1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

E-Ticarete Başlamak İçin 10 Neden


0

E-ticarete başlamak isteyen kişi ve işletme sayısı her geçen gün artıyor. Ticaretle hiçbir alakası olmayan insanlar bile artık şahıs şirketi kurarak e-ticarete başlayabiliyor. Ayrıca fiziksel ticaret yapan bir çok işletmede dijital dönüşümlerini tamamlayarak e-ticaret sektöründe biz neden yer almıyoruz diyerek sektördeki yeri almaya çalışıyor.

Hem offline satış yapan işletmeleri hem de ticaretle alakası olmayan insanları e-ticarete sevk eden düşüncenin nedeni e-ticaretin sağlamış olduğu avantajlardır diyebiliriz.

Bu makalemizde e-ticarete başlamak için 10 neden nedir? sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

E-ticarete başlamak için 10 neden
E-ticarete başlamak için 10 neden

E-Ticarete başlamak

E-Ticarete Başlamak İçin 10 Neden konulu makalemizde neden e-ticaret yapmak gerektiği hakkında bilgiler vereceğiz. İnsanları, firmaları e-ticarete başlamak için sevk eden 10 neden şunlardır;

  1. Geniş hedef kitleye ulaşabilme
  2. 7 / 24 açık olabilme
  3. Kolay rekabet edebilme
  4. Mekâna bağımsız şekilde çalışabilme imkanı
  5. Maliyetlerin az olması
  6. Marka bilinirliğinin daha kolay olması
  7. Ürün yelpazesinin geniş olması
  8. Pazaryerlerinde satış yapma imkanı
  9. Dijital pazarlama imkanlarından yararlanabilme
  10. Rapor ve analiz imkanlarının daha fazla olması
E-ticarete başlamak
Hedef kitleyi genişletme

Hedef kitleyi genişletme

Fiziksel ticaret yapan firmalar genelde bir cadde veya sokakta satış yapan, fiziksel olarak dükkanı olan firmalardır. Fiziksel satış yapan insanların potansiyel müşterileri kendilerine en yakın lokasyonda yaşayan insanlardır. Bu durum firmaların daha çok kişiye ulaşıp satış yapmalarının önündeki en büyük engellerden biridir.

e-ticaret de böyle bir durum söz konusu değildir. Yani sizi sınırlayan herhangi bir fiziki lokasyon bulunmamaktadır. İnternet erişimine sahip herkes sizin potansiyel müşteriniz olabilir. Edirne de bulunan bir firma Ardahan da yaşayan bir müşteriye e-ticaret sitesi üzerinden ürün satabilir.

E-ticaretin bu özelliği firmaların hedef kitlelerini geniş tutup satışlarını arttırmalarındaki en büyük etkenlerden biridir.

7 / 24 açık bir dükkân

Fiziki bir adreste faaliyet gösteren işletmelerin çalışma saatleri bulunmaktadır. Bu çalışma saatleri genelde kışın 08:00-19:00, yazın ise 08:00-20:00 saatleri arası oluyor. Bu saatlerin dışında bu işletmelerden bir şey satın alamazsınız, çünkü açık değiller. Bu durum firmaların satışlarının düşük olmasındaki en büyük nedenlerden birisidir.

Daha uzun süreli açık dursalar daha fazla insana satış yapma ihtimalleri olacak. Daha uzun süreli açık olmak daha fazla personel ve elektrik gideri demektir.

e-ticaret ile internetten satış yapan firmalarda fiziksel bir sınırlama olmadığı için internet erişimi olan her yer onların satış yaptığı cadde veya sokak demektir. E-ticaret sitesi olan bir işletme 7/24 açık olup satış yapan işletme demektir. E-ticaret sayesinde 24 saat açık bir dükkanınız var demektir. Bu durum daha fazla insana erişip daha fazla satış yapabilirsiniz demektir.

Kolay rekabete girebilme

Fiziksel bir adreste faaliyet gösteren bir firmanın tüm rakiplerini tanıması çok zor. En fazla bir iki sokak mesafedeki rakiplerini tanıyabilir. Bir rakibini tanıması için fiziksel olarak o mekana gitmek gerekir. Bu hem çok zahmetli hem de masraflı olmakta.

e-ticaret firmaları rakiplerini tanımakta bu şekilde bir zorluk yaşamamakta. Bilgi almak istediği rakibi hakkında arama motorlarına bir iki kelime yazarak rakipleri hakkındaki bir çok bilgiye kolayca ulaşabilmekte. Ayrıca rakipleri ile ilgili bir çok bilgiye bir takım araçlar vasıtasıyla daha kolay ulaşabilmekte.

Rakip analiz araçları sayesinde daha kolay rakip analizi yapıp rakibinin satışları, dijital pazarlama stratejileri, ürün fiyatlandırma politikaları gibi bir çok bilgiye ulaşmak mümkün. Bu e-ticaret sitelerinin kendi satış stratejilerini belirleme ve geliştirmede büyük avantaj demektir. Rakip analizi nasıl yapılır, rakip analiz araçları nelerdir öğrenmek için aşağıdaki makaleleri mutlaka okuyun.

E-Ticaret rakip analizi nasıl yapılır

E-ticaret sitesi rakiplerimizin trafik aldığı kelimeleri öğrenmek

Mekâna Bağımsız Bir Şekilde Çalışabilme 
Mekândan bağımsız bir şekilde çalışabilme 

Mekândan bağımsız bir şekilde çalışabilme 

e-ticaretin bu kadar popüler olmasının belki de en büyük nedeni fiziki mekandan bağımsız olarak çalışılabilmesidir. E-ticaret yapacak olan kişi ve firmaların belli bir sokak veya caddeden satış yapma zorunlulukları bulunmamakta. Bir köyde, bir kasabada, deniz kenarında, internetin olduğu dağ başında bile e-ticaret ile internetten satış yapabilirsiniz.

e-ticaret ile artık ürün stoğu yapmadan adına Dropshipping (stoksuz satış) denilen modelle ürün satabiliyorsunuz. Ayrıca fiziki dükkan açmadan ürünlerinizi depolayabileceğiniz bir yer tutarak da e-ticaret yapabilirsiniz. Fiziki mekan şartı olmadan 7/24 internet üzerinden tüm dünyaya satış yapabilme ihtimaliniz var.

Kolay yoldan dropshipping nasıl yapılır öğrenmek için aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Kolay Yoldan Dropshipping Nasıl Yapılır?

Maliyetlerinizi azaltın

Fiziki dükkanınız varsa bir takım zorunlu giderleriniz var demektir. Bunlar su, elektrik, doğalgaz, telefon, kira gibi. Bunlar işletmelerin giderlerini artıran en önemli gider kalemleridir. E-ticaret yapan firmalar ise evden, depodan, internetten ürün satışı yaparak bu gider kalemlerini azaltabilir. İnternetten satış için fiziki mekan şartının olmaması firmaların en büyük gider kalemlerinden olan kira, doğalgaz, depozito gibi bir çok gider kalemlerinden kurtulması demek

Marka Bilinirliğini Arttırma
Marka bilinirliğini artırma

Marka bilinirliğini artırma

Offline ticaret yapan firmaların potansiyel müşterileri kendilerine en yakın yerde oturan veya dükkanlarının nünden gelip geçen insanlardan oluşmakta. Bu durum firmaların marka bilinirliğinin daha uzun sürede oluşmasını sağlamakta.

e-ticaret siteleri için marka bilinirliği bu kadar uzun sürmemekte. E-ticaret firmaları marka bilinirliğini SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışması, arma motorları reklamları, sosyal medya reklamları, influencer reklamları, SMS pazarlama, e-posta pazarlama gibi dijital pazarlama yöntemlerini kullanarak daha kısa sürede oluşturabilmekte. Dijital pazarlama araçları firmaların daha fazla insana ulaşıp daha fazla satış yapmasına ve daha fazla marka bilinirliğinin oluşmasını sağlamakta.

Sizde ücretsiz e-posta araçları ile marka bilinirliğinizi ve satışlarını artırmak istiyorsanız aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.

Ücretsiz E-posta Pazarlama Araçları

Ürün yelpazenizi genişletin

Fiziki bir mekanda ticaret yapan firmaların satabilecekleri ürün sayısı fiziki dükkanları ile doğru orantılıdır. Dükkan ne kadar büyükse dükkanda o kadar çok ürün sergilenecektir. Küçük dükkanlar ise daha az ürün sergileyeceklerdir.

Dükkanın fiziki olarak daha büyük olması hem daha fazla kira hem de daha fazla elektrik gideri demektir. Ürün sayısının azalması demek potansiyel müşteri sayısının azalması da demektir.

e-ticaret siteleri için bu tarz zorunlu bir kısıtlama yoktur. e-ticaret sitenizde şu kadar ürün sergileyebilirsiniz şeklinde bir zorunluluk bulunmamakta. Sanal mağazanızda istediğiniz kadar kategori ve istediğiniz kadar ürün satabilirsiniz.

Yani e-ticaret sitenize sınırsız ürün ekleme imkanınız bulunmakta. Sınırsız ürün ekleyebilme daha fazla potansiyel müşteriye ulaşıp daha fazla satış yapabilme demektir.

Pazaryerlerinde Satış Yapma İmkânı
Pazar yerlerinde satış yapma imkânı

Pazar yerlerinde satış yapma imkânı

E-ticaret firmaları Trendyol, HepsiBurada, N11 gibi pazaryerleri üzerinden de satış yapabilmekte. Pazaryerlerinde mağaza açtıktan sonra satmış olduğunuz ürünleri buraya da ekleyerek satış yapabiliyorsunuz. Bu şekilde pazaryerlerinin hazır müşteri kitlesine ürün satma imkanınız bulunmakta.

Pazaryerleri marka bilinirliği ve daha fazla satış yapılabilmesi için sınırsız reklam bütçesi ayırabiliyor. E-ticaret sitesi olarak sizin de pazaryerinde mağaza açmanız bu reklam çalışmalarından fayda göreceğiniz anlamına gelmekte.

Dijital pazarlamanın imkanlarından yararlanma

E-ticarey yapan firmalar dijital pazarlamanın tüm nimetlerinden faydalanabiliyor. Bir e-ticaret sitesi dijital pazarlama çalışması kapsamında sosyal medya pazarlama, Influencer marketing, Sms pazarlama, içerik pazarlaması ve e-mail marketing gibi birçok dijital pazarlama yöntemini kullanabilmekte.

Dijital pazarlama araç-gereç ve yöntemleri reklam çalışmanızı istediğiniz gibi optimize edip daha fazla potansiyel müşteriye erişip daha fazla satış yapmanızı sağlar.

Rapor ve analizler yapabilme

Bir e-ticaret sitesinin kendisini sürekli yenileyebilmesi, satış stratejilerini güncelleyebilmesi raporlama ve analiz yeteneğine bağlıdır. E-ticaretin firmalara sağladığı en önemli avantajların başında raporlama ve analizler konusunda çok geniş imkanlar sağlaması gelmektedir.

Analiz ve raporlama araçları sayesinde satıştan pazarlamaya, muhasebeden reklama bütün ticari süreçlerinizi kontrol altında tutabiliyorsunuz. Rapor ve analiz araçları sayesinde işletmeniz için gereksiz olan gider kalemlerini kolayca tespit edip kısmanız mümkün.

Analiz ve raporlama araçları sayesinde e-ticaret sitenizi ziyaret eden insanların sitenizi ne zaman ziyaret etmiş, nereden ziyaret etmiş, cinsiyet dağılımı nedir, hangi ürünü ziyaret etmiş, ürünü sepete eklemiş mi eklememiş mi hepsini görebiliyorsunuz. Bu şekilde ki verilerle yeniden pazarlama yapıp satışlarınızı daha fazla artırma imkanına sahip olabiliyorsunuz.

Analiz ve raporlama araçları ile anlık olarak stok durumunuzu görüp gerekli aksiyonları alabiliyorsunuz. Fiziksel ticaretteki gibi satabilme ihtimali olan ürünleri değil en çok satan ürünleri kolayca tespit edip onları stoklayabilirsiniz. Bu da sizi gereksiz ürün stok maliyetinden kurtaracaktır.

teşekkürler
sonuç olarak

Sonuç olarak…

E-ticaretin fiziksel ticarete göre daha fazla avantajları olduğunu gördünüz. E-ticaret de başarılı olmak için gerekli olan bir çok araç-gereci kullanabiliyorsunuz. Ama bunu unutmayın.

E-ticaret kendi kuralları olan bir sektör. Deneme yanılma ile ticareti hiç öğrenemezsiniz demiyoruz. Tabi ki öğrenebilirsiniz ama öğrenme size pahalıya patlayabilir.

E-ticarete başlamak kulaktan dolma bilgilerle, şişirme haberlerle, şehir efsaneleri ile hele hele boş zamanlarınızda yapılacak bir iş değil. E-ticaret tam zamanlı, profesyonel olarak, kurallarına göre yapılacak bir iş. E-ticaretten zarar etmemek için çok iyi araştırıp, öğrenin ondan sonra küçük hamleler ile deneyim kazanıp tam manasıyla yapmaya çalışın.

Bu makalemizde e-ticarete başlamak için 10 neden nedir sorusuna cevap vetmeye çalıştık. Sizinde e-ticarete başlamak ile ilgili sormak istediğiniz bir soru olursa bize aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=rXD4a3nPbhs
E-ticarete başlamak için 10 neden
Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir