Dijital pazarlama bir çok uzman tarafından pazarlamanın çocukluk çağı gibi nitelendirilse de artan internet ve sosyal medya uygulamalarının kullanımı ile pazarlama dünyasını hızla ele geçirmekte.
Her gün bir çok işletme ve gerçek kişi ürünlerini daha çok kişiye tanıtmak, ürün ve hizmetlerini daha çok kişiye satış yapmak için dijital pazarlamaya adım atmakta. Özellikle pandemi döneminde artan internet kullanımı ve artan alışveriş oranları ile dijital pazarlama başlamak için en uygun zamandayız.
Avrupa ülkelerinde web sitesine sahip Kobilerin oranı %50’nin üzerindeyken bu oran Türkiye de %22 seviyelerinde. Bu çok büyük bir fark. Bu da şunu göstermekte Türkiye web sitesi açmak için, e-ticarete başlamak için, dijital pazarlamaya başlamak için en uygun ülkelerden biri.
Bundan dolayı her gün yeni bir uygulama, her gün yeni bir e-ticaret sitesi yada yeni bir pazaryeri kurulmakta. Her gün kurulan pazaryerleri için aşağıdaki haber makalelerimizi okumanızı tavsiye ederiz.
Bu makalemizde Pazar payı, önemi günden güne artan dijital pazarlama nedir, dijital pazarlama türleri, dijital pazarlama nasıl yapılır konularında bilgiler vereceğiz. Dijital pazarlamayı daha iyi anlamak için Dijital pazarlama nedir sorusuna cevap vermeden önce pazarlama nedir sorusuna cevap verelim.
Pazarlama nedir?
Pazarlama, bir ürün veya hizmetinizi potansiyel müşterilere ulaştırma anlamında yapılan her türlü aksiyona denir. Potansiyel müşteri adayı yani hedef kitle pazarlamanın temelini oluşturmakta. Satış dediğimiz olay hedef kitlenizin ürün veya hizmetinizi satın alması ile gerçekleşir.
Çokça karıştırılan iki kavramdan biri de satış ve pazarlama. Bu iki kavram o kadar iç içe geçmiştir ki bir çok uzman bile bu ayrımı net yapamamakta bu nedenle karıştırılması son derece normal. Satışlarını artırmak isteyen işletmelerin satış ve pazarlama faaliyetlerini at başı devam ettirmesi gerekir.
Pazarlama ile satış arasında ki farkı en güzel şekilde S.H.Simmons’un aşağıdaki cümleleri açıklamakta.
“Genç bir erkek sevgilisine onun zeki olduğunu, hoş göründüğünü ve hoşsohbet biri olduğunu söylerse doğru kişiye doğru şeyleri söylüyor demektir, bu da pazarlamadır. Fakat genç bir erkek sevgilisine kendisinin ne kadar yakışıklı, zeki ve başarılı olduğunu söylerse bu reklamcılığa girer. Bir kimse genç kadına sevgilisinin ne kadar yakışıklı, zeki ve başarılı olduğunu söylerse bu da halkla ilişkilere girer.”
Dijital pazarlama nedir?
Dijital pazarlama, internet ve sosyal medya uygulamaları üzerinden bilgisayar, tablet ve cep telefonu kullanarak yapılan tüm pazarlama çalışmalarına denir. Marka ve işletmeler dijital pazarlama yaparken hedef kitlesi olan müşterilerine ulaşmak istedikleri zaman sosyal medya, e-mail pazarlama, SEO (arama motoru optimizasyonu) gibi dijital kanallardan yararlanır.
Artık günümüzde internet kullanımı ve mobil devrim ile sosyal medya uygulamaları, arama motorları sayesinde bir bilgi ulaşmak son derece kolaylaştı. İnternet sayesinde bu gün faaliyete başlayan bir işletme veya girişim aynı gün içerisinde tüm dünyada adında bahsettirecek imkana sahip.
Bu imkanı sadece internet ile açıklamak doğru olmaz. Bu imkanı sağlayan en önemli unsur pazarlama stratejileridir. Dijital pazarlama ekosisteminde hangi unsurlar yer almaktadır onları inceleyelim.
Dijital pazarlama unsurları nelerdir?
En çok kullanılan Dijital pazarlama unsurları aşağıdaki gibidir. Bunlar;
- Arama motoru reklamları (Search Engine Advertising)
- Arama motoru optimizasyonu
- Mail pazarlama
- Sosyal Medya pazarlaması
- Web sitesi
- İçerik pazarlaması
Arama motoru reklamları (Search Engine Advertising)
Arama ağı reklamları, arama motorları tarafından kullanıcıların aramış oldukları herhangi bir aram sonucunda göstermiş oldukları yazılı ve görsel metin ve bağlantılara sahip reklamlardır. Arama motorları reklamları Pay Per Click (tıklama başına ödeme) mantığı ile çalışmaktadır.
Yani reklamınızın bir kişiye gösterilmesi ile ücretlendirilmezsiniz. Ücretlendirilmeniz için reklamınıza bir kişinin tıklayıp yönlendirilmesini istediğiniz sayfaya gelmesi gerekir.
Arama motorları reklamlarının temelinde anahtar kelimeler ve bu anahtar kelimelere verilen teklifler vardır. Teklifler, internet kullanıcılarının yapmış olduğu aramlar da kaçıncı sırada çıkacağınızı belirleyen önemli faktörlerden biridir.
Her anahtar kelimenin bir tıklama ücreti (CPC) bulunmaktadır. Anahtar kelime tıklama başı ücret bazı kelimelerde 0,5 kuruş olabilirken bazı kelimelerde 50 TL olabiliyor. Arama motorları ile ilgili aşağıdaki kısa bilgileri aklınızdan çıkarmayın.
- Arama motorları reklamları sadece Google Ads ile sınırlı değildir. Yandex, Bing gibi arama motorlarının da arama motorları reklamları bulunmaktadır.
- Kullanıcılar tarafından yapılan arama sonuçlarına göre bütün tıklamaların yarısı ilk iki sırada çıkan sonuçlarda gerçekleşmekte.
- Uzun kuyruklu anahtar kelimeler (long tail) sitenize daha fazla trafik çeker.
- Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin dönüşüm oranı genelde kısa kuyruklu anahtar kelimelerden daha fazladır.
- Arama motorları reklamlarını küçük miktarlı ücretlerle deneyimleyip sonrasında istediğiniz kadar bütçeyle reklam çıkabiliyorsunuz.
- Arama motorları reklamlarında açılış sayfalarınızı kendiniz seçebiliyorsunuz.
- Alternatif metinler oluşturarak hangi reklamınızın daha başarılı olacağını test edebilirsiniz.
Arama motoru optimizasyonu (search engine optimization)
Arama motoru optimizasyonu literatürde SEO olarak adlandırılmaktadır.Seo yani arama motorları optimizasyonu, web sitelerinin arama motorları kriterlerine uygun hale getirilerek arama sonuçlarında üst sıralarda çıkma çalışmalarının tamamına verilen isimdir. Kullanıcıların arama motorlarında yapmış oldukları aramalar belli bir algoritmaya göre sıralanmakta.
Arama motorlarının algoritmaları kullanıcıların yapmış oldukları aramalar için daha alakalı sonuçlar gösterebilmek için sürekli güncellenmekte. Dünya genelinde Google, Yandex, Bing, Baidu, Yahoo, AOL gibi çeşitli arama motorları bulunmakta. Ama Türkiye de arama motoru dendiği zaman akla ilk Google gelir.
Google arama motorunun Türkiye de ki Pazar hacmi %95 civarındadır. %5’lik kısmı ise diğer ara motorları oluşturmakta. O yüzden Türkiye de seo çalışması Google kriterleri baz alınarak yapılmakta. Seo çalışması site içi seo çalışması ve site dışı seo çalışması diye ikiye ayrılmaktadır.
Site içi seo çalışması sahip olduğunuz web sitesinin teknik altyapısı, ziyaretçilerinize nasıl bir deneyim yaşatıp onlara ne sunduğunuzla ilgili sürecin tamamını oluşturmakta.
Web sitenizi bir market gibi düşünecek olursak ziyaretçileri ürünlerin bulunduğu kategorilere yönlendirecek menüler, satılan ürünlerin son kullanım tarihleri, içerikleri ile ilgili bilgiler, benzer ürünlerin br arada bulunması, ödemeyi kolayca yapabilmeniz, aldığınız ürünü kolayca iade edebilmeniz müşterilerinize daha iyi bir alışveriş deneyimi sunmak, daha güvenli ve kolay alışveriş yapmalarına yönelik destek çalışmaları site içi seo çalışmalarına örnek olabilir. Site içi seo ile ilgili daha detaylı bilgi isterseniz aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.
Site dışı seo çalışması ise web sitenizin daha fazla insan tarafından tanınması, bilinmesi için yapılan çalışmalardır. Bunu yukarıdaki market üzerinden örneklendirecek olursak mağazanızdan alışveriş yapan birisinin mağazanız hakkında konuşması, mağazanızı başka insanlara tavsiye etmesi diyebiliriz.
Mail pazarlama
Mail pazarlama müşteri ve ziyaretçilere direkt elektronik e-posta gönderebilmektir. Dijital pazarlamanın en eski kanalı mail marketingdir diyebiliriz. Mai marketing en eski kanal olmasına rağmen en fazla geri dönüşüm oranına sahip dijital pazarlama kanalıdır diyebiliriz.
Ziyaretçilerinizle iletişim kurmak, satış yapmak, müşteri sadakati oluşturmak diğer dijital pazarlama kanallarına göre e-mail de daha ucuzdur. Doğru kişiler tarafından doğru bir şekilde kullanılırsa e-mail pazarlama en verimli pazarlama aracına dönüşebilir.
- Dünya nüfusunun 3’te ikisine yakının mail hesabı bulunmaktadır.
- Dünya genelinde bir günde 800 milyar e-posta gönderilmekte.
- Bir ofis çalışanı günde ortalama 121 mail almakta. Bu maillerin %50’si spam maillerden oluşmakta.
- Gelen maillerin %90’ı cep telefonlarından görüntülenmekte.
- Manuel olarak gönderilen maillere nazaran otomasyon ile gönderilen mailler daha fazla gelir sağlıyor.
E-mail pazarlama ile ilgili daha fazla bilgi almak, başarılı olmuş e-mail kampanyaları hakkında fikir sahibi olabilmek için Mailchimp, Sendgrid, Sendinblue gibi mail marketing sitelerinin bloglarını ziyaret edebilirsiniz.
Sosyal medya pazarlaması
Günümüzde bir çok sosyal medya platformu bulunmakta. Bundan dolayı tek bir platformdan yola çıkarak sosyal medyanın tanımını yapmak yanlış olur. Ama genel olarak sosyal medya marka veya işletmelerin kullanıcılar rasında iletişim kurma, duygu ve düşüncelerini anlık olarak paylaşmalarını sağlayan platformlara denir.
Bir sosyal medya mecrasında işletmeniz veya markanız için bir profil oluşturup gerçek zamanlı olarak müşterilerinizle, takipçilerinizle durum, fotoğraf veya fikir paylaşabilirsiniz.
Sosyal medya pazarlaması nedir?
Sosyal medya pazarlaması marka veya işletmelerin Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter gibi sosyal medya mecraları üzerinden ürün veya hizmetlerini tanıtım pazarlamalarını sağlayan tüm süreçlere denir. Firma veya markaların sosyal medya sitelerinde yaptıkları içerik yönetimi ve reklam çalışmaları sosyal medya pazarlaması kapsamına girer.
İnternetin ve cep telefonlarının günlük hayatta yaygınlaşması ile birlikte sosyal medya uygulamaları ve kullanımını artırdığı bir gerçek. Bu gerçekten hareketle sosyal medya uygulamalarının bu derece yaygınlaşması pazarlamacıları bu mecralarda yeni stratejiler belirlemeye zorladı.
Sosyal medya pazarlaması için firmanıza daha fazla müşteri çekmek, web sitesine gelen trafiği artırmak, yeni çıkardığınız ürün veya hizmetleriniz hakkında bilgi vermek, satışları artırmak, müşterilerinize destek olmak amacıyla kullanılabilecek en etkili pazarlama kanalıdır diyebiliriz.
Bir marka veya işletmenin sosyal medya başarılı olması demek onun sürekli sürekli içerik paylaşması, yüksek bütçelerle reklam çıkması, tüm sosyal medya mecralarında profil oluşturması demek değildir. Bu sayılanların elbette ki katkısı vardır. Ama asıl önemli olanı hedef kitlenizin olabileceği sosyal mecraları belirleyip buralarda paylaşım yapmaktır.
Kitlenizin olmadığı bir sosyal medya mecrasında olmanızın size hiçbir faydası olmayacaktır. Tıpkı çok kalabalık bir ortamda bulunup hiç kimsenin sizinle ilgilenmesi, sizi dinlememesi gibi.
Sosyal medyada yapılan en büyük yanlışlardan birisi profil sayfası oluşturup oraya daha uğramamaktır. Bu aslında size zarar verir. Oluşturulup içeriği boş bir hesap sayfanıza gelen bir kişi sizi aktif olmadığını, açık bile olup olmadığınızı düşündürür.
Eğer bu şekilde yapıyorsanız ya hemen o hesapları aktif şekilde kullanın yada web sitenizdeki sosyal medya hesaplarınıza giden bağlantıları kaldırın. Ama sosyal medya hesaplarınızdan insanların sizi takip etmesi için neden sunarsanız sosyal medya en etkili pazarlama kanalınız olur.
Web sitesi
Web siteleri e-mail pazarlaması kadar eski olup dijital pazarlamanın temel taşlarından biridir. Günümüzde bir çok pazarlama kanalı web sitelerine trafik yönlendirmek amacıyla kullanılmakta. Sanırım bu durum uzun süre daha devam edecek gibi duruyor.
Ürün veya hizmetinizi tanıtacak, size müşteri sadakati sağlayacak, size daha fazla satış yaptıracak bu dijital pazarlama kanalına gereken önemi verin. Bu kanala verdiğiniz önem kadar size getirisi olacak.
Web sitesi konusunda yapacağınız hata ve eksiklikler arama motorları reklam çalışmalarınızı, sosyal medya reklam çalışmalarınızın başarısını doğrudan etkiler. O yüzden web siteniz arama motorları ile uyumlu, mobil görünüme sahip, hızlı açılan, ziyaretçilerine güzel müşteri deneyimi yaşatan, göz yormayan renk ve yazı fontlarına sahip olmalıdır. Bu özelliklere sahip web sitenize sosyal medya reklamları ile yönlendirme yaparsanız başarılı olursunuz.
İçerik pazarlaması
İçerik pazarlaması web sitenizde, e-mail pazarlamasında, sosyal medya mecralarında ki içerik paylaşımı ve reklam çalışmalarını kapsayan her şeydir. İçerik pazarlama stratejisi neyi nerde, ne zaman, ne şekilde paylaşacağınızın belirlenmesidir.
Web sitenizdeki kategori ve ürün açıklamaları, web sitenizin blog kısmında kullanıcılarınıza faydalı bilgiler sunmanız, sosyal medya mecralarında kuruluş amacınıza uygun paylaşımlar yapmanız içerik pazarlamasının belli başlı eylemleridir. İçerik pazarlaması uzun vade de en fazla geri dönüşü olan pazarlama çalışmasıdır.
İçerik pazarlaması ile arama motorları ile uyumlu içerikler oluşturulması ile size bedava trafik ve müşteri kazandıracaktır. Size bedava satış, trafik ve müşteri kazandıracak bu pazarlama kanalına gereke önemi verin.
Dijital pazarlama uygulama alanları nelerdir?
Dijital pazarlama uygulama alanları için hedef kitlenizi belirleyip o hedef kitlenin nerelerde ne kadar süre ile nasıl zaman geçirdiğini belirlemeniz gerekiyor. Facebook 2,34 milyar, Youtube 19 milyar, İnstagram 1 milyar, Twitter 326 milyon kullanıcısı bulunmakta.
İşletme, marka, girişim veya e-ticaret sitenizin hangi sosyal medya mecrasında reklam çalışması yapacağı hedef kitlenizin nerelerde zaman geçirdiği ile doğru orantılıdır. Yani müşterilerinizi yanlış yerde aramayın.
Kullanabileceğiniz dijital pazarlama uygulama alanları şu şekilde sıralanabilir;
- Web Siteleri
- Sosyal Medya Uygulamaları (Instagram, Facebook, Twitter, vb)
- Influencer Pazarlama (Infulencer Marketing)
- Sesli Arama Pazarlaması (Voice Marketing)
- Chatbot Pazarlaması (Chatbot Marketing)
- Görüntülü reklam platformları
- İnfografikler
- Online video platformları
- E-Mail Pazarlaması
- Blog yayınların
- Oyunlar
- E kitap ve E-Ticaret Pazarlaması
Dijital pazarlama uzmanı nedir?
Dijital pazarlama uzmanı, işletme, girişim veya e-ticaret sitelerinin marka bilinirliğini artırmak, bu amaçla hedef kitlesini belirlemek, yeni müşteriler kazandırmak için firma veya e-ticaret sitesini yönlendiren, tavsiyelerde bulunan kişidir.
Dijital pazarlama uzmanı olacak olan kişinin sosyal medya, SEO, SEM, Google araçları gibi dijital pazarlamaya dair bütün kavram ve teknikleri bilmesi gerekir. Dijital pazarlama uzmanının bilgi birikim kadar tecrübesi ve içgüdüsü olmalıdır. Bu bilgi, birikim ve tecrübesini kullanıp göstermek için temel araç gereçleri kullanma becerilerine sahip olmalıdır.
Dijital pazarlama uzmanı olmak için nasıl bir kariyer gereklidir?
Dijital pazarlama uzmanı olmak için teknik bir okulu bitirmeye ve bu anlamda teknik bir diploma sahibi olaya gerek yoktur. Ancak iyi bir dijital pazarlama uzmanı olabilmeniz için içerik yazma, SEO, PPC, sosyal medya pazarlaması, internet araçlarını kullanma temel becerilerine sahip olmanız gerekir.
Dijital pazarlamanın geleneksel pazarlama gibi net bir sınırları belirlenip bu sınırlar ile ilgili kitaplar yazılmamıştır. Dijital pazarlama daha çok tecrübe, içgüdüsel bir his, ve empati ile yapılmaktadır
İyi bir dijital pazarlama uzmanı olmak için internette bolca bilgi ve içerik mevcuttur. İster yazılı isterseniz görüntülü çok faydalı içerikler sayesinde dijital pazarlama uzmanı olabilirsiniz. Dijital pazarlama uzmanı yetiştiren çokça ücretli-ücretsiz kurs bulunmakta.
Bunun yanında alanında başarılı sosyal medya uzmanlarını Twitter, Youtube, İnstagram gibi mecralarda takip edin. Bu kişilerin bilgi paylaşımları size ilham verecektir. Dijital pazarlama uzmanlığı için temel bilgi olsa da asıl önemli olanın tecrübe ve deneyim olduğunu unutmayın.
Sonuç olarak…
Her gün yeni oyuncu ve rakiplerin pazarda yer kapma çabası içerisinde olduğu bir gerçek. Günümüzde bu anlamda yer kapmak da, kaptığı yeri muhafaza etmekte çok önemli. Bir işletme, marka veya e-ticaret sitesi bilinir ve bulunur olduğu müddetçe ayakta kalır. Bilinir ve bulunur olmanın temel şartı ise dijital mecralarda var olmak ve dijital pazarlama yöntemlerinin tamamını kullanıyor olmaktır.
Dijital pazarlama kanallarından ne kadar fazlasını ne kadar fazla ustalıkla kullanırsanız bu size daha fazla bilinirlik, daha fazla müşteri ve daha fazla satış getirecektir. Günümüzde dijital pazarlama çalışmalarını tek bir kişinin yapması neredeyse imkansız diyebiliriz. Dijital pazarlama çalışmalarınızın başarısı için mutlaka bir dijital pazarlama uzmanı veya dijital pazarlama ajansı ile çalışın.