1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Eğitim

E-Ticaret SEO Çalışması Nasıl Yapılır?


0

E-Ticaret siteleri için seo çalışması nasıl yapılır? sorusunun cevabı bu makalede. We are Social veya Statista istatistiklerine baktığımızda insanların gıdadan kozmetiğe, tatilden elektroniğe her türlü ihtiyacını artık online alışveriş sitelerinden karşıladığını gözlemliyoruz.

E-Ticaret SEO çalışması
E-Ticaret SEO çalışması

Bununla beraber e-ticaret yapan işletme sayıları ve fiziksel ticaret yapıp da e-ticarette varlığını oluşturan firma sayısı da artış göstermiştir. E-ticaret istatistiklerine baktığımızda da her iki kişiden biri bir ürünü satın almadan önce internette araştırdığını, her dört kişiden birinin alışverişini internetten yaptığını görüyoruz.

Artan e-ticaret hacmi ile beraber e-ticaretle uğraşan işletme sayısının artması beraberinde rekabeti de getirmiştir. Rekabet eden firmalar rakiplerinden farklı olarak farklı uygulamalar yapmak zorunda. Aynı ürünü satan e-ticaret siteleri müşteriye o ürünü kendisinden alması için müşteriye bir neden sunmak zorunda.

Bir şekilde e-ticaret sitesi açtınız. Ürünleri tedarik ettiniz ve satın alınması için e-ticaret sitenize eklediniz. Rakiplerinizin arasından sıyrılıp müşterilerin sizi fark etmesi, arama motorlarının sizi üst sıralara çıkartması için yöntemler arıyorsunuz.

Çünkü artık insanlar almak istediği ürünleri genelde arama motorları ile arattırıp ilk sırada çıkan siteler üzerinden karşılamakta. İnternet üzerinden satış yapmak için ilk kural arama motorlarında bulunur olmak olsa devamında marka bilinirliği ve sitenize güven olması gerekir.

SEO nedir?

SEO, Türkçe olarak “arama motoru optimizasyonu” anlamına gelmekte olup Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. SEO web sitenizi arama motorlarının içeriğinizi indeklemesi, bu bilgileri işleyip, arama yapan kullanıcılara sunabilmesi için istediği kriterlerde yapılandırmaktır.

SEO genelde arama motorları için yapılan çalışmalar olarak bilinse de asıl amaç arama motorları için değil sitenizi ziyaret eden kişilere iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek olmalıdır. Eğer kullanıcılarınıza iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatabilirseniz arama motorları sizi SEO anlamında üst sıralara çıkartacaktır.

SEO çalışmaları ikiye ayrılmaktadır. Bunlar;

1-Site içi SEO çalışması

2-Site dışı SEO çalışması

Her iki SEO çalışması da kendi içerisinde bir takım alt başlıklara ayrılmakta.

seo çalışması
E-ticaret SEO nedir?

E-ticaret SEO nedir?

E-ticaret SEO aslında yukarıda anlatmış olduğumuz genel SEO’dan farklı değildir. Ama e-ticaret sitelerinin yapıları, içerikleri, web sitelerinden farklı olduğu için yapılacak SEO çalışmaları da farklılık göstermekte.

E-ticaret SEO çalışması arama motorlarının algoritmalarını manüple edip üst sıralarda çıkmak değildir. E-ticaret SEO sitenizi ziyaret eden potansiyel müşterilerinize iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmaktır.

Her şeyde olduğu gibi E-ticaret SEO da evrim geçirmiştir. Eskiden SEO çalışması, arama motorlarının kolayca algılayıp indexleyebileceği içerik yazmaktı. Ama artık bu teknik geçerliliğini kaybetmiştir. Artık amaç insanlara faydalı olacak, kullanıcılar için değer ifade edecek içerikler üretmektir.

Önceki yıllarda bir anahtar kelimeyi makale içerisinde aşırı kullanmak, ilgili anahtar kelimeyi anlam ifade etmeyecek şekilde yazmak arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için yeterli iken günümüzde bu şekilde bir çalışma spam olarak algılanıp cezalandırılmaktadır.

E-ticaret SEO çalışması yapmada ki amaç kullanıcılara ürünle ilgili kaliteli görseller göstermek, ürünle ilgili teknik özelliklerden ziyade kullanıma dair bilgiler vermek, içerik ve görsel olarak emin olan müşterilerin bu ürünü kolayca satın alabilmesini sağlamaktır.

E-ticarette SEO neden önemlidir?

SEO çalışması E-ticarette olmazsa olmaz konuların arasında gelmekte. İnsanlar artık sayfa sayfa gezmektense aramak istediği kelimeleri arama motorlarında aratıp ilk sırada çıkan siteleri ziyaret etmekte. Ziyaretçilerin ziyaret ettikleri bu ilk sıradaki siteler müşteriyi ikna edebilirlerse büyük ihtimalle de satın almakta.

Bu gerçekten hareketle e-ticaret siteniz varsa veya e-ticarete başlamak istiyorsanız daha fazla ziyaret almak ve daha fazla satış yapabilmek için SEO çalışması yapmak zorundasınız. SEO çalışması yapmadan arama motorlarında üst sıralarda çıkmanız ve satış yapmanız imkansıza yakın bir durumdur.

Müşterilerinizin e-ticaret sitenizi bulmalarını nasıl sağlayacaksınız?

Müşterilerinizin e-ticaret sitenizi arama motorlarında bulup, ürün satın almaları için iki yol bulunmakta. Bunlar;

1-E-ticaret sitenizi reklam harcaması yapmadan arama motorları arama sonuçlarında üst sıralara çıkaracak olan arama motoru optimizasyonu yani SEO çalışması

2-SEM (Search Engine Marketing) yani arama sonuçlarında reklam alanları satın alınması yani arama motorları reklamları.

SEO çalışması e-ticaret siteniz için uzun süreli bir çalışma olup kalıcılığı da uzun süreli olan bir yöntemdir. SEO çalışması sonucu edinilen trafik ve sonuçlar ölçümlenebilir olduğundan daha farklı stratejiler geliştirmek mümkündür. İ

nsanlarda şöyle bir algı var. SEO çalışması yapıldı, e-ticaret siteniz istediğiniz kelimelerde üst sıralarda çıkıyor artık SEO çalışmasına gerek yok, var olan SEO çalışmasını devam ettirmeye gerek yok. Bu son derece yanlıştır. Nasıl ki üst sıralara çıkmak için zaman, emek ve para harcandı.

Mevcut konumu korumak içinde SEO çalışması yapmak gerekir. Şunu unutmamanız gerekir ki nasıl ki siz SEO çalışması yapıyorsunuz, rakiplerinizde SEO çalışması yapıyor. Bu bir yarış. Çok çalışan, çok mücadele eden kazanacak. Arama motorlarını memnun edecek aşağıdaki SEO adımlarına çok dikkat etmelisiniz.

E-Ticaret Siteleri için Basit SEO Yöntemleri
E-Ticaret siteleri için basit SEO yöntemleri

E-Ticaret siteleri için basit SEO yöntemleri

E-ticaret sitesi sahiplerinin çok teknik bilgi gerektirmeden uygulayabilecekleri SEO teknikleri şunlardır;

  • Site açılış hızınızı optimize edin
  • Görsellerinizi optimize edin
  • Mobil uyumluluğunuzu kontrol edin
  • URL yapılarınızı kontrol edin
  • Anahtar kelime analizi yapın
  • Rakip analizi yapın
  • 301 ve 302 yönlendirmelerini kontrol edin
  • 404 sayfalarınızı tespit edin

Ürünleriniz için anahtar kelime analizi

Sattığınız ürün veya hizmetlerin e-ticaret sitenize eklenmesi en önemli adımlardan biridir. Sitenize ürün girişi yaparken ürün başlığını, ürün açıklamalarını aklınıza geldiği gibi gelişi güzel yazmamalısınız. Yazacağınız kelimeleri belirlemek için anahtar kelime analizi yapmalısınız.

Yapacağınız anahtar kelime analizinde satmış olduğunuz kelimelerin dışına çıkmamaya, odağınızı şaşırmamaya çok dikkat edin. Anahtar kelimeleri belirlerken anlamları değişen, kişiden kişiye farklı yorumlanacak kelime ve kelime gruplarından uzak durun.

Örneğin hediyelik ürünler satan bir e-ticaret siteniz olduğunu, bu sitenizde de satmış olduğunuz ürünlerin de kişisel kullanıma uygun, el yapımı ürünler olduğunu varsayalım. Siz ürün başlığına sadece “hediyelik ürün” yazdınız.

Yeni ev alan arkadaşına hediyelik ürün araştıran bir kişi hediyelik ürün diye Google da arama yaptı. Arama sonucunda sitenize gelen kişi ürünlerinizin el yapımı, kişiye özel ürünler olduğunu gördü. Oysa kendisi el yapımı hediyelik ürün aramıyor. Bu kişi sitenizden alışveriş yapmayacaktır.

Üstelik sizin onu yanlış yönlendirdiğinizi, zamanını aldığınızı düşünecektir. Bu gibi durumlara düşmemek için tam olarak ne satıyorsanız ona uygun, onu ifade eden kelimeleri belirleyip yazmalısınız.

thumbnail
Önerilen Yazı
Ücretsiz Anahtar Kelime Bulucu Araçlar

Rakip analizi

Rakip analizi e-ticarete başlamadan önce yapılması gereken en önemli adımdır. Öncesinde faaliyette bulunacağınız sektörü analiz etmelisiniz. O sektörün toplam ticaretteki payı nedir, ürünler nasıl üretiliyor, nerede üretiliyor, nasıl sevk ediliyor.

Sonrasında o sektörde faaliyet gösteren firmalar kimler, sektörü kimler yönlendiriyor, o sektörün pazarından ne kadar ciro alıyorlar. Son olarak da o sektörde en çok satılan ürünler neler, ürünlerin kar marjı ne kadar, iade oranı nasıl, ürünü kargo maliyeti ne kadar gibi bir çok başlıkta rakip analizi yapılması gerekir. Rakip analizi yapılmadan başlanan e-ticaretin sonu az çok belli gibi.

Ürün başlığı ve ürün açıklamasını da bir nevi rakip araştırması olarak düşünebilirsiniz. Satmış olduğunuz ürün veya hizmetle ilgili bütün kelimeleri belirleyin. Belirlediğiniz kelimelerde hangi rakibiniz kaçıncı sırada yer alıyor not alın. Rakipleriniz hangi kelimeleri yazmamış, bu kelimeleri sizin yazmanız halinde sonuç ne olur tahmin etmeye çalışın.

Kelime analizi yapmak için Google Keyword Planner aracından yaralanabilirsiniz. Satmış olduğunuz ürünle ilgili tüm kelimeleri belli dönelerde sorgulamak bize mevcut durumumuzu görmemizi ve yeni stratejiler belirlemek için neler yapmamız gerektiğini söyler.

thumbnail
Önerilen Yazı
E-Ticaret Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Site açılış hızı

SEO çalışmasının en önemli dinamiklerinden biriside site açılış hızıdır. SEO çalışması ile ilgili bütün her şeyi yapsanız bile site açılış hızını es geçerseniz yaptığınız çalışmanın pek bir faydasını görmezsiniz. İnternetin hızlanması ile birlikte insanların hız algısı da değişti.

Artık insanlar tıklar tıklamaz açılan siteler istiyor. 1-2 saniyede açılan siteler yavaş olarak nitelendiriliyor. Google yaptığı açıklamada site hızını bir kriter olarak uyguladığını, hızlı açılan sitelere pozitif ayrımcılık yaptığını, geç açılan siteleri arama sonuçlarında daha aşağılarda tuttuğunu açıklamıştır.

Ziyaretçilerinize, müşterilerinize daha iyi bir alışveriş deneyimi yaşatabilmek, ziyaretçilerinizi rakiplerinize kaptırmamak için sitenizi hız konusunda yapılandırın. Sektörünüzde en hızlı açılan site sizin siteniz olsun. Rakiplerinizin sitesini hız olarak araştırın. Hız konusunda neler yapmışlar, neler yapmamışlar belirleyin. Onların eksikliklerini avantaja çevirin.

Site hızınızı PageSpeed Insights sitesinden yapabilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Web Site Hızı İçin Hosting Ne Kadar Önemlidir?

Mobil uyumlu olmalı (responsive)

Sitenizin hızlı olması kadar önemli bir diğer konuda e-ticaret sitenizin mobil uyumlu olup olmadığıdır. Cep telefonlarının günlük hayattaki kullanım alanları her gün artmakta. Artık cep telefonları sadece telefon etmek için kullanılan araçlar değil. Cep telefonları artık insanların hayatlarını planladıkları her şey.

Cep telefonları yeri geldiğinde iletişim kurabildikleri araç, yeri geldiğinde televizyon,, yeri geldiğinde müzik seti, yeri geldiğinde de alışveriş yaptıkları bir mağaza oluyor. İnsanlar artık alışverişlerini telefonlar ile yapmakta.

Bu anlamda alışveriş yaptıkları e-ticaret sitelerinin cep telefonları ile uyumlu olması, metinlerin, görsellerin ekrandan taşmaması gerekiyor. Bu tarz sorunlar yaşatan bir e-ticaret sitesinden kimse alışveriş yapmıyor artık. Bu nedenle e-ticaret sitenizin telefon, tablet gibi araçlarda kolayca görüntülenip, kullanılabildiği yapıda olması gerekir.

Web sitenizin mobil uyumluluk testini Google Mobil Uyumluluk sitesinden yapabilirsiniz.

Görsellerin Optimizasyonu
Görsellerin optimizasyonu

Görsellerin optimizasyonu

Fiziksel ticarette belirleyici unsuz insanların ürünü eline alması, yakından incelemesidir. E-ticarette böyle bir imkan olmadığı için yakından inceleme kısmı fotoğraflar sayesinde olmakta. İnsanlar alacakları ürünü zoom yaparak, büyüterek daha detaylı inceliyor.

Bu yüzden kullanacağınız ürün görselleri yüksek çözünürlüklü, net, ürününün her noktasından çekilmiş olmalıdır. Yüksek çözünürlük büyük boyut demektir. Büyük boyutta sitenin geç açılması demektir. Geç açılmada bir önceki madde de açıkladığımız gibi SEO’nun en önemli kriteridir. Görsellerimiz yüksek çözünürlüklü ve hızlı açılmalıdır.

Görseller konusunda dikkat edilecek bir diğer önemli konu ise ürün görsellerinin adıdır. Cep telefonları, fotoğraf makinaları genelde fotoğraflara DCS000256.jpg gibi isimler vermekte. Fotoğraflarınızı bu şekilde kullanmayın. Ürün görsellerinin adını satmış olduğunuz ürünle aynı olsun.

Örneğin Adidas Beyaz Erkek Spor Ayakkabı satıyorsanız ürün görselinin fotoğrafını adidas-beyaz-erkek-spor-ayakkabi.jpg şeklinde isimlendirin. Bu şekilde isimlendirilmek Google Görseller de sitenizin üst sıralarda çıkmasına, Google Görsellerde fotoğraf inceleyen birinin sitenizi ziyaret etmesini sağlar.

Ürün görselleri için aşağıdaki hususlara dikkat ettiğiniz taktirde görsel aramalarda daha görünür hale gelebilirsiniz.

  • Görselin dosya ismi
  • Görselin alt metni
  • Görselin kalitesi
  • Görselin sayfa içindeki yüklenme hızı
  • Görselin sunucudaki dizin durumu
thumbnail
Önerilen Yazı
Fotoğraf Boyutu Küçültme Nasıl Yapılır? – En Etkili Ücretsiz 5 Araç

Bu yukarıda anlattıklarımızın haricinde SEO açısından aynı isimde çift sayfalar, aynı isimde başlıklar, ürünlere ait meta açıklamalarının olmaması, kısa olması, çok uzun olması, önceden olup silinme sonucunda sunucuda olmadığı anlamına gelen 404 sayfaları, olmayan bir sayfanın belirlenen bir sayfaya yönlendirilmesi anlamına gelen 301 ve 302 yönlendirmeleri gibi teknik hatalara da çok dikkat etmelisiniz.

SEO çalışması kapsamında genel meta yönetimi, akıllı etiket sistemleri, URL rewrite, kategori bazlı etiket belirleme sistemleri, Google Adwords satış raporlamaları, Google sitemap oluşturma sistemi, Google Analytics entegrasyonu ve Google Webmaster Tools entegrasyonu gibi entegrasyonlar ile arama motorlarında üst sıralarda yer alabilir, yeni müşteriler kazanabilirsiniz.

Sonuç olarak…

SEO çalışması sadece e-ticaret siteleri için değil internette var olan her site için geçerli olan çalışmadır. Arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak istiyorsak sitemizi arama motorlarının istediği şekilde optimize etmeliyiz. Zira oyun kurucu arama motorları. Onların kurallarına uyduğumuz oranda üst sıralarda yer alırız.

Yukarıda anlattığımız yöntemler genel kabul görmüş yöntemlerdir. Öğrenilmesi, Yapılması, uygulanması zor değildir. Ama ben anlamam yapamam diyorsanız da SEO çalışmaları yapan adına Seocu denilen kişilerden profesyonel destek almalısınız. SEO çalışması yapacağınız kişinin alanında bilgili ve tecrübeli olmasına, daha önceden e-ticaret siteleri ile ilgili SEO çalışması yapıp yapmadığına çok dikkat edin.

SEO çalışmasının uzun süreli zaman, emek, sabır gerektirdiğini unutmayın. Şimdi yapılan bir SEO çalışmasının sonucu aylar sonra görülecektir. Eğer sabırsız bir yapınız varsa bir Seocu ile çalışmayın. Çünkü çalışma yapan kişiyi sık boğaz edeceksinizdir.

SEO çalışmasında istenen sonucu aldıktan sonra da SEO çalışmasının bırakılması doğru değildir. Mevcut durumun devam ettirilmesi, daha da iyileştirilmesi için SEO çalışmasına devam edilmesi gerekiyor. E-ticaret SEO çalışması için ne kadar değer verirseniz oda sizi arama motorlarında o kadar üste çıkarır.

E-ticaret Siteleri İçin SEO Çalışması Nasıl Yapılır? – SEO Eğitimi

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir