E-ticaret sitesi kurmak için bir takım adımlar atmak gerekse de en önemli kısım SATIŞ. Satış yapabildiğiniz oranda başarılı olursunuz. O yüzden e-ticaret sitesi kurarken bütün kurguyu satış yapacak şekilde kurgulamalısınız. Satış yapamadıktan sonra dünyanın en güzel alan adına sahip olun, dünyanın en gelişmiş e-ticaret yazılımına sahip olup, dünyanın en iyi müşteri hizmetlerine sahip olun hiçbir önemli yok.
Yeni e-ticaret sitesi açan kişilerin en büyük derdi satış yapamamak. Bu makalemizde sizin e-ticaret sitenizi tanımayan, duymayan insanlara kendimizi nasıl tanıtabiliriz, onlara nasıl satış yapabilirsiniz gibi konulardan bahsetmeye çalışacağız.
E-ticaret sitenizi kurarken gelecekteki müşterilerinizi düşünün
Google gibi arama motorlarından veya sosyal medya uygulamaları üzerinden ilk defa e-ticaret sitenizi ziyaret eden bir kişi sizin kim olduğunuzu bilmez, tanımaz. Ama bir şekilde sitenize gelmiştir. Bu anı çok iyi değerlendirmeniz gerekiyor. Sitenize gelen kişi 30 saniye de ya sitenizde kalıp gezinmeye devam edecek yada tarayıcıdaki geri düğmesine basıp arama sonuç sayfasına dönecektir.
Gelen ziyaretçiye satış yapabilmek için çok kısa bir zamanımız var. Bu kısa zaman diliminde müşterinin dikkatini çekmeli, sitemizde kalmasını sağlayacak adımlar atmalısınız. Bu kapsamda e-ticaret sitenizi kurarken dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmakta. Bunlar;
E-ticaret sitesi tasarımı
E-ticaret siteniz gelen ziyaretçilerin dikkatini çekecek, onları alışverişe teşvik edecek bir tasarıma sahip olmalıdır. E-ticaret sitesini ziyaret eden bir ziyaretçi, siteye gelir gelmez gördüğü tasarıma bakarak “bu sitenin güvenilir veya güvenilir değildir” diye değerlendirme yapar. Tasarımınız sitenize ilk defa gelen kişiye güvenilir bir site olduğunuz mesajını vermelidir.
Sitenizin adres kısmında SSL Sertifikası mutlaka olsun. Sitenizde SSL sertifikası kullandığınızı mutlaka bir görselle ifade edin. Logonuz çok profesyonel olsun. Sade akılda kalıcı bir logo ile uzun yıllar akılda kalıcı olursunuz. Sitenizin slider alanını çok güzel kurgulayın. Burada kullandığınız görseller sitenin tema renkleri ile uyumlu, görseldeki yazılar merak uyandırıp tıklamayı sağlayacak şekilde olmalıdır.
Slider alanındaki kötü görsel ilk kanaati oluşturan en önemli kısımdır. Ana sayfada yer alan ürün görselleri çok kaliteli, net ve yüksek çözünürlüklü olsun. Temanızın mutlaka mobil uyumlu olmasına dikkat edin. Mobil tema artık Google açısından sıralama kriteri.
Bir ürünü sattıran iletişimdir
E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan kişilerin en çok önemsedikleri konuların başında iletişim gelmekte. Yapacakları alışverişlerde sorun çıkması halinde her an ulaşabilecekleri birinin olması ürün fiyatından daha önemli. Bir e-ticaret sitesinde iletişim bilgilerin azlığı veya çokluğu az güvenilir, çok güvenilir şeklinde değerlendirilmekte. Bu yüzden sitenizde mutlaka iletişim bilgileriniz olsun. Sitenize eklemeniz gereken iletişim bilgileri;
- Telefon
- Whatsapp hattı
- Canlı destek modülü
- Fax
- Yol haritası
E-ticaret sitenizdeki iletişimi ne kadar kolaylaştırırsanız o kadar çok güvenilir olur ve o kadar çok satış yaparsınız. 90’lı yıllarda kurumsallığın göstergesi olarak mail atın, destek talebi oluşturun gibi mantalite vardı. Sakın bu mantaliteyi devam ettirip, “sorununuzla ilgili mail atın, destek talebi oluşturun, arkadaşlar sizinle iletişime geçecektir” demeyin.
Bu müşteriye bizden alışveriş yapma demektir. Sizinle iletişime geçen müşteriye aynı iletişim kanalından en kısa sürede cevap verin. Müşteri size soru sorduysa bu ürününüzle ilgileniyor demektir. Soru sormasından 3-5 dakika içerisinde cevap alamazsa hemen başka bir siteye yönelecektir.
Buda size kaçan satış olarak yansıyacaktır. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için 7/24 destek hattı veya insanların ayakta olacağı gece 24’e kadar cevap veren bir müşteri hizmetleriniz olsun. Müşteri hizmetleri sadece satmak için değil satış sonrası durumlar içinde hizmet versin. Müşterilere “satarken iyi” dedirtmeyin.
Kendinizi tanıtın
E-ticaret sitenizde mutlaka “Hakkımızda sayfası” olsun. Ama bu sayfa iş olsun diye, adettendir diye olmasın. Hakkımızda sayfası sizi sizin yerinize anlatsın. Bu e-ticaret sitesi ne zaman kuruldu, nasıl kuruldu, niçin kuruldu, kurulurken ne tür zorluklar yaşandı, kurulurken insanların hangi derdine çare olmak için kuruldu gibi etkileyici bir hikayeniz şeklinde olsun.
Hikayenizden etkilenildiği oranda marka olursunuz. Hakkımızda sayfası insanlarla ne kadar samimi bağ kurarsa o kadar fazla satın alma olasılıkları artar.
Müşterilerinizin sorularını yanıtsız bırakmayın
E-ticaret sitenizde müşterilerinizin sorabilme ihtimali olan konularda “sıkça sorulan sorular” sayfası olsun. Burada müşterilerinizin daha önceden sorduğu veya soruları cevaplayın. İlerleyen zamanlarda farklı sorular gelmesi halinde de güncelleyin. Bu müşterilerinize güven vereceği gibi size zaman kazandıracaktır.
Müşterilerin iletişim kanallarından sormuş olduğu soruları en kısa zamanda samimi bir dille cevaplayın. Cevaplarınız müşteriye güven verip, satın almalarına teşvik etsin. Çok laubali, resmi, alaycı ve soğuk bir iletişimden kaçının. Vereceğiniz cevaplar karmaşık bir dilden uzak, çok teknik detaylar içermesin.
Arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışması yapın
Google başta olmak üzere bütün arama motorları müşterilerinin sorularını en kısa zamanda, doğru cümlelerle ve doğru iletişim kanalı ile cevaplayan markaları çok sever onları üst sıralara getirmek için zerre tereddüt etmez.
Ziyaretçileri ile sürekli iletişim halinde olmak, onların sorularına cevap vermek ve onların iyi bir kullanıcı deneyimi yaşamalarını sağlamak en büyük SEO çalışması demektir. SEO çalışması bir miktar teknik bilgi, uzmanlık ve tecrübe gerektirse de sizde aşağıdaki hususlara dikkat ederek bazı SEO çalışmalarını yapmış olursunuz. Bunlar;
- Ürün başlıkları ve açıklamalarında ürünle alakalı, aranma hacmi yüksek kelimeleri kullanın.
- Ürünlerinizin arama motorları tarafından üst sırlara çıkması için ürün listelerini optimize edin.
- Kullanıcıların severek okuyacağı içerikler oluşturun. İçeriklerinizde Google cezası almanızı sağlayacak kadar fazla organik kelime kullanmayın.
- Sitenizi sosyal medya mecralarından tanıtıp trafik almaya çalışın. Sitenize başka sitelerden bağlantı (backlink) almaya çalışın.
Etkileyici ürün resimleri çekin ve paylaşın
E-ticaret siteleri ile fiziki mağazaları birbirinden ayıran en önemli özellik müşterinin ürüne dokunamamasıdır. Fiziki mağazalarda ürünü eline alıp dokunmayı, incelemeyi e-ticaret sitelerinde ürün görselleri yapmakta.
Ürün görselleri müşterilerin karar vermesini sağlayan en önemli unsur olduğundan kullanacağınız ürün görselleri net, yüksek çözünürlüklü ve değişik açılardan çekilmiş olmalıdır. Ürün görsellerini çekerken mümkün mertebe beyaz arka fon kullanmaya çalışın. Ama ürünün türüne göre değişik aksesuarlarda kullanabilirsiniz
Sitenizde ürün görselleri ile birlikte değişik açılardan çekilmiş videolar kullanmaya çalışın. Video görüntüler görsellerden daha fazla güven verecektir. İmkanınız olması halinde ürünlerinizi 360 sanal tur ile de çekin. 360 sanal tur ile kullanıcılar ürünleri çevirerek inceleme şansı bulur. Ürün fotoğraf çekimleri ile ilgili aşağıdaki makalelerimizi mutlaka okuyun.
E-ticaret sitelerinde fotoğraf kullanımına dair püf noktaları
Telefonla Kaliteli Ürün Fotoğrafı Nasıl Çekilir?
Sosyal kanıt gösterin
İnsanların en nefret ettiği şey kandırılmış olmak. Bu durumla karşılaşmamak için çevrelerinde almayı düşündükleri ürünü önceden birinin alıp almadığını merak eder. Bunu araştırmanın yegane nedeni kandırılmamak. Bu düşünceye sahip insanlara destek olmak adına sitenizde en çok satılan ürünler, müşteri görüşleri, müşteri yorumları, müşteriler tarafından çekilmiş ürün inceleme videoları olsun.
Sitenizde kurumsal firmalara satış yapmışsanız bunu referanslar sayfasında mutlaka belirtin. Bu şekilde sosyal kanıtlar sunmanız müşterilerinizin size fazla güven duymasını, gönül rahatlığıyla da alışveriş yapmasını sağlar.
Çevrim içi reklamlar verin
Satmış olduğunuz ürünler için başta Google, Facebook olmak üzere değişik mecralarda reklam verin. Reklamlar sitenize trafik gönderip marka bilinirliğinizin artmasını sağlar. Reklam verirken müşterilere mutlaka bir fayda sunun. Bu fayda fiyat avantajı, indirim, özellik veya ikinci ürün olabilir.
Facebook, İnstagram gibi mecralarda reklam verirken yüksek çözünürlüklü görseller veya videolar kullanın. Görsellerde ürünü ön plana çıkarak açıklamalar ve müşterinin faydasına olacak unsurlar olsun. Görselde kullanılan dil istek uyandıracak şekilde olmalıdır.
Reklam verirken ürününüz için uygun olan en doğru hedef kitleyi belirleyin. Bunun için reklam verdiğiniz platformun otomatik ölçümleme yapmasına izin verebilirsiniz. Google ve Facebook reklamlarında mutlaka “yeniden pazarlama” reklamlarını kullanın.
İnfluencerlar ile çalışın
İnfluencer, İnstagram başta olmak üzere sosyal medya mecralarında takipçisi fazla olan ve takipçilerini etkileme imkanı fazla olan kişilere denir. Yüksek takipçisi olan İnfluencerlar ile reklam anlaşması yapabilirsiniz. Satmış olduğunuz ürünlerden birer örnekleri anlaştığınız İnfluencer’ gönderiyorsunuz o kişide sizin ürününüzü hikayelerinde ve postlarında paylaşıyor. Bu şekilde satış ve marka bilinirliği anlaşması yapın.
Reklam çalışması yapacağınız influencer ile mutlaka sözleşme imzalayın. Sözleşme de paylaşım adet ve zamanlarını, paylaşım şeklini ve anlaşılan ücreti yazın. İnfluencerlar bu süreçlere aşına oldukların sıkıntı olmayacaktır. İnfluencer reklamları diğer dijital reklamlara göre daha pahalı olup, dijital reklamlara göre geri dönüşü daha yüksektir.
Avantajlı e-postalar gönderin
E-postalar günümüzdeki en yaygın ve en ekonomik iletişim araçlarıdır. Bu gün alışveriş yapan, sosyal medya kullanan herkesin mail adresi bulunmaktadır. Müşterilerinizin menfaatine olacak indirim, fırsat kupunu, kampanya gibi çalışmaları onlara mail ile gönderin. Bu e-postaları reklam çalışmasından ziyade onların menfaatine olacak bir durumu bildiriyormuş gibi yapmalısınız. Hiçbir insan kendisine reklam yapılmasına sıcak bakmaz.
Müşterilerinizi spam e-postalar ile zamanlarını almayacağınız noktasında ikna ederseniz gönderdiğiniz e-postalardan maksimum verimi alırsınız. E-posta gönderebilmek için ücretli veya ücretsiz onlarca araç bulunmaktadır. Ücretsiz e-posta araçları için aşağıdaki makaleyi mutlaka okuyun.
Ücretsiz E-posta Pazarlama Araçları
İndirim kuponu sunun
Özel teklif sunulması insanların kendisini özel hissetmesini sağladığı için çok hoşuna gider. Yaş fark etmeksizin kendisini özel hissettiren her şeye özel ilgi duyar. Müşterileriniz tarafından özel ilgi duyulmak için onlara özel indirim kuponları, indirim çekleri sunun. Özel indirim kuponları insanları alışverişe teşvik eder.
Özel indirim kuponları insanları bir iyilik yapılmış gibi iyiliğin altında kalmamak için ihtiyacı yoksa bile alışveriş yapmaya teşvik eder. E-ticaret siteleri tarafından yaygın olarak kullanılan kupon türleri şunlardır;
- Yüzdelik indirim: “%20 indirim kazanın” gibi,
- Fiyat indirimi; “şimdi alışveriş yapın 25 TL indirim kazanın” gibi,
- Ücretsiz veya koşullu ücretsiz kargo: “100 TL üzeri alışverişlerde kargo bedava” gibi,
- Sezonluk indirimler: “İlkbahar-yaz kreasyonlarında 2.ürün bedava” gibi,
Yukarıdaki indirim kuponlarını, hediye çeklerini anneler günü, sevgililer günü, öğretmenler günü gibi özel günleri fırsat bilerek bol bol kullanın. Bu müşterilerinizi alışveriş yapmaya teşvik edip satışlarınızı artıracaktır.
Terk edilmiş sepetleri kurtarın
E-ticaret sitelerinde bir ürünü satın almak için sepete ekleyip satın almadan sayfayı terk etmek oldukça yaygın bir durumdur. Bu oranın %80 oranında olduğu ifade edilmektedir. Sepetinizde ürün bıraktığınızı söyleyen e-postaları duymuş veya görmüşsünüzdür.
Bu şekilde hatırlatmalar yapılması satışları tahmin edilenden fazla artırmaktadır. İnsanlar bir şekilde ürünleri sepete ekleyip satın almadan siteden ayrılıyor. Başarı bu insanlara sepete eklediği ürünü hatırlatıp satın almalarını sağlamaktır.
Kullanmış olduğunuz e-ticaret yazılımında sepete ürün ekleyen üyeleri, sepete eklenen ürünleri listeleme özelliği mutlaka olsun. Bu özellik sayesinde sepette ürün bırakan müşterilere e-posta gönderebilirsiniz. Bu şekilde e-postaları gönderebilme özelliğinin olması satışlarınızı artıracaktır.
Sepette ürün bırakan müşteriye zaman zaman ekstra indirim sunun. “Sepetinizdeki ürünü şimdi ekstra yüzde 20 indirimle satın alın”, “sepette unuttuğunuz ürünü şimdi satın alın 25 TL hediye çeki kazanın” gibi mailler göndermek müşterilerinizi alışveriş yapmaya teşvik edecektir.
Sonuç olarak…
Eskiden İstanbul için “taşı toprağı altın” tabiri kullanılırdı. 90’lı yıllardan sonra ise” İstanbul da ekmek aslanın ağzında “ tabiri kullanılmaya başlandı. Bu tabiri günümüzde e-ticaret için kullanabiliriz. E-ticaret sitesi açmak kolay ama aynı kolaylıkla ürün satılamıyor.
Ürünlerinizin satılabilmesi için bilinir ve bulunur olmanız gerekmekte. Bilinir ve bulunur olmak için marka bilinirliğinizi artırmanız gerekiyor. Marka bilinirliği için bol bol reklam ve SEO çalışması yapmalısınız. Bulunurluk için SEO çalışması çok önemli. E-ticaret sitenizde çok sıkı bir SEO çalışması yaptırmalısınız.
Bu sayede ürünleriniz üst sıralarda çıkıp bulunurluğunuzu artıracaktır. Markanızı hiç duymamış birine güven verdikten sonra satış yaptırmak çok kolay. Bu makale ile sitenizi hiç duymamış birine markanızı duyuracak, onlara satış yapıp, onları sadık bir müşteri haline getirebileceksiniz.