1. Anasayfa
  2. Entegrasyonlar

E-Ticaret Sitelerinde Kullanılan Entegrasyonlar


0

e-Ticaret sitelerinde kullanılan entegrasyonlar nelerdir sorusunun cevabı bu makalede. E-ticaret entegrasyonları, hizmetlerin ve ürünlerin potansiyel müşterilere hem hızlı hem de güvenli bir şekilde ulaşmasına imkan sunar.

Entegrasyonlar, iş gücündeki verimlilik oranını artırır. Aynı zamanda son derece iyi bir hizmet sunulmasına olanak tanır. E-ticaret sitesi kuruluşu sırasında entegrasyonların mutlaka dikkate alınması gerekir. Muhasebe, sosyal medya ve online pazar yerleri gibi entegrasyon çeşitleri, e-ticaret sektöründeki sitelerin vazgeçilmezleri arasında yer alır.

e-Ticaret sitelerinde kullanılan entegrasyonlar
e-Ticaret sitelerinde kullanılan entegrasyonlar

E-ticaret entegrasyonu nedir?

Entegrasyon”; hem “bütünleşme” hem de “uyum” anlamına gelen bir terim olarak bilinir. E-ticaret sisteminde iki tane farklı platformun birbiriyle entegre edilmesi şeklinde ifade edilir. E-ticaret sistemleri için tasarlanmış olan entegrasyonlar, web sitelerine işlevsel özellikler kazandırır.

E-ticaret siteleri için yapılması gerekli görülen entegrasyonların en önemli amaçlarından biri, aynı ürünlerin farklı platformlarda da satışa sunuluyor olmasıdır. Bu nedenle de entegrasyonlar firmalar arasında rekabet etme avantajı sunar.

Güçlü e-ticaret firmaları, entegrasyon olayına fazlasıyla önem verir. Sipariş yönetimi başta olmak üzere müşteri desteği, ürün pazarlaması ve muhasebe sistemlerine kadar pek çok işlemi tek bir platformdan yönetmek mümkündür. Entegrasyon süreçlerinin ön planda tuttuğunu en önemli iki şey; ürünler ve müşterilerdir.

E-Ticaret sitelerinde hangi entegrasyonlar kulllanılır?

E-ticaret sistemleri, teknoloji çağına kendini alıştırmak isteyen sektörler için son derece ideal olan araçlardır. Online mağazacılık sektöründe belirlenen hedefler odaklı hizmet eden bu araçlar, firmaların hedef kitlelerine ulaşmalarında, ürün ya da hizmetlerinin satışlarını gerçekleştirmek adına oldukça önemli görevler üstlenir.

E-ticaret sistemi içerisinde önemli bir noktada yer alan entegrasyonlar; firmaların satışlarını kolaylaştırır, müşterilerin memnuniyetini sağlar ve markaya önemli oranda prestij katar. E-ticaret sitelerinde yer alması gereken en önemli entegrasyonlar ise şunlardır;

  • Online pazaryerleri entegrasyonu
  • Muhasebe entegrasyonu
  • Ödeme sistemi entegrasyonu
  • Geliştirici araç entegrasyonu
  • Dijital pazarlama entegrasyonu
  • Lojistik entegrasyonu
  • Müşteri destek entegrasyonu

Online pazaryerleri entegrasyonu

Değişik pazar yerleri arasında entegrasyon imkanı sunan bir sistemdir. Pazaryerleri arasında verilerin alışverişi adına yazılımların sunulduğu bir entegrasyon türüdür.

entegrasyonlar
Muhasebe entegrasyonu

Muhasebe entegrasyonu

Muhasebe entegrasyonu, muhasebe sistemleri sırasında kullanılan CRM, satış, stok takibi, cari hesap ve faturalandırma gibi detayları bünyesinde barındıran muhasebe programlarının firmaların e-ticaret sitelerine entegre edilmesidir. Muhasebe entegrasyonu, hem iş sürekliliği hem zaman açısından firmalara büyük tasarruf sağlar.

Ödeme sistemi entegrasyonu

E-ticaret siteleri için en önemli fonksiyonlar arasında kendine yer bulan ödeme sistemi entegrasyonu, farklı ödeme yöntemlerinin müşterilere sunulması olarak bilinir. Ödeme sistemi entegrasyonu, firmalara daha kolay bir şekilde satış yapma imkanı sunar. Entegrasyon, ödeme işlemlerinin yer aldığı platformlar tarafından sunulan özelliklere göre değişiklik gösterebilir.

Geliştirici araç entegrasyonu

Geliştirici olarak bilinen araçlar, e-ticaret sitelerine dijital pazarlama süreçlerinde büyük katkı sağlar. Bu entegrasyon sayesinde geliştirici olan araçların değişik özellikleri firmaların e-ticaret sitelerinin sahip olduğu özellikleri ile bütün hale getirilir.

Dijital pazarlama entegrasyonu

Ürünlerin ya da hizmetlerin sadece e-ticaret sitesi üzerinde sergilenmesi yeterli olmaz. Bu nedenle hem dijital pazarlama stratejilerinin hem de dijital pazarlama araçlarının kullanılmasının önemi büyüktür.

Ürünlerin sosyal medya platformlarında geniş kitlelere tanıtılması, dijital reklam hizmetleri ve tasarım hizmetlerinin yardımıyla firmaların hedeflediklerini satış oranlarına yaklaşması mümkün olur.

Sosyal medya hesapları entegrasyonu, Google Adwords entegrasyonu, Google Analytics entegrasyonu ya da dijital reklam sistemleri entegrasyonu gibi pek çok araç, aslında dijital pazarlama entegrasyonu kapsamında yer alır.

Lojistik entegrasyonu

E-ticaret sitelerinde stok takibini ve kargo firmalarının da hizmetlerini içeren lojistik entegrasyonlar son derece önemlidir. Alınmış olan siparişlerin otomatik şekilde sistemlere kaydedilmesi, kargoların takip kodlarının direkt olarak sisteme işlenmesi, stokların otomatik olarak düşülmesi ve diğer platformlarda takibi yapılan stokların da yine otomatik şekilde güncellenmesi tarzındaki konuları içeren lojistik entegrasyonu, firmaların siparişleriyle alakalı raporlama işlemlerinin de yapılmasına imkan tanır.

Müşteri destek entegrasyonu

Yardım masası ya da canlı sohbet gibi entegrasyonlar, müşteriler açısında oldukça önemli uygulamalardır.

Diğer entegrasyon türleri

E-ticaret platformlarındaki özelliklere göre kullanılabilecek diğer entegrasyon türleri şunlardır;

  • Envanter entegrasyonları,
  • Analytics entegrasyonları,
  • Pazarlama otomasyonu entegrasyonu,
  • E-posta otomasyonu entegrasyonu,
  • Yapay zeka entegrasyonu,
  • SEO ve blog entegrasyonları,
  • Site içi arama entegrasyonu,
  • Fiyat karşılaştırma entegrasyonu,
  • Geri bildirim entegrasyonu,
  • Derecelendirme entegrasyonu.
E-ticaret Siteleri İçin Entegrasyonların Avantajları Nelerdir?
entegrasyonların avantajları

E-ticaret siteleri için entegrasyonların avantajları nelerdir?

E-ticaret sitelerinde önem arz eden entegrasyonların kullanılması pek çok açıdan avantaj sağlar. Entegrasyon avantajları, sitenizin ilerleyişi açısından büyük önem arz eder. Sanal mağazalarda bütün entegrasyonlar birbirlerine benzer şekillerde görevler üstlenir. Entegrasyonlar sayesinde e-ticaret sitesi altyapısında pek çok işlem ve uygulamalar arasında yapılan veri alışverişler, otomatik şekilde gerçekleşir.

Otomatik sınıflandırma özelliğine, müşterilerin etkileşim halinde olduğu kullanıcı arabirimine hem dinamik hem de aktif bir yapı kazandırır. Müşterilerin doldurduğu kayıt formunda yer alan veriler sunuculardan pazarlama sistemlerine otomatik şekilde aktarılır.

Bu işlem, ziyaretçileri otomatik şekilde demografik özelliklerine, göz atma durumlarına ve satın alma davranışlarına göre sınıflandırır. Sipariş numaralarını yazma, nakliye adreslerini ya da e-postaları manuel şekilde yapılması zaman almasının yanı sıra hatalara da fazlasıyla açıktır. Ancak yapılan entegrasyonlar sayesinde bu tarz hatalar büyük oranda azalır.

Entegrasyonlar ciddi anlamda maliyetten tasarruf etmenizi sağlar. Manuel veri girişleri için ekstra personel istihdam etmenize gerek kalmaz. Siteye düşen siparişler gerçek zamanlı şekilde uygulamalar arasında direkt olarak aktarılır.

Envanter güncellemesi, onay e-postaları, müşteri bilgilerinin CRM’ye aktarılması ve satış verilerinin tümü muhasebe platformuna otomatik olarak gönderilir. Bu durum işçilik ve operasyonel açıdan maliyetleri azaltarak kâr oranını artırır.

E-ticaret sitelerinde sadece ürünler ve hizmetler değil, onlarla beraber deneyimler de satışa sunulur. Kullanıcıların deneyimi; sitenin güçlü özellikleri, sitenin performansı, sitedeki pazarlama stratejileri ve kişiselleştirme tarzı özelliklerle en üst seviyelerde gerçekleşir.

Canlı Sohbet, siparişlerin takibi, veri tabanı entegrasyonu ve kişiselleştirilen öneriler gibi birtakım süreçler, müşterinin deneyimlerine katkı sağlar. Bu durum da markaya olan bağımlılığı olumlu yönde etkiler.

Entegrasyon, bütün satış kanalları aracılığıyla gelen siparişleri, ölçeklenebilir şekilde tek bir platforma dönüştürür. Gelen siparişler için ekstra olarak bir kaynak satın almaya gerek duymadan tüketicilerin talebini karşılamayı sağlar.

Üstelik, operasyonel verimliliği de herhangi bir riske atmadan markanın görünürlüğünü ve satışların fırsatlarını artırmak adına online pazaryerlerini sistemlerine ekleme imkanı sunar.

E-ticaret işletmeleri saha içinde ve saha dışında kullanıcılara sorunsuz şekilde deneyimler sunma zorunluluğundadır. E-ticaret entegrasyonları, hem saha içinde hem de saha dışında karmaşık, pahalı olan sistemlerin yerine operasyonel verimlilik sunan bir süreç sağlar.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir