1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Eğitim

Backlink Nedir, Nasıl Alınır?


0

Backlink nedir, nasıl alınır? hemen öğren. Hangi tür site açarsanız açın amacımız arama motorlarında en üst sıralarda çıkmaktır. Google başta olmak üzere arama motorlarında üst sıralarda listelenmek için adına SEO çalışması denilen bir çok şey yapılmakta. Google da üst sıralarda çıkmak adına yapılan SEO çalışmalarının en önemli basamaklarından biriside Backlink çalışması yapmaktır.

Backlink çalışması, herhangi bir web sitesinin başka bir web sitesine link vermesidir. Her hangi bir konudaki özgün içeriğiniz başka bir internet sitesi kullanıcısı tarafından fark edilip sizin makalenizi kaynak göstermesi ile internet siteniz bilinmeye, tanınmaya başlayacaktır.

Sitenizin başka insanlar tarafından bilinmesi, kaynak gösterilmesi arama motorlarının da dikkatini çekecek ve sizin sitenizi otoriter site diye konumlandıracaktır. Sitenizdeki içerikler ne kadar özgün ve faydalı olursa alacağınız backlinkler de kaliteli olacaktır.

Bu makalemizde e-ticaret sitesi sahipleri tarafından pek bilinmeyen backlink kavramı hakkında bilgi vereceğiz. Bu makale ile backlink nedir, backlink nasıl alınır, backlink alınırken nelere dikkat edilmelidir gibi konularda bilgiler vereceğiz.

Backlink nedir?

Backlink, İngilizce back (geri) link (bağlantı) kelimelerinden türetilmiş olup geri bağlantı anlamına gelmektedir. Backlink bir web sitesinin dış bağlantılarını ifade etmektedir. Backlik çalışması SEO çalışmasının önemli bir parçasıdır. Backlink bir web sitesinin başka bir web sitesinin adresini kendi sitesinde yazmasıdır. Backlinkler;

1-Ücretli backlink

2-Ücretsiz backlink

olarak ikiye ayrılmaktadır.  Backlinkin alınan siteye faydalı olması için link verilen sitenin kendisinden kaliteli olması gerekiyor. Alınan backlinkin kalıcı olması gerekiyor. Yani verildikten sonra silinmemesi gerekiyor.

Alınan backlinkin siteden kaldırılması siteye zarar verir. Ücretli backlinler bu şekildedir. Belli süreliğine verilmekte olup, süre bitiminde silinmektedir. Bu durumda siteye zarar vermektedir. Bu yüzden ücretli backlink alınmasını tavsiye etmiyoruz.

Google başta olmak üzere arama motorları güvenilir siteleri ön planda tutmaktadır. Bu yüzden almış olduğunuz backlinklerin güvenilir olması çok önemli. Bunu günlük hayatta birilerine referans olma veya kefil olma olarak değerlendirebiliriz.

Nasıl ki gerçek hayatta güvenilir olduğunu düşündüğümüz insanlara güvenir, onlara kefil oluruz. Referans olunan kişiden zarar gören ki geri dönüş yapıp senin referans olduğun kişi beni mağdur etti diyebiliyoruz.

Arama motorları da tıpkı insanlar gibi güvenilir sitelerden bağlantı almış sitelere güvenilir gözüyle bakmakta. Güvenilir olarak değerlendirilen sitede arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmakta. Referans olunan site eğer sıkıntılı olursa Google bu sefer referans olan siteye de iyi gözle bakmamakta.

O yüzden backlink verirken dikkatli olmak gerek. Tanımadığınız bilmediğiniz sitelere backlink vermemek gerekir. Backlink vermede aşağıdaki gibi iki kavram bulunmakta.

  • Dofollow Backlink
  • Nofollow Backlink

Dofollow backlink güvenilen, takip edilen backlink demektir. Dofollow olarak bağlantı alan site backlink aldığı sitenin otoritesinden faydalanır. Backlink alınırken Dofollow olmasına dikkat edin. Nofollow backlink ise güvenilmeyen, takip edilmeyen backlink demektir. Nofollow backlinklerin alınan siteye pek bir faydası olmaz desek abartmış olmayız.

Bazen beğendiğiniz bir makaleyi referans göstermek isteyebilirsiniz. Yani o siteye backlink vermek isteyebilirsiniz. Ama siz sadece o makaleyi beğeniyorsunuz sitenin diğer içeriklerine, kendisine kefil olmuyorsunuz. Bu durumu sadece bu makaleye kefil olduğunuzu belirtebilirsiniz.

Arama motorlarıda sizin sadece bu makaleye kefil olduğunu anlar. Bunun için link verirken “rel=”nofollow” etiketini kullanabilirsiniz. Bunun yanında bazen ücretli backlnk veya sponsorlu backlink verme durumunda kalabilirsiniz. Bu durumda sitenizin link verilen siteden zarar görmemesi için “rel=”sponsored” etiketini kullanmanızı tavsiye ederiz.

Backlink almak bir sitenin sıralamasını yükseltir. Arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkmasını sağlar. Güvenilir, kaliteli bir siteden backlink almak içeriğin daha kısa sürede, daha hızlı bir şekilde dizine eklenmesini sağlar.

Otoriter bir siteden baclink alınması bizimde otoriter bir site olduğumuz şeklinde değerlendirilir. Sitenizin almış olduğu backlinkleri Google Search Console aracını kullanarak kontrol edebilirsiniz. Search Console aracı ile hem dış backlinerinizi hemde iç bağlantılarınızı kontrol edebilirsiniz.

Backlink Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Backlink alırken nelere dikkat edilmelidir?

Backlink alma bir site için çok önemli olduğundan backlink alınırken çok dikkatli olunmalıdır. Backlink almanın siteniz için çok faydası olduğu gibi zararları da olabilmektedir. Hatta bilinçsizce yapılan backlink çalışması sitenizin arama motorları tarafından banlanması yani arama sonuçlarında listelenmemesine sebep olabilir.

Arama motorları bir web sitesinin backlinki nasıl aldığını çok dikkatli bir şekilde analiz eder, inceler. Eğer hile ile alındığı veya güvenilir olmayan sitelerden backlink alındığına kanaat getirilirse sitenize iyi gözle bakılmaz. O yüzden her önüne gelen siteden backlink alınmaz. Backlink alacağınız sitenin güvenilir ve kaliteli olmasına çok dikkat edin.

Almış olduğunuz backlinkleri uzun süreli olacak şekilde alın. Almış olduğunuz backlink bir süre sonra silinmemeli. Alındığında faydalı olan backlink silindiğinde sitenize faydalı olduğu oranda da zararlı olacaktır.

Backlink alınmadan önce backlink analizi yapmak gerekir. Arama motorları tarafından güvenilir olarak değerlendirilmeyen sitelerden kesinlikle backlink almayın. Backlink alacağınız sitenin otoritesinei spam skoruna dikkat edin. Bu konuda Semrush, Ahrefs, Moz gibi SEO sitelerinden yardım alın. Backlink alacağınız siteleri buralarda analiz edip otorite puanlarına, spam skorlarına dikkat edin. Bu konuda Moz Meet Link Explorer aracını kullanabilirsiniz.

Backlink nasıl alınır?

Web sitenize backlink alma yolları;

  • Başka bir web sitesinden kendi siteniz için tanıtım yazısı satın alabilirsiniz.
  • Blogger, WordPress.com gibi platformlardan paravan siteler oluşturup sitenize link verebilirsiniz.
  • Önemli blog yazarlarının yazmış olduğu makalelerin altında yer alan yorum kısmına yorum yaparak.
  • Blog yazarlarından sitenizi anlatan makale yazmaları isteyerek.

En önemli backlink alma yönteminin sizin tarafınızdan yazılan kaliteli, faydalı bir içeriğinizin hiç tanımadığınız site sahipleri tarafından kaynak gösterilmesi, alıntı yapılmasıdır. Bu şekilde bir backlink alma arama motorlarının da dikkatini çekip yazdığınız makalenin alanında otorite olarak kabul edilmesini sağlayıp, sıralamalarda da daha üstlere çıkarılacaktır.

Genel veya belli konularda açılmış olan forum sitelerinde açılmış olan konulara yorum yaparak insanları sitenizdeki ilgili makaleye yönlendirebilirsiniz. Bunun yanında sosyal medya sitelerinde belli gruplara üye olarak soru soran insanlara sitenizdeki ilgili makalelere yönlendirme yapabilirsiniz. Bu sayede sosyal medya sitelerinden backlink almış olursunuz.

Alınabilecek başka bir baclink alma yöntemi ise yazmış olduğunuz konulardaki konu başlıkları ile ilgili diğer siteleri takip ederek sitenizi kaynak göstermelerini veya yazdığınız konuya link vermelerini talep edebilirsiniz. Bu konuda site sahiplerine mail atabilirsiniz.

Wikipedia, Ekşi Sözlük gibi sitelerde bilginiz olan konularda içerik katkısı yaparak sitenizi kaynak gösterebilirsiniz.

Sitelerinde sorun yaşayan insanlara bilginiz dahilinde yardım edip kendi sitelerinden teşekkür eden bir yazı yazmalarını isteyebilirsiniz.

Burda bahsedilenlerin haricinde daha bir çok backlink alma yöntemi vardır. Rakiplerinizi, sektörünüzdeki diğer siteleri analiz ederek başka yöntemlerde bulabilirsiniz.

Nerelerden Backlink Alabilirim ?

Nerelerden backlink alabilirim ?

Bu sorunun aslında net bir cevabı bulunmamaktadır. Her siteden baclink alınmamalı. Backlink alınacak sitenin iyi analiz edilmesi gerekir. Backlink alınan sitenin içeriğinizle uyumlu olması gerekir.

Arama motorları artık backlinklerden gelen kullanıcıları analiz edip sitede ne kadar kaldıklarını, verilen backlinkin ne kadar faydalı olduğunu anlamanın yollarını arıyor. Backlink aldığınız siteden gelen ziyaretçiler sitenizde kalmalı, siteyi hemen terk etmemelidir. Ama bunların haricinde aşağıdaki sitelerden backlink alabilirsiniz

  • Forum sitelerinden
  • Sosyal medya sitelerinden
  • Blogger veya Medium gibi paravan sitelerden
  • Yorum yapılmasına müsaade edilen haber veya blog sitelerinden
  • Bilginiz olan konularda misafir yazar olarak başka sitelere içerik yazarak

Backlink e-ticaret siteleri için neden önemlidir?

Backlink almak her site gibi önemli olduğu kadar e-ticaret siteleri içinde çok önemlidir. Rekabetin günden güne zorlaştığı, farklılaşmanın imkansıza yakın hale geldiği günümüzde kaliteli içerikler üreterek alanında bilinen güven duyulan ve kaynak gösterilen bir site haline gelebilirsiniz. E-ticaret siteleri için backlink almak aşağıdaki nedenlerden dolayı önemlidir. Bunlar;

  • E-ticaret sitenize daha fazla ziyaretçi çekersiniz.
  • Google başta olmak üzere arama motorlarında daha üst sıralarda çıkarsınız.
  • Farklı kullanıcıları sitenize kolayca yönlendirebilirsiniz.
  • Güven duyulan ve otorite kabul edilen bir site haline gelirsiniz.
  • Organik trafiğiniz ve görüntülenme sayınız artar.
  • Arama motorları tarafından indexlenen kelime sayınız artar.
  • E-ticaret sitenize referral trafik sağlarsınız.
  • E-ticaret sitenizin marka bilinirliğinizi artırırsınız.
4/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir