1. Anasayfa
  2. E-Ticaret

API Nedir? Ne İşe Yarar?


0

API nedir, ne işe yarar hemen öğrenin. API, yazılımların ve programların kendileri arasında veri alışverişi yapabilmesini sağlar. API kavramı ve kullanım alanları artık sık sık hayatımıza girmeye başladı. Özellikle E-ticaret sitesi sahipleri API kavramına yabancı değildir. Ama yazılımdan uzak insanlar için API kavramı anlamsız gelecektir.

Bu makalemizde API nedir, API ne işe yarar, API kullanım alanları nelerdir gibi sorulara cevaplar vereceğiz.

API nedir
API nedir

API nedir?

API, İngilizce “Application Programming Interface” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kavram olup Türkçe karşılığı “Uygulama Programlama Arayüzü” anlamına gelmektedir. API herhangi bir yazılımın başka bir yazılımda kendisine tanımlanmış işlevleri kullanmalarını ve aralarında veri aktarımı yapılabilmesini sağlar. Kısaca API’yi birden fazla program veya yazılımın birbirleri ile sağlıklı bir şekilde iletişim kurmasını sağlayan küçük bir programcıktır diyebiliriz.

API’yi yazılımların birbirleri ile haberleşmeleri için tasarlanmış bir arayüz olarak da düşünebiliriz. API sayesinde iki program ve yazılım birbiri ile haberleşir ve birbirlerine veri gönderir.

Örneğin bir e-ticaret siteniz varsa ve Trendyol’da satış yapmak istiyor olabilirsiniz. E-ticaret sitenize eklediğiniz ürünlerin aynısını Trendyola eklemek hem çok zahmetli hem de zaman alacaktır. İşte burada yardımınıza API yetişecektir. API yani ara yazılım sizin e-ticaret sitenizdeki ürünleri Trendyol da ki mağazanıza aktaracaktır. Trendyolda satılan bir ürününüz olursa size haber verecek ve bunu ana stoğunuzdan düşürmesini sağlayacaktır.

API iki bilgisayar arasında bağlantı kurulmasını da sağlar. Örneğin A bilgisayarın kurulu olan bir programı B bilgisayarında olan başka bir bilgisayarda olan programla iletişim kurmasını, veri alıp veri göndermesini sağlayabilirsiniz.

api key nedir
api key nedir

API key nedir?

API Key kavramını Türkçeye “Uygulama Programlama Ara yüzü Anahtarı” şeklinde çevirebiliriz. API Key’i, iletişime geçecek olan iki yazılım veya iki program arasında erişim izni vermek şeklinde özetleyebiliriz. Yani iki yazılımın kapı şifresini birbirlerine verip rahatça giriş yapabilmesidir.

API Key iki program veya yazılımın birbirleri ile iletişime geçmesinin yanı sıra aynı zamanda kullanımı da takip etmek için kullanılır. Bu sayede kullanıcıların API’yı ne şekilde, ne sıklıkta ve nasıl kullandığı da öğrenilir.

API Key kullanım amaçları şunlardır;

  • Anonim trafiği engellemek
  • API çağrısı sayısını kontrol etmek
  • API kullanımlarını takip etmek
  • Erişim izinlerini takip etmek

API nerelerde kullanılır?

Uygulama Programlama Arayüzü anlamına gelen API kullanım alanı oldukça geniştir. Bu gün kullanmış olduğunuz bir çok yazılım, uygulama veya programda API kullanılmaktadır. Özellikle internet üzerinden kullanılan e-ticaret siteleri, uygulamalar, web siteler, devlet siteleri yoğun bir şekilde API kullanmaktadır. Örneğin bir e-ticaret sitesi müşterilerinin almış olduğu bir ürünü kargo ile göndermek istediğinde çalışmış olduğu kargoya müşteri bilgilerini, alınan ürünün ismini, adresini kargo entegrasyonu API’si ile gönderir.

Günümüzde API her alanda, bir çok şekilde kullanılmaktadır. Bazı API kullanım alanları şunlardır;

  1. Web tabanlı sistemler veya uygulamalar
  2. Veri tabanları ve veri yönetimi
  3. İşletim sistemleri
  4. Remote cihazların ve uygulamaların kontrolü, bağlantısı
  5. Bulut tabanlı teknolojiler
  6. Kısacası API, bir yazılım, uygulama veya programın başka bir yazılım, uygulama veya yazılım ile iletişim kurması gereken her alanda kullanılır.

API nasıl çalışır?

API, bir çok program, uygulama veya internet sunucusunda yer alır. Bir kullanıcı bir program veya uygulamadan bir işlem yapmak istediğinde yapacağı işlem ile ilgili bilgi alınması gerekiyorsa veya bir işlem yapılması gerekiyorsa API iki farklı program veya uygulama arasındaki işbirliğini sağlar. Verinin sağlıklı bir şekilde alınmasını ve işlemin yapılmasını sağlar.

Örneğin e-devlet uygulamasında Trafik Ceza Puanınızı öğrenmek istiyorsunuz. E-devlet giriş ekranına T.C kimlik numaranızı yazdığınızda sistem API vasıtasıyla Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü sistemi ile iletişime geçip yazılan T.C. kimlik numarasının kime ait olduğunu soracak ve oradan alacağı cevabı sizin ekranınıza getirecektir. Kısacası API birbiri ile iletişim kurması gereken tüm yazılım, program veya uygulamalarda amaca uygun çalıştırılır.

API ne işe yarar?

Biz farkında olmasak da gündelik hayatta kullandığımız bir çok uygulama ve yazılımda API teknolojisi kullanılmaktadır. Buradaki amaç uygulamaların ce cihazların birbirleri ile iletişime ve etkileşime geçmelerini sağlamaktır.

API kullanmanın faydaları şunlardır;

  • İki farklı program veya uygulamayı birbirine entegre edip tek ekranda başka uygulanın özelliklerinden yararlanabilirsiniz.
  • Başka bir uygulama veya yazılımın veritabanın alınan bilgiler başka bir uygulama üzerinden gösterilebilir
  • Başta e-ticaret siteleri olmak üzere web sitelerinde başka uygulamalardaki bilgiler alınarak üye girişi yapılabilir. Google Giriş veya Facebook giriş gibi.
  • E-ticaret sitelerinde ve kurumsal web sitelerinde üçüncü şahıs hizmetleri üzerinden ödeme alınabilir.
  • Başta e-ticaret siteleri olmak üzere bütün web sitelerine entegre edilerek yapıya daha fazla özellik entegre edilebilir.

Yukarıda yazdığımız API faydaları en çok bilinen ve karşılaşılan faydalardır. Bunun haricinde bir çok faydası daha bulunmaktadır. Günün ihtiyaçlarına göre yeni uygulamalar, yeni yazılımlar geliştirilip daha başka faydaları olacaktır.

api türleri
api türleri

API türleri nelerdir?

API’lerin kullanım şekilleri ve erişim yollarına göre 4 türü bulunmaktadır. Buna göre API türleri şunlardır;

  1. Public API
  2. Partner API
  3. Private API
  4. Composite API

Public API nedir?

Public API, bütün şirketlerin ve yazılımcıların kullanımına açık olan API türüdür. Bu API türünü ihlal etmeden isteyen herkes istediği gibi kullanabilir. Publıc API, Open API (açık API) olarak da bilinmektedir.

Private API nedir?

Private API, Publıc API’nın aksine sadece belli şirket veya yazılımcıların kullanmasına izin verilen API türüdür. Private API Türkçeye “Kapalı API” olarak çevrilir. Bu API türü Internal API olarak da bilinmektedir. Private API türünde dışardan erişime izin verilmez, erişilmemesi için de yüksek güvenlik önlemleri ile korunurlar.

Private API amacı şirketlerin iç sistemlerini ve verilerini birbirleri ile entegre etmektir. Örneğin bir şirketin İnsan kaynakları sistemi ile muhasebe sistemini entegre etmek gibi. Muhasebe birimi insan kaynakları sisteminden alacakları bilgilere göre maaş ve diğer ödemeleri yapacaktır.

Partner API nedir?

Partner API, özel olarak yetkilendirilen şirketlerin veya yazılımcıların erişebildiği API türüdür. Bu API türü genel olarak şirketler arasındaki aktiviteleri gerçekleştirmek için kullanılır.

Partner API türünde erişim yetkisi belli şirket veya yazılımcılara verildiği için dışardan erişim olmasın diye yüksek güvenlik önlemleri ile korunur.

Composite API nedir?

Composite API, birden fazla API’nın belirli bir düzende çalışıp benzer veya ayrı işleri yapabilmelerini sağlayan API türüdür. Bu API türü birden fazla karmaşık işleri yapılabilmesini sağladığı gibi, yapılan işin daha da hızlı gerçekleştirilmesini sağlar.

API protokolleri ve mimarileri nelerdir?

API’ler yazılımlar, uygulamalar, programlar arasında verilerin ve işlemlerin belli bir düzende iletilmesini sağlar. İletilen veriler ve işlemler belli bir düzen, belli bir sistem, belli bir protokol ve mimarilerin olmasını gerektirir. API’lerin belli bir düzen ve protokol çerçevesinde iletilmesine “API Formatları” denir.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan 3 API formatı bulunmaktadır. Bunlar şunlardır;

  1. REST API
  2. RPC API
  3. SOAP API
api örnekleri
api örnekleri

API örnekleri nelerdir?

Günümüzde kullanılan binlerce API türü bulunmaktadır. Bu API’ler hem kendi içerisinde hem de kendi dışındaki sistemler ile iletişim kurup veri iletişimi kurup işlemlerin belli bir düzen içerisinde yapılmasını sağlar. Günümüzde geliştiriciler tarafından sıklıkla kullanılan API örnekleri şunlardır;

  • Booking API
  • Currency Exchange API
  • NasaAPI
  • Open Weather Map API
  • REST Countries v1 API
  • Skyscanner API
  • Yahoo Finance API

API e-ticaret siteleri için neden önemlidir?

E-ticaret siteleri farklı hizmet altyapıları kullanarak müşterilerin alışverişleri hızlı yapmasını, sitelerine daha fazla fonksiyon kazandırılması ve işlemlerin belli bir düzende yapılmasını sağlamaktadır. Farklı sistemlerin birbirleri ile iletişime geçip birbirleri ile veri alışverişi yapabilmeleri ancak API’ler ile olmaktadır.

Örneğin e-ticaret siteleri müşterilerin almış olduğu ürünlere fatura kesmek zorundadır. E-ticaret siteleri faturanın kesilebilmesi için e-fatura altyapı hizmeti veren firmadan destek alması gerekiyor. İşte bu noktada e-ticaret sitesi e-fatura hizmeti veren firmayla API sayesinde veri alışverişi yaparak faturanın otomatik olarak sağlanır.

Yine başka bir örnek verecek olursak Trendyol, Hepsiburada gibi Pazar yerleri üzerinde satış yapan e-ticaret siteleri sitelerindeki ürünleri otomatik olarak API sayesinde mağazalarında saniyeler içerisinde ekleyebilmektedir.

API sayesinde e-ticaret siteleri karmaşık işlerinin tamamını kolay bir şekilde kolayca tek bir panel üzerinden yapılmasını sağlar.

Sizde API nedir, ne işe yarar makalemiz ile e-ticaret altyapınıza uygun, faklı hizmet türlerinizin birbirine bağlanıp daha kolay satış yapılabilmesi için API desteği alabilirsiniz.

Kullanıcılar bunları da sordu

API nedir, ne işe yarar makalesi ile ilgili kullanıcılarımızın sormuş olduğu sorulara kısa kısa cevap vermeye çalıştık. Bu konuda sizin de sormak istediğiniz soru varsa aşağıda ki torum bölümünden bize yazın, en kısa sürede cevap verelim.

API nedir ne işe yarar?

API, İngilizce “Application Programming Interface” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kavram olup Türkçe karşılığı “Uygulama Programlama Arayüzü” anlamına gelmektedir. API herhangi bir yazılımın başka bir yazılımda kendisine tanımlanmış işlevleri kullanmalarını ve aralarında veri aktarımı yapılabilmesini sağlar. Kısaca API’yi birden fazla program veya yazılımın birbirleri ile sağlıklı bir şekilde iletişim kurmasını sağlayan küçük bir programcıktır diyebiliriz.

API nedir örnek?

API iki farklı uygulamanın, yazılımın birbiri ile iletişim kurmasıdır. Örneğin cep telefonunuzdaki Whatsapp’ı her kullandığımızda, cep telefonumuzdan hava durumunu kontrol ettiğimizde biz görmezsek de arka planda bir API çalışır ve bize bilgileri gösterir.

API nerelerde kullanılır?

Türkçe karşılığı Uygulama Programlama Arayüzü anlamına gelen API bugün her alanda kullanılmaktadır. Örneğin bir e-ticaret sitesine üye olurken, bir Pazar yerinden aldığımız ürünün kargosu nere diye kontrol ederken, internet üzerinden uçak bileti alırken veya e-devlet üzerinden bir işimize yaparken biz görmesek bile arka plan bir veya birden fazla API çalışır.

API formatları nelerdir?

Günümüzde yaygın olarak kullanılan 3 API formatı bulunmaktadır. Bunlar şunlardır;
-REST API
-RPC API
-SOAP API

API türleri nelerdir?

API’lerin kullanım şekilleri ve erişim yollarına göre 4 türü bulunmaktadır. Buna göre API türleri şunlardır;
1-Public API
2-Partner API
3-Private API
4-Composite API

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir