1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Eğitim

E-Ticaret Siteleri için Hosting Seçimi


0

E-Ticaret siteleri için hosting seçimi oldukça önemli bir konudur. E-ticaret siteleri güçlü bir hosting seçerek müşterilerine kusursuz bir müşteri deneyimi yaşatmaları mümkün. E-ticaret sitelerinin ziyaretçileri sunucu performansı düşük olan siteleri bir daha ikinci kere ziyaret etmiyorlar.

E-Ticaret siteleri için hosting seçimi
E-Ticaret siteleri için hosting seçimi

Ayrıca yaşamış oldukları bu kötü müşteri deneyimini çevrelerindeki dostlarıyla, arkadaşlarıyla paylaşıp, kötü deneyim yaşatan e-ticaret sitesinin itibarını zedeleyip marka imajına zarar veriyorlar.

Bir çok e-ticaret sitesi başarılarında kilit görev üstlenen sunucu performansını önemsemeyip başak alanlara ağırlık veriyor. Bir e-ticaret sitesinde bütün alanlar önemlidir. Bir alan az önemli, diğer alan çok önemlidir şeklinde bir kural yoktur.

E-ticaret sitesini oluşturan unsurlar bir bütün olup bir alandaki aksaklık ve eksiklik diğer alanlarında performansını düşürür. Bunları bir zincirin halkaları gibi düşünebilirsiniz. Halkadaki bir kopukluk diğer halkaları da ayırır. Bu makalemizde e-ticaret sitelerinde ihmal edilen hosting seçimi konusunda bilgiler vereceğiz.

Hosting seçerken nelere dikkat edilmeli, hosting seçimi e-ticaret sitesinin başarısını nasıl etkiler, nasıl bir hosting seçilmeli gibi soruların cevabını bu makalemizde bulacaksınız.

E-Ticaret siteleri için hosting seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar

Bir e-ticaret sitesini oluşturan bilgiler, veriler ve dosyalar hosting hizmeti verilen sunucu üzerinde barındırılır ve bu sunucu üzerinden yayın yapar. Tüm siteye ait veri ve bilgilerin kullanıcılara sağlıklı bir şekilde ulaştırılabilmesi için hosting paketi seçimine çok dikkat etmeleri ve bu anlamda da çıkabilecek masraflardan kaçınmamaları gerekiyor. Bu çerçevede iyi bir e-ticaret hosting paketi seçerken dikkat edilecek hususlar;

Kurumsal firma olmalı

Kurmuş olduğunuz e-ticaret sitesinin güvenilirliği için kurulum sonrası teknik desteği iyi olan bir hosting firması seçmelisiniz. Seçmiş olduğunuz kurumsal hosting firmasından alacağınız hizmet her ne kadar maliyet açısından diğer hosting firmalarının ücretlerinden fazla olsa da uzun vadede sorun yaşamanızı önler ve kafanızın rahat etmesini sağlar.

Kurumsal bir hosting firması seçerken ürün fiyat-performans dengesini iyi analiz edip öyle karar verin. Seçeceğiniz hosting firmasının ücretsiz hizmetler verip içerikleri zengin ve uygun fiyatlı olması gerekir.

E-Ticaret siteleri için hosting seçimi
Güvenlik önemli

Güvenlik önemli

Bir e-ticaret sitesi ziyaretçilerine, müşterilerine verdiği güven kadar güçlüdür. E-ticaret sitesinin müşterilerinin nazarında güçlü olarak algılanması için GeoTrust, Comodo, RapidSSL, veya Verisign gibi popüler SSL sertifikalarını kullanmalıdır. Ücretsiz SSL sertifikası veren hosting firmalarını da tercih edebilirsiniz.

Ülkemiz DDos saldırılarına maruz kalan ülkelerin başında gelmektedir. Bu yüzden siteleri firewall (güvenlik duvarı) desteği sunan veya Cloudflare gibi güvenlik servislerini destekleyen hosting firmalarını tercih etmelisiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
SSL Sertifikası Nedir, Neden Önemlidir?

Hızlı olan kazanır

Yapılan araştırmalara göre e-ticaret sitelerinin ziyaretçileri sitelerin 2 saniyeden uzun sürede açılmasını istemiyor. Eğer ziyaret ettikleri site 2 saniyeden uzun sürede açılıyorsa sayfanın yüklenmesini beklemeden siteyi terk ediyorlar.

Hızlı açılan bir e-ticaret sitesi olabilmek için sunucunuzun yüksek RAM boyutu ce SSD disk yapısına sahip olması gerekir. Sunucu alırken RAM ne kadar yüksek olursa ve disk yapısı SSD olursa siteniz o kadar hızlı yüklenecektir.

Yazılım desteği var mı?

E-ticaret sitesi kurmak için almış olduğunuz sunucu Magento, OpenCart, OsCommerce, ZenCart, BigCommerce, PrestaShop, WooCommerce ve Drupal Commerce gibi açık kayan ücretsiz e-ticaret yazılımlarını desteklemelidir. Ayrıca sunucunuzun PHP, ASP.NET, Java, MSSQL, MySQL, .htaccess gibi altyapıları da desteklemesi gerekiyor.

Yazılım kontrolü

Almış olduğunuz sunucu log dosyalarını yönetmek, farklı eklentiler yüklemenize imkan verecek, WordPress, PHP, MySQL gibi altyapıları kontrol etmenizi ve kişiselleştirmenizi sağlayan yazılımları barındırmalıdır.

Kaç tane veritabanı var?

Seçmiş olduğunuz hosting paketinin kaç tane veritabanı oluşturmanıza izin verdiğini öğrenin. Seçeceğiniz veritabanının kaynak sınırlaması ve performans sorunları ile karşılaşmayacağınız yapıda olması gerekiyor. Eğer çok fazla ürün satacaksanız ve seçeceğiniz hosting paketi veritabanı boyutu olarak bir sınırlama yapıyor ise alacağınız veritabanının boyutu 100 MB olmalıdır.

Ödeme sistemi nasıl?
Ödeme sistemi nasıl?

Ödeme sistemi nasıl?

Alacağınız hosting paketi online ödeme sistemleri ile uyumlu olmalı. Ödeme sistemleri olarak 3d secure ve sanal pos desteği sunmalıdır. Alacağınız hosting paketi otomatik ödeme desteği sunmalıdır. Almış olduğunuz sistemlerin süresi sona erdiğinde yayınınızın kesilmemesi için otomatik ödeme talimatı vermeyi unutmayın.

Aylık transfer oranı

Her web sitesi veritabanında bilgi ve verileri belli bir oranda ziyaretçilerine gösterir. Bu orana aylık transfer oranı denir. Sitenize kapasitesinin üzerinde ziyaretçi gelirse bu sunucu açısından sorun olacaktır. Sunucunuzun sorun yaşamaması için ziyaretçi sayınıza uygun veya sınırsız trafiği olan bir sunucu tercih etmelisiniz.

Sunucu (Server)

Sunucu sitenize ait bilgi ve verilerin depolandığı fiziksel bilgisayarlara verilen isimdir. Bu bilgisayarlar yapı olarak bildiğiniz bilgisayarlardan farklıdır. Alacağınız sunucu donanım ve performans açısından kaliteli olmalı, kullandığınız veritabanını ve yazılımlıları sorunsuz çalıştırabilmelidir.

Sunucu yönetim paneli

Sunucunuzu yönetebileceğiniz, kişisel tercihlerinizi ayarlayabileceğiniz bir yönetim panelinin olması gerekir. Sunucunuzun yönetim paneli son derece sade ve kullanımı kolay olmalıdır. Sunucularda yönetim paneli olarak cPanel ve Plesk Panel kullanılmakta.

Kullanacağız yönetim paneline kısa sürede adapte olabilmeniz önemli. Çünkü yaşayabileceğiniz soruna en kısa zamanda en hızlı şekilde müdahale edebilmelisiniz.

Uptime (süreklilik oranı)

Sitenizin yayın yaptığı sunucunun 7/24 açık kalması gerekiyor. Sitenizi ziyaret eden kişi öğrenmek istediği bilgi talebini sunucunuza gönderir sunucuda kullanıcının istediği bilgiyi onun ekranında gösterir. Eğer sunucunuz kapalı olursa ziyaretçi sitenize erişemeyeceği için bilgiyi alamayacaktır.

Buda size maddi kayıp olarak yansıyacaktır. Sunucunuzun kapalı olması arama motorları tarafından da hoş karşılanmaz. O yüzden açık kalma süresi en iyi olan kurumsal firmalardan hosting paketi satın alın.

Bant genişliği

Her sitenin bir bant genişliği vardır. Bu bant genişliği dolduğu zaman sitenin yayını durur ve hata uyarısı verir. Sitenizin trafiğine bağlı olarak bant genişliği etkilenir. Sitenizin yayının durmaması ve müşterilerinizin olumsuz bir deneyim yaşamaması için bant genişliği sınırsız olan hosting paketlerini tercih edin.

Platform seçimi

E-ticaret sitenizde kullanmış olduğunuz e-ticaret yazılımı hangi programlama dili ile kodlanmışsa o kodlamayı çalıştıracak sunucu tercih etmelisiniz. PHP programlama dili ve MySQL veritabanı için Linux hosting paketi, ASP.NET programlama dili ile kodlanmış siteleri çalıştırmak için Windows hosting paketi tercih etmelisiniz.

Kullandığınız e-ticaret yazılımı ile uyumlu olmayan platform seçimi sitenizi çalıştırmayacaktır. O yüzden sitenizin programlama dilini öğrenip o programlama dili ile sorunsuz çalışacak hosting platformu tercih etmelisiniz.

CDN (content delivery network)
CDN (content delivery network)

CDN (content delivery network)

Çoklu noktalardan ziyaretçi alacak web sitelerinde tek bir sunucu üzerinden yayın yapmak ziyaretçilerin çok olduğu zamanlarda sitenin yavaşlamasına sebep olur. Böyle bir durumu önlemek için adına CDN (content delivery network) denilen yöntemler farklı noktalarda sunucu alınır.

Ziyaretçi kendisine en yakın sunucuya bağlanıp bilgileri alır. Eğer sizin de böyle dünyanın değişik noktalarından ziyaretçi kitleniz varsa sorun yaşamamak için CDN (content delivery network) hizmetinden yararlanmanız gerekiyor.

Otomatik yedekleme yapılıyor mu?

E-ticaret sitenizde eklemiş olduğunuz ürünler, görseller, videolar veritabanına kayıt edilir. Zaman zaman bazı nedenlerle sunucular ve veritabanları zarar görebiliyor. Bu tarz durumlarla karşılaşıldığında zarar görmemek için sitenizin veritabanının belli aralıklarla yedeklenmesi gerekiyor. Bu belli aralıklardan kasıt günlük, haftalık veya aylıktır.

Sitenizin yedeklenmesi manuel yani sizin tarafınızdan yapılabileceği gibi sunucu tarafından da otomatik yapılabilir. Yedekleme işleminin otomatik yapılması hosting firmalarında ekstra ücrete tabi olabiliyor. Ama size tavsiyemiz sitemizin başına ne zaman ne geleceği belli olmuyor.

Bu tarz durumları en az veri kaybı ile atlatabilmek için sitenizin her gün sürekli olarak yedeklenmesini sağlayın. Gerekirse bu iş için ekstra ücret de verin. Zira yaşayacağınız maddi kayıp sunucuya vermeyeceğiniz ücretten çok fazla olacaktır.

Sonuç olarak…

Yukarıda hosting hizmeti alırken veya hosting paketi seçerken dikkat edeceğiniz noktaları açıklamaya çalıştık. Hosting seçiminde dikkat edilmesi gerken noktalar size karışık veya çok teknik konular gibi gelse de bunun bir kere olduğunu, bundan sonraki yıllarda otomatik yenileme ile bu konularla kolay kolay uğraşmayacağınızı aklınızdan çıkarmayın.

Hosting seçiminde bu konulara ne kadar önem verişeniz  hem siteniz kesintisiz hizmet verir hem de cebinizden fazla ücret çıkmamış olur. Açacağınız e-ticaret sitesinin ihtiyacı olandan fazla özellik olan sunucu seçerek paranızı boşuna sokağa atmayın.

Bu konularda bilginiz yoksa veya karmaşık geldiyse bir e-ticaret danışmanından veya hosting paketi alacağınız müşteri hizmetleri departmanından yardım almalısınız.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir