1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

E-Ticaret Devlet Teşvikleri Nelerdir?


0

E-ticaret devlet teşvikleri nelerdir? hemen öğren. İnternetin ilk ortaya çıktığı yıllarda e-ticaret sadece global şirketlerin uğraştığı bir alan iken bu gün artık bırakın şirketleri şahısların, öğrencilerin, ev hanımlarının kolayca yapabileceği bir noktaya geldi.

Pandemi ile birlikte e-ticaret artık her zamankinden daha fazla gündelik hayatımızda yer almaya başladı. Her gün önemi artan, her gün yüzlerce kişinin yapmaya başladığı e-ticaret için devlet tarafından verilen teşvikleri ne kadar biliyoruz?

E-ticaret devlet teşvikleri
E-ticaret devlet teşvikleri

E-ticaret artık yaşlısından gencine, öğrencisinden memuruna herkesin hayatına girmiş durumda. İlk yıllarda bankacılık, sigorta, teknoloji gibi belli alanlarda çok büyük sermayesi olan şirketler tarafından yapılan e-ticaret yapma günümüzde, ödeme ve teslimat yöntemlerindeki gelişmeler ile birlikte maliyetin azalması, internet ve mobil cihazlarının kullanımın artması, insanlara ürünleri kişiselleştirmesini sağlayan yazılımların çoğalması gibi nedenlerle sebze ve meyvenin bile satın alınabildiği hüviyete kavuştu.

Sosyal ağlar ve internet artık e-ticaretin ucuz ve etkin bir şekilde pazarlandığı yerler haline geldi. E-ticaret nedir? diye bilinirse o kadar bilinçli ve doğru bir şekilde yapılır.

E-ticaret yapmanın avantajları nelerdir?

E-ticaret yapma firmalara şu avantajları sağlar;

  • Stok, mağaza ve personel maliyetlerini azaltması
  • Markalaşmayı çok kısa bir sürede sağlaması
  • Geniş müşteri kitlelerine ulaşma imkanı sunması
  • İhracat pazarlarına kolay erişim sağlaması
  • Hız
  • 24 saat satış yapabilme imkanı
  • Ürünleri detaylı bir şekilde tanıtma imkanı sağlaması

gibi avantajlar sunarken;

  • Müşterinin ürünü fiziki olarak inceleme imkanı sağlayamaması
  • Teslimat için bekleme zorunluluğu
  • Sıkça değişim-iade durumu
  • Güven konusunda duyulan tereddüt
  • gibi dezavantajlar sunmakta.

Avantaj ve dezavantajlarına karşın e-ticaret sektörü dünyada ve ülkemiz de yükselişini sürdürmüş ve 25 milyar dolar hacmine ulaşmıştır. Ülkemizde 2014-219 yılları arasında büyüme hacmi yüzde 35 oranında artış göstermiştir.

2020 yılının Ocak-Haziran dönemi olan altı aylık sürede yüzde 64 oranında artış göstererek 91 milyar TL seviyesine ulaştı. 2020 yılında pandeminin ortaya çıkması ile bir çok sektör iş süreçlerini internet ortamına taşımış, bir çok insanın internet alışverişi alışkanlıkları kazanmasını sağlamıştır.

2020 yılında hızla artan e-ticaret hacmi kalıcı hal alarak daha büyüyecektir. O yüzden internet üzerinden satışı yasak olan sektörler dışında ki tüm sektörlerin bu gelişmeleri göz ardı etmesi mümkün değil.

Bu bilgiler ışığında e-ticaret yapan firmaları iki gruba ayırmak mümkün. Birinci grupta büyük ölçekli firmalar ki bu firmalar ürün ve hizmetlerini fiziki satış noktalarının yanı sıra internet üzerinden de satmakta.

İkinci grupta ise küçük ve orta ölçekli işletmeler dediğimiz KOBİ’ler ve girişimciler yer almakta. İnternet tanıtım ve reklam için büyük bütçeleri olmayan, dağıtım ve satış kanalları için yatırım yapamayacak küçük işletmeler için büyük fırsatlar sunmakta.

Ayrıca ihracat yapacak olan veya yapabilme ihtimali bulunan küçük işletmeler için yurt içi – yurt dışı taşıma ve gümrük işlemleri bu alanda hizmet veren e-ticaret siteleri sayesinde oldukça kolaylaşmış durumda. Bütün bu internet avantajlarının yanında devlet tarafından e-ticareti destekleyen teşvik ve vergi uygulamaları da bulunmakta. Bunları aşağıda sıraladık.

Ticaret Bakanlığı e-ticaret destekleri nelerdir?
Ticaret Bakanlığı e-ticaret destekleri nelerdir?

Ticaret Bakanlığı devlet teşvikleri nelerdir?

  • E-ticaret sitesi yıllık üyelik ücretlerinin %60’ı, site başına 9.590 TL’ye kadar destekleniyor.
  • Yurtdışında gerçekleştirilecek fuarlar başta olmak üzere reklam ve tanıtım harcamaları ülkeye bağlı olarak asgari %60 oranında ve yılda 250.000 dolara kadar destekleniyor. İnternet üzerinden veya uygun sosyal medya platformları kanalıyla gerçekleştirilecek faaliyetler, dijital reklam harcamaları da bu kapsamda değerlendirilmekte.
  • Uluslararası ticaret veri tabanlarından alınacak rapor bedelleri %60 oranında ve yılda 200.000 dolara kadar destekleniyor.
  • Sanal fuar katılım harcamaları %50 oranında ve faaliyet başına 50.000 dolar tutarına kadar destekleniyor.
  • eticaret.gov.tr sitesi üzerinden site tasarımı, teslimat ve hukuki gereksinimler tüm boyutları ile e-ihracata yönelik eğitim hizmeti veriliyor.

* Burada doğrudan e-ticaretle ilgili desteklere yer verilmiştir. Ticaret Bakanlığınca sağlanan ihracata yönelik muhtelif desteklerden e-ticaret faaliyetleri için de yararlanılabilir.

Girişimcilik desteği

  • Özellikle genç girişimciler tarafından yeni kurulacak işletmeler, KOSGEB girişimci desteğinden faydalanabilirler. Bu kapsamda KOSGEB tarafından geri ödemesiz, 100.000 TL uygun şartlarda geri ödemeli destek sağlanmakta. Destek oranı %60 ile 90 arasında değişmekte. KOSGEB girişimci desteğinden yararlanmak için 40 saatlik girişimcilik eğitimini almış olmak gerekiyor.

Hibe destekleri

  • e-ticaret platformu geliştirmek amaçlı yapılan yazılım projeleri KOSGEB veya TÜBİTAK’tan %75 ve üzerinde oranlarla destek alabilmekte.

Yatırım teşvik belgesi

  • Teşvik belgesi makine-teçhizat listelerinde makine-teçhizatın yanı sıra yazılımlara da yer verilebilmekte. Uluslararası satışlara yönelik sipariş, üretim, teslimat süreçlerini yürütme amaçlı yazılım ve donanımlar KDV’den istisna edilerek temin edilebilir. Teşvik belgesi türüne göre Kurumlar Vergisi indirimine konu edilebilir.

Mikro ihracatta gelir vergisi istisnası

  • Gerçek kişilerin, dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta İdaresi ya da kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirdikleri ihracattan elde ettikleri kazancın %50’si gelir vergisine tabi kazançtan indirilebilir. Bu indirimden yararlanabilmek için GVK’nun 89/16. maddesinde belirtilen koşulları sağlamak gerekiyor. Sözünü ettiğimiz uygulama daha çok küçük ölçekli girişimlere yönelik bir düzenlemeyi içermektedir.

Genç girişimciler için gelir vergisi istisnası

  • Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, Gelir Vergisi Kanunu Mükerrer 20. Maddesindeki koşulları sağlamak şartıyla gelir vergisinden muaf tutuluyor. Bu teşvik özellikle start-up niteliği taşıyan e-ticaret sitesi girişimcileri için önemli bir destek olarak değerlendirilmekte.

e-Ticarette devlet teşvikleri nelerdir? diye bilirseniz E-ticaretin kendi bünyesinde barındırdığı avantajların yanı sıra devlet tarafından verilen teşviklerden durumunuza uygun olandan yaralanmanız ticaret hayatınız için iyi olur.

Burada verdiğimiz bilgiler tavsiye niteliğinde olup doğru ve gerçek bilgiyi muhasebeciniz veya ilgili devlet dairelerinden öğrenmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Ayrıca e-ticaret devlet teşvikleri ile ilgili aşağıdaki videoyu da izlemenizi tavsiye ederiz.

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir