışır?
A/B testi yapmak için bir web sayfası veya uygulama ekranının ikinci bir sürümü yapılıp bazı yerler değiştirilir. Bu değişiklik bir başlık, bir düğme, bir renk veya objenin yeri olabilir veya ikinci sürümü birinciden tamamen farklıda yapabilirsiniz. Mevcut trafiğin yarısı orijinal tasarıma diğer yarısı ikinci tasarıma aktarılır.
Ziyaretçilerin ana tasarım ve ikinci varyasyon üzerindeki etkileşimleri ölçülür ve veriler toplanır. Toplanan veriler bir takım analiz programları ile analiz edilir. Analiz sonucunda seçeneklerin hangisi daha iyi performans sergilemişse onunla devam edilir.
Neden A/B testi yapılmalı?
A/B testi yapılan değişikliklerle ilgili verileri toplar. Toplanan veriler sergilenen davranışlarla ilgili bir takım öngörüler geliştirilmesine, bir takım hipotezler geliştirilmesine katkı sağlar. Başka bir deyişle önceden yapılan bir çıkarım yanlış olduğu ispat edilir veya kararsız kalınan bir davranış için emin olunur.
E-ticaret sitenizde yaklaşan 14 Şubat Sevgililer Günü için kampanya yapmak istiyorsunuz. Tasarımcınız iki tane tasarım yaptı. Bu iki tasarımdan ikisini de beğendiniz. Ama yalnızca biri için reklam çıkmanız gerekiyor.
Bu durumda hangi tasarımın daha iyi performans sergileyeceğini, insanların hangi tasarıma daha iyi cevap vereceğini A/B testi ile ölçümleyebilirsiniz. Yaptığınız test sonucuna göre hangi tasarım hedef kitlenizden daha iyi etkileşim aldıysa o tasarımı reklam çalışmanızda kullanırsınız.
E-ticaret sitenizin tasarımını değiştirmek istediğinizde sitedeki hangi renklerin insanlar üzerinde daha fazla etkili olduğu anlamak, tasarımda bir düğmenin doğru yerde kullanılıp kullanılmadığına emin olmak veya yaptığınız bir uygulama görselinin insanların uygulamayı indirmesi için teşvik ettiğini ölçümlemek için de A/B testini kullanmalısınız.
Yaklaşan Ramazan ayı için Ramazan Kampanyası yapmak isteyen bir işletme reklamda kullanmak istediği metnin insanlar üzerinde etkili olup olmadığını belirlemek için de A/B testi yapabilir. Bu amaçla hazırlanacak iki farklı metin kullanıcılara gösterilir ve kullanıcıların tepkisine göre hangi metnin kullanılması gerektiği belirlenir.
A/B testi yeni bir ürün tasarlarken, herhangi bir konuda yeni bir tasarım yaparken kullanıcıların tepkisini ölçmek için de kullanılabilir. Yeni bir ürün mevcut bir ürünün daha gelişmiş hali ise insanlara eski ve yeni hali gösterilerek insanların ürünle ilgili kanaatleri belirlenir.
Kısaca A/B testi bir çok amaç için kullanılabilir. Burada önemli olan sizin neyi, ne zaman ne şekilde ölçmek istediğinizi bilmenize bağlı. Neyi ölçmek istediğinizi bilmenin yanında test sonucunda elde edilen veri verileri doğru bir şekilde analiz edip, doğru çıkarımları yapabilmekte önemli.
A/B test işlemi aşamaları nelerdir?
Yapılmak istenen bir A/B testinin aşamaları şunlardır;
- Verileri Toplama
- Hedef Belirleme
- Hipotez Oluşturma
- Varyasyon Oluşturma
- Deneme Çalıştırma
- Sonuçları Analiz Etme
Verileri toplama
Verileri toplama, yapacağınız optimizasyona nereden başlamanız gerektiğine dair bilgileri toplamanızı sağlar. Size lazım olan verileri daha hızlı toplayabilmek için sitenizde veya uygulamanızda trafik yoğunluğu fazla olan yerlerden başlamanızı tavsiye ederiz. S
Sitenizde veya uygulamanızda trafiğin hangi alanlarda yoğun olduğu Google Analytics veya Ahrefs, Semrush gibi analiz araçları sayesinde öğrenebilirsiniz.
Hedef belirleme
Hedefleri belirleme, hazırlanan varyasyonun orijinal sürümden daha başarılı olup olmadığını belirlemek için kullanılan metrikleredir. Hedef belirleme bir ürünü satın alma, bir hizmete veya E-mail listesine abone olma gibi herhangi bir şeyde olabilir.
Hipotez oluşturma
Hipotez oluşturma, hedef belirlendikten sonra hazırlanan ikinci sürümün mevcut sürümden daha iyi olacağını düşündüğünüzden “neden A/B testi” yapıyorum hipotezleri geliştirmeye başlayabilirsiniz. Bulduğunuz hipotezleri liste haline getirin. Liste haline getirdiğiniz hipotezleri zorluklarına göre sıralayın.
Varyasyon oluşturma
Varyasyon oluşturmak için A/B testi aracınızda web sitenizde veya mobil uygulamanızda olmasını istediğiniz değişiklikleri yapın. Bu değişiklik bir düğmenin rengini değiştirme, öğelerin yerlerini değiştirme veya tamamen başka bir şey de olabilir. Bir çok A/B test aracı bu değişiklikleri kolayca yapabileceğiniz şekilde yapılmıştır.
Deneme çalıştırma
Deneme çalıştırma, yaptığınız değişikleri gözlemlemek için testi başlatın ve hedef kitlenizin teste katılmasını bekleyin. Teste katılan insanlarla ilgili veriler toplanır, etkileşimleri ölçülür. Sonuçların analiz edilmesi için veriler bir veri tabanında depolanır.
Sonuçları analiz etme
Sonuçları analize etmek için yapmış olduğunuz teste ait verileri bir takım analiz araçları ile açın. Analiz aracınız hazırladığınız ikinci sürüm ile ilk sürüm arasındaki performansı karşılaştıracak, istatistiksel olarak size farkları listeleyecektir. Sizde bu veriler ışığında nihai kararınızı vereceksiniz.
Çıkan sonuca göre ortaya çıkacak tabloyu diğer sayfalarınıza da uygulayıp uygulamayacağınız veya denemeye devam edip etmeyeceğiniz size kalmış. Yapmış olduğunuz test sonucu olumsuz veya sizi tatmin etmemiş ise yeni bir test başlatabilirsiniz.
Yapmış olduğunuz A/B test sonucu olumlu da olsa, olumsuzda olsa test sonuçlarını bir yere not alın. Burada edindiğiniz tecrübe ve bilgileri ihtiyaç duyulan zamanda kullanın.