E-Ticaret ödeme yöntemleri nelerdir sorusunun cevabı bu makalede. E-ticaret ödeme sistemleri, online alışveriş sırasında kullanıcıların deneyimlerine hem en uygun hem de güvenilir bir şekilde hazırlanması gereken yöntemler olarak ifade edilir.
E-ticaret ödeme yöntemleri, kaliteli ve güvenilir bir altyapıda geliştirilmiş yazılımlar aracılığıyla mümkün olur. Kendi E-ticaret platformunuzda barındırmış olduğunuz ödeme sistemlerinin tümünü hem ülke sınırları içinden hem de dünyanın dört bir yerinden gelebilecek olan hedef kitleleri göz önünde bulundurup çeşitlendirmeniz gerekir.
Web sitenizde pek çok güvenli ödeme seçeneği sunmanız durumunda firmanızın tercih edilme oranı da zaman içinde artış gösterir. Elektronik ticaret kullanıcılarının fazlasıyla önem vermiş olduğu “güvenli alışveriş” deneyimi imkanını onlara sunduğunuz zamana kendi hedef kitlenizi kazanmış olursunuz.
Bununla beraber hem etkileşim hem de dönüşüm oranlarında da artışlar meydana gelir. Online mağazanızda gezinip hizmet ya da ürün satın alma aşamasına gelmiş olan müşterilerinizin karşısına tercih edebilecekleri gibi bir ödeme seçeneği çıkmaması durumunda mağazanızı hızlı bir şekilde terk edebilirler.
Bu durumda da mağazanız zarar görür. Bu durumun sürekli olması halinde ise kullanıcı sayınızda hızlı bir şekilde düşüş görülür. Mağazanızı terk etme gibi durumların yaşanmaması adına ödeme sistemlerinizi çeşitlendirip kullanıcı memnuniyeti kazanabilirsiniz. Peki en çok kullanılan ödeme yöntemleri nelerdir? Buyrun beraber inceleyelim!
E-Ticaret ödeme yöntemleri
Sanal dünyada gezinme faslının tamamlanıp alınacağı kesinleşmiş olan ürünlerin sepete eklenmesinden sonra geriye parayı teslim etme kısmı kalır. E-ticaret platformları üzerinden birden fazla alışveriş yapan kişiler dahi kart bilgilerini girerken yeniden tereddüt yaşarlar.
İnsanlar, özellikle kart bilgilerinin çalınmasından korkarlar. Bu noktada ise en fazla önem arz eden konu alışveriş yapılacak olan platformun sunmuş olduğu ödeme sistemlerin güvenilir olup olmadığıdır. Fiziksel ticarette müşteriler mağazaya gelip, ürünü inceleyip beğenir be bu doğrultuda satın almaya karar verir.
E-ticaret ortamında ise kullanıcılar, bu deneyimleri yapamakları için daha fazla endişe duyarlar. Dolayısıyla da eticaret sitelerinin kullanıcılara her alanda güven vermeleri büyük önem arz eder. Aksi takdirde kullanıcıların memnuniyeti düşer.
E-ticaret ödeme sistemleri yani EPS, kişilerin hizmetleri ve ürünleri sanal yöntemle alabilmelerine imkan sunan yazılım sistemleri olarak bilinir. Peki günümüzde hangi e-ticaret ödeme yöntemleri daha fazla tercih edilir?
Kredi kartı / banka kartı
E-ticaret sistemleri üzerinden müşterilerin en fazla tercih ettiği ödeme yöntemleri arasında banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme yöntemi gelir. Oranlara bakıldığı zaman Türkiye’den ortalama 75 milyon civarı kredi kartı, 185 milyon civarı da banka kartı kullanıcısı vardır.
Bu kartlar sayesinde de kullanıcılara pek çok avantaj sunulur. Özellikle de satış taksitlendirme bu avantajların başında yer alır. Fiziksel ortamlardan alışveriş yapmak isteyen kullanıcıların büyük bir kısmını e-ticarete yönlendirmek adına bankalar, kredi kartlarına avantajlı özellikler ilave ederler.
Bu avantajlı özelliklerden bir diğeri de sanal kredi kartı olarak bilinir. Sanal kredi kartları, ana kredi kartına bağlıdır. Kart numaraları, son kullanma tarihleri ve güvenlik kodları farklıdır. Kullanıcılar sahip oldukları sanal kartlara ihtiyaçları olduğu kadar para yükleyip alışverişlerini yüksek derecede güvenlik önlemleri dahilinde tamamlayabilirler.
Bunun dışında Visa, Master ve Maestro gibi kart sağlayıcı olan firmaların da yüksek oranda güvenlik önlemleri vardır. Eticaret siteleri üzerinden alışveriş yapan kişiler ters ibraz yani chargeback olarak ifade edilen bir süreç aracılığıyla yüksek güvenlik önlemleri vesilesiyle korunurlar.
Kart sağlayıcıları, Chargeback kuralları ile hukuki bakımdan bağlanmış olurlar. Normal kredi ya da banka kartı kullanarak e-ticaret sitelerinde ödeme adımına geldiğiniz zaman, ekranda ödeme yapılacak karta ilişkin kart numarası, son kullanım tarihi ve CVV gibi bazı bilgiler istenir. Son kısımda işlemin onaylanmasından sonra ürünü ya da satın alma işlemi gerçekleşir.
Havale
E-ticaret sitelerinde alışveriş yapan kişilere sunulması gereken ve son derece önemli olan bir ödeme sistemi de havale yöntemidir. Havale ödeme sistemi, aynı bankalar arasında yapılan para aktarım işlemlerine verilen isimdir.
EFT
EFT ödeme yöntemi de yine e-ticaret sitelerinin sunmuş olduğu ödeme yöntemleri arasında mutlaka yer almalıdır. Bankalar arasında para transferi yapılmasıyla gerçekleştiren bir yöntem olarak bilinir.
Para aktarma işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleşmesine imkan sağlayan bu ödeme sistemi aynı zamanda elektronik bankacılık hizmetleri ve ülke ekonomisi alanında da son derece önemli bir konudur. Açılımı ise “Elektronik Fon Transferi” şeklindedir.
Kapıda ödeme
Her ne kadar sanal alışveriş durumu günden güne yaygınlaşsa da, mevcut ödeme yöntemleri arasında hala daha en sık oranda tercih edilen yöntemlerin arasında kapıda ödeme yer alır. Özellikle gücen konusunda tereddüt yaşayan kişiler için kapıda ödeme yöntemi büyük bir avantajdır.
Uygulanan üstün güvenlik tedbirlerine rağmen hala pek çok kredi kartı bilgilerini sanal ortamda paylaşmayı fazlasıyla güvensiz bulur. Bu noktada kapıda elden ödeme yöntemi birçok kişi için en güvenli yöntem olarak tercih edilir.
Kart ya da benzeri elektronik para tekniklerini kullanmayıp direkt olarak ürünü elden teslim eden kişiye yani kuryeye verilecek olan fiziki parayla alışveriş ödemesi tamamlanmış olur.
Elektronik cüzdan
Elektronik cüzdan, aslında fiziksel cüzdana fazlasıyla benzer. İçinde kişilerin banka kartlarına ait olan numaralarını, kart içinde bulunan elektronik paralarını, kart sahibinin kimliğini ve yine kart sahibinin iletişim bilgilerini taşır.
Bu sanal cüzdan içine kullanıcılar istedikleri para yüklemesi işlemi yapabilirler. Bu sayede elektronik cüzdanlarına para yüklemesi yapan kullanıcılar; üniversite kafeleri, market, kütüphane ve farklı mekanlarda, banka ya da kredi kartına gerek duymadan e-cüzdan aracılığıyla işlemlerini yapabilirler.
Herhangi bir banka hesabına gerek kalmadan sadece fiziksel paraları elektronik cüzdan içine aktaran cihazları kullanıp dilerseniz paranızı fiziki şekilde çekebilir dilerseniz de sanal ortama aktarabilirsiniz.
Elektronik para
Elektronik para, sanal ortamda sık sık kullanılan bir ödeme aracıdır. Elektronik para aslında nakit paranın yerine geçer. Saklama ya da transfer etme gibi özellikleri vardır. Elektronik paralar için fiziksel dünyada kullanılan mağaza hediye çeklerinin sanal ortamda denk gelen karşılığı denilebilir.
Bu ödeme sisteminden yararlanmak isteyen kişilerin öncelikli olarak elektronik para hizmeti sunan firmaların geliştirmiş oldukları sistemlere üye olmaları gerekir. Kendi kart bilgilerini de üye oldukları bu sisteme tanımlamış olan kullanıcılar, elektronik paralarını kullanarak anlaşma sağlanmış olan sanal mağazalardan kolay bir şekilde alışveriş yapabilirler.
Bu sayede kişiler her seferinde farklı sitelere kart bilgilerini girmek durumunda kalmazlar. Kişiler, alışveriş yaptıkları sırada bu sistemde kayıtlı olan bilgilerini siteye yazarlar. Sonra sistem satıcı kişiye ödemesini yönlendirir. Alıcının kartından da miktar çekilir.
Böylece kişi, bir tane firmaya ödeme yapıp kendini güvenceye almış olur. Dünya genelinde elektronik para hizmeti sunan çok sayıda şirket vardır. CyberCash, PayPal ve DigiCash bunlar arasında yer alır.
Kripto paralar ve diğer araçlar
Kripto paralar, BİTCOİN ile başladı. BİTCOİN sistemi merkezi olmayan bir yapıya sahiptir. Günümüzde ortalama olarak 5500 ve üzeri çeşitliliğe sahip olan kripto paralar, elektronik ödeme sistemleri arasında da son derece popülerdir.
Bir ürünün ticaretini yapmak için komisyon masraflarını ve aracıları devre dışı bırakıp paranın tamamen dijital bir cüzdandan diğer bir cüzdana elektronik kodlar şeklinde aktarılması işlemidir. En fazla tercih edilen kripto para çeşitleri ise; etherium, bitcoin,litecoin, tron, ripple ve iota’dır.
Yurtdışından ödeme alma işlemi nasıl gerçekleşir?
E-ticaret sınırlarını tam anlamıyla aşıp global anlamda satış yapmanın en önemli kısımlarından biri de yurtdışından ödeme almaktır. E-ihracat yapıp mevcut ürünlerinizi dünyanın pek çok noktasında satma imkanınız vardır.
Fakat öncelikli olarak hem kaliteli hem de güvenilir bir eticaret sitesi bulmanız gerekir. Bununla beraber satış yapmayı istediğiniz bölgelerin desteklemiş olduğu ödeme sistemlerini kendi mağazanıza entegre edebilirsiniz.
Bu sektörde hizmet vermeye yeni başlayacak olan kişiler için dünyanın en favori eticaret siteleri arasında yer alan Ebay, Amazon ya da Etsy gibi platformlardan pazaryeri entegrasyonu oluşturup satış yapabilirsiniz.