E-ticaret vergi muafiyeti nedir hemen öğrenin. Günümüzde e-ticaret sektörü her geçen gün daha yaygın bir hal almaya başlar. Bu sektörün sunduğu en büyük avantaj ise şüphesiz yüksek kira ücreti ödememektir. Evden yapma imkanı bulunan e-ticaret sektörü son yıllarda pek çok kişi tarafından tercih edilir.
Evden e-ticaret yapan kişiler bazı haklar mevcuttur. Özellikle son zamanlarda vergi muafiyeti, yüzlrce kişinin merak ettiği konular arasında yer alır. Bu alanda şahıslar üzerinden alınan vergiler, aynı zamanda tüzel kişiler üzerinden alınan ticari faaliyetler kurumsal vergisi kapsamına dahil edilir. Peki vergi muafiyeti nedir? Kimler faydalanabilir? Koşulları nelerdir? İşte konuya dair merak uyandıran bütün detaylar!
Vergi muafiyeti nedir?
Vergi muafiyetinin açılımı; düzenlenen vergi kanunları kapsamında vergi ödemesi gereken mükelleflerin ya da mükellef gruplarının bu vergilerden muaf tutulmasıdır. Sağlanan bu muafiyet imkanı tam anlamıyla ya da kısmi olarak sağlanabilir. 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle TBMM genel kurulu içinde kabul gören ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da onaylanan vergi muafiyeti; Resmi gazetede yayınlanmıştır.
7256 sayılı kanun gereği, e-ticaret alanında hizmet veren kişi ya da firmalar için muafiyet uygulaması yapılmaya başlanacaktır. Fakat bu muafiyet için bazı oranlar belirlenmiştir. Ayrıca bazı koşulları da taşıyor olmanız gerekir. Belirtilmiş olan koşulları taşımanız durumunda muafiyetten yararlanma şansınız olacaktır.
Vergi muafiyetinden kimler faydalanabilir?
Vergi muafiyetinden faydalanabilecek kişiler vergi durumlarına göre değişiklik gösterebilir. Emekliler, girişimciler ya da esnaflar için muafiyet oranlarında farklılıklar görülebilir. Bu nedenle bu konu aslında birçok kişiyi kapsayan bir konudur. Muafiyetten faydalanabilmeniz için bazı koşulları taşımanız gerekir. Bu koşullar için kısaca şu şekilde sıralama yapmak mümkündür;
- Vergiden muaf olunduğuna dair esnaf belgesinin alınması
- Herhangi bir banka üzerinden ticari hesap açmak
- E-ticaret üzerinde yapacağınız bütün tahsilat işlemlerini bu hesap üzerinden yapmak
- Vergi muafiyetinden faydalanmak isteyen kişilerin toplam hasılatının 240.000 TL’yi aşmaması gerekir. Aksi takdirde muafiyet hakkında faydanlanma şansı yoktur.
- Muafiyetten yararlanmak isteyen kişilerin ya da firmaların eğer kendi altlarında çalışanları varsa %2 oranında gelir vergisi uygulaması yapılır. Eğer kendi altlarında çalışanları yoksa bu oran %4 şekiinde uygulanır.
Vergi muafiyet belgesi nereden alınır?
Bu konu hakkında araştırma yapan pek çok kişi bir yandan da vergi muafiyet belgesi nereden alınır şeklinde de araştırma yaparlar. Vergi muafiyet belgesi, yukarıda bahsedilmiş olan koşulları taşıyan kişilere verilir. Belge, bu şartları taşıyan kişilere vergi daireleri tarafından verilir. Kişiler, ikametgahlarının bulundukları yerdeki vergi dairesine giderek talepte bulunabilirler.
Vergi Muafiyet belgesinin süresi ise 3 yıldır. Üç yıl geçtikten sonra tekrardan yenilenmesi gerekir. Belge, isteğe bağlı olarak alındığı için teslim alma sırasında herhangi bir ücret ödenmesine gerek yoktur.
Kimler vergiden muaf tutulur?
Bazı kişiler ve durumlar için vergide muaf tutulma durumu söz konusudur. Bu kişiler ve durumlar için şöyle bir listeleme yapmak mümkündür;
- Evde imal edilen ürünlerin internet ortamında satılması muafiyete dahildir.
- İş yeri bulunmayan kişilerin muafiyet hakkı vardır.
- Sanayi tipi makine ve alet kullanılmaması gerekir.
- Geziic perakendeciler, (ancak motorlu vasıta kullanmamaları gerekir)
- İş yeri açmadan ayakkabı tamiri, çilingir gibi küçük esnaflar,
- İş yeri açılmadan gezici tipli sanat işleri yapanlar,
- Evlerde kullanılan cihazlarla üretilen malların satışı, (ancak işçi çalıştırmamak gerekir)
- Hurda malzeme alıp satanlar,
- Çini ya da çömlek gibi faaliyetlerde bulunanlar,
- Ziraat işlerinde nakliyecilik yapanlar (hayvan, traktör gibi nesnelerin nakliyesi olmamak kaydıyla) vergiden muaf tutulur.
Vergiden muaf esnaf fatura keser mi?
Vergiden muaf olan esnaf için gider pusulası düzenlenir. Esnaflar yaptırdıkları işler için ya da kendisinden hizmet alan kişiler için gider pusulasını düzenler. Bu pusula, kişilere vergi daireleri tarafından verilir. Ve fatura yerine geçer. Bu sayede her iki taraf da mağdur olmaz.
Gider pusulası iade gibi durumlarda da düzenlenebilir. Gider pusulası; bir tarafın vergi muafiyet diğer tarafın ise fatura kesme zorunluluğu olması durumunda düzenlenir.
Engelliler gelir vergisinden muaf mı?
Engelli kişiler için, mağduriyet yaşanmaması adına gelir vergisi indirimi uygulanır. Ancak bu indirim oranlarının bazı koşulları vardır. Gelir vergisi indirimine dahil edilen engellilik koşulları aşağıdaki gibidir;
- Ücretli bir şekilde çalışan engelli bireyin kendisi
- Varsa bakımından yükümlü olduğu eşi ya da çocuğu engelli olan hizmet insanı ve serbest meslek erbabı
- Basit usule tabi olan mükellefler
- Serbest meslek erbabında yer alan kişiler
Kişilerin engel oranına göre uygulanan gelir vergisi indirimi de farklılık gösterir. Birinci derecede engelli sayılan bir kişi için ortalama 1000 TL ile 1500 TL arasında indirim hakkı alırlar. Bu miktar %80 ve üzerinde engeli olan kişileri kapsar.
İkinci derecede engelli sayılan kişiler için belirlenmiş olan gelir vergisi indirim oranı ortalama 500 TL ile 750 TL arasındadır. %60 ile %79 oranında engelli olan kişiler için geçerlidir. Üçüncü derecede engelli olan kişiler ise 200 TL ile 400 TL arasında bir gelir vergisi indirimi alır. %40 ile %59 oranı arasında engele sahip olan kişiler için geçerlidir.
Son zamanlarda e-ticaret yapmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri olan vergi muafiyeti nedir?, kimler yararlanır konusunda bilgi vermeye çalıştık. Burada verdiğimiz bilgiler tavsye niteliğinde olup vergi muafiyeti konusunda gerçek ve güncel bilgiyi muhasebecinizden ve kayıtlı olduğunuz ildeki vergi dairelerinden almanızı tavsiye ederiz.
E-ticaret vergi muafiyeti nedir konusunda sormak istediğiniz sorular olursa aşağıdan yorumlar kısmından bize yazabilirsiniz.