1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

E-Ticaret Sitesi Performans Değerlendirme


0

E-ticaret sitesi performans değerlendirme nasıl yapılır hemen öğren. E-ticaret potansiyeli her geçen gün artış göstermektedir. Durum böyle olunca da günümüzde pek çok kişi, e-ticaret sektörüne yönelmeyi tercih eder.

Başlangıçta ürünleri internet üzerinden sergilemek ya da satışa çıkarmak kolay görünebilir. Fakat bu durum sanıldığı kadar kolay değildir. Başarıyı elde edebilmeniz için dikkat edilmesi gereken çok sayıda ince detay vardır.

E-ticaret siteleri için performans değerlendirme rehberi adlı yazımızda sitenizin durumunu değerlendirme konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz. Bu sayede siteniz için performans değerlendirmesi yaparken nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

E-ticaret sitesi performans değerlendirme
E-ticaret sitesi performans değerlendirme

E-ticaret sitesi performans değerlendirmesi neden önem arz eder?

E-ticaret yapmak isteyen kişilerin bilmesi gereken ilk ve en önemli detay, ölçümlemenin mümkün olmadığı şeyin yönetiminin de mümkün olmadığıdır. Performans değerlendirmesi yapmak sitenizi ziyaret eden kitleyi yakından tanımanızı, siteniz üzerinde iyileştirme gereken yerleri tespit etmenizi, sitenizin eksik taraflarını bulmanızı ve dikkat çeken alanları daha etkin bir şekilde kullanabilmenizi sağlar.

Performans değerlendirme yapmak için kullanabileceğiniz hem ücretli hem de ücretsiz çok sayıda araç vardır. Bu araçların içinde en fazla yayın olanlar Yandex metrica ve Google Analytics’dir.

Bu araçlardan yardım alarak sitenize gelen ziyaretlerin kaynağını, sitenizde geçirilen süreyi, hemen çıkma oranlarını, satın alma durumunu, yeni gelmiş olan ya da geri gelen kişileri görmenizi sağlar. Ayrıca hem mobil hem de masaüstü raporlarını da takip edebilirsiniz.

Google analytics analizi yapma

Google Analytics, e-ticaret siteleri için performans değerlendirme rehberi arasında en sık kullanılan araçların başında yer alır. Peki bu aracı kullanarak nasıl bir analiz yapmanız mümkündür. İşte ayrıntılar;

  • Gerçek zamanlı veriler; Google Analytics aracı, siteniz için performans değerlendirmeleri yaparken sizlere gerçek zamanlı veriler sunar. Sitenize gelen ziyaretçi sayısını, ziyaretçilerin nereden geldiğini ve siteniz üzerinden en fazla hangi sayfalarla etkileşime girdiklerini görmeniz mümkün olur.
  • Hedef kitle; Google Analytics hesabınızın hedef kitle bölümünden sayfanıza gelen kişilerin cinsiyet, yaş, konuştukları dil, hangi cihazdan girdikleri ve ilgilendikleri şeyler gibi bilgilere ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Web sitesi davranışları; Google Analytics aracını kullanarak sitenize giren kişilerin site içindeki davranışlarını ölçerek performans değerlendirmesi yapabilirsiniz.
E-ticaret siteleri için performans değerlendirme
E-ticaret sitesi performans değerlendirme

Yandex metrica nasıl kullanılır?

E-ticaret sitenizin performansını değerlendirmek için kullanma şansınızın olduğu bir başka araç da; Yandex metrica’dır. Yandex metrica, performans ölçme ve değerlendirme konusunda en fazla kullanılan araçlar arasında yer alır. Yandex metrica kullanmanız için ilk etapta bir hesap açmanız gerekir.

Web sitesi adresi ve sayaç adı gibi bilgileri eksiksiz bir şekilde girdikten sonra e-ticaret sitenizin verilerinin bu araca aktarılması için gerekli opsiyonları açmalısınız. Sonradında ise size Yandex metrica tarafından verilmiş olan sayaç kodunu sitenize eklemeniz gerekir. Bu işlemleri yaptıktan sonra sitenizin performansını ölçmek için aracı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Yandex metrica ile neler yapılabilir?

Yandex Metrica aracını kullanarak pek çok işlemi yapmanız mümkündür. Bu işlemler kısaca şu şekildedir;

  • En fazla ziyaret edilen sayfalarla ilgili bilgi alma,
  • Oturum ve ziyaretçi sayılarının ölçümünü yapma,
  • Ziyaretçilerin e-ticaret siteniz üzerinden hemen çıkma oranı,
  • Ziyaretçilerin sitenizde ya da ana sayfanızda geçirdiği sürenin oranı,
  • Ziyaretçilerin sitenize hangi araçları ya da tarayıcıları kullanarak ulaştıkları,
  • Dönüşüm ayrıntıları,
  • Trafik kaynakları,
  • Hedef kitleniz için cinsiyet, yaş, yaşadığı yer ya da dil gibi demografik özellik analizleri,
  • E-ticaret performansı

Gibi bilgilerin ölçümünü yapabilirsiniz.

E-Ticaret siteniz için performans değerlendirmeleri yaparken neleri göz önünde bulundurmak gerekir?

E-ticaret siteleri için performans değerlendirme rehberi arasında bazı püf noktalar büyük önem arz eder. Bu püf noktalar için de şöyle bir liste yapılabilir;

  • Yeni gelen ziyaretçiler sitenizde ne kadar vakit geçirir? Eğer hemen çıkış yapma oranı %40 ya da üzerindeyse, sitenize iyileştirmeler yapmanız gerekir.
  • Açılış sayfası, sepet, ödeme ve ortalama süre gibi raporların incelenmesi.
  • Ziyaretçiler sitenize en fazla hangi araçlarla ulaşır?
  • Sitenizde yer alan buton, kategori ve tıklanma gibi kısımların popülerlik durumunun analiz edilmesi.

Eğer tüm bunları tek başınıza yapamayacağınız konusunda şüpheleriniz varsa, profesyonel firmalardan ve e-ticaret danışmanlığı yapan kişilerden yardım alabilirsiniz. Bu sayede daha kısa süre içinde siteniz için performans değerlendirmesi ve iyileştirmesi yapabilirsiniz.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir