Dijital pazarlama hedefleri belirleyip bunlara ulaşmak firmaların ve markaların bilinirliğini için oldukça önemlidir. Günümüzde her markanın bir web sitesi olmasa dahi en azından bir sosyal medya hesabı vardır. Dijital pazarlama, özellikle son dönemlerde bir hayli yaygın hale gelmiştir. Bu sayede de tüketiciler artık markalar hakkındaki tüm bilgilere internetten kolayca ulaşabilir. Ayrıca internetin bu kadar yaygınlaşması, farklı alanlarda avantajları da beraberinde getirir.
Günümüzde artık alışveriş dahil pek çok işlem internetten rahatlıkla yapılabilir. İnsanların alışveriş yapma ve satın alma biçimleri özellikle son birkaç yıldır çok fazla değişiklik gösterir. Tüm bunlara bağlı olarak reklam biçimleri ve ortamları da değişiklik göstermeye başlar. Firmalar, bu değişikliklerle beraber geleneksel yöntemleri terk edip dijital pazarlama stratejilerini kullanmaya başlarlar.
Dijital pazarlama, son zamanlarda firmaların sık sık başvurdukları yöntemler arasında yer alır. Bu pazarlama yönteminde firmalar potansiyel müşterileri ile internet ortamında iletişim kurar. Dijital pazarlamacılar, ücretli ve ücretsiz dijital kanallar bir kampanya oluşturabilirler. Tüm bu ortamlarda ürünleri ve hizmetleri satın alma olasılığı yüksek olan müşterilerle iletişim kurulur.
Dijital pazarlama nedir?
Dijital pazarlama, işletmelerin interneti ve diğer dijital iletişim biçimlerini kullanarak müşterilerle bağlantı kurmasını ifade eder. Bu yöntem; sosyal medya ve web sitesi gibi alanlarda yapılabilir. Bununla beraber e-posta, metin ve multimedya mesajları vasıtasıyla da dijital pazarlama yapılabilir. Kısaca bir pazarlama kampanyası, eğer dijital iletişim içeriyorsa; bu dijital pazarlamaya girer.
Kısaca özetlemek gerekirse dijital pazarlama; sosyal medya, web siteleri, arama motoru, e-posta ve mobil uygulamalar gibi dijital kanallar aracılığıyla hem ürün hem de hizmet satma işidir. Temel olarak, dijital pazarlama, elektronik cihazlar vasıtasıyla yapılan pazarlama şeklidir.
Dijital pazarlama terimi özellikle 2000’li yıllarda bir hayli popüler hale gelmiştir. Aslında radyonun icadından beri yapılan bir eylemdir. Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla yapılan geleneksel dijital pazarlama stratejisi, günümüzde yerini telefon ya da bilgisayar gibi cihazlara bırakır. Sosyal medya pazarlaması gibi yöntemlerle yapılan dijital pazarlama ile firmalar potansiyel müşterilere direkt olarak ulaşabilirler. Bu sayede de zamandan ve paradan tasarruf edilir.
Dijital pazarlama kanalları nelerdir?
Dijital pazarlama kanalları; markalar, ürünler ya da hizmetler hakkında hedef kitleye ulaşmak için kullanabilecek platformlardır. Bu kanalları kullanmak, pazarlama hedeflerin eulaşmak için yardımcı olur.
Web siteleri, markalar için olmazsa olmaz dijital kanallar arasında yer alır. Şirketlerin büyüklüğü ne olursa olsun, bir web sitesine sahip olmak pek çok avantaj sağlar. Özellikle müşterilerle iletişim kurmak ya da potansiyel müşterilere satış yapmak için son derece caziptir.
Dijital pazarlama da kullanılan bir diğer kanal ise E-postalardır. E-postalar; yeni bir teknoloji olmasa da kişiye özel gönderilmeleri ve otomatik hali getirilebilmeleri açısından e ticaret reklam bütçelerini sarsmadan kullanılabilir.
Sosyal medya pazarlaması sayesinde ise tüketicilerle daha kişisel ve özel bir şekilde etkileşim kurarak onlara ulaşabilirsiniz. Sosyal medya vasıtasıyla, müşterilere direkt satış yapmak yerine ürünler ile etkileşimleri teşvik edilebilir. Bu sayede tüketiciler ile organik bir şekilde etkileşim kurup onları yönlendirebilirsiniz.
En çok kullanılan bir diğer dijital pazarlama kanalı ise arama motorlarıdır. Google arama motorunda her saniye 63.000 arama yapılır. Bu oran düşünüldüğünde burasının işletmeler için büyük fırsatlar doğurduğu tahmin edilir. Anahtar kelimeler temel alınarak yapılan dijital pazarlama stratejisi size organik olarak müşteri akışı sağlar.
Web siteleri vasıtası ile görüntülü reklamlar vererek de pazarlama yapılabilir. Arama motorlarından daha çok reklam alanı barındıran web siteleri hedef kitlelerinde yer alarak potansiyel müşterilere ulaşılabilir.
Peki, tüm bu kanalları kullanarak etkili bir dijital pazarlama nasıl yapılır?
Hedef kitlenizi analiz edin
Herhangi bir dijital pazarlama stratejisi için kime pazarlama yapacağınızı bilmeniz gerekir. Hedef kitleniz hakkında tahminlerde bulunmak, pazarlama stratejiniz için yanlış kararlar almanıza neden olabilir. Hedef kitlenizi analiz edip oluştururken mümkün olduğunda gerçek verilerin analiz edilip anlamlandırılması son derece önemlidir.
Potansiyel müşterilerinizi analiz edip onları tanımak için hedef kitlenizle uyumlu olan müşteriler ve diğer kişilerin yer aldığı bir havuz oluşturmalısınız. Kişilerin konumları, yaşları, gelirleri ve işlerini analiz ederek başlayabilirsiniz. Bu sayede hedef kitlenize uygun pazarlama stratejileri güdebilirsiniz.
Rakip analizi yapın
Rakip analizi, belirli bir pazarda faaliyet gösteren şirketlerin dijital platformlardaki pazarlama stratejilerini araştırma ve analiz etme sürecidir. Rakip analizi, sizin pazarınızdaki diğer markaların müşteri kazanmak ve elde tutmak için neler yaptığını bilmenizi sağlar. Analiz, rakiplerinizin ürünlerine müşteri trafiğini neyin yönlendirdiği hakkında bilgi sahibi olmak için çok önemlidir. Rakiplerinizin stratejilerindeki boşlukları görebilir ve bu boşlukları siz doldurabilirsiniz.
Rakiplerinizin pazarlama stratejisini belirlerken yapmanız gerekenlerin çoğu manuel işlemlerdir. Onların web sitelerinde zaman harcamanız, ne tür içerik ve ürün bilgileri kullandıklarını analiz etmeniz gerekir. Bu bilgilerden yola çıkarak nasıl öne geçebileceğinizigörürsünüz. Rakiplerinizin kullandıkları dijital kanalları ve reklam biçimlerini iyi anlamalı, onlara göre hareket etmelisiniz.
Markanızın bulunduğu konumu tespit edin
Yerinde bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmak analiz etmek ve incelemekle başlar. Markanızın bulunduğu konumu tespit etmek size başlangıç noktanız hakkında fikir verir. Ayrıca rakiplerinize karşı ne durumda olduğunuz da ortaya çıkar.
Stratejinize ne ekleyeceğinizi ya da çıkaracağınızı belirlemek için konumunuzu gözden geçirirken, öncelikle markanızın hedeflerini belirlemek faydalı olur. Sahip olduğunuz şeyleri bir araya getirip sınıflandırmak, bu noktada iyi bir adım olur. Bu da size markanızı tanıma ve bir pazarlama stratejisi oluşturmada kolaylık sağlar.
Dijital pazarlama stratejisi örneklerini inceleyin
Rakiplerinizi ve kendinizi tanıdığınız zaman sıra dijital pazarlama stratejinizi belirlemeye gelir. Pazarlamaya başlamak için atmanız gereken ilk adımları bilseniz de bazen bir örneğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Sosyal medya, web siteleri, arama motorları ve e-posta gibi kanallar vasıtasıyla yapılan dijital pazarlamaları inceleyip bu konuda fikir sahibi olabilirsiniz. Bu sayede hangi dijital pazarlama stratejisi sizin için daha iyi olur diye karar verebilirsiniz.
Büyük markaların ve firmaların dijital platformlarda kullandıkları örnekleri inceleyebilir ve ilham alabilirsiniz. Bütçenize ve potansiyel müşterilerinizin tercihlerine göre örnekler arasından bir strateji belirlemeniz hedeflerinize ulaşmanız açısından iyi olur.
Ölçülebilir dijital pazarlama hedefleri koyun
Dijital pazarlama ile neyi başarmak istediğinize dair kendinize net hedefler koymalısınız. Hedefler, dijital pazarlama planınızı markanızlar uyumlu hale getirmenize yardımcı olur.
Örnek vermek gerekirse; satışlarınızı bir ay içinde %5 artırmak sizin için ölçülebilir bir hedef olabilir. Ölçülebilir ve akıllı hedefler belirlemek, markanız için faydaları olacak şeylere doğru çabalamanıza olanak tanır. Ayrıca süre sonunda hedeflerinize ulaşma oranınıza göre dijital pazarlama stratejilerinizi gözden geçirebilir ve düzenleyebilirsiniz.
Spesifik dijital pazarlama hedefleri belirleyin
Dijital pazarlama stratejisi için markanıza özel hedeflerinizi de belirlemeniz gerekir. Neyi başarmak istediğinizi bildiğinizde, enerjinizi doğru pazarlama kampanyalarına yönlendirebilecek ve sizin için doğru taktikler ile ilerleyebilirsiniz. Potansiyel müşterilere satışları arttırma, yeni müşteriler edinme, müşterileriniz ile diğer kişilerin etkileşimlerini arttırma gibi ayrıntılı hedefler sayesinde pazarlama kampanyalarınızı düzenleyebilirsiniz.
Örnek vermek gerekirse; web sitenize yapılan ziyaretleri artırmak istiyorsanız, “Web siteme daha fazla ziyaretçi istiyorum” demek yeterince spesifik olmaz. Arama motoru ve sosyal platformlar aracılığıyla insanları web sitenize çekmenin pek çok yolu vardır. Mesela “Önümüzdeki 3 ayda arama motoru trafiğimizi %15 artırmak istiyorum” demek daha spesifiktir. Bu, hedefinizin daha net bir şekilde anlaşılmasını sağlayarak neyi başarmak istediğiniz hakkında daha fazla bilgi sağlar.
Dijital pazarlama hedefleri belirlerken gerçekçi olun
Hedeflerinizi ve hedeflerinize ne kadar süre verdiğinizi belirledikten sonra bunların hem gerçekçi hem de ulaşılabilir olduğundan emin olmalısınız. Başlangıçta küçük ve gerçekçi hedefler ilerlemek çoğu zaman daha iyi olabilir.
Hedefinizi ulaşılabilir hale getirin onları başarıya ulaştırarak daha büyük hedeflere doğru ilerleyebilirsiniz. Ürünleriniz için hangi hedeflerin gerçekçi olduğunu belirlemek için mevcut hedeflerinizi kullanabilirsiniz. Eğer sosyal medya platformlarına hiç zaman ayırmadıysanız, takipçi sayınızı %50 artırma gibi hedefler koymamanız gerekir. Bu ay %10 takipçi sayısı arttırma gibi ufak hedefler koyup gelecekteki kampanyalar için sonuçları değerlendirebilirsiniz.
Belirlediğiniz dijital pazarlama hedefleri ulaşılabilir ve gerçekçi parçalara bölerek kendinizi motive edebilirsiniz. Ayrıca çalışmalarınız daha tutarlı olur. Bu sayede zamanla daha büyük hedeflere adım adım ulaşırsınız.