E-ticaret sitelerinde lojistik altyapısı nasıl kurulur? cevabı bu makalede. E-ticaret sektörü lojistiksiz düşünülemez. E-ticaretin doğuşu ile birlikte, e-ticaret sistemlerinin kurgulanmasına başlanmış olup, ekosisteme ilk katılan entegrasyon lojistik sistemler entegrasyonu olmuştur. Lojistik sektörü e-ticaret firmalarına yönelik sürekli yatırım içerisindedir.
Birbirinden ayrı düşünülemeyen e-ticaret ve lojistik sektörü deyim yerindeyse birbirine geçmiş vaziyettedir. Günümüzde lojistik altyapısını düzgün kurgulayamamış e-ticaret firmalarının başarılı olması mümkün değildir.
Lojistik firmaları e-ticaret sektöründeki yenilikleri sürekli takip etmekte olup, çıkan yenilikleri hızlı bir şekilde bünyelerine entegre edip yeni yeni hizmet seçenekleri sunmaktadır.
Yeni kurulan e-ticaret sitelerinde lojistik altyapısının kurulması profesyonelce yönetilmesi gereken süreçleri barındırmaktadır. E-ticaret sitelerinin lojistik altyapısının kurulması için sitenin belli bir finansal seviyeye ulaşması beklenmelidir.
E-ticaret sitesi kurulumu sırasında lojistik altyapısı ve lojistik altyapı sistemleri ana sisteme dahil edilmelidir. Bu gün başarılı olarak nitelediğimiz e-ticaret firmalarının hepsinin ortak özelliği lojistik altyapı sistemlerine önem verip, lojistik altyapı sistemleri için ne yapmak gerekiyorsa onu yapmış olmalarıdır.
Lojistik nedir?
Lojistik kelimesinin diğer bir karşılığı nakliye kelimesidir. Lojistik kelimesi ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde istenen zamanda temin edilmesi gerekli olan araca denir. Her hangi bir ticaret, pazarlama veya üretim yapısının lojistik destek almadan başarılı olması çok zordur. Lojistik, nakliye, envanter, depolama, malzeme idaresi ve ambalajlama bilgilerinin tamamını kapsamaktadır.
Lojistik sektörü, ticaret sektörüne tam anlamıyla 1950’lerden sonra uyum sağlamıştır. Dünya genelinde tedarik, taşıma ve malzeme ihtiyaçlarının artması lojistik sektörünün ticaret sektörü ile geç uyum sağlamasının başlıca sebebidir.
E-Ticaret ve lojistik
E-ticaret ve lojistik, nokta ile virgül gibi ayrılmaz ikili gibidir. E-ticaret sektörünün ilk kurgulandığı yıllarda ve sonraki yıllarda ortaya çıkan ihtiyaçlar iki sektörün birbiri ile sürekli iş birliği yapma zorunluluğunu doğurmuştur.
Lojistik firmaları e-ticaret firmalarının müşterilerine birebir ulaşıp müşterilerin ihtiyaçlarını ve olaylar karşısındaki tepkilerini birebir gözlemleme şansına sahiptir.
Lojistik firmalarının böyle bir şansa sahip olması aslında e-ticaret firmaları için büyük bir fırsattır. E-ticaret firmaları lojistik firmaları ile irtibatlı olup değişen müşteri ihtiyaçlarına cevap verecek yeni çözümler üretip bunları müşterilerine sunabilirler.
E-ticaret sitelerinde müşterilerin almış olduğu ürünler büyük oranda lojistik firmaları tarafından müşterilere ulaştırılmakta. E-ticaret firmaları için kargo söz konusu olunca depolama, stok, sevk ve idare sistemlerinin de olması gündeme gelmekte.
E-ticaret firmaları tarafından satılan binlerce, milyonlarca ürün lojistik firmaları tarafından il il, ilçe ilçe müşterilere ulaştırılıp onların hayatı kolaylaştırılmakta.
Lojistik firmalarını e-ticaret firmalarının taşradaki temsilcisi dersek abartmış olmayız. Zira bir ürünü satın alan müşteri almış olduğu ürün ile ilgili ilk olumlu, olumsuz tepkisini kargo firması ile dile getirmekte.
Bu anlamda önemli bir sorumluluk taşıyan lojistik firmaları anlık stoklarla çalışan e-ticaret firmaları ile entegre bir şekilde çalışmaktadır. E-ticaret firmaları ile lojistik firmalarının entegre bir şekilde çalışması her iki sektör için maliyet kontrolü sağlamaktadır.
E-Ticarette lojistik yönetimi
E-ticaret sektörü çok yönlü çözümlere ihtiyaç duyan bir sektördür. E-ticaret yapmak için gerekli olan çözümler ilk başta e-ticaret sitesi kurulurken dikkate alınmalıdır. E-ticaret sitesi kurulurken ilk dikkate alınacak çözümlerden biriside lojistik altyapısı ve lojistik altyapı sistemi çözümleridir. Lojistik e-ticaret sitelerinin kargolama ve depolama çözümlerini de ihtiva etmektedir.
E-ticaret firmaları kuruluş aşamasında lojistik altyapısını kurgularken ihtiyaçları doğrultusunda tercihler yapmalıdır. Eğer büyük çaplı bir e-ticaret sitesi açıyorsanız kendi lojistik süreçlerinizi kurgulamak mantıklı olacaktır. Ama daha küçük çaplı veya yerel de bir e-ticaret sitesi açıyorsanız lojistik süreçleri için kargo firmaları ile anlaşmanız daha doğru olacaktır.
Lojistik firmaları e-ticaret siteleri için teslimat, depolama ve montaj hizmetleri sunmaktadır. Lojistik firmaları küçük ve orta büyüklükteki e-ticaret sitelerinin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek yapıda kurgulanmıştır.
E-Ticaret lojistik altyapısı nasıl kurulur?
Lojistik kelime anlamı olarak bir ürünü doğru zamanda doğru müşteriye ulaştırma demektir. Bir e-ticaret sitesinin başarılı olabilmesi için en önemli iki bileşen doğru fiyat ve hızlı bir lojistik altyapısıdır. Lojistik altyapısı bir e-ticaret sitesinin fiyatlandırma, müşteri memnuniyeti ve nakit akışının belirlenmesinde kilit rol oynar.
Lojistik bir e-ticaret sitesinin en önemli bileşeni olup altyapı, tüketici davranışları ve lojistik maliyetlerinin yüksek olması gibi nedenler lojistik altyapısının kurulmasını zorlaştırabilmektedir.
Yeni kurulan bir e-ticaret sitesinin lojistik altyapısını kurmasının farklı yolları bulunmaktadır. İlk olarak ofiste ihtiyaçları karşılaması için temel lojistik altyapısı kurulabilir. Bunun için Aras Kargo, Sürat Kargo, MNG Kargo, Yurtiçi Kargo gibi kargo şirketleri ile irtibata geçip onlarla anlaşma yapılması gerekmektedir.
Kullanabileceğiniz farklı bir yöntem ise lojistik firması ile işbirliği yapmaktır.
Bunun için işbirliği yapabileceğiniz bir sürü firma bulunmaktadır. Türkiye genelinde veya dünya genelinde e-ticaret lojistik süreçlerinizi başarı ile yönetebilecek lojistik firmaları operasyonda oldukça önemlidir.
Lojistik firmaları ile işbirliği yapmanın en büyük dezavantajı ilk kurulum veya başlangıç için oldukça maliyetli olmalarıdır. Gönderilecek ürünün türüne ve gönderilecek adresin uzaklığına göre kargo masrafları üründen kalacak olan kar miktarından daha fazla olabilmektedir.
Günden güne artan e-ticaret sitelerindeki artış ve lojistik maliyetlerinin sürekli artması bütüncül lojistik uygulamalarını gündeme getirmiştir. Özellikle küçük e-ticaret sitelerinin müşteri tabanları da küçüktür.
Dolayısıyla bu küçük e-ticaret sitelerinin yüksek adetli siparişleri yoktur. Ama bu e-ticaret sitelerinin siparişleri toplandığında ortaya oldukça yüksek sipariş adetleri çıkmaktadır.
Bu nedenle kargo veya sipariş toplayıcı firmalar e-ticaret siteleri ile ortaklık kurup kümülatif siparişler toplamakta ve büyük lojistik firmaları ile yaptıkları işbirliği çerçevesinde ürünleri müşterilere çok daha uygun fiyatlara ulaştırmaktadır.
Yeni açılan bir e-ticaret sitenizin olduğunu ve günde birkaç tane sipariş geldiğini varsayarsak kargo firmaları adet az olduğu için sizinle anlaşmak için pazarlık yapmayacaktır. Bu nedenle nakliye masrafları çok yüksek olacaktır. Anacak lojistik toplayıcı firmalar ile ortaklık kurup yüksek sübvansiyonlu nakliye ücretlerinden ve çoklu seçeneklerden yararlanma imkanı elde edersiniz.