1. Anasayfa
  2. Dijital Pazarlama

A’dan Z’ye Blog Açmak Rehberi 2024


0

Blog açmak sanıldığı kadar zor değil. İnternetten bilgi öğrenmenin en kolay yolu blogları ziyaret etmektir. Herhangi bir konuda bir şey öğrenmek veya araştırmak istediğimizde ilk yaptığımız Google arama moturunu ziyaret edip aramak istediğimiz kelimeleri yazdıktan sonra çıkan sonuçlar üzerinden ilerliyoruz.

Durum böyle olunca bebek bakımından yemek yapımına, film önerisinden çiçek sulamaya kadar geniş bir yelpazaede blog sitesi açıp ziyaretçilerine içerik hazırlamaya başladı.

Blog açmak
Blog açmak

İnsanlar online alışverişin rahatlığını anladıktan sonra bütün ihtiyaçlarını internet üzerinden karşılamaya başladı. Alışveriş siteleri satmış oldukları ürünle ilgili ürün sayfasında veremedikleri bütün bilgileri sitelerinin blog kısmından verebileceklerinin yolunu bulunca onlarda bloglara ağırlık vermeye başladı.

E-ticaret siteleri bir zaman sonra bloglarında ne kadar çok içerik olursa arama motorları o kadar fazla bilgileri indexliyor ve o oranda da sitelerine ziyaretçi gönderiyordu. Bu gerçeği öğrenen alışveriş siteleri ürün kullanımı, ürünlerin faydaları, ürünlerin bakımı gibi bir çok bilgiyi blog kısmından vermeye başladı.

Bir çok kişi halen blog açmak 2023 yılında halen daha geçerli mi diye merak etmekte. İçeriğin değer kazanmasıyla doğru orantılı bir şekilde bloglarda önemini artırmış, her alanda ticari bir mahiyet kazanmıştır.

Bloglar bir e-ticaret sitesinin trafiğini artırabilir, bir blogger’a Adsense üzerinden kazanç sağlayabilir ve potansiyel müşterilerinizi vermiş olduğunuz hizmetler ile ilgili bilgilendirebilirsiniz. Blogların günden güne önem kazanması ile günde ortalama 4 milyon civarinde içeriğin bloglarda yayınlandığı tahmin edilmektedir.

Blog açmak 2023 yılında da bundan sonra ki yıllarda da önem kazanacağından bu makalemizde başarılı bir blog nasıl açılır, sıfırdan blog nasıl oluşturulur, bloglardan para nasıl kazanılır konularında  A’dan Z’ye blog açma rehberi ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Blog açmak hakkında en çok merak edilen sorular

Makalemizin bu bölümünde bir çok kişinin aklından geçen blog açma sorularına hızlıca cevaplar vermeye çalışacağız. Sonrasında blog oluşturmak için yapılması gereken işlemlerle devam edeceğiz.

Blog Nedir?
Blog nedir?

Blog nedir?

Blog nedir sorusuna verilebilecek en kısa cevap şu an okuduğunuz şeydir. Muhtemelen bu makalemize Google üzerinden “blog nedir” araması üzerinden veya buna benzer bir arama sonucunda ulaştınız. Merak edilen bir konu hakkında alanında bilgili biri tarafından yazılan yazılara blog denir.

Bloglar aslında düzenli yayınlanan içeriklerle yeni okuyucular edinen, gelir elde etme amacı güden bir web sayfasıdır. Açılan bir blog ile para kazanmanın bir çok yöntemi bulunmakta. Blog üzerinden para kazanma yöntemlerini makalemizin ilerleyen kısımlarında daha detaylı anlatacağız.

Neden bir blog açmalıyım?

Bir blog açmak kendi işini kurmanın, web yazarı olmanın en kısa, en basit ve en ucuz yolllarından biridir. Açacağız blog size doğrudan çevrimiçi kazanç elde etmenizi sağlar.

Blog olurşturmak günümüzde artık sanıldığı kadar zor değildir. Blog açmak için ileri düzey tekni bilgi sahibi olmanız da gerekmez. Blog açma da önemli olan okuyucularınızı bilgilendirecek ve belirli kriterleri karşılayabilecek kadar güzel içerikler üretebilmektir.

Yazılan blog yazılarının Google başta olmak üzere arama motorları tarafından iyi sıralama alması için SEO kriterlerini karşılaması gerekiyor.

İnsanlar yazılarımı neden okusunlar ki?

Bir çok insan alanında çok bilgi ve tecrübe sahibi olsada blog yazmaya başlayamaz, cesaret dahi edemez. Yaşadıkları en önemli kaygı “kimse benim yazdıklarımı okumaz” düşüncesidir. Hatta bu düşünceyi daha da ileri götürüp aile bireylerinin, arkadaşlarının ve çevresindeki insanların yazdıkları makaleler ile ilgili kendileri ile dalga geçileceğini düşünür.

Aslında insanların böyle düşünmesi normal, çünkü blog yazarlığı jalen daha ülkemizde profesyonel bir iş gibi görülmemesidir. Ama ilerleyen zamanlarda blog yazan insanların sayısı artması, blog açan insanların bu işlerden para kazandıklarının görülmesi ile blog yazarlığıda profesyonel bir iş gibi kabül edilecektir.

Blog yazmaya başlamak hala yantıklı mı, yoksa pazar çoktan doymuş mu?

Blog açmayı düşünen veya blog açmak isteyen herkesin aklındaki düşünce “Blog Yazmaya Başlamak Hala Mantıklı mı, Yoksa Pazar Çoktan Doymuş mu?” sorusudur. Dünyanın en büyük içerik oluşturucusu olan WordPress üzerinde her ay ortalama 70 milyon makale yayınlanmakta.

Bunun gibi rakamları gören kişilerin pazarın doymuş olacağını düşünmesi son derece normal. Ama şundan emin olabilirsiniz ki Pazar halen daha aç. Uzun sürede doyacağa benzemiyor. Çünkü içerik tüketen insan sayısı içerik üreten insan sayısından fazla. Her gün hayatımıza yeni yeni konular girmekte.

Bu konuların öğrenilmesi için makalelere ihtiyaç var. Her gün çevremizde değişik değişik olaylar cerayan etmekte bu olayların izah edilmesi için makale lere ihtiyaç var. Her gün yeni yenü ürünler, hizmetler çıkma. Bu ürün ve hizmetlerin insanlara anlatılması için makalelere ihtiyaç duyulmakta.

Görüleceği üzere pazarın doyacağı yok. O yüzden şundan emin olabilirsiniz blog yazmaya başlamak hala mantıklı ve içerik pazarı doymuş değil. Bu yüzden bu günden hemen bloğunuzu oluşturun. Çünkü bu günden blog oluşturmamanız yarından geç olacaktır.

Blog oluşturmaya başlamınızı tavsiye ediyoruz ama dikkat etmeniz gereken en önemli konu sizinle beraber aynı konuyu yazacak yüzlerce, binlerce yazarın olacağını bilmeniz gerekiyor. Bu nokta da farklı olmak devreye giriyor.

Mevcut rakiplerinizden farklı balış açılarıyla, farklı bir dille konuları yazarsanız inanın arama motorlarıda okurlarınızda içeriklerinize bayılacak. Sanırım bu durumu en iyi anlatan Jack Trout’un “Farklılaş ya da Öl” sözü olacaktır.

Bir bloğu sıfırdan oluşturmak için teknik bilgiye ihtiyacım var mı?

Blog oluşturmak isteyen insanların yaşadığı tereddütlerden biriside “Bloğu Sıfırdan Oluşturmak için Teknik Bilgiye İhtiyacım Var mı?” endişesidir. Bu soruya verebileceğimiz en kısa cevap HAYIR olacaktır. Blog oluşturmak için teknik bilgi gerekmiyor. Günümüzde artık Blog oluşturmanıza yardımcı olacak bir çok araç bulunmakta. Bu blog araçları nelerdir yazımızın devamında anlatacağız.

Blog Yazarak Para Kazanabilmem Hala Mümkün mü?
Blog yazarak para kazanmak hala mümkün mü?

Blog yazarak para kazanmak hala mümkün mü?

Blog yazarak para kazanılır mı sorusuna vereceğimiz en kısa cevap EVET olacaktır. Doğru adımları attıktan sonra ister ek gelir elde etmek için, isterseniz de tam zamanlı işinizi bırakarak yazmaya başlayın blog yazarak para kazanabilirsiniz. Blog yazarak para kazanma ister kendi içeriklerinizi yazarak, isterseniz de başka bloglara yazarlık yaparak şeklinde olacaktır.

Blog nasıl oluşturulur?

Blog oluşturmak için aklınızdaki sorulara cevap bulduktan sonra blog nasıl oluşturulur sorusuna cevap verelim. Başarılı bir blog oluşturmak için aşağıdaki adımları atmanız gerekir. Bunlar;

  1. Blog açma nedeninizi nedir? Onu belirleyin.
  2. Blog oluşturacağınız kendi niş alanınızı bulun.
  3. Alan adı ve hosting servisi satın alın
  4. Bloğunuzun tasarımını ve yapısını oluşturun
  5. Bloğunuzun ana sayfalarını oluşturun
  6. Anahtar kelime araştırması yapın ve makale planınızı oluşturun
  7. İlk makalenizi yazın
  8. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) yapın

Yukarıda anlattığımız bütün adımları tamamladıktan sonra, blog sayfanızdan kazanç elde etmeye başlayabilirsiniz.

Blog açma nedeninizi bulun

Blog oluşturmaya ve yazılarını yazmadan önce cevabını bulmanız gereken bir soru var, “blog açma nedeniniz nedir?”. Bu sorunun doğru cevabını bulmak bundan sonraki performansınızın devamını ve açtığınız blogdan para kazanmak doğru adımlar atmanızı sağlayacaktır.

Neden blog açmak istiyorsunuz sorunun cevabını bulduktan sonra hedefleriniz nelerdir, yazdığınız makaleler ile okuyucularınıza ne gibi değerler iletmek istiyorsunuz, yazdığınız makalenin vermek istediği mesaj nedir.

Şu bir gerçek ki açılan blogların %60’ı bir süre sonra terk ediliyor. Bunun belkide en önemli nedeni blogların istikrarlı bir gelir elde edemeyiş olmasıdır. Ama bununla beraber alanında bilinen, trafiği yüksek ve aylık yüksek kazançlar elde eden bir çok blog bulunmakta.

Başarısız olan, aylık kazanç sağlayamayan blogların ortak noktası alanlarında fark yaratamamış olmasıdır. Yazı yazdığınız alanda farklı olamazsanız, insanların dikkatini çekemezsiniz. Simon Sinek’in de dediği gibi, “İnsanlar ne yaptığınızı değil, neden yaptığınızı satın alırlar.”

Kendi nişinizi seçin!

Neden blog açmalısınız? Sorusunun cevabını bulduktan sonra açacağınız bloğun eylem planını hazırlayabilirsiniz. Eylem planı aşamasında geçmeden önce blog açacağınız kendi niş alanınızı belirlemelisiniz. Kendi niş alanından kastımız ise bloğunuzun temelini oluşturacak tematik alandır. Örneğin en iyi yaptığınız, yapmaktan hoşlandığınız şeylerdir. Yemek yapma, seyahat etme, futbol, teknoloji gibi alanlar.

Niş alanla ilgili olarak Decathlon firması e-ticaret sitesi üzerinden satmış olduğu ürünlerin nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili blog içerikleri yayınlamakta. Bu sayede Decathlon firmasından ürün satın alan insanlar ürünlerin nasıl kullanılması gerektiğini kolayca anlayabilmekte.

Niş alan belirlerken insanların yaptığı en büyük yanlış herkese hitap etmeye çalışmaktır. Herkese hitap etmeye çalışmak niş alan belirlerken yapılan hatalı bir davranıştır. Belirlemiş olduğunuz niş alan ne kadar spesifik olursa başarılı olma şansınız da o kadar artacaktır.

Genel alanlarda başarılı olmak için ya devrim yapacak nitelikte fikrinizin olması veya çok büyük bir bütçeye sahip olmanız gerekir. Rekabet dolu bir niş alanda faaliyet göstermek tahmin ettiğinizden de zor olacaktır. Oyunun kuralları siz gelemden önce belşrlenmiş ve siz bu kurallara uymak zorundasınız. Ama rekabetin az olduğu bir niş alanda faaliyet göstermek sizi başarılı yapacaktır.

Gerçek hayatta insanlar size tutkularınızın peşinden gidin diye tavsiye de bulunur. Bu blog da biraz daha faklıdır. Tutkularınızı insanların dikkatini çekecek, onların hayatlarını kolaylaştıracak, onların hayatlarında bir değere dönüştürmeniz gerekiyor.

Tutkular belli bir dönemden sonra azalabiliyor, başka tutkular önem kazanabiliyor. Bu durumda da açılan blog terk edilebiliyor. İnsanların açtığı bloglarda başarısız olmalarının en büyük nedenlerinden biriside budur. Açtığınız bloğu bir tutkudan ziyade tutkuyla yönetin.

Yapmış olduğunuz iş size gelir getirmedikten sonra bir süre sonra size sıkıcı gelmeye başlayacaktır. Sıkcı olan bir şey ise uzun süre devam ettirilemez ve terk edilir. İnternet tutkuyla başlayıp gelir elde edememiş bir çok blogla dolu. Açtığınız bloğun niş bir alanda olmasını ve size kazanç sağlayacak nitelikte olmasını sağlayın.

thumbnail
Önerilen Yazı
En Popüler Niş İş Fikirleri 2024
Alan Adı ve Hosting Servisi Satın Alın
Alan adı ve hosting servisi satın alın

Alan adı ve hosting servisi satın alın

Blog açma nedenizi bulup niş bir alan belirledikten sonra blog oluşturmak için gereken bir diğer adıma geçebilirsiniz. Bu adımda açacağınız bloğunuza bir isim belirlemeniz ve bu ismi satın almanız gerekmekte. Bloğunuz için belirleyeceğiniz isim iyi bir çağrışım yapıp, yapmış olduğunuz işin özünü anlatabilecek nitelikte olmalıdır.

Amacınız kişisel markanızı oluşturmak ise kendi adınızı ve soyadınızı blog ismi olarak belirleyebilirsiniz. Ama alanında bilinen bir marka oluşturmak istiyorsanız da kısa akılda kalıcı, söylenmesi kolay bir isim olmasına dikkat edin.

Bloğunuz için gereken ismi belirledikten sonra bu ismi satın almanız gerekmekte. Burada dikkat edilecek en önemli unsur belirlemiş olduğunuz ismin daha önceden satın alınmamış olması gerekmekte. Eğer önceden biri satın almışsa bu ismi satın alamazsınız.

Belirleyceğiniz ismin yani alan adının uzantı olarak com uzantılı olmasına dikkat edin. Com uzantılı alan adları 10-12 dolar civarında olup en az bir yıllık olarak alınmaktadır. Ama bütçenizin durumuna göre 1, 3, 5 veya 10 yıllık olarak da alabilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Adım Adım Alan Adı Nasıl Alınır?

Alan adını belirledikten sonra blogunuzun yayın yapması için bir hosting hizmeti satın almanız gerekmekte. Hosting hizmetleri kurumsal firmalarda yıllık ortalama 20 dolar civarında . Biir çok hosting firması bulunmakta.

Bu firmaların sunmuş olduğu özellikleri araştırığ sizin için en uygun olanını seçmelisiniz. Hosting hizmetleri genelde yıllık olup istenilmesi durumunda 1, 3, 6 aylık olarak da satın alınabilmekte.

Bloğunuzun tasarımını ve yapısını oluşturun

Hostingi ev yapacağınız arsa, alan adını da evinizin sokak adresi gibi düşünebilirsiniz. Şimdi belli bir adres (alan adı) de bir arsa (hosting) üzerinde ev yapabilirsiniz. Yapacağınız ev için mimari plana(blog alt yapısı) ve evinin dekostonanuna (blog teması) ihtiyacınız var.

Blog oluşturma kısmında açacağınız blog için blog yazılımına ihtiyacınız var. Dünya üzerinde en çok tercih edilen blog yazılımı WordPress yazılımıdır. WordPress yazılımını kendi sitesinden ücretsiz indirip aldığınız hostinge transfer edip kurulumu kolayca yapabilirsiniz. Artık bir çok hosting bir bir tuşla ototmatik wordprees kurulumu yapabiliyor.

Blog altyapısını WordPress ile kurduktan sonra blog tasarımı belirlemeniz gerekiyor. WordPress üzerinde standart olarak gelen bir çok blog teması bulunmakta. Bunları ücretsiz seçip kullanabilirsiniz.

Ama eğer bu tasarımları beğenmediyseniz www.themeforest.net adresinden binlerce tasarım içinden beğenizi satın alıp kolayca entegre edebilirsiniz.

Seçeceğiniz blog tasarımının sade, göz yormayan renk tonlarına ve yazı fontlarına sahip olmasına dikkat edin. İyi bir tasarım insanların bloğunuza güvenmesini ve sizin alanında uzman biri oldunuz ilenimini verir.

WordPress’te hangi eklentileri kullanmalısınız?

WordPress blog yazılımını kurup temanızı da belirledikten sonra sitenizin performansını artırmak için bazı eklentileri kurmanız gerekir. Bu eklentileri çok kolaylıkla kurup aktive edebilirsiniz. Bu eklentileri kurup aktive edebilmek için teknik bilgi sahibi olmanıza gerek yok.

WordPress açık kaynak bir yazılım olduğu için wordpress ile ilgili yapılmış binlerce ücretli ve ücretsiz modül, eklenti bulunmakta. Bu eklentileri iyice araştırıp kurmanızı ve sitenizde çok fazla eklenti kurmamanızı tavsiye ederiz. Çok fazla eklenti sitenizin performansını düşürecektir.

Sitenizin performansını arttırmaya yardımcı olacak aşağıdaki 5 Temel Eklentiyi kurmanızı tavsiye ederiz. Bunlar;

  1. Yoast SEO: Bu eklentiyi wordpress bloğunuzun tüm seo ayarlarını yapmak, site haritalarını, robots.txt dosyalarını ve sayfa başlıklarını optimize etmek için kullanabilirsiniz.
  2. Elementor: WordPress’teki en iyi sayfa oluşturucu eklentisidir. Temel olarak bloğunuzun tüm sayfalarını oluşturmanıza ve tamamen özelleştirmenize izin verir. 
  1. ShortPixel: WordPress medya kitaplığınıza yüklediğiniz tüm görselleri otomatik olarak optimize eden çok kullanışlı bir eklentidir.
  2. Autoptimize: Bu eklenti sitenizin kodlamasını her zaman temiz ve hızlı bir halde tutmanızı, bu sayede de bloğunuzun daha hızlı açılmasını sağlar.
  3. Header Footer Code Manager: Bu eklenti ile kod bilgisi bilmeden bloğunuzun üstbilgi (header) veya altbilgi (footer) kodu ekleyebilirsiniz.
Anahtar Kelime Araştırması Yapın ve Editöryal Planınızı Oluşturun
Anahtar kelime araştırması yapın ve editöryal planınızı oluşturun

Anahtar kelime araştırması yapın ve editöryal planınızı oluşturun

Artık bloğunuz tamamen kuruldu. Artık bloğunuz için içerik oluşturabilirsiniz. Ama içerik oluşturmaya başlamadan önce yazacağınız makaleler ile ilgili anahtar kelime araştırması yapıp, bundan sonraki süreçte yazacağınız makaleler için makale planı oluşturmalısınız.

Yazacağınız makale başlıklarını belirlemek için Facebook da blog kategorinize uygun gruplarda, Ekşi Sözlük gibi sitelerde hangi soruların sorulduğunu belirleyin. Böylece en çok sorulan soruları, en çok ilgi gösterilen konuları belirlersiniz.

Makale yazacağınız konuları belriledikten sonra Google Kelime planma aracı ile anahtar kelimelerinizi belirleyin. Google Kelime planlama aracı ücretsiz bir araçtır. Bu araç ile yazacağınız makale de hangi kelimelerin geçmesi gerektiğimi kelimelerin aylık aranma hacimlerine bakarak anlayabilirsiniz.

Aylık aranma hacimleri yüksek olan kelimeleri belirleyip sonrasında bu kelimelerin rekabet düzeylerini belirleyin. İnsanların en çok yaptığı hata aranma hacmi en çok olan kelimeyi belirlemek oluyor.

Aranma hacmi yüksek olan kelime aynı zamanda rekabetinde yüksek olduğu keliemelrdir. Bunların yerine aranma hacmi olup rekabet düzeyi düşük, uzun kuyruklu anahtar kelimelere odaklanın.

Yazacağınız makalelerde anahtar kelime araştırması için aşağıdaki kelime araçlarını da kullanabilirsiniz.

  • Google Trends
  • Keyword Surfer SEO (Chrome eklentisi)
  • Wordtracker
  • Semrush 

İlk makalenizi yazın

Artık anahtar kelimeleriniz ve makale planınız hazır olduğuna göre ilk makalenizi yazmaya başlayabilirsiniz. Yazacağınız makalede dikkat etmeniz gereken en önemli konu yazdığınız makalede okuyucularınızı ve Google’ı tatmin etmek.

Diğer konu ise her zaman kaliteli ve fark yaratan içerikler oluşturmalısınız. Çok okunmanızı sağlayacak makaleleri yazmak içim aşağıdaki hususlara da dikkat edin. Bunlar;

  • Yazdığınız makalelerde hemen uygulanabilecek çözümler sunun. İnsanlara içtenlikle, samimi bir şekilde yardım edin.
  • Makale yazdığınız konularda becerilerinizi ve bilginizi kanıtlayın. Yazdığınız makaleyi güvenilir kaynaklar ve gerçek sonuçlar ile destekleyin.
  • Okuyucuyu hayal kırıklığına uğratmayacak ölçüde, etkileyici başlıklar seçmeye özen gösterin.
  • Makalenizde basit ve kısa cümleler kurun.  Okuyucularınızın, yazınızı takip etmelerine yardımcı olmak için resimler, videolar ve infografikler ekleyin. Makale içerisinde maddeleme ve numaralandırma yapın.
  • Makalenin yerleşimini kolay algılatmak için alt başlıklar kullanın.
  • Makaleniz illa da şu kadar kelimeden oluşacak diye bir alt sınır yok. Makale kaç kelimede ile anlatılabilecekse o kadar kelimeden oluşsun. Ne bir eksik ne bir fazla. Ancak yine de yazacağınız makaleleri en az 1000 kelime olacak şekilde yazmanızı tavsiye ederiz.
  • Makaleleri uzun göstermek için alkasız, aynı anlama gelen, gereksiz tekrar eden kelimeleri kullanmayın.
Arama Motoru Optimizasyonunu (SEO) Yapın
Arama motoru optimizasyonunu (SEO) yapın

Arama motoru optimizasyonunu (SEO) yapın

Yazdığınız makalelerin Google başta olmak üzere arama motorları tarafından indexlenip arama sonuçlarında ilk sırada önerilmesi için SEO çalışması yapmalısınız. WordPress bloğunuza Yoast SEO eklentisini yüklerseniz eklentinin size SEO anlamında sayısız öneride bulunduğunu görebilirsiniz.

Bu öerileri makalenize uygulamanızı tavsiye ederiz. Makalenizin içeriğini SEO uyumlu makale yaptıktan sonra makalenizin URL adresinin de anahtar kelime ile uyumlu olacak şekilde yapın.

Örneğin Makalenizin başlığı Blog nasıl açılır, A’dan Z’ye blog oluşturma rehberi 2023 ise makalenizin URL adresi blog-nasil-acilir-a-dan-z-ye-blog-olusturma-rehberi-2023 yerine blog-nasil-acilir olsun.

Yazmış olduğunuzu makalenin Google da üst sıralarda çıkması için SEO uyumlu olması yetmez. Aynı zamanda sitenizin de SEO anlamında optimize edilmiş olması gerekir. SEO anlamında son zamanlarda Google’in en çok önem verdiği konu hız ve mobil uyumluluktur. Sitenizin hızlı ve mobil uyumlu olmasına çok dikkat edin.

Sitenizin hız testini https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=tr adresine tıklayarak yapabilirsiniz. Linke tıkladığınızda gelen ekrana alan adınızı yazıp “Analiz Et” düğmesine tıklayın. Kısa bir süre sonra sitenizin Mobil ve Masaüstü hız değerlerini göreceksiniz.

Analiz sonucu yeşil ise sizi tebrik ederiz siteniz Google’ın istediği gibi çok hızlı, yok kırmızı ise sitenizi hızlandıracak çalışmalara hemen başlamanızı tavsiye ederiz.

Bloğunuzu nasıl tanıtabilirsiniz?

Buraya kadar anlattığımız niş alan belirlemek, anahtar kelimeler belirlemek, SEO çalışması yapmak trafik almanıza, para kazanmanıza tek başına yeterli değil. Açmış olduğunuz bloğunuzun büyüyüp daha fazla okuyucusunun olması, daha fazla trafik alması için bloğunuzu tanıtmanız gerekir.

Bloğunuzu tanıtmak için ilk akla gelen en kolay yol reklam vermek olsada bu yol aynı zamanda pahalı bir yoldur ve uzun süre sürdürülebilir bir yol değildir. Hiç para harcamadan sitenizi tanıtabilirisniz.

Sitenizi hiç para harcamadan sosyal medya sitelerinde tanıtabilirsiniz. Bir çok sosyal medya sitesi bulunmakta. Buralardan ücretsiz hesap açıp paylaşımlarda bulunun. Bir süre deneyip gözlem yaptıktan sonra sitenize en çok trafik getiren platform hangisi ise o platforma ağırlık verin.

Sitenizi tanıtmak için aşağıdaki platformları kullanmanızı tavsiye ederiz.

  • Facebook videolar ve öğretici içerikler de başarılı
  • Instagram kaliteli fotoğraflar ve anlık hikayeler paylaşmak için mutlaka kullanın.
  • Twitter haberler, blog yazıları ve GIF’ler daha fazla etkileşim alıyor.
  • Linkedin sadece profesyonel içerikler paylaşmak için kullanın.
  • Pinterest görsel içeriklernizi paylaşmak için mutlaka kullanın.

Haber bülteni

Bloğunuzu daha fazla kişiye duyurabilmek için mutlaka haber bülteni kullanın. Sitenizde mutlaka “Abone Ol” eklentisi olsun. Bu eklenti ile sitenizdeki yenilerden haberdar olmak isteyen kişilere e-posta bildirimleri gönderin. Bu sayede okuyucularınız hem yeni  içeriklerden haberdar olur hem  de sitenize trafik çekmiş olursunuz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Ücretsiz E-posta Pazarlama Araçları 
Konuk Yazarlık
Konuk yazarlık

Konuk yazarlık

Sitenizi tanıtabileceğiniz bir başka yok ise konuk yazarlık yaptırmaktır. Konuk yazarlık yazmış olduğunuz bir makalenin başka bir site de yayınlanmasıdır. Konuk yazar olarak yazdığınız makale içerinde kendi bloğunuza link verirseniz daha fazla insanı sitenize yönlendirmiş olursunuz.

Konuk yazarlık sitenizi tanıtmanız için son derece önemli olup diğer sitelerde konuk yazar olamaya gayret edin. Konuk yazar olmanın şu faydaları vardır;

  • Kendinizi daha fazla insana alanında uzman olarak gösterebilirsiniz.
  • Sitenize daha fazla trafik yani ziyaretçi gelir
  • Diğer blog yazarları ile tanışma imkanınız olur. Bu sayede networkunuz gelişir.
  • Bloğunuza backlink (geri bağlantı) alma imkanınız olur. Böylece sitenizin otoritesi (Domain Authority – DA) artar.

Bloğunuzdan nasıl para kazanabilirsiniz?

Şimdiye kadar blog açmaya karar verme, niş alan belirleme, alan adı ve hosting alma, bloğu kurma, anahtar kelimeleri belirleme, makale yazma, bloğu tanıtma işlerini kusursuzca yaptıysanız artık bloğunuzdan para kazanmayı hak ettiniz demektir. Açmış olduğunuz blog üzerinden aşağıdaki yöntemlerle para kazanabilirsiniz.

  1. Sponsorlu içerik yayınlamak: Bir firma veya marka ait içeriği ücretli olarak sitenizde yayınlayabilirsiniz.
  2. Banner reklamlar kullanmak: Bir firma veya markanın logosunu bloğunuzda ücretli olarak yayınlayabilirsiniz.
  3. Çevrimiçi kurs satmak: Bilgili olduğunuz alanla ilgili olarak ücretli online kurslar verebilirsiniz.
  4. Ücretli konuk yazıları yayınlamak: Belli bir trafiğe eriştikten sonra sitenizde ücretli konuk yazarlık yaptırabilirsiniz.
  5. Hizmetlerinizi satışa sunmak: Eğer bir hizmetiniz varsa bunları insanlara satabilirsiniz.

Sonuç olarak…

A’dan Z’ye blog açma makalemiz ilk başta size karmaşık gelmiş olabilir. Bazı bilgiler pratik yaptıkça kalıcı hale gelir. Yapıldıkça yeni bilgiler öğrenilir. Açılan blogların çok az bir kısmı yayınına devam eder. Çünkü blog açmada en önemli kural sabırlı olmaktır. Hedeflerini, planlarını uzan vadeye yaymaktır.

Bloğu açar açmaz, makale yayınlanır yayınlanmaz binlerce kişi sitenize gelmez. Yazılarınızın indexlenmesi, bloğunuzun tanınması gerekir. Bu zaman dilimi ortlama 6 ay, bir yıl arasıdır. Bu sabrı gösterebilirseniz sitenizden para kazanabilirisniz.

Blog yazarı sosyal medyayı, gündemi yakından takip eder. Güncel konuları ilk siz yazmaya çalışın. Böylece daha çok tanınır, daha çok trafik alırsınız. Blog yazarı sosyal medyayı çok iyi kullanır. Buralarda insanların ilgi alanalrını görüp ona uygun içerikler yazar.

Bu makalemiz ile bir blog oluşturmak için gereken bütün bilgilere sahip oldunuz. Artık blog yolculuğuna çıkmaya hazırsınız. Bu yolculukta size başarılar dileriz. Blog açma konusunda kafanıza takılan, merak ettiğiniz konular olursa bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Merve Hazalhan, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunudur. Şu anda deneyimli bir dijital pazarlama uzmanı olarak çalışan Merve, bir dijital ajansın dinamik atmosferinde faaliyet göstermektedir. İleri düzeydeki dijital stratejileri ve yenilikçi yaklaşımlarıyla markaların çevrimiçi varlığını güçlendirirken, hedef kitleleri etkili bir şekilde çekecek kampanyaları başarıyla yönetir. Gezmeyi ve yeni yerler keşfetmeyi seven Merve, bu tutkusunu farklı kültürleri anlama ve yeni kişilerle tanışma fırsatlarına dönüştürür. Merve Hazalhan, dijital pazarlama alanındaki etkileyici yetenekleri ve geniş bakış açısıyla geleceğin dijital dünyasına yön veren isimlerden biridir.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir