1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

E-Ticarete Nasıl Başlanır?


0

E-ticarete nasıl başlanır diye merak edenler için covid-19 salgını iyi bir zamanlama oldu diyebiliriz. E-ticaret sitesi kurmak isteyen, internet üzerinden ürün satmak isteyen bir çok firma ve kişi e-ticarete başladı.

Salgın öncesi internet üzerinden yapılan alışverişlere mesafeli yaklaşan, “ben internet üzerinden bir şey almam” diyen bir çok kişi gerek kısıtlamalar gerek kendini izole etme düşüncesiyle internetten alışveriş yapmaya başladı. Bu durum için e-ticarete başlamak isteyenler için müthiş bir zamanlama oldu diyebiliriz.

E-ticaret yapmak isteyip de yeterli bilgi sahibi olmayan çok kişi var. Bu kişilere faydalı olmak adına e-ticarete nasıl başlanır makalesini kaleme aldık.

E-ticarete nasıl başlanır?
E-ticarete nasıl başlanır?

E-ticarete nasıl başlanır? – Gerekli 10 adım

E-ticarete başlamak için gerekli adımları 10 ana başlık altında toplayabiliriz. E-ticarete başlamak için gerekli olan 10 adım şunlardır;

1- e-Ticaret platformunuzu belirleyin

2- Hedef Kitlenizi Belirleyin

3- Hangi ürün ve hizmeti satacaksınız

4- Bir Tedarikçi ile Anlaşın

5- Sorunsuz ve güvenli ödeme sistemi entegre edin

6- E-ticaret sitenize bir isim verip alan adınızı alın

7- E-ticaret sitenizi satış odaklı olarak tasarlayın

8- E-ticaret siteniz için güçlü bir marka stratejisi oluşturun

9- Şirket yapınıza karar verin

10- Dijital Pazarlama kampanyalarınızı başlatın

e-Ticarete Nasıl Başlanır?
e-Ticarete Nasıl Başlanır?

e-Ticaret platformunuzu belirleyin

E-ticaret sitesi kurulacak platform ve bu platformun özellikleri sizin sorunsuz bir e-ticaret süreci yaşayıp yaşamayacağınızın en büyük göstergesidir. E-ticaret sitenizi kuracağınız platformun arama motorları ile uyumlu olması, hızlı ve stabil çalışması, tüm cihazlarla uyumlu yani mobil görünüme sahip, satışını yapacağınız ürünlere uygun, fiyatı ile bütçenize uygun, gerektiğinde canlı destek alabileceğiniz en önemlisi de ziyaretçilerinize güzel bir kullanıcı deneyimi yaşatacak yapıda olmalıdır.

Hedef Kitlenizi Belirleyin

E-ticaret başlamadan önce karar verilmesi gereken en önemli konulardan biriside ürünle kime satacağınızdır. Satış yapacağınız kitlenin yaş ve cinsiyet dağılımı, bu kitlenin ihtiyaç ve öncelikleri, alışveriş davranışları nelerdir gibi bir çok konuyu araştırıp netleştirmelisiniz.

Hedef kitlenizi belirlemek içerik ve sosyal medya paylaşımları, dijital reklam çalışmaları ve büyüme öngörüleri için kritik öneme sahip. Odağı doğru belirlenmiş çalışmalarda başarı kaçınılmaz olur.

Hangi ürün ve hizmeti satacaksınız

E-ticaretin temelin de bir ürün veya hizmet satmak vardır. Ne satacağınızı belirlemedikten sonra başarılı olmanız mümkün değildir. E-ticarette başarılı olmak için doğru ürünü doğru fiyattan satmak gerekir.

Bir üst maddede ki satış yapacağınız kitleyi belirledikten sonra onların ihtiyaçlarını giderecek ürünleri en uygun fiyattan satın alıp satmanız gerekiyor. E-ticarette öneli olan bir ürünü en uygun fiyata almaktır. O yüzden derler ki “bir ürün satarken kazanılmaz. Bir ürün alırken kazanılır”.

Bir tedarikçi ile anlaşın

Satış yapacağınız hedef kitleyi ve bu hedef kitle için uygun olabilecek ürünleri belirledikten sonra bu ürünleri nasıl temin edebileceğinizi belirlemeniz gerekiyor. Bir ürünü 3 şekilde satabilirsiniz.

  1. Ne satılır belirledikten sonra bunu bir üreticiye ürettirip üzerine kendi markanızı vurarak
  2. Ne satılır belirledikten sonra bu ürünü bir toptancıdan belli miktarda satın alarak
  3. Ne satılır belirledikten sonra bu ürünleri satan kişilerle anlaşıp onların gönderimini sağlamak

En karlı yöntem kendi markanız ile satış yapmaktır. Bu şekilde rakiplerinizde olmayacaktır. 2.modelde ise kar oranı vardır. Ama 1. Ve 2. Modelde toplu nakit ihtiyacı ve stoklamak için bir depoya ihtiyacınız olacaktır. 3.modelde ise nakit ve depo ihtiyacınız bulunmamakta. Bu modelde sağlam ve güvenilir bir tedarikçi bulmalısınız. Zira bütün olay tedarikçi üzerinden gerçekleşecek çünkü.

Sorunsuz ve güvenli ödeme sistemi entegre edin

Bir ürün satılıyorsa bu ürünün mutlaka bir fiyatı ve bu ürünün fiyatının tahsil edilmesi gerekir. E-ticaret sitelerinde ürün tahsilatı sanal poslar üzerinden gerçekleşmekte. Sitenize entegre edeceğiniz sanal pos sorunsuz ve güvenli olmalıdır.

Sitenize entegre edeceğiniz ödeme modeli en çok tercih edilen ödeme metodu olmalıdır. Ki günümüzde en çok tercih edilen ödeme metodu kredi kartı ile ödemedir.

Kredi kartının haricinde kapıda ödeme ve EFT/Havale seçenekleri de olmalıdır. Kullanacağınız ödeme sitemi siparişlerin iptal edilmesi durumunda alıcıya ödediği ücreti fazla zorlamadan iade ettirebilmelidir.

Ürün veya hizmeti satın alan kişiye taksit seçenekleri sunabilmelidir. Siteniz ödeme seçenekleri konusunda ne kadar zengin olursa o kadar çok satış yapabilme ihtimaliniz o kadar fazla demektir.

E-ticaret sitenize bir isim verip alan adınızı alın
E-ticaret sitenize bir isim verip alan adınızı alın

E-ticaret sitenize bir isim verip alan adınızı alın

E-ticaret sitesinin mutlaka bir ismi olmalıdır. Bu isim aynı zamanda sitenizin alan adı da olacaktır. Sitenizin ismi başka alan adınız başka olmamalıdır. E-ticaret siteniz için belirleyeceğiniz isim kısa, akılda kalıcı, markalaşmaya müsait olmalıdır.

Aynı zamanda belirlediğiniz isim faaliyet göstereceğiniz sektör ile uyumlu, bilinen bir isim olmalıdır. Siteniz için belirlediğiniz ismin arama motorları üzerinde nasıl arandığını, yanlış bir anlaşılmaya sebebiyet verip vermediğini kontrol etmelisiniz. Alan adı ile ilgili aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.

thumbnail
Önerilen Yazı
Alan Adı Nedir, Nasıl Alınır?

E-ticaret sitenizi satış odaklı olarak tasarlayın

Satış yapacağınız e-ticaret sitenizin satış odaklı, kullanıcı deneyimini en üst seviyede tutan bir tema olması çok önemli. Sitenizin ana sayfası, slider alanı ve vitrin kısmı müşterinin gözüne hoş gelecek, satışa teşvik edecek şekilde olmalıdır.

Bu alanlarda kullanacağınız görsellerin çözünürlükleri yüksek, gözü rahatsız etmeyecek renk tonlarında olmasına dikkat edin.

E-ticaret sitesinin tasarımı satışa etki eden önemli unsurlardan biridir. Ziyaretçiler sitenizde rahatça dolaşabilmeli, aradığı ürüne kolayca ulaşıp inceleyebilmeli, beğendiği ürünleri sepete ekleyip çıkarabilmeli veya favorilere ekleyebilmelidir.

E-ticaret siteniz için güçlü bir marka stratejisi oluşturun

E-ticarete başlarken amacımız güçlü bir e-ticaret markası olmak olmalıdır. Bütün stratejinizi bu amaç çerçevesinde belirleyip gerekli adımları atın. E-ticaret sitenizin teması kullanılan renk tonları, kullandığınız logo, mağaza adı, hep amaç doğrultusunda hazırlanmalıdır. Marka kimliğiniz hedef kitlenizin duygu, düşünce ve beklentilerine uygun olup bu beklentileri karşılamalıdır.

Satış esnasında satış ve sonrasında kullanacağınız mail, ürün paketi, kargo kolisi, fatura gibi materyaller marka stratejinize uygun olmalıdır. Unutmayın etkili bir marka kimliği güçlü bir müşteri sadakatini sağlar.

Şirket yapınıza karar verin

E-ticaret sitesi açmak için bir takım yasal zorunlukları yerine getirmelisiniz. E-ticarete başlamak için mutlaka bir şirket olmanız gerekiyor. Mevzuat açısından e-ticaret firmaları şu şirket türünde olacak diye bir zorunluluk bulunmamakta. Hangi şirket türünü kurmak gerekir buna sizin karar vermeniz gerekir.

Marka stratejiniz ve gelecek öngörüleriniz çerçevesinde en uygun şirketi kurmalısınız. E-ticaret sitenizde ödeme alabilmek, fatura kesebilmek, kargo anlaşması ve diğer işlemleri yapabilmek için vergi levhanızın olması gerekir. Vergi levhası da sadece şirketlere verilmekte.

thumbnail
Önerilen Yazı
Vergi Oranlarına Hangi Şirket Türü Tercih Edilmeli?
Dijital Pazarlama kampanyalarınızı başlatın
Dijital Pazarlama kampanyalarınızı başlatın

Dijital Pazarlama kampanyalarınızı başlatın

E-ticaret sitesi kurmak için gerekli bütün adımları tamamlamak satış yapmak için yeterli değil. Satış yapabilmek için bir takım pazarlama çalışmaları yapmalısınız. Bazı pazarlama faaliyetlerini ücretsiz yapabilirsiniz.

E-ticaret sitenize başta Facebook, İnstagram, Youtube gibi platformlardan sosyal medya hesapları oluşturup sitenizdeki ürünleri ücretsiz bir şekilde buralarda pazarlayabilirsiniz. Bunun yanında e-mail pazarlaması ile hedef kitlenizin dikkatini çekecek e-postalar gönderebilirsiniz. Bu konuda ücretsiz kullanabileceğiniz bir çok e-posta aracı bulunmakta.

thumbnail
Önerilen Yazı
Ücretsiz E-posta Pazarlama Araçları 

Ücretsiz dijital pazarlama çalışmalarının yanında ücretli dijital pazarlama çalışmaları yaparak satışlarınızı artırabilirsiniz. Dijital pazarlama çalışmaları kapsamında Google reklamları, sosyal medya reklamları, influencer reklamları verebilirsiniz. Dijital pazarlama başlı başına bir uzmanlık gerektirdiğinden e-ticaret danışmanlığı hizmeti almanızı tavsiye ederiz.

Sonuç olarak…

E-ticarete nasıl başlanır sorusunun cevabı yukarıda anlattıklarımızla sınırlı değil elbet. Yukarıda anlattıklarımız ilk başlangıç için gereken adımlar. E-ticaret bir süreç. Bu süreci deneme yanılma yoluyla deneyimlemek sizin için masraflı olabilir. Bu yüzden alanında tecrübeli kişilerden destek almanızı tavsiye ederiz.

Tabi ki bazı şeyleri sizlerde deneyimleyerek en doğrusunu bulmaya çalı8şabilirsiniz. E-ticaret kesin ve net kuralları olan bir sektör. Oyunu kurallarına göre oynadıktan sonra e-ticaret de kesinlikle başarılı olursunuz.

E-ticarete nasıl başlanır konusunda merak ettiğiniz sorular olursa aşağıdaki yorum bölümünden bize yazabilirsiniz. E-ticarete nasıl başlanır sorularınız en kısa sürede cevaplandırılacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=oxGRi8L3j7Y&t=39s
E-ticarete nasıl başlanır?
5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 1
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir