1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Eğitim

E-ticaret’e Yeni Başlayanlar için E-ticaret Rehberi


0

E-ticaret’e yeni başlayanlar için e-ticaret rehberi bu makalemizde. E-ticaret doğru zamanda, doğru ürünlerle doğru bir şekilde yapılırsa başarılı olunacak bir sektördür. Ezbere yapılacak veya gelişi güzel yapılacak bir alan hiç değildir.

e-ticaret rehberi
e-ticaret rehberi

E-ticaret yapacaksanız bir takım gereklilikleri yerine getirmeniz gerekir. Bu gereklilikleri ne kadar doğru yaparsanız o kadar başarılı olur veya o kadar az zarar edersiniz. Eğer e-ticaret bilginiz yoksa öncsinde e-ticaret nedir, nasıl yapılır öğrenmeniz gerekir.  

Yeni başlayanlar için e-ticaret rehberi

Doğru bir şekilde, kurallarına uygun başarılı olunacak bir E-ticaret yapmak için aşağıdaki kuralları eksiksiz yapmalısınız. Bu kurallar;

  • Ürünlerin belirlenmesi ve maliyetleri
  • Şirket kurulumu
  • E- ticaret sitesi kurulumu
  • Domain ve hosting hizmetleri
  • Ödeme yöntemleri
  • Kargo hizmetleri
  • Yazılım desteği
  • Dijital pazarlama
  • Sosyal medya
  • Mobil uygulama
  • Online pazar yerleri

Gelin bu kuralları biraz daha detaylı inceleyelim.

Ürün kategorisi ve ürünlerin belirlenmesi

E-ticarette başarılı olmanın en önemli kuralı hangi kategoride hangi ürün satılacağını belirlemektir. E-ticarete girmenin ilk adımı olması nedeniyle üzerinde bolca düşünülmesi ve çokça araştırılması gereken kısımdır. Sağdan soldan görme ile, kulaktan dolma bilgiler ile üstün körü araştırma ile değil ciddi ciddi zaman harcanarak araştırılmalıdır.

Kendinize sormanız gereken ilk soru hangi kategoride ürün satacağım. Bunun için sektörel  bazda araştırma yapılmalı, ürün satılacak kategorinin toplam e-ticaret pazarı içerisindeki payı nedir, sektörün rekabet düzeyi nedir, sektördeki önemli oyuncular kimlerdir, satılacak ürünler dönemsel mi, mevsimsel mi yoksa yıl 12 ay satılabilecek ürünler mi, ürünlerin bozulma, son kullanım durumları değişken mi, satılacak ürünler depolama istiyor mu depolama istiyorsa ne kadar bir depolama alanı gerekli gibi soruları sormalı yapılan araştırmalar, dönem sonu raporları gibi verilere bakarak karar verilmelidir.

Doğru ürün kategorisi belirlendikten sonra karar verilmesi gereken ikinci kısım hangi ürünleri satacağınızdır. Doğru ürünleri belirlerken de en önemli kriteriniz kar marji nedir o olmalıdır. Size kar getirmeyen ürünlerle zaman harcamayın.

Satacağınız ürünler dönemsel olmayan sürekli satışı olabilecek ürünler belirleyin. Çok sık değişen moda gibi, teknolojik ürünler  gibi kategoride ürünler satacaksanız da çok dikkatli olun. Modayı sektörü çok iyi takip edin. Hızlı kararlar alıp uygulayacak yapı kurun.

Satılacak ürünlerin kargolanması, kargoya ulaştırılması kolay olsun. Kargoda gönderirken kolay zarar görmemesi, çok büyük depolama alanı gerektirmemesi gibi kriterleri çok dikkatli inceleyerek karar verin.

e-ticaret rehberi
Şirket kurulumu

Şirket kurulumu

Doğru sektörü ve doğru ürün veya ürün gruplarını belirledikten sonra yapmanız gereken ikinci adım şirketleşmeniz. Burada karar vermeniz gereken nasıl bir şirket kurmanız gerektiği. Kuracağınız şirket şahıs şirketimi, limited şirket mi yoksa anonim şirket mi? Hangi şirket türünü belirleyeceğiniz biraz da gelecek planlarınızla ilgili aslında.

Gelecekte bu ticari durumun ne olmasını, nasıl bir yapıya bürünmesini istediğinizle ilgili. Girişimciler genellikle başlangıçta bu kısmı biraz zamansızlıktan biraz da nakit eksikliğinden ihmal eder. Şimdi en az para gerektiren şirket kurulumu ile başlayayım da ilerde durumum düzelince hallederim diye düşünür.

Başlangıçta ne kadar büyük düşünürseniz o kadar sağlam planlar yaparsınız. Şirket kurmadan önce şahıs şirketi nedir, limited şirket nedir, şirket nasıl kurulur, şirketlerin birbirlerine göre farkları nedir gibi soruların cevabını iyi öğrenin. Zira şirket türlerinin birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları bulunmakta. Gerekirse bir mali müşavir veya uzmandan, danışmandan destek alın.

Hangi şirket türü ile şirket kuracağınıza karar verdikten sonra gerekli başvuruları yapın ve vergi levhanızı alın. Vergi levhanız olmadan ticari faaliyetlerde bulunmayın. Tespit edilmesi halinde büyük cezaları var. Aldığınız vergi levhası ile artık e-ticaret siteniz için gereken başvuruları yapabileceksiniz. Hangi şirketi kuracağınıza ve şirketler arasındaki farkları öğrenmek için aşağıdaki makaleleri okumanızı tavsiye ederiz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Şahıs Şirketi Kurmak 2023

E- ticaret sitesi kurulumu

Şirketinizi kurduktan sonra artık e-ticaret sitenizi açabilirsiniz. E-ticaret sitesi açabilmek için e-ticaret sitesi yazılımı satın almanız gerekiyor. E-ticaret sitesi yazılımı için ücretli e-ticaret yazılımı veya ücretsiz e-ticaret yazılımı diye iki seçeneğiniz var. İki yazılım türünün de birbirine karşı avantajları dezavantajları var.

Başlangıçta çok büyük bir sermayeniz yoksa ücretsiz yazılımları tercih etmelisiniz. Ücretsiz e-ticaret yazılımları içerisinde en bilineni Opencart e-ticaret yazılımıdır. Opencart’ın bir çok ücretli ve ücretsiz temaları da vardır.

Başlangıçta sizin işinizi fazlasıyla görecektir. Sitenizin dosyaları size ait olduğu gibi istediğiniz hosting firmasında yayın yapabilirsiniz. Ücretsiz yazılımların en büyük dezavantajı herhangi bir sorunla karşılaştığınızda teknik deste alacak biri olmuyor maalesef.

Eğer ücret sizin için sorun değilse ücretli yazılımları tercih etmelisiniz. Piyasada Ticimax, İdeosoft, T-Soft gibi bir çok profesyonel ücretli yazılım bulunmakta. Bu ücretli e-ticaret yazılımlarından sizin için uygun olan paketi yıllık olarak kiralayabiliyorsunuz.

Ücretli yazılımların en büyük avantajı teknik destek alacak sürekli birileri oluyor. Ücretli yazılımların en büyük dezavantajı ise yayına aldığınız e-ticaret sitesi dosyaları kodları size ait olmuyor. Bir nevi kiralama olarak düşünebilirsiniz.

alan adı ve hosting hizmetleri
Alan adı ve hosting hizmetleri

Alan adı ve hosting hizmetleri

Ücretli veya ücretsiz almış olduğunuz e-ticaret sitesinin yayın yapabilmesi için bir alan adına yani domaine ihtiyacınız var. Bir çok domain uzantısı var. Genelde en çok com, net, org ve com.tr uzantısı tercih ediliyor. Bir domaini sadece bir kişi satın alabilir. O yüzden alacağınız ismin boş yani alınabilecek durumda olması gerekiyor.

Alacağınız isim mutlaka işletmeniz ile alakalı, kısa ve anlamlı olmalı. İçerisinde telaffuzu ve yazımı zor harfler içermemeli. Kurumsallık açısından com.tr uzantısını tercih etmenizi tavsiye ederiz. Domain ücretleri yıllık 10-12 dolar civarında oluyor.

Domain beraber hosting de almanız gerekiyor. Aldığınız e-ticaret yazılımı aldığınız alan adı beraber sunucu dediğimiz bilgisayarda yayın yapar. Ücretli bir yazılım almışsanız hosting almanıza gerek yok çünkü hosting hizmetini onlar ücretsiz veriyor.

Ama ücretsiz yazılım almışsanız bir hostinge ihtiyacınız var. Yeni başlamış bir site için ortalama 15-200 TL arasında ki bir paket işinizi görebilir. Piyasada irili ufaklı bir sürü hosting firması bulunuyor. Hosting paketi alırken en çok dikkat etmeniz gereken husus teknik destek alma hızınızdır.

Alırken buna çok dikkat edin. Alan adı nedir, nasıl alınır, nasıl kullanılır ile ilgili detaylı rehberimizi incelemek için aşağıdaki linke tıklayın.

thumbnail
Önerilen Yazı
Alan Adı Nedir, Nasıl Alınır?

Ödeme yöntemleri

Açacağınız e-ticaret sitesinde sattığınız ürün veya hizmetin ücretini nasıl tahsil edeceğinize karar vermeniz gerekiyor. E-ticaret sitelerinde EFT/Havale, Kapıda Ödeme ve Kredi Kartı ile ödeme şeklinde üç yöntem bulunmakta. EFT/Havale seçeneğinde müşteri ürünü almadan önce size ait olan hesaba önce ücretini yatırır ondan sonra siz gönderimini yaparsınız.

Kapıda ödeme yönteminde ise müşteri ürünü satın alır, kapıda ödeyeceğini beyan eder ve kargo firması ürün teslimatını yaparken ücreti de tahsil eder. Öncesinde kapıda ödeme yöntemi için bir kargo firması için kapıda ödeme anlaşması yapmanız gerekiyor.

Kapıda ödeme için kargo firmaları genelde 15 TL civarında komisyon almakta. Kapıda ödeme ücretini ürüne ekletip müşteriden tahsil etmeyi unutmayın. Kredi kartı ile ödeme de ise müşteri ürün alır ücretini kredi kartı ile öder. Kredi kartı ile ödeme alabilmek için siteniz de sanal pos olmalıdır. Sanal pos bankalar tarafından veya aracı kurumlar tarafından verilmektedir.

Kargo hizmetleri

Açmış olduğunuz e-ticaret sitesinden satılan ürünleri müşterilerinize gönderebilmek için kargo firmasına ihtiyacınız var. Kargo gönderebilmek için kargo anlaşması yapmalısınız. Kargo firmaları aylık gönderim adedinize göre size indirimli fiyat verirler. Müşterilerinizde bu ücreti öder ve siz gönderim sağlarsınız.

Birden fazla kargo ile anlaşma yapabilirsiniz. Kargo anlaşması yapacağınız firmanın tüm Türkiye dağıtım ağının olmasına, hızlı ve sağlam teslimat yapabilmesine çok dikkat edin. Müşterilerden gelen şikayetlerin başında kargo teslimatları gelmekte.

Yazılım desteği

Ücretli veya ücretsiz e-ticaret yazılımı satın almışsanız yazılım desteğine de ihtiyacınız var demektir. Sitenizde zaman zaman sorunlar olduğunda bu sorunlara müdahale edebilecek, sorunu çözebilecek birilerine ihtiyacınız olacak.

Burada dikkat edilecek en önemli husus en az sorun çıkartan yazılımı almak ve sorun çıkması halinde en kısa sürede soruna müdahale edip çözebilecek kişi veya firmayı bulmak. Yazılım desteği için kişi veya firmalardan ücretli destek satın alabilirsiniz.

dijital pazarlama
Dijital pazarlama

Dijital pazarlama

Açmış olduğunuz e-ticaret sitesindeki ürünleri daha çok kişiye duyurabilmek ve daha çok satış yapabilmeniz için dijital pazarlama çalışması yapmalısınız. Dijital pazarlama çalışması dijital platformda yayın yapan sitelere yazılı, görsel veya video reklam vermekle olur. Dijital pazarlama en çok tercih edilen Google Ads Reklamları, Facebook ve İnstagram reklamları. Reklam için ayırdığınız bütçe ne kadar çok olursa o kadar çok tanınır ve satış yaparsınız.

Sosyal medya

E-ticaret sitesi açan firma veya girişimlerin mutlaka sosyal medya hesapları olmalıdır. Satmış olduğunuz ürün veya hizmete uygun sosyal medya platformunu tercih edebilirsiniz. Her sosyal medya platformu emek istediği için zaman ayıramayacağınız sosyal medya hesaplarını oluşturmayın.

Açmış olduğunuz hesaplarda sürekli paylaşımlar yaparak güncel kalmaya gayret edin. Bir firma bütün sosyal medya mecralarında olacak diye bir kural yok. Örneğin görsel ağırlıklı ürünleriniz varsa sizin olmanız gereken platform Pinterest ve İnstagram, Hizmet ağırlıklı bir siteniz var ise sizin videolara ağırlık vermeniz gerek bunun içinde en ideal sosyal medya platformu Youtube.

Mobil uygulama

Günümüzde artık internet kullanımı cep telefonlarından yapılmakta. İnsanlar ellerinden telefonu düşürmüyor. O yüzden açmış olduğunuz web sitesinin bir uygulamasının olması önemli. Mobil uygulama web sitesi mantığından biraz değişik çalıştığı için daha görsel, daha kolay ve daha hızlı oluyor.

Mobil uygulama bir e-ticaret sitesi için olmazsa olmaz değildir tabi. Ama olması rakiplerinize karşı size avantaj kazandırır mı kesinlikle kazandırır. Mobil uygulama yaptırmak ortala 10 bin – 20 bin bandından başlamakta. Başlangıçta nakit sorununuz varsa bunu biraz zaman sonra da yaptırabilirsiniz. Ama başlangıçta mobil uygulama yaptıramasanız dahi açacağınız site mutlaka ama mutlaka mobil uyumlu e-ticaret sitesi olmalıdır.

online pazaryerleri
Online pazar yerleri

Online pazar yerleri

Online pazaryerleri günümüzdeki pazaryerleri gibi düşünebilirsiniz. Birden fazla satısının bir araya gelip satış yaptığı platforma online pazaryeri denir. Günümüzde bir çok online pazaryeri bulunmakta. En çok bilinen ve tercih edilenler ise başta Trendyol, Hepsi Burada, N11, Gitti Gidiyor gibi sırlayabiliriz.

Pazaryerlerinde yer alabilmeniz için illa da e-ticaret sitenizin olmasına gerek yok. Şirket olmanız yeterli. Sattığınız ürün çeşitliliği ve çalışanlarınıza göre bir veya birden fazla pazaryerinde mağaza açmanız satışlarınızı artır. Tavsiyemiz birden fazla pazaryerinde olmanızdır. Pazaryerleri ve siteniz arasındaki ürün bilgisi ve stok sayısı için entegrasyona ihtiyacınız olacak.

E-ticaret kurallarına göre yapıldıktan sonra mutlaka sizi başarıya götürür. E-ticaret yapabilmek için belli bir sermayeye ihtiyacınız var. Beş parasız e-ticaret yapabilirsiniz dense de bu pratikte çok mümkün değil. E-ticaret sitesi açsanız da dijital pazarlama için paraya ihtiyacınız olacak.

E-ticaret artık günümüzde sabır ve hız gerektiren bir durumda. Bir çok rakibiniz olacak, onlardan daha farklı ve hızlı olmadıktan sonra satış çok zor olacaktır. Dediğimiz gibi oyunu kurallarına göre oynayın ve kazanın.

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir