1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

E-Ticaret Kontrol Listesi


0

E-ticaret kontrol listesi ile olması gereken bütün unsurları rahatlıkla takip edebilirsiniz. Bir e-ticaret sitesi açmak aslında hem çok kolay hem de çok meşakkatli. Olaya sadece siteyi açmak olarak bakarsanız çok kolay. Siteyi kur, yayına ver ve bekle.

Ama en ince ayrıntısına kadar planlanmış bir e-ticaret sitesi kurmak isterseniz biraz meşakkati göze almalısınız. Doğru ve hatasız bir e-ticaret sitesi açmak isterseniz bir çok kriteri planlayıp, hatasız uygulamanız gerekmekte.

Bu makalemizde kusursuz bir e-ticaret sitesi açmak için dikkat edilmesi gereken “e-ticaret kontrol listesi” hazırladık. Bu e-ticaret kontrol listesi ile sizde mükemmel bir e-ticaret sitesi açabileceksiniz.

E-ticaret kontrol listesi
E-ticaret kontrol listesi

E-ticaret kontrol listesi

E-ticarette başarılı olmak için tüm adımları kusursuz atmalısınız. Bunun için elinizde iyi bir liste olması gerekiyor. İşte e-ticarette başarılı olmak için sahip olmanız gereken E-ticaret kontrol listesi şunlardır;

  1. İş planı hazırlayın
  2. Güvenilir bir tedarikçi seçin
  3. İyi bir alan adı seçin
  4. Güvenilir bir hosting seçin
  5. İyi bir e-ticaret tasarımı seçin
  6. Kaliteli bir e-ticaret altyapısı kullanın
  7. Güvenilir ödeme yöntemleri seçin
  8. Analitik yazılımlarını kullanın
  9. Rakiplerinizi iyi analiz edin
  10. İyi bir kargo firması ile anlaşın
  11. Dijital pazarlama planı oluşturun

İş planı hazırlayın

E-ticaret sitesi açmadan önce yapılması gerekenleri atlamamak için bir iş planı hazırlamanız gerekiyor. Bu iş planında;

  • Ne satacaksınız
  • Nasıl satacaksınız
  • Ürünleri nasıl tedarik edeceksiniz
  • Alan adınız ne olacak
  • Hangi e-ticaret yazılımını kullanacaksınız (ücretli, ücretsiz)
  • Site içeriğini eklerken nelere dikkat edeceksiniz?
  • SEO çalışması yaparken nelere dikkat etmelisiniz?
  • Dijital pazarlama çalışmaları için yol haritası

gibi adımları çok iyi planlayıp işe başlamalısınız. Biz Türklerin işe başlarken “kervan yolda dizilir” şeklinde bir anlayışı vardır. Bu anlayışı işin tamamı için geçerlidir zannetmeyin. Tabi ki bazı adımlar zamanla, tecrübe ettikçe, önünüze geldikçe netleşecek. Bu ayırımı çok iyi planlamak gerekir.

Hasılı iyi bir e-ticaret sitesi açmanın ilk kuralı doğru planlanmış bir iş planı ile işe başlamaktır. Bunu gömleği iliklemek gibi düşünebilirsiniz. İlk düğmeyi yanlış iliklediğinizde diğer düğmelerde yanlış iliklenecektir.

Güvenilir bir tedarikçi seçin

E-ticaret de başarılı olmak için klasikleşmiş bir formül vardır. Doğru ürün, doğru fiyat, doğru zaman şeklinde. Doğru ürünü de doğru tedarikçiden tedarik edebilirsiniz. Satılan bir ürünün başarısını devam ettirebilmesi sürekliliğine bağlıdır.

Satılan ürününüzü size sürekli tedarik edecek, tedarik sürecinde aksamalara sebep olmayacak bir tedarikçi bulmanız gerekiyor. Kısacası tedarikçiniz sizi yarı yolda bırakmayacak.

Satılan bir ürünün zamanında tedarik edilmemesi sizin güvenilirliğinize ve marka imajınıza zarar verir. Tedarikçinizin bu bilinçte olması gerekir. Tedarikçiniz zamanla sizi rakip olarak görmemelidir. Bunları güvenilir bir tedarikçi belirlerken yüz yüze konuşup karara bağlamalısınız. Karara bağladığınız konuları da yazılı hale getirmenizi tavsiye ederiz.

İyi Bir Alan Adı Seçin
İyi bir alan adı seçin

İyi bir alan adı seçin

İyi bir alan adı çok ilek bir cadde de dükkan açmak gibidir.nasıl ki çok işlek caddeyi herkes bilir, alışveriş yapacağı zaman o caddeye gider iyi bir alan adı da herkes tarafından bilinir. İlk akla o alan adı gelir.

Örneğin ayakkabı ihtiyacı olan biri ayakkabı almak için adres çubuğuna ayakkabı.com diye site var mıdır diye bakacaktır. Bu anlamda alan adınızın sektörünüzü en iyi ifade eden, ilk akla gelen kelime veya kelime gruplarından oluşmasına dikkat edin. Alan adı alırken aşağıdaki hususlara dikkat edin;

  • Alan adınız çok uzun karakterli olmamalıdır. Alan adı ne kadar kısa olursa o kadar akılda kalıcı olur.
  • Alacağınız alan adında “-“, “.” gibi noktalama işaretleri ve rakamlar olmamalıdır.
  • Alan adınızda ç, ğ, ı, ö, ş, ü gibi Türkçe karakterler olmamalıdır.
  • Alan adınızda ana sektörünüzün geçmesi Google aramaları için avantaj oluşturacaktır.
  • Alacağınız alan adı uzantısının mutlaka com uzantılı olmasına dikkat edin.
  • Kurumsallık ve güven için belge  gerektiren .com.tr alan adını tercih edin.

Alan adı ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki en detaylı alan adı makalemizi okuyabilirsiniz.

Alan Adı nedir, ne işe yarar, nasıl alınır ve kullanılır?

Güvenilir bir hosting seçin

E-ticaret siteniz için gerekli olan hosting paketini kendi eviniz gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki kendi evinizin güvenli ve huzurlu olmasını istiyoruz e-ticaret sitemizin barındığı evi pozisyonundaki hosting paketi de güvenli ve hızlı olmalıdır. Alacağınız hosting paketi sitenizdeki yüksek trafiği kaldırabilmeli, site yayını kesintiye uğramamalıdır.

Hosting paketleri değişken fiyatlara sahiptir. Çünkü her hosting paketinin özellikleri farklıdır. Piyasada her ücretten hosting paketi bulabilirsiniz. Ama bu konuda tavsiyemiz bilinen, güvenilir hosting firmalarını tercih edin.

Güvenilir hosting firmaları bu anlamda size daha pahalı gelebilir. Ama en ufak bir sıkıntıda arayabileceğiniz, destek alabileceğiniz hosting firması ile çalışmanın mutluluğunu sizde yaşayacaksınız. Hosting seçimi ile ilgili aşağıdaki yazımızı mutlaka okuyun.

E-Ticaret Sitelerinde Hosting Seçiminin Önemi

İyi bir e-ticaret tasarımı seçin

Müşterilerinizin aklında kalacak olan güzel bir tasarıma sahip olmaktır. E-ticaret sitenizin müşterilerinize en iyi deneyimi yaşatacak yapıda olmalıdır. Kullanıcı deneyimine uygun olmayan e-ticaret sitelerinin satış yapması çok mümkün değildir.

e-ticaret siteniz tasarımı ile güven vermelidir. E-ticaret güven üzerine bina edilmiştir. Bu anlamda ne kadar güvenilir olursanız, bu güvenilirliğinizi müşterilerinize ne kadar iyi anlatırsanız o kadar çok satış yaparsınız. E-ticaret sitenizin tasarımı günümüz modern tasarımına uygun, göz yormayan renk ve yazı fontlarına sahip, cep telefonu, tablet gibi her cihazdan ziyaret edilebilecek yapıda olmalıdır.

e-ticaret sitenizin tasarımı için profesyonel tasarımcılar ile çalışın. E-ticaret temanız için, e-ticaret ürünlerinizin görselleri için, e-ticaret sitenizin slider ve sosyal medya paylaşımları için iyi bir tasarımcı ile çalışın. Tasarımlarınız ne kadar güzel olursa müşterilerinizin gözünde o kadar profesyonel ve güvenilir olarak algılanırsınız.

e-ticaret kontrol listesi
Kaliteli bir e-ticaret altyapısı kullanın

Kaliteli bir e-ticaret altyapısı kullanın

e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok zorlandığı konuların başında e-ticaret altyapısını seçmek oluyor. Zira piyasada bir çok e-ticaret yazılımı bulunmaktadır. Seçeceğiniz e-ticaret yazılımının başarısı sizin sorunlu veya sorunsuz bir şekilde e-ticaret süreçlerini yönetmenizi sağlayacak. 

Seçeceğiniz e-ticaret altyapısının ihtiyaçlarınıza uygun, bütçenizi zorlamayacak, SEO çalışması için uygun ve mobil uyumlu olmasına çok dikkat edin.

E-ticaret altyapısı sonradan değiştirilecek, deneme yanılma yoluyla belirlenecek bir konu değildir. Bazen e-ticaret yapacak kişilerden “şu yazılımla başlayalım sonra değiştiririz” cümlelerini duymaktayız. Evet teknik anlamda yazılım değiştirmek mümkün ama bu sizin tahmin ettiğiniz kadar kolay olmayabiliyor.

Değiştirilmesi halinde teknik anlamda, SEO çalışması anlamında sorunlar yaşanabiliyor. Bu tarz sorunlar yaşamamak için e-ticaret altyapısına başlangıçta çok iyi karar vermelisiniz.

E-Ticaret başarınızı belirleyecek olan e-ticaret altyapısını seçerken bol bol araştırın. Hangi özellikleri barındırdığını, bu özelliklere ihtiyacınız olup olmadığını, sorun yaşamanız halinde teknik destek alma süreci gibi bir çok konuda araştırma yapın.

Altyapı firmasının referanslarını inceleyin gerekirse bu firmaları telefonla arayın, mümkünse ziyaret edip sorular sorun. Memnun olup olmadıklarını öğrenin.

E-ticaret altyapıları değişik fiyatlandırmalara sahiptir. İhtiyacınız olan özellikleri belirledikten sonra fiyat araştırması yapmanızı tavsiye ederiz. E-ticaret sitesi fiyatları ile ilgili aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

E-ticaret sitesi nedir?

Güvenilir ödeme yöntemleri seçin

Bir siteyi e-ticaret sitesi yapan şey ücret tahsil edilebilmesidir. E-ticaretin temelinde satılan bir ürün ve ürünün tahsil edilmesi vardır. Ürünün ücretini tahsil edebilmek için sitenizde sanal pos olması gerekiyor. Sanal pos bankalar ve BDK (Bankacılık Denetleme Kurumu) tarafından akredite edilmiş firmalar tarafından verilmektedir.

e-ticaret sitenizde ki ödeme altyapısı müşterilerin güvenini sarsmayacak yapıda olmalıdır. Bunun için bilinen, güvenilir ödeme altyapısı sunan firmalar ile çalışın. Güvenli ödeme altyapısının yanında sitenizde SSL sertifikası kullanmalısınız. Zaten ödeme altyapısı alacağınız platform tarafından da SSL sertifikası zorunlu tutulacaktır.

Analitik yazılımlarını kullanın

e-ticaret sitenizi zaman zaman analiz araçları ile analiz etmeniz gerekmekte. Analiz araçları müşterilerinizin sitenizi nasıl kullandıkları hakkında detyalı bilgiler verir. Analiz araçları ile kullanıcılarınızın hangi yöntemle sitenize geldiği, sitenizde ne kadar kaldığı, hangi sayfaları ziyaret ettiği, hangi anahtar kelimeleri kullandıkları gibi bir çok konuda analiz sunar.

Bu analizleri kullanarak ziyaretçilerin sitenizde daha fazla zaman geçirmesini ve daha fazla ürün satın almasını sağlayacak aksiyonlar almalısınız.

Analiz araçları ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılmakta. Ücretli analiz araçları için Ahrefs, Semrush gibi arçları kullanabilirsiniz. Ücretsiz analiz araçları içerisinde Google Analytics ve Yandex Metrica en iyisidir diyebiliriz.

Bu analiz araçlarının üye olduktan sonra verdiği kodu sitenize entegre ettiğinde sitenizle ilgili bir çok analize ücretsiz ulaşabilirsiniz. E-ticaret sitesi sahibi olan herkesin Google Analytics kullanması gerektiğini düşünüyoruz.

Rakiplerinizi İyi Analiz Edin
Rakiplerinizi iyi analiz edin

Rakiplerinizi iyi analiz edin

e-ticaret başlamadan önce sektörünüz ve rakipleriniz hakkında çok detaylı araştırma yapmalısınız. Başarınız bu detaylı araştırma ile gelecektir dersek abartı olmaz sanırım. Sektörünüzü ve rakiplerinizi tanımadan belirleyeceğiniz stratejiler çok başarılı olmanızı sağlamayacaktır.

Rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyip bu yönde aksiyon planları belirlemelisiniz. Rakiplerinizin hangi sosyal medya platformlarını kullandıklarını, bu platformlarda ne tarz içerikler paylaştığını belirleyip sizde bu yönde paylaşımlar yapmalısınız.

Rakip analizi yapabilmek için Ahrefs ve Smilar web gibi araçları kullanabilirsiniz. Bu araçlar sayesinde rakiplerinizin güçlü sayfalarını, hangi kelimelerde hangi pozisyonlarda olduğunu, hangi kelimelerden reklam çıktığı gibi bir çok konuda bilgi alabilirsiniz. Rakip analizi ile ilgili aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.

E-Ticaret rakip analizi nasıl yapılır?

İyi bir kargo firması ile anlaşın

Müşterilerin bir e-ticaret sitesinde dikkat ettiği üç ana konu vardır.

1-Ürünün fiyatı

2-Ödeme altyapısı (güvenirlilik)

3-Kargo süreci

Kargo süreci müşteri ürünü aldıktan sonra bu ürünün müşteriye nasıl ulaştırılacağıdır. Müşteriler aldıkları ürünlerin ücretsiz gönderilmesini ister. Yani ürün kargosuna ücret ödemek istemez. Ve aldıkları ürünün en kısa zamanda ellerinde olmasını ister.

Satmış olduğunuz ürünleri mümkün mertebe ücretsiz kargo ile gönderin. Bu her üründe mümkün olmasa bile belli bir rakamın üzerindeki siparişlerde bunu uygulamaya çalışın.

Ürünün satın alınmasından sonra en kısa sürede bunu kargoya teslim edin. Ve teslim ettiğiniz anda bu konuda müşterinizi bilgilendirin. Kullanmış olduğunuz e-ticaret yazılımı kargo takibine imkan vermelidir.

Ürünlerinizi müşterilerinize en uygun fiyattan ve en hızlı sürede gönderebilmek için kargolarla mutlaka “kargo anlaşması” imzalayın. Kargo anlaşması nedir ve nasıl yapılır konusunda daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.

Kargo Anlaşması Nedir? Nasıl Yapılır?

Dijital Pazarlama Planı Oluşturun
Dijital pazarlama planı oluşturun

Dijital pazarlama planı oluşturun

e-ticaret sitenizin kısa zamanda popüler, bilinen bir e-ticaret sitesi olmasını istiyorsanız etkili bir pazarlama kampanyası planlamalısınız. E-ticaret siteleri dijital pazarlama çalışmalarını belli dönemlerde değil sürekli yapmalıdır.

Kampanyalar sürekli indirimden bahsetmek yerine marka bilinirliğini artıracak şekilde planlanmalıdır. Kampanyalarda kullanılacak görseller insanların dikkatini çekecek, onları siteyi ziyaret etmeye teşvik edecek yapıda olmalıdır.

Pazarlamada dikkat edilecek en önemli husus minimum bütçe ile maksimum fayda alacak aksiyonlar planlamaktır. Bir dijital pazarlama kampanyasının başarısı kampanya için ne kadar bütçe harcandığı değil kampanyanın ne kadar geri dönüş sağladığıdır.

Yapılan kampanyalar ve pazarlama çalışmalarında maksimum verimi elde etmek için hedef kitlenizi çok iyi tanımalısınız. Hedef kitlenizin yaş aralığı nedir, cinsiyetleri nedir, nelerden hoşlanır gibi bir çok metriği bilmek başarılı bir kampanya kurgulamanızı sağlar.

E-ticaret sitelerinin sürekli olarak Google Ads ve Facebook Reklamlarını kullanmaları gerektiğini düşünüyoruz. Buralarda belli dönemlerde devasa bütçelerle reklam vermek yerine, az bir bütçe ile  sürekliliği olan reklamlar çıkmak sizi daha başarılı yapacaktır.

Sonuç olarak…

Artık e-ticaret sitesi açmak için kontrol listeniz hazır. Gönül rahatlığı ile e-ticaret sitenizi açabilirsiniz. Burada ki maddeleri çok dikkatli bir şekilde kurgulayın ve uygulayın. E-ticaret kontrol listesindeki maddeleri planlarken esnek olmaya dikkat edin.

Değişiklikler yapılacağı zaman bunu tüm planı yeniden planlamak yerine sadece ilgili maddede değişiklik yapacak şekilde kurgulayın. Bu e-ticaret kontrol listesindeki maddeleri  ne kadar ciddiyetle uygularsanız o derece başarılı olacağınız kuşkunuz olmasın.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir