e-ticaret sitesi kurmak için karar veren kişiler ilk olarak Google da “e-ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar nelerdir?” aramasını yapıyor. Aslında e-ticaret sitesi açmak için çok fazla evrak gerekmiyor. Ama her iş kurarken gereken evraklar burada da mevcut.
Bu evraklar öncelikli olarak e-ticaret sitesi kurmak için ticari ve hukuki açıdan gerekli olan evraklardır. Ticari ve hukuki evraklar ile devlete işinizi kurallara ve hukuka uygun olarak yapmak istediğinizi söylemiş olursunuz. Bu şekilde ilerde çıkabilecek bir çok sorunun önüne geçmiş olursunuz.
E-ticaret sitesi kurarken gerekli evrakların tamamının hazırlanması müşterilerinizin size daha fazla güven duymasını sağlar. Müşterilerinize, sizin güvenilir bir firma olduğunuzu bu evraklar ile ispatlayabilirsiniz. Bu makalemizde e-ticaret sitesi kurmak isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan e-ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar nelerdir sorusuna cevap vereceğiz.
E-ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar
Bir kişi e-ticaret sitesi açmak istediği zaman aşağıdaki evrakları hazırlaması gerekir. Bunlar;
- Vergi levhası
- Banka hesabı
- Gizlilik Sözleşmesi
- Mesafeli Satış Sözleşmesi
- İmza Sirküsü
- Sanal Pos
- Kargo Sözleşmesi
- ETBIS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi)
- Kep
- E-ticaret sitesi yaptırmak
Vergi levhası
E-ticaret sitesi açmak için karar veren kişi veya kurumların ilk yapması gerekene iş vergi levhası almaktır. Vergi levhası olmadan e-ticaret yapamazsınız. Vergi levhası olmadan ticaret yapmak kanunen suçtur. Vergi levhası olmadan ticaret yapılması, tespit edilmesi halinde hukuki ve mali cezalar alırsınız.
Vergi levhası alabilmek için şirket kurmanız gerekiyor. Şirket kurmak için üç seçeneğiniz bulunmakta. Bunlar;
- Şahıs Şirketi
- Limited Şirket
- Anonim Şirket
Her şirket türünün kendisine has bir takım avantajları var. Şirket kurmak isteyenlerin en çok zorlandığı konu hangi şirket türünü kuracaklarına karar verememek. Hangi şirket türünü kuracağınız, yapmak istediğiniz ticaret şekli, ticareti kaç kişi ile yapacaksınız ve ticari hedeflerinize bağlı.
Eğer tek kişi olarak yapacaksanız, kuruluş maliyetleri çok olmasın ve bürokratik olarak çok uğraştırmasın diyorsanız şahıs şirketi kurmayı tercih edebilirsiniz. Şirket türleri hakkında daha detaylı bilgi almak ve hangi şirket türünü kuracağınıza karar vermek için aşağıdaki makaleleri okumanızı tavsiye ederiz.
Şahıs Şirketi Kurma Rehberi: Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur
Limited Şirket Nedir, Limited Şirket Nasıl Kurulur?
Vergi Oranlarına göre Şahıs Şirketi mi, Limited Şirket mi Anonim Şirket Kurmak mı Mantıklı?
Banka hesabı açma
Şirketinizi kurduktan sonra para akışını yönetmek için banka hesabınıza ihtiyaç var. Sitenizden satmış olduğunuz ürünlerin ücreti açacağınız bu hesapta toplanacak. Limited Şirket ve Anonim Şirket türünde banka hesabı açılmak zorunlu.
Şahıs şirketi kurmak için banka hesabı zorunlu değil. Ama şahsi banka hesabınızla yapmış olduğunuz e-ticaret hesaplarının birbiri ile karışmaması için ayrı ayrı hesap tutmanızı tavsiye ederiz. Banka hesabınızın olması sanal pos alırken de gerekli.
Banka hesabını istediğim bankadan açtırabilir miyim?
E-ticaret yapmak için istediğiniz bankadan hesap açtırabilirsiniz. Bu konuda şu bankadan hesap açtırmalısınız şeklinde bir zorunluluk bulunmamakta. Hesap açarken dikkat edeceğiniz hususlar;
- İnternet bankacılığının olması,
- Gitmeniz gerekirse kolayca gidebilin diye size en yakın lokasyon da olması,
- Yapılan EFT ve havalenin hesabınıza geçme süreleri
- Yapılan işlemlerden ne kadar ücret alınacağı
Gelişmiş bir internet bankacılığı olan, size en yakın lokasyonda bulunan, yapılan en EFT ve havalenin en kısa sürede geçekleştiği, yaptığınız bankacılık işlemlerinden en az ücret talep eden bankayı seçmeniz gerekir.
Gizlilik sözleşmesi
Gizlilik sözleşmesi alıcı ile satıcı arasında olan ticarette tarafların birbirine vermiş olduğu bilgilerden hangilerinin gizli kalması, hangilerinin saklanması gerektiği, saklanmayıp ifşa edilmesi halinde ne tür yaptırımların olacağının yer aldığı sözleşme türüdür.
E-ticaret siteleri müşterilerinden bir çok kişisel bilgi ve kredi kartı bilgisi talep etmekte. Müşterilerin mağdur olmaması ge size güven duyabilmesi için sitenizde mutlaka gizlilik sözleşmesi olmalıdır.
Gizlilik sözleşmesi hukuki işlemlerde kullanıldığından bu sözleşmenin alanında uzman bir avukat veya hukuk bürosu marifetiyle hazırlanması gerekir. Başka sitelerden kopyalanması ile hazırlamanız gerektiğiniz özellikle vurgulamak isteriz. Gizlilik sözleşmesi nedir daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Gizlilik sözleşmesi nedir
Mesafeli satış sözleşmesi
Mesafeli satış sözleşmesi alıcı ile satıcının bir biri arasında imzalanmış olan bir taahhütnamedir. Mesafeli satış sözleşmesi de tıpkı Gizlilik sözleşmesi gibi hukuki işlemlerde kullanıldığından hazırlanması sırasında bir avukat desteği almanızı özellikle hatırlatmak isteriz.
Başka sitelerden kopyala-yapıştır ile hazırlanması halinde sorunlar çıkabileceğini, ilerleyen zamanlarda sizi sıkıntıya sokacak bir takım yükümlülükleri kabul etmek zorunda kalacağınızı hatırlatmak isteriz. Mesafeli satış sözleşmesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.
Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir?, Nasıl Hazırlanmalıdır?
İmza sirküsü
İmza Sirküsü, oluşturulacak olan belgelerde firma yetkilisinin atması gereken imzanın bir noter tarafından onaylanmasıdır. Oluşturulan belgelerde noter tarafından onaylanan imzanın haricinde imza kullanılmaz. Kullanılması halinde geçersiz olur.
Hukuki sorun çıkması halinde imza sirküsünde hangi imza onaylanmışsa onun olup olmadığına bakılır. Sanal Pos başvurusu başta olmak üzere bir çok başvuruda imza sirküsü istenir. Bu yüzden e-ticaret sitesi kurmadan önce bu belgenin çıkarılmasını sağlayın.
Sanal pos
Açmak istediğiniz e-ticaret sitesinde ürünün ücretini tahsil edebilmeniz için bir sisteme ihtiyacınız olacak. Satılan ürünün ücretini müşteriden tahsil eden sisteme Sanal pos denir. Sanal pos bankalar veya BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından lisans verilmiş İyzico, PayTR gibi firmalar tarafından verilmektedir.
Sanal pos alabilmeniz için vergi levhası sahibi olmanız gerekmekte. Sanal pos almak için gerekli evrakları göndermeniz halinde sitenizle ilgili küçük bir incelemeden sonra başvurunuz onaylanıyor. Size verilen kodu sitenize entegre ettikten sonra hemen kredi kartı ile tahsilat yapabiliyorsunuz.
Sanal pos ile ilgili daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki makaleyi mutlaka okuyun.
Sanal Pos Nedir, Sanal Pos Nasıl Alınır?
Kargo sözleşmesi
Sitenizden satmış olduğunuz ürünlerin müşterilere ulaştırılması için bir kargo firması ile anlaşmanız gerekmekte. Kargo firması ile ürünlerin taşıma ücreti ne kadar olacak, ürünler müşterilere ne kadar sürede teslim edilecek, ürün iadelerinde nasıl bir yol izlenecek bunların belirlenip yazılı hale getirilmesi gerekir.
Kargo firması ile yapılan bu yazılı anlaşmaya kargo sözleşmesi denir. Kargo firmaları sizinle kargo sözleşmesi imzalayabilmeleri için sizden vergi levhası, imza sirküsü gibi belgeler ister.
ETBIS (elektronik ticaret bilgi sistemi)
E-ticaret sitesi açmak isteyen kişilerin kayıt olmak zorunda oldukları sistemlerden biri de ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) sistemidir. ETBİS sistemi Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olup takibini de yine aynı bakanlık yapmaktadır.
Sistemin amacı e-ticaret yapan siteleri kontrol altına almaktır. 31.12.2017 tarihinden itibaren ETBIS’e kayıt yaptırmak Türkiye’de zorunlu hale gelmiştir. ETBİS sistemine kayıt yaptırmayan sitelere belirlenen oranlarda para cezaları uygulanmakta. ETBİS sistemine kayıt zorunlu olmasına rağmen takibinde esnek davranıldığını belirtelim.
ETBİS sistemine kayıt olan site kedisine verilen kodu sitesine ekler. Sitesinin en altında “Bu site ETBİS sistemine kayıtlıdır” ibaresi çıkmakta. Bu ibareyi gören kişiler o e-ticaret sitelerine daha çok güven duyması beklenmekte.
Kep
Kep kelime açılımı olarak Kayıtlı Elektronik Posta demektir. E-ticaret siteleri tarafından müşterilerine gönderilen e-postaların KEP sisteminden geçerek müşteriye ulaşması demektir. Müşterilerle satıcılar arasında zaman zaman e-posta gönderildi, gönderilmedi tartışmasından sonra devlet tarafından getirilen bir çözümdür.
KEP sisteminden geçen e-posta hukuki nitelik kazanıp hukuki delil niteliği kazanmakta. Kep sistemi PTT firmasından ve yetkilendirdiği firmalardan tarafından satılmakta. Kep sistemini kullanabilmek için vergi levhası, imza sirküsü gibi belgelerle başvuru yapılması gerekmekte. Kep sistemi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki makaleyi mutlaka okuyun.
KEP adresi nedir? PTT KEP adresi nasıl alınır?
E-ticaret sitesi yaptırmak
Yukarıda sayılan belgeleri tamamladıktan sonra bir e-ticaret sitesi yazılımına ihtiyacınız olacak. E-ticaret sitesi yaptırmak hazır e-ticaret yazılımı olabileceği gibi sıfırdan tamamen size özel, sizin ihtiyaç ve isteklerinize göre kodlanmakta.
E-ticaret sitesi örnekleri
İster hazır e-ticaret sitesi isterseniz de özel yazılım e-ticaret sitesi yazılımı tercih edin sitenizi kurmadan önce bolca e-ticaret sitesi örnekleri inceleyin. Faaliyet göstereceğiniz sektörde var e-ticaret sitesi örnekleri neler, sitelerin özellikleri neler, bu sitelerde ne tür modüller kullanılmakta inceleyin.
E-ticaret sitesi örneklerini incelemek ilerde karılaşma ihtimaliniz olan sorunları minimuma indirecektir. E-ticaret sitesi örnekleri için Google da kolayca arama yapılarak bulunabilmekte.
E-ticaret sitesi fiyatları
E-ticaret sitesi fiyatları tercih ettiğiniz yazılıma, bu yazılımın özelliklerine, e-ticaret yazılımı ile ilgili verilecek teknik destek şekline göre farklılık göstermekte. Hazır E-ticaret sitesi yazılım fiyatları ortalama 1000 TL’den başlayıp 10000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Fiyat aralığının fazla olması istenilen özelliklerden kaynaklanmakta. Eğer özel tasarım, özel kodlama bir e-ticaret sitesi yaptırmak isterseniz istediğiniz özelliklere bağlı olmakla birlikle e-ticaret sitesi fiyatları için 10000-50000 TL arasında fiyat talep edilmekte.
Burada verdiğimiz fiyatların Freelancer dediğimiz serbest çalışan kişiler ile bir web tasarım ajansı tarafından verilen fiyatlarla farklı olacağını bilmeniz gerek. E-ticaret yazılımı seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
E-Ticaret Sitesi Yazılımı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bütçe sorunu yaşayan kişiler ücretsiz e-ticaret yazımlarını da tercih edebilir. Adından da belli olduğu üzere bu yazılımları kullanmak tamamen ücretsizdir. Ücretsiz e-ticaret yazılımlarını tercih etmeniz halinde teknik destek bulmada sorun yaşayabileceğinizi bilmeniz gerek. Ücretsiz e-ticaret yazılımları ile ilgili aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.
Ücretsiz e Ticaret Sitesi Yazılımları
E-ticaret sitesi demo var mı?
Hazır e-ticaret sitesi yazılımı veya özel tasarım e-ticaret yazılımı tercih etmeniz halinde bir Freelancer veya web tasarım ajansı ile görüşüp anlaşmanız gerekmekte. Görüştüğünüz Freelancer veya web tasarım ajansından mutlaka e-ticaret sitesi demosu göstermelerini isteyin.
Gösterilen e-ticaret sitesi demo adresini çok dikkatli inceleyin, isteklerinizi karşılayıp karşılamadığına, ilave özellikler istemeniz halinde eklenip eklenemeyeceğine bakın.
İhtiyacınız olan e-ticaret sitesi yazılımı örneklerine bakıp, e-ticaret sitesi demo adresi inceleyip karar verip, e-ticaret sitesi fiyatı konusunda mutabık kaldıktan sonra alımı gerçekleştirin. Ama e-ticaret sitesi yazılımını satın alırken mutlaka sözleşme imzalayın.
Sözleşmede hizmetin kapsamını, süresini, taahhütlerin yerine getirilmemesi durumunda izlenecek yolları mutlaka sözleşmede belirtin.
Sonuç olarak…
E-ticaret sitesi açmak sanıldığı kadar zor değil. Hazırlamanız gereken belgelerde fazla değil. Bu belgeleri hazırladığınızda e-ticaret siteniz hemen yayına girer. E-ticaret sitesi yazılımı alırken mutlaka kurumsal web tasarım firmalarını veya bilindik firmaları referans gösterebilecek Freelancer’leri tercih edin.
E-ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar ile ilgili sormak istediğiniz soru olursa aşağıdan yorum bölümünden bize yazabilirsiniz.