En iyi sanal pos firmaları hangileridir?, sizin için derledik. E-ticaret sitesi açmak isteyen kişilerin çözmesi gereken konuların başında ödeme yöntemleri gelmektedir. Ödeme yöntemi satışlarınıza etki eden en önemli etkenlerden birisidir.
Sitenizdeki ödeme yöntemi müşterinin ürünü alıp almaması noktasında karar vermesini sağlayan etkenlerden birisidir. E-ticaret sitelerinin ödeme yöntemi konusunda kullanabilecekleri en önemli yöntem sanal pos kullanmaktır.
E-ticaret sitesi açacak olan kişiler veya girişimciler sitede kullanacakları sanal pos konusunda oldukça tereddüt yaşamaktadır. Siteleri için sanal pos arayışında olan kişiler en iyi sanal pos firmaları hangileridir, hangi sanal pos firmasını tercih etmeliyim, sanal pos firmalarının birbirlerine karşı avantajları, dezavantajları nelerdir gibi bir çok soruyu sormakta.
Bu makalemizde e-ticaret sitelerinin kullanabilecekleri sanal pos firmaları hakkında bilgiler vereceğiz. Vereceğimiz bilgiler çerçevesinde kendiniz için, e-ticaret siteniz için en uygun, en iyi sanal pos hangisidir kendiniz karar verebileceksiniz.
Sanal POS nedir?
Sanal Pos, internet üzerinden alışveriş yapan kişilerin almış oldukları ürün veya hizmetin ücretini banka kartı veya kredi kartı ile yapabildikleri sisteme denir. Sanal POS Point of Sale kelimelerinin kısaltılmasından oluşmaktadır.
Sanal POS Point of Sale ismi verilen ödeme yapılmasını sağlayan cihazların internetten satış yapmaya uygun hale getirilmesidir. Sanal POS internet üzerinden yapılan alışverişler için oluşturulan ödeme noktasıdır.
Sanal POS fiziksel ticarette kullanılan POS cihazları ile aynı mantıkla çalışmaktadır. Sanal POS’un fiziksel POS cihazlarından farkı, fiziksel POS cihazlarında kart cihaza yerleştirilir, kart bilgilerini okuma işlemi cihaz tarafından yapmakta iken, sanal postta kart bilgileri kredi kart sahipleri tarafından elle manuel olarak girildikten sonra ödeme yapılmaktadır.
Kart bilgilerinin elle girilmesinden sonra gönder tuşuna basıldığında girilen bilgiler kredi kartının kayıtlı olduğu veri tabanından kontrol edilip ürün ücreti olan miktar kartın limitinin yeterli olması halinde ücret satıcının hesabına aktarılır.
Sanal POS internetten alışveriş yapan kişiler için güvenli ödeme noktasıdır. Müşterinin girmiş olduğu kredi kartı bilgileri 128 Bit veya 256 bit şifreleme yöntemi kullanılarak SSL Sertifikası ile şifrelenip 3d secure ile bankalara o şekilde gönderilir.
SSL sertifikası ile şifrelenen bilgilerin ele geçirilmesi imkansıza yakındır. Bu yüzden güvenli site olduklarını göstermek isteyen bütün e-ticaret siteleri sanal pos kullanır. Sanal poslar sayesinde güvenli ödeme sayfası ile hem Türkiyeden hem de yurt dışından kredi kartları ile tahsilat yapabilirsiniz.
Sanal POS nasıl alınır?
Satmış oldukları ürünlerin ücretini güvenli bir yöntemle kredi kartı ile tahsil edebilmek için e-ticaret sitelerinin mutlaka kredi kartı kullanması gerekir. Kredi kartı ile ödeme yapılmasını sağlayan sanal pos iki şekilde alınmaktadır. Bunlar;
- Bankadan Sanal Pos Almak
- Ödeme (sanal pos) Kuruluşlarından Pos Almak
Sanal POS alınacak olan firmanın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından onaylanmış ve yetkilendirilmiş ödeme kuruluşlarından birisi olmak zorundadır. Sanala Pos almak için gerekli kriterleri karşılayıp banka veya ödeme kuruluşlarına başvurmanız halinde kısa zamanda sanal pos alabilirsiniz. Sanal POS almak için gerekli şartlar şunlardır.
- Sitenizde mutlaka SSL Sertifikası olması
- Sitenizde satışa hazır ürünlerin olması
- Sitenizde satmış olduğunuz ürünlerle ilgili İptal/İade politikanızı belirten Mesafeli Satış Sözleşmesi, Hizmet Sözleşmesi gibi sözleşmelerin olması
gerekir. Ödeme kuruluşlarından alacağınız sanal pos ile Visa Mastercard kredi kartları ile tahsilat almaya başlayabilirsiniz. Yukarıdaki şartları karşılıyorsanız sizde Sisteniz için Sanal POS alıp ödeme almaya başlayabilirsiniz.
Bankadan sanal pos almak
E-ticaret sitenize bankadan sanal pos almak için fiziksel olarak bankaya bizzat gidip başvuru yapmanız gerekir. Bankadan sanal pos almak için bankaların istemiş olduğu kriterleri karşılıyor olmanız gerekmekte. Bankadan sanal pos aldığınızda sitenizde sadece o bankaya ait kredi kartlarına taksit yapabilirsiniz.
Bir bankadan alacağınız sanal pos ile diğer bankaların kredi kartlarından tahsilat yapabilirsiniz ama alacağı ürünü taksitle almak isteyen müşterilerinize bu seçeneği sunamazsınız.
Müşterilerinize tüm kartlara taksit seçeneği sunabilmeniz için tüm bankalardan sanal pos almanız gerekiryor. Bazı bankalar sanal pos kullanımı için yıllık ücret talep edebilmekte.
Bu ücret günümüz rakamlarına göre ortalama 1000 TL civarındadır. Bankalardan almış olduğunuz sanal pos ile yapılan tahsilatlar yani ürün ücretleri, ilgili banka tarafından hesabınıza ortalama 21 gün ile 45 gün arasında değişen sürelerde aktarılacaktır.
Ödeme (sanal pos) kuruluşlarından pos almak
Bankaya gitmeden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yetkilendirilen ödeme (sanal pos) kuruluşlarından da sanal pos alabilirsiniz. Ödeme kuruluşlarının istemiş olduğu belgeleri eksiksiz teslim ettiğinizde birkaç gün içerisinde (genellikle aynı gün içerisinde) sanal pos başvurunuz onaylanmaktadır.
Sanal pos başvurusu onaylanan firmalar, sanal pos firmasının anlaşmalı olduğu tüm bankaların kredi kartı ile ücret tahsilatı yapıp bu bankaların kredi kartlarına taksit uygulayabilecek şekilde satış yapabilir. Ödeme (sanal pos) kuruluşlarından alacağınız sanal poslar için yıllık ücret ödemezsiniz.
Sanal pos hizmeti veren ödeme kuruluşları yıllık ücret yerine sizden işlem başına belli oranda komisyon almaktadır. Yani 100 TL‘lik bir ürün sattığınızda ödeme kuruluşu sizden %2 veya %3 gibi komisyon tahsil edecek ve geri kalan parayı sizin hesabınıza transfer edecektir. Ödeme kuruluşlarından alınacak olan sanal posların siteniz entegre edilmesi de çok zor değildir.
En iyi sanal pos firmaları 2023
E-ticaret sitenizde kredi kartı ile tahsilat yapılması ve taksit seçeneği sunabileceğiniz ödeme (sanal pos) kuruluşları aşağıdaki gibidir. Bu firmaların tamamı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yetkilendirilen kuruluşlardır. Dolayısıyla hepsi güvenli olup, güvenli bir şekilde ödeme alabilirsiniz.
Hangi sanal pos alacağınıza karar vermeden önce sizin detaylı bir şekilde araştırma yapmanız gerekir. Sanal pos firmaları ile ilgili araştırma yaparken aşağıdaki noktaları baz alabilirsiniz. Bunlar;
- Ödeme Kanalları
- Ödeme periyotu (Aynı gün, 21 gün, 45 gün)
- Komisyon oranı (%1,79 + 0,25 TL)
- Desteklenen para birimleri (USD, EUR, TRY)
- Ödeme Çözümleri (API, Link, SMS, Mail)
Yukarıdaki kriterlere göre sanal pos alabileceğiniz en iyi sanal pos firmaları firmalar şunlardır;
- Esnek Pos
- iPara
- İyzico
- Moka
- Ödeal
- Param
- Paratika
- PayBull
- Payu
- Paynet
- PayTR
- Paytrek
- Shopier
Esnek Pos
Esnek POS firması 2005 yılında kurulmuş olup 16 yıllık tecrübesi ile e-ticaret firmalarına hizmet vermektedir. Esnek POS 2013 yılında BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından çıkartılan 6493 sayılı kanun kapsamında denetlenmesi yapılmış olup 14.01.2016 tarihinde, 6662 karar numarası ile BDDK dan Ödeme Kuruluşu Faaliyet lisansını almıştır.
Esnek POS sanal Posunu almak için fazla beklemezsiniz. Size verilen APİ kodlarını kolayca sitenize entegre ettikten sonra hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Firmanın komisyon oranlarını, ödeme periyodunu kendi web sitesinden veya müşteri hizmetlerinden öğrenebilirsiniz.
iPara
İPara ödeme kuruluşu 2012 yılında kurulmuştur. Firmanın BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından çıkartılan 6493 sayılı kanun kapsamında denetlenmesi yapılmış olup 23.08.2017 tarihinde tüm gereklilikleri başarı ile yerine getirerek BDDK lisansını almıştır.
İPara sayesinde 8 bankanın kredi kartlarından tahsilat yapabilirsiniz. 8 bankanın tüm kredi kartlarına 12 ay taksit sunabilirsiniz. İPara ile yapılan tahsilatlar aynı gün içerisinde hesabınıza geçer.
İPara yapılan alışverişlerden ortalama %2,30 civarında komisyon almakta olup, komisyon oranları vade gününe ve ciro miktarına göre değişiklik göstermektedir. Komisyon oranları ile ilgili detaylı bilgiyi firmanın müşteri hizmetlerinden alabilirsiniz.
İyzico
İyzico 2013 yılında e-ticaret sitelerine sanal pos hizmeti verebilmek için kuruldu. İyzico kısa zaman içerisinde en çok tercih edilen ödeme kuruluşları arasına yerleşti. Firma 2019 yılında bir diğer ödeme kuruluşu olan PayU tarafından satın alındı.
İyzico sanal pos başvurusu gereken evraklar teslim edildiğinde aynı gün içerisinde hizmet aktif edilmekte. Firmanın komisyon oranları işlem başına %2,99 + 0,25 TL’den başlamakta olup, ödeme periyodu muhasebeleşen ücret cironuza göre 2 günlük blokajın ardından en geç Çarşamba günleri hesabınıza aktarılmaktadır.
İyzico da başlangıç ücreti ve aylık sabit ücret ödemezsiniz. Firmanın kolay bir yönetim paneli olup tüm hesap hareketlerini, komisyon oranlarını görebilir geri iade işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz.
Moka
Moka sanal pos firması % 100’ü Türkiye İş Bankası A.Ş. ye ait olan Türkiye İş Bankası A.Ş. kuruluşudur. Firmanın BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından çıkartılan 6493 sayılı kanun kapsamında denetlenmesi yapılmış olup 12 Nisan 2016 tarihinde lisansını almıştır.
Moka sanal pos başvurusu için herhangi bir ücret veya komisyon ödemezsiniz. Ödemeleriniz ertesi gün hesabınıza aktarılır. Komisyon ücreti ortalama %3 olup, komisyon ücretleri ile ilgili daha detaylı bilgiyi sitenin müşteri hizmetlerinden alabilirsiniz.
Ödeal
Ödeal ödeme kuruluşu 2014 yılında kurulmuştur. Firmanın yaklaşık 60 bin civarında üyesi bulunmaktadır. Uygulama diğer uygulamalardan farklı olarak cep telefonunuzu POS cihazı olarak kullanabiliyorsunuz. Özellikle seyyar halde e-ticaret yapan işletmeler için bu büyük bir kolaylıktır.
Ödeal başvurusu yapmak için herhangi bir ücret veya komisyon almamaktadır. Ödeal komisyon oranları taksit sayısına göre değişiklik göstermektedir. Tek taksitte %1,99 olan komisyon ücreti 12 taksitte %9.99 olmaktadır.
Param
En iyi sanal pos firmalarının başında gelen, ParamPOS ile dünyanın her yerinden ödeme alabilirsiniz. Ayrıca tahsilatınız ertesi gün hesabınızda. Ödeme işlemi, milisaniyeler içerisinde Param sistemi tarafından incelenerek onaylanır ve alışveriş süreci tamamlanır. Param 22 banka entegrasyonu ile tüm bankaları tek bir posta buluşturuyor.
ParamKart Business sahiplerine, çevrimiçi tahsilatta en düşük komisyon oranları sunarak önemli bir avantaj sağlıyor. Uygun komisyon oranlarıyla (%0,99’dan başlayan) tahsilatlarınız anında Param Business Kart’ınıza geçiyor. Aldığınız ödemeler ise ertesi gün hesabınıza aktarılıyor.
Param internet şubesi (İşube) veya Param mobil uygulaması aracılığı ile müşterilerinizin satın alımlarını kolayca yönetebilirsiniz. Böylece hem müşterileriniz hem de kurumunuz için sahtecilik riskini en aza indirmenizi sağlar.
Diğer avantajları ve hizmet kullanımı için hemen Param‘ın sitesinden daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Paratika
Paratika 2016 yılında kurulmuştur. Paratika sanal pos firması %97 tahsilat oranı ile müşterilerine sanal pos hizmeti veren firmalardandır. Paratika başvurusu yapıldıktan sonra aynı gün kullanmaya başlayabilirsiniz.
Paratika komisyon ücretleri 0,99 TL’den başlamakta olup kişiye özel teklifler ile komisyon almaktadır. Paratika sanal pos tahsil edilen ücretleri ortalama 7 gün içerisinde hesabınıza aktarmaktadır.
PayBull
Önde gelen sanal POS markalarından PayBull, binlerce kobi müşterisine sahip. %0,99 komisyon oranlarıyla müşterilerine dünyanın neresinde olursa olsun 7/24 hizmet veriyor.
PayBull’da üyelik ücreti ve işlem ücreti de olmaması öne çıkan özelliklerden. Ayrıca 12 aya varan taksitli satış imkanı ve uygun komisyon oranları sunuyor.
Üstelik ödeme alabilmek için illa websiteniz olmasına da gerek yok, Instagram’dan satış yapanlar, sosyal medyadan ürün satanlar, ya da müşterilerinden tek bir linkle ödeme almak isteyen KOBİ’ler Paybull Link İle Ödeme ile ödeme alabiliyor.
Uygulama ve websitesi arayüzü de diğer markalardan öne çıkan özelliklerinden.
Tüm bankalar ile entegre olan PayBull ‘un web sitesinden başvuru yaparak 24 saat içinde düzenli periyotlarla ödeme almaya başlayabilirsiniz.
PayU
Payu 27 farklı ülkede dfaaliyet gösteren uluslararası ödeme kuruluşudur. Firma 2019 yılında İyzico firmasını satın alarak ülkemizde ki Pazar hacmini artırmıştır. Payu sağladığı avantajlı komisyonlar ile bir çok e-ticaret sitesine sanal pos hizmeti vermektedir.
Payu diğer sanal pos hizmetlerinin aksine yıllık sabit komisyon ücreti alınmaktadır. Yıllık sabit %1,5’dan başlayan komisyon ücretleri ile yıl içerisinde komisyon artışı yaşamazsınız.
Payu sanal pos başvurusu sırasında sizden yıllık 600 TL sabit hizmet bedeli alınmaktadır.
Paynet
Paynet ödeme kuruluşu 2015 yılında Arena Bilgisayar tarafından kuruldu. Paynet sanal pos ile tüm bankaların kredi kartlarından tahsilat yapabilirsiniz. Paynet ödemeleri komisyon ücreti kesildikten sonra haftalık olarak ödenmektedir.
Paynet sanal pos başvurusunda seçmiş olduğunuz pakete göre başvuru ücreti almaktadır. Paynet sanal posu birden fazla e-ticaret sitenizde kullanabilirsiniz. Paynet komisyon oranları ve paket ücretleri için müşteri hizmetlerinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
PayTR
PayTR 2009 yılında kurulmuş olup sanal pos hizmeti vermektedir. PayTR gelişmiş çözümleri, alanında deneyimli personeli, müşteri odaklı yaklaşımı nedeni ile e-ticaret firmaları tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. PayTR sanal pos ile tüm bankaların kredi kartları ile tahsilat yapabilirsiniz.
PayTR başvurusu sırasında herhangi bir ücret veya komisyon alınmamaktadır. PayTR komisyon oranları ortalama %2-3 arasında değişmektedir. Sizin için son komisyon oranı aylık işlem hacmi, iş modeli gibi parametrelere bakıldıktan sonra verilecektir.
PayTR de ödemeler komisyon ücreti kesildikten sonra ertesi gün hesabınıza aktarılmaktadır.
Paytrek
Paytrek 2015 yılında kurulmuş sanal pos firmalarından birisidir. Firma başlangıçta otel sektöründe faaliyet gösteren Hotel,com, Tatil.com gibi firmalara sanal pos hizmeti vermiş, bu alandaki başarısından sonra tüm e-ticaret sitelerine sanal pos hizmeti vermeye başlamıştır.
Paytrek başvuruları evraklarda bir eksiklik olmaması durumunda aynı gün sonuçlanmaktadır. Paytrek sanal pos ile tüm bankaların kredi kartları ile tahsilat yapabilirsiniz. Paytrek ödemeleri günlük ve haftalık olarak değişiklik göstermektedir. Paytrek komisyon oranları için müşteri hizmetlerinden size özel teklif alabilirsiniz.
Shopier
Shopier son zamanlarda en çok kullanılan sanal pos firmalarından biridir. Shopier ile istediğiniz platformlarda satış yapıp, ücretini kredi kartı ile tahsil edebilirsiniz. Shopier ile kendi e-ticaret sitenizden veya sosyal medya hesaplarınızdan sattığınız ürünlerin ücretini tahsil edebilirsiniz.
Eğer kendi e-ticaret siteniz yoksa bile Shopier üzerinden mağaza oluşturup ürünlerinizi buradan satmaya başlayabilirsiniz.
Sosyal medya üzerinden sattığınız ürünlerin ücretini tahsil için Shopier tarafından size verilen linki ekleyip müşterileriniz bu linke tıkladığında ürünün ücretini tahsil edecek sayfaya yönlendirebilirsiniz.
Shopier bütün e-ticaret altyapılarında sorunsuz çalışmaktadır. Diğer sanal pos firmaları üyelik için vergi levhasını şart koşarken Shopier da vergi levhanız olmasa bile bireysel satıcı olarak ücret tahsil edebilirsiniz.
Shopier sunmuş olduğu uyguınkargo fiyatları ile de ön plana çıkıyor. Shopier kargo firmaları ile anlaşma yapmış olup, siz onun kargo anlaşması ile uygun fiyattan kargo gönderimi yapabilirsiniz.
Shopier sanal pos başvurusu ücretisz olup herhangi bir ücret alınmamaktadır. Shopier ödemeleri haftalık olarak yapılmakta olup ödeme günü Çarşamba günüdür.
Shopier komisyon ücreti ortalama %2,99 +0,49 TL’dir. Shopier ile tüm kredi kartlarından tahsilat yapıp 12 aya varan vadelerde taksitle ürün satabilirsiniz. Taksitli satışların ek ücretlere tabi olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Sonuç olarak…
Yukarıda sanal pos alabileceğiniz sanal pos firmaları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Görüldüğü gibi şu sanal pos firması iyidir, şu sanal firması kötüdür şeklinde bir kanaat söylemek çok zor. Her firmanın kendisine göre avantajı veya dezavantajı olabiliyor.
E-ticaret sitenizin gelecek stratejileri ve ticari hedeflerine göre bu tercihi siz yapmalısınız. Ticari hedefleriniz doğrultusunda komisyon oranı, ödeme aralığı veya sanal posun sunduğu diğer avantajlara göre en doğru kararı vermelisiniz.
Bazı sanal pos firmaları yıllık komisyon alabilmekte. Eğer yıllık sanal pos sizin için sorunsa yıllık sanal pos ücreti almayan firmaları tercih etmelisiniz. Ama yıllık ücret almayan bazı firmaların da ödemeyi 21 gün sonra yaptığını unutmayın.
Çoğu sanal pos firması firmaya özel komisyon teklifi sunmakta. Aylık cironuz, bulunduğunuz sektör gibi kriterlere göre firmalardan özel teklifler alabilirsiniz. Bunun için sanal pos firmaları ile detaylı bir görüşme yapmalısınız.
Kullanmış olduğunuz e-ticaret altyapısı ister WordPress, Opencart gibi açık kaynak kodlu, ister Ticimax, İdeosoft gibi yazılım firmasının ürünü veya özel kodlama web sitesi olsun tüm sanal poslar bütün altyapılarda sorunsuz çalışmakta.
Hasılı e-ticaret sitenizde kullanacağınız sanal pos firmasını ticari hedeflerinizin ve önceliklerinizin ne olduğu, ve bu öncelikleri en iyi karşılayan firma hangisi ise onu belirleyip ona göre karar vermelisiniz.