E-ticaret sitesi rakiplerimizin trafik aldığı kelimeleri öğrenmek ister misiniz? e-Ticaret sitelerinde amaç daha fazla trafik alıp daha fazla satış yapmaktır. Bunun olabilmesi içinde detaylı bir rakip analizinin yapılması gerekiyor. Detaylı rakip analizinde hangi ürün satılacak, satılacak ürünün Pazar payı nedir, ürün kaça alınıyor, kaça satılması lazım gibi bir çok sorunun cevabın bulmak gerekiyor. Bu soruların cevabını bulduktan sonra satışa başlanıyor.
Satış yapmak için bir çok seçeneğiniz var. E-ticaret siteniz, pazaryerleri ve sosyal medya mecraları. Satılacak doğru ürünü bulduktan sonra e-ticaret sitenize ürünleri ekleyip satış yapmayı bekliyorsanız hata yapıyorsunuz demektir.
Çünkü asıl iş yeni başlıyor. Eklemiş olduğunuz ürün veya ürünlerle ilgili de rakip analizi yapmanız gerekiyor. Eklemiz olduğunuz ürünleri sadece siz satmıyorsunuz. Sizden başka o ürünleri satan onlarca, yüzlerce satıcı var.
Ama bir tanede Google var. Google binlerce satıcıyı aynı anda listeletemeyeceğine göre satıcıların ürünlerini bir takım kriterlere göre sıralıyor. O kriterleri layıkıyla yerine getireni üste çıkartıyor.
Google başta olmak üzere arama motorlarının web sitelerini belli kriterler de sıralaması web site sahiplerini istenen kriterler için çalışma yapmaya zorlamıştır. Web sitelerinin üst sıralarda çıkmak için yapmış oldukları çalışmalara SEO çalışması denir.
E-ticaret sitesi rakip analizi
E-ticaret siteleri seo çalışmasında rakip analizi yapılan işlemlerden sadece biridir. E-ticaret sitesi rakip analizi SEO çalışmasının önemli aşamalarından birisidir. Rakip analizi yapmaktaki amaç rakibimizi hangi kelimelerden trafik alıyor, rakibimizin trafik aldığını kelimeler hangileridir, rakibimiz nerelerden backlink almış öğrenmektir.
Rakibinizle ilgili bu ve bunun gibi soruların cevabını öğrenerek sağlam SEO çalışması yapabilir, sizi başarılı kılacak stratejik planlar planlayabilirsiniz.
E-ticaret sitesi rakip analizi ile sizde rakiplerinizin backlink aldığı kelimelerden backlik alabilirsiniz. Aramalrda çıkmış olduğu kelimeler ile ilgili içerikler oluşturup arama sonuçlarında onların üzerine çıkabilirsiniz.
Yapacağınız SEO çalışmasının başarılı olması durumunda sizde bir çok kelimede arama sonuçlarında çıkıp sitenize kalıcı trafik sağlayıp bu trafiği satışa dönüştürebileceksiniz.
E-ticaret sitesi rakip analizi sayesinde rakibimizin trafik aldığı kelimeleri öğrenirsek bizde aynı kelimelerde pozisyon almak çalışma yapabiliriz. Böylece rakibimizin pozisyon aldığı bir kelimede onunla rekabet etmemiz kolaylaşır.
E-ticaret sitemiz için ürün başlıkları, ürün açıklamaları ve sitemizin bloğu için içerik giriyoruz. E-ticaret sitesi rakip analizi sayesinde pozisyon almadığımız kelimeler için mevcut içeriklerinizi bu anahtar kelimelere göre güncelleyebilir ve yeni stratejiler geliştirecek şekilde çalışmalar yapabilirsiniz.
E-ticaret sitesi rakip analizi araçları
e-ticaret sitesi rakip analizi için kullanabileceğiniz araçlar şunlardır.
- Ahrefs
- Semrush
- Ubersuggest
- Moz
- Se Ranking
- KWFinder
- Spyfu
- RankRanger
- Moradam.net
Yukarıda isimlerini yazmadığımız site ve araçların dışında da bir çok aracın bulunduğunu belirtelim. Sizde Google da küçük bir araştırma ile bu araçları bulabilirsiniz. Biz bu makalemizde en çok bilinen ve tercih edilen 6 analiz aracından bahsedeceğiz
Ubersuggest
Öncelikle sitenin ücretli bir site olduğunu ve site dilinin İngilizce olduğunu, siteyi kullanmak için temel düzeyde İngilizce bilmek gerektiğini belirtmek isteriz. Siteyi tam anlamıyla kullanmak için üye olmak gerekiyor. Ama üye olmadan da ilk 20 kelimeyi öğrenebiliyorsunuz.
https://app.neilpatel.com adresine tıklayın veya adres çubuğuna bu adresi yazın.
Gelen ekranda sol menüde “Competitive Analytsis” altında bulunan “Keyword by Traffic” butonuna tıklayın.
Gelen ekranda arama kısmına kelimelerini öğrenmek istediğiniz site adresini yazıp, Language kısmından Turkish (Türkçe) seçip “Search” düğmesine tıklayın.
Gelen ekranda rakiplerinizin yer almış olduğu kelimeleri, bu kelimelerin ortalama aranma hacimlerini, rakibinizin kaçıncı sırada yer aldığını ve bu kelime için SEO çalışması zorluk derecesini göreceksiniz.
Spyfu
Site dilinin İngilizce ve siteyi tam performansıyla kullanmak için ücretli üyelik yapmak gerektiğini hatırlatalım. Siteyi üye olmadan da kullanabiliyorsunuz. Üye olmadan ilk beş kelimeyi görebilirsiniz. Ama ücretsiz üye olarak daha fazla kelimeyi görebilirsiniz. Siteyi kullanmak için;
https://www.spyfu.com adresine tıklayın.
Gelen ekranda arama çubuğuna rakip sitenizin ismini yazıp ara düğmesine tıklayın.
Gelen ekranda sol menüde yer alan “Top Keywords” düğmesine tıklayın. Burada 5 tane sonucu göreceksiniz. Daha fazla sonuç görebilmek için “VIEW ALL ORGANIC KEYWORDS” yazısına tıklayın.
KWFinder
KWFinder aracının da dilinin İngilizce ve siteyi tam kapasite ile kullanmak için ücretli üye olmak gerektiğini belirtelim. Kelime analizi yapabilmek için;
https://kwfinder.com/ adresine tıklayın.
Önce siteye ücretsiz üye olun. Sonra ana sayfaya gelin.
Gelen ekranda “Search by Domain” butonuna tıklayıp arama kısmına kelime araması yapacağınız rakip sitenin adresini yazın. Dil olarak Türkçeyi seçip “Find Keywords” düğmesine tıklayın.
Gelen ekran da pozisyon alınan kelimeleri, aranma hacimlerini ve sırları göreceksiniz.
Sitenin süreki üyelik verdiğini, süre bittikten sonra kelimeleri buzladığını kelimeleri görmek için ya ücretli plana geçmek gerektiğini yada başka bir mail adresi ile yeniden üye olmak gerektiğini hatırlatalım.
Rankranger
RankRanger sitesinin de dilinin İngilizce olduğunu, siteyi tam kapasite kullanmak için ücretli plana geçmek gerektiğini hatırlatalım. Siteyi kullanmak için;
https://www.rankranger.com/ adresine tıklayın.
Gelen ekran da “GET A FREE TRIAL” yazan butona tıklayın. Gelen ekranda ücretsiz üye olup 14 gün deneme üyeliğinizi başladın.
Üyelik işlemlerinden sonra arama kısmına kelimelerini öğrenmek istediğiniz site adresini yazıp arama düğmesine tıkayın.
Gelen ekranda rakibinizin pozisyon aldığı kelimeleri göreceksiniz.
SE Ranking
SERanking sitesinin de dilinin İngilizce ve ücretli bir site olduğunu belirtelim. Siteyi kullanmak için;
https://seranking.com/competitor-traffic-research.html adresine tıklayın.
Gelen ekranda kelimelerini öğrenmek istediğiniz rakibinizin adresini yazın. Türkçeyi seçip “Analyze” düğmesine tıklayın.
Gelen ekranda sayfayı aşağı doğru indirdiğinizde “Organic Keywords” kısmında rakibinizin pozisyon aldığı kelimeleri görebilirsiniz.
Moradam.net
Moradam.net sitesi yukarıdaki sitelerin aksine dili Türkçe olup, siteyi tam kapasite kullanmak için ücret istemiyor. Siteyi tam kapasite kullanmak ve projenizi kayıt etmek için üye olmanız gerekiyor. Siteyi kullanmak için;
www.moradam.net adresine tıklayın.
Gelen ekranda kelimelerini öğrenmek istediğiniz sitenin adresini yazıp “Analiz Et” düğmesine tıklayın.
Gelen ekranda detaylı bir şekilde, grafiklerle de desteklenen sonuçları göreceksiniz. Sonuçlar arama yapılan gün ve bir önceki gün ile kıyaslama yapılarak gösterilmekte. Ayrıca kelimenin aranma hacimleri ve kelimenin popülerlik durumu da belirtiliyor.
Moradam.net sitesini kullanmak oldukça kolay ve ücretsiz. Rakip analizi yapabilmek veya kendi sitenizin durumunu incelemek için bu siteyi mutlaka sık kullanılanlara ekleyin.
Sonuç olarak…
Rakiplerinizin pozisyon aldığı kelimeleri öğrenmek SEO çalışmanız ve yeni stratejiler belirlemeniz açısından son derece önemli. Yukarıdaki araçları kullanarak rakiplerinizin ve kendi e-ticaret sitenizin pozisyon aldığı kelimeleri, sıralarını ve aranma hacimlerini görebilirsiniz.
Sizin de gördüğünüz üzere bu alanda yapılmış Türkçe site bulmak oldukça zor. Bu zorluklar içerisinde Moradam.net içimize bir nebze su serpiyor. Temennimiz bu tarz sitelerin sayısının çoğalması. Belli aralıklarla sizin için önemli olan kelimeleri hem kendi siteniz hem de rakiplerinizin sitesi için araştırın ve durum kontrolü yapın.
Burada sadece rakiplerimizin trafik aldığı kelimeleri nasıl bulabileceğinizden bahsettik. Oysa rakip analizi daha teferruatlı bir konu. Bu konu ile ilgili yazmış olduğumuz makaleyi mutlaka okuyun.