E-ticaret sitelerinde içerik uzunluğu ne kadar olmalı sorusunun cevabı bu makalede. Yeni e-ticaret sitesi açan veya e-ticarete yeni başlayanların en çok sorduğu sorulardan biriside blog içeriklerinin ne kadar uzunlukta olması gerektiğidir. Makalemize başlamadan önce böyle bir sorunun “şu kadar kelime olmalıdır” şeklinde net bir cevabının olmadığını hatırlatalım.
Her kategorinin ve konu başlığının içerik uzunluğu aynı değildir. Bir konuyu 100 kelimede anlatabilirken başka bir konuyu 1000 kelime ile anlatamazsınız. Makale uzunluğunda önemli olan sizin amacınızın ne olduğudur. Yazdığınız bu makale ile neyi amaçlıyorsunuz?, yazdığınız bu makalenin size ve okuyucuya ne gibi faydası olmasını bekliyorsunuz? Sorularına vereceğiniz cevaplara göre yazılacak makalenin kelime sayısı ortaya çıkar.
Her e-ticaret sitesinin hedef kitlesi farklıdır. İçerikler hedef kitlenin metriklerine göre belirlenir. Hedef kitlenin bilgi ve algı düzeyi yazılacak olan makalelerin neler olacağını ve yazılacak makalelerin ne kadar uzunlukta olacağına direkt etki eder. Hedef kitlenin bilgi ve algı düzeyinin yanında hedef kitlenize ulaşmak için hangi mecraları kullanıyorsunuz veya kullanacaksınız?.
Kullanacağınız mecranın belli bir kelime veya karakter sınırlaması olabilir. Bu tarz mecralarda isteseniz de uzun makaleler yazamazsınız. Yazacağınız makalenin uzunluğu, kullanacağınız mecranın izin verdiği düzeyde olacaktır.
İçerikler artık e-ticaret sitelerinin rakiplerine göre pozisyon alacakları en önemli sıralama kriterlerinden birisi. Yazacağınız makalenin kalitesi, okuyanlara sunacağı değer, kazandıracağı bilgi, sıralamanıza etki edecek en önemli unsurlar olarak karşımıza çıkmakta.
Bu makalemizde, arama motorları sıralamasında direkt etkili olan makalelerin, uzunlukları ne kadar olmalı sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.
Google site sıralaması
İnternet artık hayatımızda daha çok yer ediyor, her gün farklı bir alanda hayatımıza girmeye çalışıyor. İnternetin kullanım alanları genişledikçe piyasaya yeni oyuncular dahil olup rekabeti daha da artırıyor. Web siteleri arasındaki rekabette en belirleyici unsur bloglar olacaktır.
Google site sıralamasında en etkili unsurun bloglar olduğunu bilen web siteleri, uzun süredir blog içerikleri hazırlayarak pozisyonlarını sağlamlaştırma gayretindeler.
E-ticaret sitelerindeki blogların amacı okuyucuları bilgilendirmek, haber ve kampanyaları duyurmaktır. Ama bazı e-ticaret siteleri blogları amacından çıkartıp ürün tanıtımı yaptıkları mecralar haline getirmiştir. Google sırlaması almak için algoritmayı yanıltmaya yönelik amaçsız bir çok içerik girilmiştir.
Google algoritması sandığımızdan da akıllı. Girilen her içeriğin hangi niyetle girildiğini kolaylıkla anlayabiliyor. Algoritmayı manüple etmeye yönelik her hareketi tespit ettiğinde cezalandırmaktadır.
Bir e-ticaret sitesinin blog kısmına nasıl makaleler yazılmalı? Bu soru en çok sorulan, cevabı en çok merak edilen konulardan birisidir. Yazacağınız makaleler kullanıcıya gerçekten değer katan, onlara bir bilgi öğreten, ben bu makaleden birşeyler öğrendim dedirten yapıda olmalıdır. Yazılan makale arama motorları için değil kullanıcıları bilgilendirme amacıyla yazılmalıdır.
Yazılacak olan içerikler kullanıcı arama niyeti öngörülerek yazılmalıdır. Bir internet kullanıcısının herhangi bir konuda nasıl arama yapacağı tahmin edilip ona cevap olacak şekilde yazılmalıdır. Yazılacak olan makaleyi sırf arama motorları için yazarsanız Google bunu fark ettiğinde (ki şüpheniz olmasın fark ediyor) sizi cezalandırıyor.
Bunun yanında içeriklerinizi kullanıcıları bilgilendirme amacıyla yazıp arama motorlarının kriterlerini göz ardı ederseniz de çok başarılı olmazsınız. Kullanıcıya faydalı olma düşüncesiyle arama motorlarının istediği kriterlerde yazarak orta yolu tutturmanız gerek. Sorumuzu tekrar edecek olursak Kullanıcıya faydalı olma düşüncesiyle arama motorlarının istediği kriterlerde olacak şekilde toplam kaç kelime olacak şekilde yazmalıyız?
Google site sıralaması başarısı için içerik uzunlukları
Yazılacak makaleler sırf Google da iyi bir sıra alma niyetiyle belli bir uzunluk standartında yazılmamalıdır. Herhangi bir konudaki makaleyi yazmaya başlamadan önce bu makale 3000 kelime olacak diye sınırlandırmak son derece yanlış bir yaklaşımdır. Bu düşünce ile yazılacak makale doğallıktan uzak zorlama bir makale olacaktır.
Çünkü her makalenin doğal bir akışı vardır. O akışa uygun olacak şekilde yazılacak makale belli bir kelime sayısı ile sınırlandırılamaz. Bazı konular vardır ki siz onu 200 kelime ile anlatırsınız. 201. Kelime o kelimenin akışını bozar. Ama öyle konularda vardır ki siz o konuyu 2000 kelime ile anlatamazsınız. 300 kelime ile anlatılabilecek bir konuyu 500 kelime ile anlatmak kullanıcı deneyimi açısından son derece sakıncalıdır.
Olumsuz kullanıcı deneyimi açısından son zamanlarda haber sitelerinin ve yüksek trafik almak isteyen web sitelerinin yazmış olduğu içerikler en iyi örnek olacaktır. Buralarda yazılan makaleler kullanıcıya bilgi vermekten uzak, kullanıcıya zaman kaybı yaşatacak makalelerdir.
Kullanıcılar bir konuda bilgi almak istedikleri zaman bunu arama motorlarına yazarlar. Ve yazarlarken nasıl bir bilgi öğrenmek istediklerini bilirler. Öğrenecekleri bilgi detaylı mı, yüzeysel mi olacak diye. Ve öğrenecekleri konunun ortalama ne kadar uzunlukta olacağını bilirler. Bir kullanıcı bir şeyi öğrenmek için sitenize geldi.
Baktı ki konu 2000 kelime ile anlatılmış. Oysa bu konu ortalama 800 kelime anlatılabilecek bir konu. Bu durumda kullanıcı sizin makaleyi şişirdiğinizi düşünür ve makaleyi okumadan sitenizi terk eder. Bu da kullanıcı deneyimi açısından olumsuz bir durumdur.
Bir makalede anlatılmak istenen bilgiyi uzun uzadıya alakasız şeyler yazarak, cümle içerisinde gereksiz kelimeler kullanarak son paragrafta veya son cümlede vermek kullanıcıyı oyalamaya yönelik bir davranıştır. Google bu tarzda yazılmış makaleleri anlayıp sizi cezalandırabilir. Kullanıcıya hikaye anlatmadan, istediği bilgiyi veren makaleler yazmak gerek.
Google site sıralama başarısı için gerçekçi olun
Kullanıcıların “e-ticaret nedir” konusunda yaptığı arama için sizin yazmış oldunuz bir makale varsa bu makalede kullanıcının istediği bilgiyi ilk paragrafta verip diğer paragrafları da okumak için meraklandıracak cümleler ve başlıklar kullanmalısınız. Kullanıcının merak ettiği sorunun cevabını ilk paragrafta anlatmak Google Snippet kazanmak için de iyi olacaktır.
Son zamanlarda SEO çalışması yapan bazı kişiler SEO Başarısı açısından uzun makaleler yazmak gerektiğini dillendiriyor. Oysaki SEO başarısı için uzun makalenin bir alakası yoktur. Anlatmak istediğiniz konu çok detaylı olabilir.
Siz ilk paragrafta kullanıcının öğrenmek istediği cevabı verip makalenin devamını okuması için detaylandırabilir, örnekler verebilir ve okuyucuyu okumaya devam etmesi için teşvik etmelisiniz.
Şunu akıldan çıkarmamak lazım Google başta olmak üzere aram motorlarını bir şekilde kandırabilirsiniz. Ama okuyucuyu bir kere kandırabilirsiniz. İkinci kere kandırmanız için size şans vermeyecektir. Sitenizi zihninde spam yapan site olarak konumlandıracak ve çevresine de bunu yayacaktır.
Eğer alanınızda iyi bilinen bir e-ticaret sitesi olmak istiyorsanız ziyaretçilerinizi kandıracak, onların değerli zamanını alacak makale yazmaktan uzak durun. Kullanıcının istediği bilgiyi en iyi, en hızlı şekilde sunan, makaleyi reklama boğmayan siteler kullanıcının gözünde her zaman iyi siteler olarak yer alacaktır.
Uzun blog yazıları daha mı etkilidir?
Son zamanlarda bazı Seocularda ve içerik yazarlarında uzun yazılmış yazıların daha etkili olduğu yönünde görüş belirtmekteler. Şunu belirtelim ki blog yazılarının uzun veya kısa olmasının etkilik anlamında hiçbir önemi yok.
Makale yazılan konu, faaliyet gösterdiğiniz sektör ve hedef kitlenize göre makalenin uzun mu kısa mı olacağı değişkenlik gösterecektir. Örneğin bir hizmetinizle ilgili bir makale veriyorsanız o hizmetle ilgili olabildiğince detay vermek okuyucularınızın hoşuna gidecektir.
Blog yazınızda satmış olduğunuz bir ürünle ilgili detaylı bilgi vermek ürünü alacak kişilerin çok hoşuna gidecektir. Alacakları ürünle ilgili akıllarına gelen tüm soruların cevabını aldığı bir e-ticaret sitesini çok dürüst bir site diye konumlandıracaktır.
Ürün ve hizmetinizle ilgii verilecek bilgiler belli akış formatında, gereksiz kelimeler, tekrar cümleler olmayacak şekilde kullanıcı niyetine uygun şekilde yazılmalıdır. Kullanıcı niyetine uygun yazılan makalelerin uzunluğu, kullanılacak kelime sayısı da makalenin özüne göre farklılık gösterecektir.
İçeriklerinizde konu ile ilgili görseller kullanmak makalelerinizi daha okunabilir, daha ilgi çekici hale getirecektir.
SEO açısından da uzun yazılmış bir kelimenin hiçbir önemi yoktur. SEO açısından önemli olan yazılan makalenin kullanıcıya iyi bir deneyim yaşatmasıdır. İyi bir kullanıcı deneyimi yaşatan makale SEO açısından en başarılı makaledir.
Uzun içeriklerin dezavantajları
Çok uzun makaleler yazmak her zaman için risklidir. Uzun yazılmış olan makalelerde tekrar cümleler veya kelimelerin kullanılma olasılığı daha fazladır. Tekrar içeren makaleler kullanıcı açısından zaman kaybı olarak değerlendirileceği için yazmamak en iyisi olacaktır.
Uzun yazılan makaleler kullnıcının gözünü korkutacağından görür görülmez okunmaktan vaz geçilebilir. Ayrıca uzun yazılan makaleler kullanıcılar için sıkıcı gelebilir. Ayrıca uzun yazılan makalelerde aynı kelimelerin çok fazla tekrar edilme olasılığı SEO açısından sitenize zarar verebilir.
Uzun yazılan makalelerde konuyla çok ilgisi olmayan kelimelerin kullanılması, örnekler verilmesi makalenin ruhuna zarar verebilir. Bu şekilde yazılmış bir makalenin zevkle okunması çok mümkün olmayacaktır. Hasılı uzun makale yazmak risklidir. İlla da yazılacaksa da çok dikkatli olunmalıdır.
Uzun mu kısa içerik mi yazacaksınız, bunu nasıl seçeceksiniz?
Makalenin uzun mu kısa mı olacağı yazılacak konuya bağlı olmakla birlikte hedef kitlenize göre de değişecektir. Hedef kitleniz uzun makale okumayı mı seviyor yoksa kısa makaleyi mi okumayı seviyor?
Makalelerinizi hangi yaş aralığındaki insanlar okuyor? Okuyucularınız resmi dil kullanılan makaleyi mi okumayı daha çok seviyor yoksa biraz daha eğlence amaçlı yazılan yazıları mı okumayı seviyor?
Eğer okuyucu kitleniz 15-25 yaş aralığında ki gençlerden oluşuyor ise uzun yazılan makaleleriniz gençler tarafından pek hoş karşılanmayacağı için okunma oranları düşük olacaktır. Bu yaş aralığındaki okuyucularınıza daha kısa, daha eğlenceli,görsel ve videolar ile desteklenmiş makaleler yazmalısınız.
Eğer orta yaş aralığında bir hedef kitleye sahipseniz bu kitle için eğlence dilinin tercih edilmesi ciddiyetsizlik olarak algılanacaktır. Bu yaş grubuna biraz daha detaylı, resmi dil kullanılarak makaleler yazılmalıdır.
Sonuç olarak…
Blog içeriğiniz ve ürün açıklamalarınız için bol bol yazmalısınız. Yazacağınız içerikleri arama motorları kriterlerine uygun olacak şekilde hedef kitlenize uygun yazmalısınız. Hedef kitleniz ne tarz makaleler okumayı seviyorsa o tarz makaleler yazmalısınız. Çok uzun makaleler yazmaktan kaçının.
Uzun yazılan makaleler her zaman için bazı riskleri barındırır. İçerikleriniz kullanıcıya faydalı olma amacıyla gereksiz bilgiler ve tekrar cümlelerden oluşmamalıdır. Yazacağınız makaleleri arama motorları için değil, hedef kitleniz için yazdığınızı unutmayın. Hedef kitlenizi memnun eden makaleler arama motorlarını da memnun edecektir.