E-ticaret satış taktikleri ile satışlarınızı artırabilirsiniz. Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olması teknoloji alanındaki girişimlerin sayısının hızla artmasına neden olmuştur. Her yıl artan e-ticaret pazarı payı Covid-19 salgını ile birlikte zirve yapmış, şimdiye kadar ki rakamların çok çok üzerine çıkmıştır.
Covid-19 ile birlikte insanlar sağlık endişesiyle dışarı çıkmadan, bütün ihtiyaçlarını internet üzerinden temin etmelerine neden olmuştur. İnsanların ihtiyaçlarını internet üzerinden temin etmesi yeni yeni e-ticaret sitelerinin ve girişimlerin kurulmasına, var olan e-ticaret sitelerinin hızla büyümelerine neden olmuştur.
Şu günler de Covid-19 salgını etkisini azaltıp normalleşme sürecine dönülüyor olsa da insanlar ihtiyaçlarını internet üzerinden almaya devam edecek gibi duruyor. Öyle ki yeni kurulan e-ticaret sitesi ve girişim sayısı, internetten alışveriş yapan insan sayısı günden güne artıyor.
İnternet üzerinden ürün veya hizmet satan bütün sitelerin amacı daha fazla satış yapmak. Öyle ki firmalar satışlarını arttırmak için her gün yeni yeni yöntemler ve taktikler denemekte. Bu makalemizde firmaların, e-ticaret sitelerinin ve girişimlerin satışları arttırmak için kullanabilecekleri 10 taktik hakkında bilgiler vereceğiz. 2024 yılında satışları arttırmak için 10 taktik makalemizde vereceğimiz bilgileri hemen uygulamaya geçin ve satışlarınızı arttırın.
E-ticaret satış taktikleri
E-ticaret sitelerinin ve girişimlerin satışları arttırmak için kullanabilecekleri, deneyebilecekleri çok fazla taktik olsa da biz bu makalemizde 2023 yılında popüler olan, daha fazla rağbet gören 10 taktik hakkında bilgiler vereceğiz. Bu taktiklerin sadece bu sene geçerli olabileceğini, sonraki yıllarda da geçerli olabileceğini veya bir takım değişikliklere uğrayarak başka bir yapıya dönüşebileceğini unutmamak lazım.
E-ticaret sitelerinin kullanabileceği e-ticaret satış taktikleri şunlardır;
- Hedef Kitlenizi Tanıyın
- Canlı Chat Desteği Sunun
- Sosyal Kanıtlar Kullanın
- Deneme Ürünleri Gönderin
- Google Analytics Kullanın
- Ödeme Sayfasını Düzenleyin
- Fotoğraf ve Video Ağırlıklı Bir Siteye Sahip Olun
- Viral Pazarlama (Ağızdan Ağıza Pazarlama) Yapın
- Doğru E-Ticaret Platformu Seçin
- E-Ticaret Sitenizi Sosyal Medya Hesaplarınıza Bağlayın
Hedef kitlenizi tanıyın
E-ticarete başlamak isteyen herkesin kendisine sorması gereken çok önemli 3 soru vardır bu sorular;
- Ne satacağım
- Kime Satacağım
- Nasıl Satacağım
Ne satacağınızla ilgili detaylı bir şekilde pazar analizi ve rakip analizi yapmanız gerekiyor. Yapılacak analiz sonrası pazardaki mevcut rakipleri, en çok satılan ürünleri, en az satılan ürünleri belirlemelisiniz. Analiz sonrası satacağınız ürünü netleştirin. Örneğin akıllı saat satmaya karar verdiniz.
Şimdi kendinize sormanız gereken soru ben bu saatleri kime satacağım, satacağım insanların yaş aralığı nedir, cinsiyetleri nedir, eğitim düzeyleri nedir gibi bir takım sorulara cevaplar bulmalısınız. Bulacağınız cevaplar sizin akıllı saatleri nasıl satacağınıza cevap olacak.
Kime satacağınızı bilmedikten sonra dünyanın en iyi ürününü de satıyor olsanız bile istediğiniz sonucu alamayacaksınız. Kime satacağınızı bilmek satışları arttırmak için yeni yöntemler geliştirmenizi sağlayacaktır.
Canlı chat desteği sunun
İnternetten alışveriş yapmak fiziksel ticaretten bir çok yönden farklı. Fiziksel ticarette insanlar alacağını ürünü eline alıyor, dokunuyor, sağına soluna detaylıca bakıyor. Ancak aynı şey e-ticaret için geçerli değil. İnsanlar sadece sizin gösterdiğiniz fotoğraflar ile ürün hakkında kanaat sahibi oluyor.
Gösterdiğiniz fotoğraf insanların akıllarında ki sorulara bazen cevap olamayabiliyor. Alacakları ürünle ilgili, ürünün gönderim süreci, garanti süresi, kullanımı gibi bir çok konuda kafalarına sorular takılabiliyor. Kafalarına takılan sorulara cevaplar bulamadıktan sonra ürünü almaya karar vermiyor.
E-ticaret sitesi sahibi olarak sizin yapmanız gereken en önemli şey, insanların size kolayca ulaşıp akıllarındaki soruları sormalarını sağlamak olmalıdır. İnsanların akıllarındaki soruları sorabilmelerinin en kolay yolu e-ticaret sitenizde Canlı Chat desteği sunmaktır. Bu gün ücretli veya ücretsiz kullanabileceğiniz bir çok canlı chat uygulaması bulunmaktadır.
Sitenizde kolaylıkla Facebook Canlı chat uygulamasını kullanabilirsiniz. Sitenize ekleyeceğiniz küçük bir kod parçası ile insanlar sitenize geldiklerinde sitenizin sağ al köşesine belirecek canlı chat düğmesi ile size soru sormalarını sağlayabilirsiniz.
Canlı chat uygulamalarını sitenize entegre etmek son derece kolaydır. Teknik bilgi gerektirmez. Ayrıca bazı canlı chat uygulamalarının istatistik tutma özelliği de vardır. Sitenize kaç kişi gelmiş, bu insanların kaçı canlı destek talebinde bulunmuş, en çok hangi konularda canlı destek talebi geliyor gibi bir çok konuda istatistik tutabilirsiniz. Bu istatistikleri satış stratejileriniz doğrultusunda kullanmak satışlarınızın artmasını sağlayacaktır.
Sosyal kanıtlar kullanın
İnsanlar aldıkları ve yaptıkları her şey de sosyal onay isterler. Yani isterler ki insanlar beni onaylasın, takdir etsin. “İnsanlar aldığım, yaptığım şey için ne kadar akıllıca bir seçim yapmışsın” desin. Bunun yanında aldıkları karar, yaptıkları şey için insanlar tarafından kınanmak, eleştirilmek istemez.
Bunun için bir şey yapmadan veya almadan önce kendisinden önce tanısın veya tanımasın insanların o davranışı yapıp yapmadığına bakar. Eğer çoğunluk yapmışsa, memnunsa kendisi de yapar. Yani sosyal kanıt ister.
İnsanlar artık bir ürün veya hizmeti satın almadan önce onunla ilgili internetteki yorumları, videoları araştırıyor, okuyor ve izliyor. Ürünü almadan önce nasıl bir durumla karşılaşacağını bilmek istiyor.
E-ticaret sitesi sahibi olarak sizin yapmanız gereken şey insanların tereddüt yaşadığı hususları ortadan kaldırmaktır. Bunu yapmanın en iyi yolu da kendisi gibi hissetmiş, aynı duyguları yaşamış ama sonrasında alışveriş yapmış, o ürünü kullanmış insanların duygu ve düşüncelerini ürün sayfasında, sosyal medya hesaplarında paylaşmaktır.
Sosyal kanıt olması anlamında insanların duygu düşüncelerini yazılı olarak, ürünü alırken veya kullanırken ki fotoğrafları, ürünü alırken veya kullanırken çekilmiş videoları sitenizde, sosyal medya hesaplarınızda bol bol yayınlayın. Bu argümanları gören insanlar sizden daha güvenli, daha emin bir şekilde alışveriş yapacaktır.
Deneme ürünleri gönderin
İnsanlar almak istedikleri ürüne para vermeden önce onu denemek, kullanmak istiyor. Çünkü tereddütleri var. İnsanların tereddütlerini ortadan kaldıracak yegane şey deneme ürün göndermek veya deneme süresi vermektir.
E-ticaret sitesi sahibi olarak imkanınız varsa müşterilerinize deneme ürün gönderin. Sizin onlara deneme ürün göndermeniz sizin ne kadar güvenilir bir e-ticaret sitesi olduğunuzu ve ürününüze ne kadar çok güvendiğinizi gösterecektir.
Google analytics kullanın
Derler ki ölçemediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz. Bu nedenle e-ticaret siteniz, sattığınız ürünleriniz, sitenizi ziyaret eden insanlar hakkında bir takım istatistikler tutmalısınız. İnsanlar nerden geldi, nasıl geldi, sitede ne kadar kaldı, sitede hangi davranışı sergiledi, hangi kelimeleri aradı, hangi ürünlere baktı gibi bir çok konuda istatistiğe ihtiyacınız var.
E-ticaret sitenizle ilgili tüm istatistiklere en kolay Google Analytics ile ulaşabilirsiniz. Google Analytics Google tarafından ücretsiz kullandırılan bir uygulamadır. Ücretsiz olarak Gmail hesabınız ile üye olduktan sonra size verilen kodu sitenizdeki ilgili alana eklemeniz halinde sitenizle ilgili sizin bile aklınıza gelmeyecek istatistiklere ulaşabilirsiniz.
Google Analytics kodunu sitenize eklemek çok zor değildir, teknik bilgi gerektirmez. Kolayca sitenizde ilgili alana ekleyebilirsiniz.
Ödeme sayfasını düzenleyin
Bir e-ticaret sitesindeki bütün alanlar çok önemlidir. Ama ödeme sayfası daha da önemlidir. İnsanlar alacağı ürün veya hizmetin ücretini ödeme sayfasında ödüyor. Bu sayfadaki küçük bir yanlış veya ihmal insanların ürünü almaktan vazgeçmelerine sebebiyet verebilir.
Ödeme sayfasında müşteri sadece ödeme işlemiyle ilgilenmelidir. Dikkatini dağıtacak başka bir şey olmamalıdır. Ödeme sayfası diğer sayfalardan daha hızlı açılmalıdır. Sayfanın yavaş olması müşterinin size güven duymamasına neden olabilir. Ödeme sayfanızın hızlı olup olmadığını anlamak için hız testi siteleri ile ölçüm yapabilirsiniz. Bunun için Google Pagespeed aracını kullanabilirsiniz.
Ödeme sayfasında müşterilerinize olabildiğince fazla seçenek sunmaya çalışın. Sadece tek bir ödeme yöntemine zorlamayın. Sitenizde EFT, Havale, Kredi Kartı, Kapıda Ödeme gibi seçenekler olsun. Hatta kripto para ile ödeme imkanı bile sunun.
Fotoğraf ve video ağırlıklı bir siteye sahip olun
Yapılan araştırmalar insanların bir e-ticaret sitesi ile ilgili kanaatlerinin ilk 15 saniyede oluştuğunu göstermekte. Bu 15 saniyelik süre içerisinde kullandığınız görseller, yazılar, fontlar, renkler ziyaretçinize güzel görünürse ziyaretçi sitenizde kalmaya devam edecektir. Aksi takdirde hemen sitenizi terk edecektir.
Sitenizi ziyaret eden insanların dikkatini çekmek, sitede kalmalarını sağlamak için fotoğraf ve video kullanmaya özen gösterin. Kullandığınız fotoğraf ve videolar güncel ve yüksek çözünürlüklü olsun. Ziyaretçiye ürün ve hizmetlerinizle ilgili detaylı bilgi versin.
Rakiplerinizden farklılaşmak adına ürün açıklamalarını video şeklinde verebilirsiniz. Bütün e-ticaret sitelerinde ürün açıklamaları yazı ile yazılmakta. Yazılar ya çok fazla yada çok az olmakta. Sizin ürün açıklamalarını video ile vermeniz müşterilerinizin dikkatini daha çok çekecektir.
Viral pazarlama (ağızdan ağıza pazarlama) yapın
Viral pazarlama, ağızdan ağıza pazarlama demektir. Sizden bir ürün veya hizmet almış birisinin aldığı ürün veya hizmetten memnun olup bunu çevresindeki insanlara belirtmesidir. “Ben şu siteden şunu aldım. Çok memnun kaldım” demesidir.
İnsanların sizinle ilgili viral pazarlama yapması için satış öncesi, satış sırasında, satış sonrasında onların her tülü sorularına cevap verip, varsa sorunları çözmelisiniz. Bu mantalitede bir müşteri anlayışınız varsa insanlar zaten çevrelerinde sizden bahsedecektir.
Ama siz yine insanlara sizi eşine, dostuna, çevresine tavsiye etmelerini rica edin. Bunun için zaman zaman mailler gönderin. Sizi çevrelerine tavsiye eden müşterilerinize küçük hediyeler, indirim kuponları, hediye çekleri verin.
Doğru e-ticaret platformu seçin
E-ticarette satışları artırmanın en önemli unsurlarından biriside düzgün çalışan bir e-ticaret platformu ile hizmet vermektir. Satış yaptığınız platform son derece hızlı, pratik ve sorunsuz çalışmalıdır. Platformunuz çok karışık olmamalı, renkler gözleri yormamalıdır.
Platformunuzun ödeme sistemi son derece hızlı ve sorunsuz olmalıdır. Müşteri aradığını kolaylıkla bulabileceği menü ve kategori yapısına, detaylı arama yapabileceği arama sayfasına sahip olmalıdır. Kullandığınız e-ticaret sitesi yazılımı müşterinin aklına takılan soruları kolaylıkla sorup cevap alabileceği bir yapıda olmalıdır.
İnsanlar artık internetle ilgili bütün işlerini cep telefonları ile yapmakta. E-ticaret siteniz ister ücretli e-ticaret sitesi yazılımı, isterse de ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımı olsun fark etmez, ama mutlaka mobil uyumlu olsun. Cep telefonu ile kolaylıkla kullanılabilsin.
E-Ticaret sitenizi sosyal medya hesaplarınıza bağlayın
İnsanlar artık zamanlarının büyük çoğunluğunu sosyal medyada geçiriyor. E-ticaret sitesi sahiplerinin bu gerçekten hareketle bütün dijital pazarlama çalışmalarını bu gerçek üzerine bina etmesi gerekiyor. Faaliyet gösterdiğiniz sektör, sattığınız ürün veya hizmete uygun sosyal medya platformlarında mutlaka hesaplarınız olsun.
Facebook, İnstagram gibi sosyal medya hesaplarınızı mutlaka ticari hesaba dönüştürün. Takipçilerinize doğru ve faydalı içerikler üretin. Doğal yollarla takipçi sayınızı artırmaya çalışın. Ama kesinlikle takipçi satın alma yapmayın. Hesabınızı ticari hesaba çevirirseniz takipçileriniz hakkında detaylı istatistiklere ulaşabilir, hem de ürün veya hizmetinizle ilgili reklam çalışması yapabilirsiniz.
Ürün veya hizmetlerinizi anlatabileceğiniz bir Youtube kanalı mutlaka olsun. Youtube kanalınızdan insanların sordukları sorulara, ürün tanıtım, ürün kullanımı gibi konularda videolar çekin.
En önemlisi de e-ticaret sitenize ait sosyal medya hesaplarınızı mutlaka e-ticaret sitenize bağlayın. Ürün veya hizmetlerinizi insanlar kolaylıkla sosyal medya hesaplarından paylaşabilsin. Sizin sitenizden paylaştığınız içerikler diğer sosyal medya hesaplarınızda da otomatik yayınlansın. Unutmayın sosyal medyada ne kadar varsanız o kadar varsınız demektir.
Sonuç olarak…
E-ticaret dünyası yukarıda anlatmış olduğumuz satış arttırma taktikleri ile sınırlı değil. Bunların haricinde bir sürü daha satış taktikleri bulunmakta. Sizler bu tekniklerden hangisinin daha etkili olduğunu yaparak yaşayarak öğrenebilirsiniz. Bu tekniklerin üzerine bir şeyler ekleyerek yeni teknikler geliştirebilirsiniz.
E-ticarette satış arttırma teknikleri ile ilgili paylaşmak istediğiniz bir teknik varsa bunu lütfen yorum kısmında bizimle paylaşın.