1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

E-Ticarette para kazanmak için nelere dikkat edilmeli?


0

E-ticarette para kazanmak için nelere dikkat edilmeli detaylı bir şekilde açıklıyoruz. Rekabetin her geçen gün arttığı e-ticaret sektöründe para kazanmak öyle sanıldığı kadar kolay değil. Bu demek değil ki e-ticaretten para kazanılmaz. E-ticaretten para kazanmanızı kolaylaştıracak hususları bir araya getirdik. İşte detaylar.

Türkiye de ki mevcut sektörler içerisinde en dikkat çeken sektörlerin başında e-ticaret sektörü gelmekte. İnternet kullanımının giderek artması sonucu hayatımıza daha çok giren e-ticaret ile ihtiyacımız olan her şeye kolayca sahip olabiliyoruz.

E-ticaret yapmayı düşünen kişiler için, mağaza açmak veya depo tutma gibi zorunluluğun olmaması e-ticaret yapmak için en büyük cazibe nedeni. Hal böyle olunca e-ticaret sitesi açma imkanı olan kişiler sitelerini açarak hem Türkiye hem de diğer ülkelerdeki tüketicilere satış yapmaya çalışıyor.

E-ticaret sektörü aslında Türkiye de daha çok yeni. Şimdiye kadar belli başlı firmalar marifetiyle yapılan sektöre son zamanlarda bir çok kişi dahil oldu. Ama bu kişilerin e-ticaret bilgisi çok az olduğu bir gerçek.

E-ticaretin cazibesine kapılıp bilinçsizce yapmaya kalkışan kişiler beklediklerini bulamayınca hem zarar etmekte hem de büyük bir hayal kırıklığı yaşamakta. Bu hayal kırıklığı ile ilgili yazmış olduğumuz yazıya aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz. Bu yazıda ise e-ticaret sektörüne girdiğinize göre bin bir zorluklara göre nasıl kazanabilirsiniz onlardan bahsedeceğiz.

E-Ticarette, Gerçekten de Para Var mı?

E-ticarette para kazanmak
E-ticarette para kazanmak

E-ticarette para kazanmak için dikkat edilecek hususlar

E-ticarette satışları artırmak ve para kazanmak için dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat ettiğiniz oranda para kazanırsınız. Bu hususlar şunlardır;

  • Doğru ürün ve tedarikçi seçin
  • Satış stratejinizi iyi belirleyin
  • Trend ürünleri sürekli takip edin, bu ürünlerin ne kadar kalıcı olacağını izleyin
  • Değişik değişik  tedarikçiler ile görüşün, tek bir tedarikçiye bağlı kalmayın
  • Pazaryerindeki ürün listeleme sürecinin nasıl işlediğini tespit edin
  • Mağaza puanınızı yüksek tutmaya çalışın
  • Satış yaptığınız müşterinizi yorum yapmaya davet edin
  • Mağaza tasarımınızı özelleştirin
  • Çözümcü olun
  • Kampanyalar yapın

Doğru ürün ve tedarikçi seçin

E-ticarete yeni başlayan kişilerin göz önünde bulundurması gereken ilk gerçek, rakiplerinizin çok ve güçlü olduklarını bilmeniz. Sizden önce yüzlerce kişinin e-ticaret yaptığını, satmayı düşündüğünüz ürünü sizden önce yüzlerce kişinin sattığını bilmeniz gerek.

Bu gerçekten hareketle e-ticaretin fiziksel ticaretten daha rekabetli olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden e-ticarete girmek için çok dikkat etmek gerekiyor. O halde e-ticarete nasıl başlamak gerekir?

E-ticarette para kazanmak için nelere dikkat edilmeli
Satış stratejinizi iyi belirleyin

Satış stratejinizi iyi belirleyin

Satacağınız ürünü bulmadan önce ilk yapmanız gereken kendinize bir satış stratejisi belirlemek. Bunun için iki seçeneğiniz var. Birincisi az satan ama kar marjı yüksek olan ürünler, ikincisi ise çok satan, kar marjı çok düşük ama sürümden kazandıracak ürünler satmak.

Hızlı reaksiyon almak ve sürdürülebilirliği devam ettirmek için kar marjını düşük tutup daha fazla kişiye satış yaptıracak ürünler ile başlamak akıllıca bir tercih olabilir. Az kar ettiren fakat sürekli satış yapabileceğiniz ürünler ile devam etmeniz sektörde uzun süre kalıcı olmanızı sağlayabilir.

Trend ürünleri sürekli takip edin, bu ürünlerin ne kadar kalıcı olacağını izleyin.

İlk adım olan satış stratejinizi belirledikten sonra karar vermenizi gerektiren ikinci konu hangi ürünleri satacağınız. Bu kısım en zor kısımlardan biridir aslında. Her ürünün mutlaka bir alıcısı vardır. Ama önemli olan size kazanç getirecek doğru ürünü bulmak.

Bunun için pazar yerlerinde çok iyi araştırma yapmalısınız. Bu araştırmayı pazaryerlerinin en çok satanlar kısmından, satıcı panellerinizden veya üçüncü parti yazılımlar aracılığı ile yapabilirsiniz. Üçünci parti yazılımlardan nesatilir.com sitesi tercih edilebilir.

Hangi ürünleri satacağınızı belirlemek için kesinlikle aceleci davranmayın. Bazı ürünler belli bir süre çok satılırken modası geçtikten sonra satış hacimleri düşmekte. Ama bazı ürünler ise sürekli satmaya devam etmekte. İşte böyle ürünler bulmak gerekiyor. Bu tarz ürünleri bulduysanız en zor kısmı halletmişsiniz demektir.

Değişik değişik  tedarikçiler ile görüşün, tek bir tedarikçiye bağlı kalmayın

Farklı farklı kategorilerdeki en çok satan ürünleri belirledikten sonra bu ürünleri kimlerin tedarik ettiğini belirleyin. Bu aşamada geçerli olan hususun para miktarınız olacağını belirtelim. Sermaye miktarında sorununuz yoksa ve ürünleri toptan alacaksınız mümkün olduğunca daha çok tedarikçiye ulaşmaya çalışın.

Bu toptancılardan alacağınız fiyat tekliflerini birbiri ile kıyaslayın, çok sıkı pazarlıklar yapın. Alış maliyetlerini ne kadar aşağıya çekerseniz kazancınızın da o oranda artacağını aklınızdan çıkarmayın. Unutmayın bir esnaf ürünü satarken değil, alırken kazanır. Ticaretin değişmez kuralıdır bu.

Anlattığımız bu kısmı sadece toptan ürün almak olarak değerlendirmeyin. Dropshoping ile satış yapmayı düşünüyorsanız bile size tedarik hizmeti vereceğini söyleyen firmaları çok iyi araştırın. Sözleşme yapıp yapmadıklarını, yapıyorlar ise sözleşmede hangi maddelerin olduğunu iyice öğrenin.

Ürünlerin size geliş maliyetlerini öğrendikten sonra doğrulama yapın.

Ürünleri tedarik ederken tedarikçiler size ne kadar kar edeceğinizi söylerler. Bu miktar bazen yüzde 50, bazen yüzde 10 olabilir. Teorikte mümkün olan bu durum belki de pratikte mümkün olmayacaktır. Şöyle ki tedarikçiden aldığınız ürün fiyat teklifini internette ne kadara satıldığını kontrol edin. Karar vermenizi kolaylaştırmak için kendinize bir tablo yapın. Bu tabloda;

  • Ürün alış fiyatı
  • Ürün satış fiyatı (O ürünün tüm pazaryerlerindeki en düşük satış fiyatı. Direkt bu fiyatı kullanabilir ya da ilgili ürün için pazaryerlerindeki fiyat grafiklerini inceleyerek, ortalama bir fiyat belirleyebilirsiniz.)
  • Pazaryerlerinin alacağı komisyon
  • Kargo giderleri
  • KDV (ödeneceğiniz KDV’leri çıkış, alacağınız KDV’leri tarafınıza giriş bakiyesi olarak yazarak, en doğru hesaplamayı yapabilirsiniz. Örneğin kargo gönderirken alacaklı olduğunuz KDV, ürünün satış fiyatından ise ödenmesi gereken KDV çıkacaktır.)
  • Varsa diğer ek giderler

Yukarıdaki kriterleri kullanarak yapacağınız hesaplamalar ile tedarikçinin size söylediği kar marjını yakalayıp yakalayamayacağınızı anlayabilirsiniz. Her üründe aynı oranda kar edemeyeceğinizi ama tedarikçinin vaat ettiği kar marjını kazanıp kazanmayacağınız anlamanızı sağlayabilirsiniz.

Yapılan bu çalışmanın bir fikir çalışması olduğunu işe başladığınızda daha kötü bir tablo ile karşılaşabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

Doğru ürün ve tedarikçiyi bulduğunuzu farz edelim. Artık satış yapmaya hazırsınız. Artık bundan sonra sürekli bir aksiyon halinde olacaksınız. Her sektörde olduğu gibi e-ticaret sektöründe de para kazanmak kolay bir iş değil. Bunu sürekli aklınızda bulundurun. Şimdi daha fazla satış yapabilmek için ne tür taktikler uygulamamız gerektiğine bakalım.

Pazaryerindeki ürün listeleme sürecinin nasıl işlediğini tespit edin
Pazaryerindeki ürün listeleme sürecinin nasıl işlediğini tespit edin

Pazaryerindeki ürün listeleme sürecinin nasıl işlediğini tespit edin

Türkiye de ki e-ticaret platformlarında iki farklı listeleme şekli bulunmakta. Bunlardan birincisi ürünler aynı olsa bile ayrı ayrı listeleme. İkincisi ise ürünler için tek tek listeleme ve en iyi fiyat ne ise onu gösterme. Bu listeleme şekilleri ürünlerinizin müşteriler tarafından görünüp görünmeyeceğini anlamanıza yardımcı olacak. İki farklı listeleme şeklinde ne tür farklılıklar var? İnceleyelim.

Ürünleri en iyi fiyata göre listeleyen pazaryerleri satıcı için kolaylık sağlayabilir. Fakat fiyat rekabeti yapamıyorsanız bu sizin için üzücü bir durum olacaktır. Şöyle ki bu listeleme türü ile aynı ürünü satan tüm satıcıları sırayla listeliyor diyelim. Bu durumda en iyi fiyatı veren satıcı müşterinin ilk gördüğü satıcı olacaktır.

Mesela bir ürünü siz 20 TL’ye satıyorsunuz. Rakibiniz ise 18 TL’ye satıyor. Aynı ürünü satan başka bir satıcı 19 TL’ye sattığında ikinizin arasına girecektir. Bu durumda 18 TL’ye satan kişi birinci sırada, 19 TL’ye satan kişi ikinci sırada 20 TL’ye satan siz üçüncü sırada listeleneceksiniz. Bu durumda çok önemli bir gerekçe yok ise müşterinin tercihi en düşük fiyattan satış yapan birinci sıradaki satıcı olacaktır.

Bundan önceki yazılarımızda maliyet hesabının çok iyi yapılması gerektiğini, doğru ürün ve doğru tedarikçinin bu anlamda ne kadar önemli olduğunu anlatmıştık. Eğer bu yazdıklarımıza riayet etmişseniz sıkıntı yapmanıza gerek yok.

Zira yaptığınız hesaplamalar genel olarak tutuyor ise en düşük fiyata satan kişinin sattığı rakam size kar ettiriyor ise 20 TL’ye sattığınız ürünün fiyatını 17 TL’ye çekebilirsiniz. Bu sizi birinci sıraya getirecektir. Bu durumda kar marjınızı düşmüş olabilir ama rakiplerinizden kalan müşterileri beklemekten kurtarmış oldunuz. Gerektiğinde bu fiyat ayarlamasını bütün ürünleriniz için yapın ve rekabeti sürekli hale getirin.

Pazaryerlerinde uygulanan ikinci sıralama yönteminin aynı ürünün ayrı ayrı listelemek olduğunu yukarıda söylemiştik.  Bu aslında daha kritik bir durum. Şöyle ki bir ürünü en uygun fiyata siz satıyor olsanız bile müşteri sizi tercih etmeyebilir. Çünkü pazaryerlerinde ki bu listeleme yönteminde mağazanın kalitesi de önem arz ediyor.

Ürünün ücretsiz kargo ediliyor olması, mağaza puanı, ürüne yapılan yorumlar müşterinin tercihine etki edebiliyor. Bu durumda yapabileceğiniz şey kendinizi müşterinin yerine koyup empati yapmak.

Böyle bir durumda siz aynı fiyata satılan bir ürünü mağaza puanı daha düşük, daha az yorum almış, müşteri memnuniyeti daha düşük bir mağazadan mı yoksa mağaza puanı daha yüksek, ürün yorum sayısı daha fazla, müşteri memnuniyet oranı daha fazla olan mağazadan mı almayı tercih ederdiniz?

Aynı ürün için ücretsiz kargoyu mu yoksa kargo ücretini siz mi vermek isterdiniz? Bu tarz sorular bu şekilde listeleme yapan pazaryerlerinde nasıl öne çıkacağımızı bulmamıza yardım eder.

Mağaza puanınızı yüksek tutmaya çalışın

Bütün pazaryerleri satıcıların performansları müşteri tarafından daha iyi anlaşılsın diye mağaza puanı sistemini kullanıyor. Bu uygulama ile farklı değişkenlere sahip size verilen puanı ifade etmekte.

Bu değişkenler genelde kargolama süresi, hatalı ürün gönderilip gönderilmediği, ürün gönderiminde gecikme yaşanıp yaşanmadığı, iptal veya iade oranları gibi farklı metriklerden oluşmakta. Bu metrikler aslında doğru tedarikçi seçmenin ne kadar önemli olduğunu anlatmakta. Hiçbir müşteri kusurlu bir ürünü almak veya aldığı ürünün geç gelmesini istemiyor.

Çalıştığınız tedarikçi işini iyi yapıyor ise, ürünleri hatasız bir şekilde hızlıca kargoya veriyor ise korkmanıza , endişe etmenize gerek yok demektir. Bu şekilde bir tedarikçi ile çalışıyorsanız mağaza puanınız yüksek demektir. Eğer ürünleri tedarikçiniz değil de sizin tarafınızdan gönderiliyor ise bu bahsettiğimiz özelliklerin sizin tarafınızdan yapılması gerektiğini söylemek isteriz.

Mağaza puanı nasıl yüksek tutulur, mağaza puanını yüksek tutmak için neler yapılması ile ilgili aşağıdaki makaleleri okumanızı tavsiye ederiz.

Mağaza Puanı Nedir, Nasıl Yükselir?

N11 Mağaza Puanı Nasıl Yükseltilir?

Satış yaptığınız müşterinizi yorum yapmaya davet edin
Satış yaptığınız müşterinizi yorum yapmaya davet edin

Satış yaptığınız müşterinizi yorum yapmaya davet edin

Mağaza puanınızın yüksek olması bütün müşterilerin sizi tercih edeceğini düşünmeyin. Diğer müşterilerin sizden alışveriş yapmalarını sağlayacak hamleler yapın. Mesela yüksek yorum sayısı pazaryerlerinde öne çıkmanızı sağlayacak en önemli kriterlerden biridir.

Bu durumda müşterilerinize nasıl yorum yaptırabilirsiniz? Bu sorunun cevabı sattığınız ürünlere ve hayal gücünüze göre değişiklik gösterse de şu yöntemleri uygulamak genel olarak müşterilerinizin olumlu yorum yapmalarını sağlar.

  • Ürünle beraber koli içerisine birkaç şeker koyup not yazabilirsiniz. (Bunu yapmakta ki amaç hediye göndermek değil müşterinin ilgisini çekmek. J )
  • Sattığınız ürünleri standart koliler yerine kendi kurumsal kimliğinize uygun koliler tasarlatıp bunlarla gönderin. Bu sizin müşterinin nazarında daha kurumsal görünmenizi sağlar.
  • Müşterilerinize zaman zaman tekrar alışveriş yapmaları için indirim kuponları tanımlayın. Mümkünse bunlar kişiye özel olsun. Bu şekilde müşteri kendisini özel hissedecektir. Bir çok satıcı indirim kuponu tanımlamayı zarar olarak değerlendirmekte. Siz zaten reklam için harcama yapmak zorundasınız. İndirim kuponu tanımlamak müşterinin sizin reklamınızı yapmasını, çevresine sizden bahsetmesini sağlar.
  • İmkanınız varsa promosyon malzemeleri yaptırın. Sattığınız ürünle beraber bunlardan gönderin. Bu bir anahtarlık olabilir. Bir magnet olabilir, bir peçetelik olabilir. Bu anlamda çok seçenek var. Bu tarz bir hediye göndermek müşteri nazarında sizin hoş görünmenizi ve yorum yapabilme ihtimalini artırır.

Bütün pazaryerlerinin reklam seçenekleri var. Mümkün mertebe bu reklam seçeneklerinden yararlanın. Bu sayede daha çok müşteri kitlesine erişebilirsiniz. Ne kadar çok müşteriye ulaşırsanız o kadar fazla satış yapabileceksiniz demektir.

Burada reklam çıkardan ürün fiyatınızın rekabet edebilecek bir fiyat olmasını sağlayın. Yoksa yüksek fiyattan satmak reklamın hiçbir faydasının olmaması demektir.

Reklam alma işini sadece pazaryerleri olarak düşünmeyin. Eğer kendi ürünlerinizi sattığınız bir e-ticaret siteniz varsa Google Ads reklamları verebilirsiniz. Ayrıca Facebook, İnstagram reklamları da satışlarınızı artırmanıza imkan tanır.

Eğer buralarda reklam vermeyi bilmiyorsanız başlata sitemiz olmak üzere Youtube, Google da arama yaparak öğrenebilir veya bu konuda profesyonel hizmet veren firmalardan destek alabilirsiniz.

Mağaza tasarımınızı özelleştirin

Bazı pazaryerleri satış yapan mağazaların kendi mağazalarını oluşturmalarına, bu mağazalarını kişiselleştirmelerine imkan veriyor. Eğer böyle bir pazaryerinde satış yapıyorsanız mutlaka mağazanızı özelleştirin.

Bu sayede rakipleriniz ayrışır, farklı görünebilirsiniz. Mağazanızı özelleştirirken çokça araştırma yapın. Özellikle renklerin insan psikolojisi üzerinde etkisinin olduğunu, bu amaca uygun renkleri tercih edin. Unutmayın ki müşterinin ilgisini, dikkatini çektiğiniz oranda satış yapabilirsiniz.

Çözümcü olun

Ne demiş Orhan baba “Hatasız kul olmaz, hatamla sev beni”. Hepimiz hata yapabiliriz. Önemli olan hatalarımızı kabul edip tekrar yapmamak, yaptığımız hataları kabullenip telafi etmek. E-ticaret sektörü hata kabul etmezse sektörlerden birisi. Ama eğer hata yapılmış ise de hatayı en kısa sürede, müşterinin lehine olacak şekilde çözmeye çalışın.

Burada müşteriyi mağdur etmeden, memnun ettirebildiğiniz oranda başarılı olursunuz. Aksi takdirde memnun olmayan, mutsuz olan müşteri mağazanıza olumsuz yorum yaparak, düşük puan verebilir. Bu sonraki müşterileriniz için bir olumsuz durum olarak yansıyabilir. Bunun için çok iyi bir müşteri hizmetleri biriminizin olmasına dikkat edin.

Ekibiniz hatayı düzeltmek için yapmaları gereken her şeyi yapsın ve bunu müşteriye hissettirsin. Hatayı tatlılıkla çözdükten müşteriden yorum yapmasını istemek diğer satışlarınız için iyi bir referans olacaktır.

Kampanyalar yapın
Kampanyalar yapın

Kampanyalar yapın

Müşterimi etkileşimini artıran en iyi uygulamalardan biride kampanya düzenlemektir. Kampanyaların etkileşiminizi başka bir şeyle yakalamanız çok zor. Dikkat ederseniz büyük pazaryerleri bu amaçla sık sık kampanyalar düzenliyor. Kampanyalar düzenlerken nelere dikkat etmek gerekir?

Her pazaryeri size vermiş olduğu yönetim panelinde mağazanızla ilgili istatistikleri görmenizi de sağlar. Buradaki istatistikleri çok iyi inceleyin ve analizler yapın. Ziyaretçiler mağazanızda en çok hangi ürünleri incelemiş, hangi ürünleri satın almış.

Buna uygun olan ürünlerinize kampanyalar yapın. Müşteriler ilgilendikleri ürünleri favorilerine eklerler. Siz kampanya yaptığınızda bu kişilere kampanyanız bildirim olarak gönderilir. Ayrıca pazaryerleri zaman zaman müşterilerine kampanya bildirimleri gönderir.

Ürün sattığınız kategoride neler yapabileceğinizi çok iyi araştırın ve planlayın. Kampanya demek illa da indirim yapmak demek değildir. Kampanya yapmış olduğunuz ürünle ilgili başka kullanılabilecek şeyler hediye etmekte kampanya sayılır. Örneğin bilgisayar satıyorsanız bilgisayar alana Mouse veya laptop çantası bedava diye kampanya yapabilirsiniz.

E-ticaretten para kazanmak için yapılabilecekler bunlarla sınırlı değil tabi ki. Burada öenmli olan sattığınız ürünlere hakim olmanız, müşteri kitlenizi tanımanız. Bu iki kritere göre sizde başka stratejiler, satış teknikleri deneyebilirsiniz.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir