e-Ticaret şirketi nasıl kurulur? hemen öğrenin. Ticaretin hangi alanında faaliyet gösteriyorsanız gösterin mutlaka kazandığınız para için fatura kesip verginizi ödemek zorundasınız. Fatura kesebilmek ve vergi ödeyebilmek içinde mutlaka şirket vasfınızın olması gerekiyor.
Ticaretin içerinde Pazar payı hızlı bir şekilde artan e-ticaret sektöründe e-ticaret yapmak isteyen işletme ve kişi sayısında aşırı bir artış yaşanmıştır. E-ticaret yapmak isteyen şahıs, işletme veya girişimcilerin e-ticaret şirketi kurmaları gerekir.
E-ticaret şirketi kurmak yapılan ticaretin hukuk kuralları çerçevesinde olduğunu belgeleyebilmek, kazanılan paranın vergisini ödemek ve devlet teşviklerinden yararlanabilme avantajlarını sağlar. Bunların yanında e-ticaret şirketi kuran işletmeler 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe giren vergi muafiyetinden yararlanma avantajı elde eder.
E-ticaret yapmak isteyen bir çok kişi ve işletme süreçlerin nasıl yürüdüğü konusunda tam bir bilgiye sahip değil. Şirket nedir, e-ticaret şirketi nedir, e-ticaret şirketi kurmak için neler gerekir? Gibi bir çok konuda bilgi sahibi değil.
Bu makalemizde e-ticaret şirketi nasıl kurulur, ne gibi süreçleri var onlar hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Bu makaleyi okuduktan sonra sizde e-ticaret şirketi kurmak için neler yapılması gerektiğini öğrenmiş olacaksınız.
Şirket nedir?
Şirket bir veya birden fazla kişinin para kazanıp kar etmek amacıyla bir araya gelerek kurdukları tüzel yapılara verilen isimdir. Şirketlerin kar etmek, topluma hizmet edip toplumsal yaşamın devamlılığını sağlamak gibi kuruluş amaçları bulunmaktadır.
Şirketler kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır Bunlar;
- Şahıs Şirketleri
- Sermaye Şirketleri
Şahıs şirketleri de kendi içerisinde;
- Kollektif Şirket
- Adi Şirket
- Adi Komandit Şirket
diye üçe ayrılmaktadır. Sermaye şirketleri ise kendi içerisinde;
- Limited Şirket
- Anonim Şirket
- diye ikiye ayrılmaktadır.
E-ticaret şirketi nedir?
E-ticaret şirketi, internet üzerinden ürün veya hizmet satıp kar elde etmek amacıyla kurulan tüzel yapılara denir. E-ticaret şirketleri Şahıs Şirketi, Limited Şirket veya Anonim şeklinde kurulabilmektedir.
E-ticaret şirketi kurmak isteyen kişi veya girişimciler şirket kuruluş aşamasında vergi levhalarına e-ticaret alanının 47.91.14 numaralı NACE kodunu işletmeleri gerekmektedir. 47.91.14 numaralı NACE Kodu Radyo, Televizyon, Posta Yolu ile ya da İnternet üzerinden yapılan perakende ticareti ifade etmektedir.
Şirketinizi kurarken doğru NACE kodunu işletebilmek için alanında uzman bir muhasebeci veya mali müşavirden destek almanızı tavsiye ederiz.
E-ticaret şirketi kurmadan önce bilmeniz gerekenler
İnternetten satış yapmak amacıyla e-ticaret şirketi kurmak isteyen kişi veya girişimcilerin mutlaka bilmesi gereken bazı önemli notalar vardır. Bunlar;
- E-ticaret şirketi kuran kişi veya işletmelerin faydalanabilecekleri bir çok hibe, destek ve kredi bulunmaktadır.
- E-ticaret yapacak olan kişi ve işletmelere KOSGEB girişimci desteği vermektedir. KOSGEB girişimci desteği alabilmek için girişimci desteği eğitimlerini tamamlamış olmanız gerekmektedir. Girişimci eğitimlerinden önce e-ticaret şirketi kuranlar KOSGEB desteklerinden yararlanamaz.
- E-ticaret Şirketleri 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren Gelir Vergisi muafiyetinden yaralanabilmektedir. E-ticaret siteleri ilgili kanun gereğince yıllık %2 ve %4 oranında gelir vergisi ödemektedir
- E-ticaret süreci dikkatli takip edilip yürütülmesi gereken bir süreçtir. Yanlış bir şeyler yapmama adına bu süreçleri bir mali müşavir veya muhasebeci ile yürütmenizde fayda var.
- E-ticaret şirketi kurarken vergi levhanıza e-ticaret alanının 47.91.14 numaralı NACE kodunu ekletmeniz gerektiğini bilin ve eklendiğinden emin olun.
- E-ticaret kulaktan dolma bilgilerle, deneme yanılma yoluyla yapılabilecek bir iş değildir. Mutlaka bilgi sahibi olunması gerekir. Bilmeden e-ticaret yapmak sizi mali ve hukuki anlamda sıkıntıya sokabilir. E-ticaret öğrenmek için sitemizde makaleleri mutlaka okuyun.
- E-ticaret yapacak olanların mutlaka giriş seviyesinde ön muhasebe bilgisinin olması gerekir. E-ticarete başlamadan önce işinize yarayacak olan konularda ön muhasebe eğitimi alın.
- E-ticaret yapacak kişilerin reklam, tanıtım, satış ve pazarlama işleri için sosyal medya platformlarını aktif kullanması gerekiyor. Dijital pazarlama çalışmaları için bazı temel konularda bilgi sahibi olmalısınız.
- E-ticaret şirketi kurmadan önce hangi şirket türü sizin için onu belirlemelisiniz. Gelecekteki ticari hedefleriniz doğrultusunda sizin için uygun olan şirket türünü belirleyip hemen harekete geçmenizi tavsiye ederiz.
Önerilen makale:
Vergi Oranlarına göre Şahıs Şirketi mi, Limited Şirket mi Anonim Şirket Kurmak mı Mantıklı?
E-ticaret için şahıs şirketi nasıl kurulur?
E-ticaret şirketi kurmak isteyenlerin en çok kurmuş olduğu şirket türü Şahıs Şirketidir. Şahıs şirketinin bu derece tercih edilmesinin ana nedeni kurulumunun çok maliyetli ve zor olmamasıdır. Şahıs şirketini aynı gün içerisinde kurup ticari faaliyetlerinize başlayabilirsiniz.
Şahıs şirketini kurmak kadar kapatmak da çok kolaydır. Çok fazla bir bürokratik işlemleri bulunmamaktadır. E-ticaret yapmak için kurulacak olan şahıs şirketi için aşağıdaki adımları uygulamalısınız.
- Mali konularda destek almak için Mali müşavir veya muhasebecinizi belirleyin
- Şahıs Şirketi kurmak için gerekli olan evrakların toplayın
- Şahıs Şirketi kurma maliyetini hesaplayıp gerekli parayı temin edin
- Şahıs Şirketi açma başvurusu yapın
Mali müşavir ve muhasebeci seçimi
E-ticaret şirketi kurmadan internetten bir şey satmak mümkün değildir. Şirket kurmak bir takım süreçleri gerektirdiğinden bu süreçleri takip etmesi ve sizi yanlış yapmaktan kurtarması için mutlaka bir mali müşavir veya muhasebeci ile çalışın.
Mali müşavir veya muhasebecilerin işi bu olduğu için şirketinizi daha kısa sürede ve daha kolay bir şekilde kurmanızı sağlayacaklardır. Mali müşavir ya da muhasebeci seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlar;
- Çalışacağınız mali müşavir veya muhasebecinin mesleğinde yetkin biri olmasına dikkat edin
- Çalışacağınız mali müşavir veya muhasebecinin teknolojiyi iyi kullanıp kullanmadığına dikkat edin
- Çalışacağınız kişinin vergi planlaması ve takibi konusunda bilgili biri olmasına dikkat edin
- Çalışacağınız mali müşavir veya muhasebecinin daha önceden e-ticaret sektöründe çalışan, tecrübeli biri olmasına dikkat edin.
Yukarıdaki kriterler çerçevesinde çalışacağınız mali müşavir veya muhasebeciyi belirleyip ticari faaliyetlerini bu kişilerin takip etmesini sağlayabilirsiniz.
Önerilen makale:
Mali Müşavir Ücret Tarifesi
E-ticaret şirketi kurmak için gerekli evraklar
E-ticaret yapmak için e-ticaret şirketi kurmak isteyen kişi, işletme veya girişimlerin hazırlaması gereken bir takım evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar olmadan şirket kuruluşunuzu tamamlayabilmeniz mümkün değildir.
E-ticaret şirketi kurmak için gerekli evraklar şunlardır;
- Vesikalık fotoğraf
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İkametgâh
- Kira kontratı ya da tapu
- Mali müşavir vekaletnamesi
- İmza Beyannamesi
- Şirket kuruluş formu
Yukarıda e-ticaret şirketi kurmak için gerekli evrakların içerisinde yer alan mali müşavir vekaletnamesi çalışacağınız mali müşavir ile anlaştıktan sonra noterden alacağınız vekaletnamedir. Yukarıdaki Şirket kuruluş Formu ise mali müşaviriniz veya muhasebeciniz tarafından temin edilir.
E-ticaret şirketi kurma maliyeti ne kadar?
E-ticaret şahıs şirketi kurmak isteyen kişilerin bazı evrakları hazırlayabilmesi için ücret ödemesi gerekmektedir. Şirket kurmaya başlamadan önce bu ücretleri temin etmeniz gerekiyor. Şirket kurmak için gerekli olan ücretler şunlardır.
İşlem |
İşlem Ücreti |
Damga Vergisi |
76 TL |
İmza Beyannamesi |
85 TL |
Muhasebeci Vekaletnamesi |
120 – 150 TL |
İkametgah |
Ücretsiz |
Fotoğraf |
20 – 30 TL |
Yukarıdaki ücretler tavsiye niteliğinde olup şehirden şehire değişiklik gösterebileceğini dikkat edin. Gerçek ve güncel rakamları ilinizdeki vergi dairesinden veya muhasebecinizden detaylı bilgi almanızı tavsiye ederiz.
E-ticaret şirketi açma başvurusu yapma ve yoklama
E-ticaret şirketi kurmak için gerekli belgeleri hazırladıktan sonra mali müşavir veya muhasebeciniz ilinizdeki Vergi dairesine şirket açma başvurusu yapılacaktır. Vermiş olduğunuz belgelerde bir eksiklik yoksa şirket başvurunuz olumlu değerlendirilip belirttiğiniz şirket adresine vergi dairesi uzmanları tarafından ziyaret gerçekleştirilecektir.
Vergi dairesindeki uzmanların belirttiğiniz adresi ziyaret edip, şirketiniz ile ilgili bazı sorular soracaklardır. Bu işlemde de tamamlandıktan sonra şirket başvurunuz onaylanıp, e-ticaret şirketiniz kurulmuş olacaktır.
Artık E-ticaret şirketinizi e-devlet üzerinden de kurabiliyorsunuz. Nasıl yapıldığını öğrenmek için aşağıdaki makaleyi okumanızı tavsiye ederiz.
Önerilen makale:
Oturduğun Yerden Online Şahıs Şirketi Kur
E-ticaret şirketi kurmak için sıkça sorulan sorular
E-ticaret şirketi kurmak için bazı sorular sürekli sorulmaktadır. Bu sorular cevaplarını aşağıdan okuyabilirsiniz.
e-Ticaret için şirket kurmak gerekli mi?
E-ticaret yapmak için fiziki bir adresiniz olmasına gerek yoktur. Ama e-ticaret yapmak için mutlaka şirket kurmalısınız ve kuracağınız bu şirketin mutlaka bir fiziksel adresi olmalıdır. Ticaretin hangi çeşidi yapılırsa yapılsın, ister sanal ortamda isterse de fiziksel ortamda olsun ticaret yapmak için şirket kurulması gerekir.
Şirket kurulmadan yani vergi verilmeden, fatura kesilmeden kazanç elde etmenin çok büyük mali ve hukuki cezaları bulunmamaktadır. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için mutlaka e-ticaret şirketinizi kurun.
Ev adresimi e-ticaret şirket adresi olarak belirtebilir miyim?
E-ticaret şirketi kurabilmek için adres konusunda iki seçeneğiniz bulunmaktadır. İsterseniz fiziki bir mekan da ofis, büro veya dükkan kiralayıp şirket adresi olarak burayı gösterebilirsiniz. Veya ikamet ettiğiniz evin bir odasını sanal ofis olarak belirtip şirket adresi olarak burayı gösterebilirsiniz.
Önerilen makale:
Home ofis nedir? Home Ofis şahıs şirketi kuruluşu nasıl yapılır?
E-Ticaret için en uygun şirket türü hangisi?
Bu sorunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Bu sorunun cevabı sizin ticari hedefleriniz ile ilgilidir. İlerleyen zamanlarda ki stratejik hedeflerinize göre bu sorunun cevabını sizin vermeniz gerekiyor.
Ama yıllık kazancınız 100.000 TL civarlarında olacaksa Şahıs firması kurmanız daha avantajlı olacaktır. Eğer geliriniz 100 bin TL’nin üzerinde olacaksa o zaman Limited Şirket veya Anonim Şirketi kurmanız mantıklı olacaktır.
E-ticaret şirketim için hangi giderler vergiden düşer?
E-ticaret şirketinizi kurduktan sonra bazı giderlerinizi vergiden düşebiliyorsunuz. Ama tüm giderlerin vergiden düşülmeyeceğini de bilmeniz gerekiyor. Vergiden düşebileceğiniz giderler şunlardır;
- Reklam & Promosyon Giderleri
- Araç ile ilgili Giderler
- Banka Masrafları
- Personel Giderleri
- Lisans ve İzin Masrafları
- Danışmanlık Ödemeleri
- Sattığınız Ürünlerin Maliyeti
- Eğitim Giderleri
- Ofis Masrafları
- Ulaşım Giderleri
Yukarıdaki gider kalemlerini belgelendirmeniz halinde vergiden düşebiliyorsunuz. Hangi giderlerin vergiden düşülebileceği ile ilgili aşağıdaki makaleyi mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.