E-Ticaret sitelerinde en çok yapılan SEO hataları nelerdir, sizin için derledik. E-ticaret siteleri başta olmak üzere tüm sitelerin amacı Google gibi arama motorlarında ilk sıralarda çıkmak.
Web sitelerinin ilk sıralarda çıkmak için yapılan çalışmalara SEO çalışmaları denmekte. SEO çalışmaları sırasında yapılan SEO hataları sitenizin Google üzerindeki varlığını olumsuz etkilemekte.
E-ticaret siteleri içerik yönüyle diğer sitelere benziyor gibi görünse de aslında kurumsal SEO çalışmaları açısından çok büyük farklılıklar göstermekte. O yüzden diğer web sitelerinde uygulanıp başarılı sonuçlar alınan SEO yöntemleri e-ticaret SEO çalışmalarında aynı faydayı saylamayabilir.
Bir site arama motorlarında ne kadar üst sırlarda yer alırsa o kadar fazla trafik almakta. Öyle ki ilk sırada yer alan bir site toplam trafiğin 1/3’unu almaktadır. Alt sıralara inildikçe trafik elde oranları azalmaktadır. Google da organik arama sonuçlarında ilk sıralarda çıkılmak isteniyorsa SEO çalışmalarında hata yapılmamalıdır.
E-ticaret siteniz için SEO çalışmalarını kendiniz yapabileceğiniz gibi alanında bilgili ve tecrübeli SEO uzmanı kişilerden veya SEO Ajanslarından profesyonel destek alabilirsiniz. Bu makalemizde SEO çalışmalarını kendileri yapıp gözden kaçan, unutulan veya bilmeden en çok yapılan SEO hataları nelerdir? Bunları anlatacağız.
E-Ticaret sitelerinde en çok yapılan SEO hataları ve çözüm önerileri
SEO çalışmaları sırasında farkında olmadan veya bilgisizlikten dolayı yapılan bir çok hata bulunmakta. Bu hatalar web sitelerinin arama sonuçlarında listelenmesinde çok etkili olmakta. SEO çalışmalarını siz kendiniz yapsanız bile zaman zaman yaptığınız çalışmaları SEO çalışması yapan başka birine göstermekte fayda var. Yapılan bir hata varsa dışardan bir göz o hatayı rahatlıkla görebilir.
En çok yapılan SEO hataları şunlardır;
- Ürün Kategori Sayfaları
- Resim Alt Etiketleri
- SSL Kullanımı
- Başlık Etiketleri
- Anahtar Kelime Kullanımı
- Blog Kullanımı
- Google Tag Manager Kullanımı
- Kopya İçerik Sorunu
- Rakip Analizi
- Yorum Alanı Eksikliği
- Sosyal Medya Kullanımı
- Biten Ürünler ile İlgili Sorunlar
- Açılış Sayfası Optimizasyonu ve Görsel Sıkıştırma
- Rich Snippets Kullanımı
- Mobil Uyumluluk
Ürün üategori sayfaları
E-ticaret sitelerindeki kategori sayfaları kullanıcıların site içerinde gezinmesini, aradıkları ürün veya hizmetleri kolayca bulmalarını sağlayan kısımdır. Kategori sayfalarının eksik veya yanlış yapılandırılması ürünlerin arama motorları tarafından yanlış indexlenmesine ve SERP sonuçlarındaki sıralanmasını olumsuz etkiler.
Bir e-ticaret sitesinde ürün sayfasına maksimum üç tıklama ile ulaşılabilmeli. Bu nedenle kategori yapısı;
“siteadi.com/kategori/urun-adi” şeklinde olmalıdır.
E-ticaret sitesindeki kategori isimleri faaliyette bulunulan sektördeki ilk akla gelen, aranma hacmi yüksek anahtar kelimelerden oluşmalı, basit yapıda, pratik ve tümden gelim mantığına göre kurgulanmalıdır.
Resim alt etiketleri
E-ticaret sitelerinde ürün sayfalarında, blog sayfalarında veya anasayfada kullanılan görsellerin ne olduğunu, ne amaçla eklendiğini belirten alt açıklamaların mutlaka yapılması gerekir. Kullanılan görsellerde alt açıklamaların olmaması önemli bir SEO hatasıdır. Sitenizde hangi görsellerde alt etiket kullanılmadığını Semrush, Ahrefs veya screaming frog gibi araçlarla bulabilirsiniz.
SSL kullanımı
Google arama motorunun en önemli verdiği konuların başında sitenin güvenilir olması gelmektedir. Bir sitenin güvenilir olduğunun en önemli göstergesi ise SSL sertifikası kullanmaktır. SSL yani güvenlik sertifikası kullanılmayan sitelerde “Bu Site Güvenli Değil” şeklinde uyarı çıkmaktadır.
Güvenilir olmayan bir siteden kimse alışveriş yapmadığı gibi Google o siteye ziyaretçide göndermez. Eğer sitenizde SSL sertifikası yoksa hosting firmanız ile görüşüp mutlaka SSL sertifikası tanımlatın.
Başlık etiketleri
Bir sitede bir çok konuda başlık bulunmaktadır. Ürün veya hizmetlerin başlığı, blog sayfasındaki içeriklerin başlığı gibi. Arama motorları bir sitede önce başlıkları ziyaret edip indexleme yapmaktadır.
E-ticaret sitesinde başlık etiketi kullanmamak sitenizi arama sonuçlarında olumsuz etkiler. O yüzden mutlaka başlık etiketlerine dikkat edip, mutlaka kullanmanız gerektiği hatırlatmak isteriz.
Anahtar kelime kullanımı
E-ticaret sitesi sahipleri genelde satmış oldukları ürün veya hizmetlerle ilgili anahtar kelime araştırması yapmadan içerik girmekte. Oysaki içerikler eklenmeden önce eklenecek olan ürün veya hizmet ile ilgili olabilecek bütün anahtar kelimeleri belirleyip bunların aranma hacmine ve rekabet durumuna bakılması gerekmekte.
Aranma hacmi ve rekabet durumu az olan kelimelerden uzak durmak lazım. Ayrıca aranma hacmi ve rekabet durumu yüksek olan kelimelerden de uzak durmak lazım. Eklenecek olan anahtar kelimelerin aranma hacmi yüksek rekabet durumu az olanların tespit edilip kullanılması gerekir.
Bir çok kişinin yaptığı hata kısa kelimeler kullanmak oluyor. Kısa kelimeler kullanmak her zaman iyi sonuçlar vermeyebilir. Onun yerine long tail keyword (uzun kuyruklu anahtar kelimeler) kelimeler kullanılmalıdır. Örneğin Ayakkabı yerine Erkek Ayakkabı veya Erkek Spor Ayakkabı gibi.
Anahtar kelime kullanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise kullanılacak olan kelimenin gerçekten kullanıcının arama niyetini karşılaması ve onları gerçekten aramak istediği sonuca götürmesidir. Sırf aranma hacmi çok diye anahtar kelime eklememek gerekiyor.
Blog kullanımı
Blog kullanımı e-ticaret sitelerinin en çok ihmal ettiği alanlardan birisidir. Herkes ürün sayfalarına, ürün başlıklarına önem vermekte. Oysa aranma hacmi olan, kullanıcılarınızın gerçekten arattığı anahtar kelimelerden oluşan SEO uyumlu makaleler sitenizin trafiğine çok büyük katkı sağlar. Ürün sayfalarına verdiğiniz önemi blog kullanımına da vermenizi tavsiye ederiz.
Blog kısmını kullanarak;
- Satılan ürün veya hizmetler hakkında detaylı bilgi veren içerikler
- Satılan ürün veya hizmetlerin kullanım alanları ile ilgili içerikler
- Satılan ürünlerin üretimi ile ilgili içerikler
- Marka imajı ile ilgili bilgi veren içerikler
- Ürün veya hizmet tercihleri hakkında kullanıcıya fikir verecek tavsiye içerikleri
- SEO uyumlu, anahtar kelimelerden oluşan içerikler
Oluşturmanızı tavsiye ederiz.
Google tag manager kullanımı
Bir e-ticaret sitesi için en önemli konu dönüşümdür. Bu amaçla sadece Google Analytics kullanmak yeterli değildir. Bunun yerine dönüşüme giden yolların analizi, kullanıcıların ürünü neden almadığı, e-ticaret sitenizi ziyaret eden kullanıcıların yüzde kaçının adblock kullandığına kadar geniş bilgileri Google Tag Manager kullanarak öğrenebilirsiniz. Bu çerçevede Google Tag Manger’i sürekli kullanmanızı tavsiye ederiz.
Kopya içerik sorunu
E-ticaret sitelerinde en sık karşılaşılan sorunların başında kopya içerik kullanmak gelmektedir. Çoğu e-ticaret sitesi bu sorunun farkında bile değildir. E-ticaret siteleri distribütörler veya ana tedarikçilerin web sitelerinden aldıkları içerikleri olduğu gibi sitelerine eklemekte.
Bu şekilde aynı içeriği kullanan yüzlerce site olabilmekte. Aynı içeriği yüzlerce sitenin kullanması kopya içerik sorununu ortaya çıkarmakta. Kopya içerik sorununun iki nedeni vardır bunlar;
- İçeriklerin ana firmadan alınıp hiç değişiklik yapılmadan eklenmesi
- Aynı ürünün birden fazla çeşitlerinin olması (aynı ürünün tek farkının renginin farklı olması)
Kopya içerik sorunu yaşamamak için ana firmandan alınan içeriklerin olduğu gibi eklenmeden önce sadeleştirilmesi, yeniden yazılması gerekir. Teknik özellikler bu tavsiyenin dışındadır. Ayrıca aynı model ürün sayfasının bir tanesinin temel sayfa olduğunu arama motorlarına göstermek için “canonical” etiketini kullanmalısınız.
Rakip analizi
E-ticaret sitesi açılmadan önce kapsamlı bir şekilde sektör ve rakip araştırmasının yapılması gerekiyor. Bu yapılmadığı takdirde hüsran yaşanma ihtimali artmakta. Rakip araştırması yapmadan, sektörün en başarılı firmaları hangisi, hangi ürünü hangi firma domine etmiş, sektörde kimin sözü geçiyor gibi araştırma yapmadan başarılı olunması beklemek hayal perestlik olur.
Sizin için, sattığınız ürün veya hizmetler için önemli olan anahtar kelimeleri aratarak rakiplerinizin kimler olduğunu öğrenin. Sonrasında bu rakiplerin hangi alanda, hangi üründe güçlü olduklarını, hangi sosyal mecraları aktif kullandıklarını, kampanya planlarını, güçlü ve zayıf yönlerini belirleyip kendi ticari hedef stratejileriniz doğrultusunda değerlendirip yeni yol haritaları belirleyin.
Yorum alanı eksikliği
Çoğu e-ticaret sitesi yazılımında ürün sayfası kısmında yorum alanı bulunmakatadır. Ama nedense çoğu site bu alanı aktif kullanmamakta. Oysa yorum alanının aktif kullanılması gerekiyor. Yorum alanına önceden sizden ürün alan kişinin aldığı ürünle veya hizmetle ilgili deneyimlerini görüşlerini yazması o ürünü alacak diğer kişilere yol gösterecektir.
İnsanların %77’si bir ürünü satın almadan önce kullanıcıların yorumlarını okumaktadır. Bu derece önemli olan yorum kısmını mutlaka kullanın.
Sizden ürün veya hizmet satın alan kişilerin yorum yapması için onları teşvik edin. Yorum yapan kişilere hediyeler, indirim kuponları, hediye çekleri verin. Göreceksiniz bir süre sonra satışlarınız artmaya başlayacak.
Sosyal medya kullanımı
Sosyal medya kullanımı artık sadece e-ticaret siteleri için değil tüm kurum ve işletmeler için önemli oldu. İnsanlar zamanlarının büyük bir çoğunluğunu sosyal medya mecralarında geçirmekte. İnsanların ilgisini çekecek görsel ve içerikler üretip faaliyet alanlarınıza uygun sosyal medya platformlarında paylaşımlar yapmalısınız.
Yapacağınız paylaşımlar ile insanları sitenize, ürün sayfalarınıza yönlendirin. Bu hem satışlarınızı, hem trafiğinizi, hem de marka bilinirliğinizi artıracaktır.
Çoğu e-ticaret sitesi görsel veya video içerik oluşturmak için yetenekli olmadığını, bilgi sahibi olamadıkları için beceremediğini belirtmekte. Oysa Canva gibi uygulamalar ile teknik bilgi sahibi olmadan görseller, videolar oluşturabilirsiniz.
Biten ürünler ile ilgili sorunlar
Çoğu e-ticaret sitesi stoğu tükenen ürünlerin sayfasını satıştan kaldırıyor. Bu durum arama motorlarında sitenin 404 hatası vermesine neden olmakta. Arama motorlarının en sevmediği konu ziyaretçi gönderdikleri sitenin yayında olmayıp 404 hatası vermesidir.
Arama motorları üzerinden gelen bir ziyaretçinin aradığı sayfayı bulamaması, 404 hatası karşılaşması kötü bir ziyaretçi deneyimi yaşamasına, markanızla ilgili olumsuz algı oluşturmasına, sizin güncel bir site olmadığınıza inanması sonuçlarını doğuracaktır.
Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için stoğu biten sayfaları yayından kaldırmayıp stokta değil, yakında gelecek gibi bilgilendirmeler yapın veya o ürün sayfasını ilgili başka bir ürüne veya kategori sayfasına yönlendirin. Böyle gelen ziyaretçi 404 hatası almayacaktır.
Stoğu biten ürün sayfasını geçici süreliğine yönlendirecekseniz 302 yönlendirmesini, sayfayı kalıcı olarak yönlendiriyorsanız da 301 yönlendirmesini kullanmalısınız. 301 yönlendirmesi arama motorlarına “artık bu ürünü satmıyorum” demektir.
Açılış sayfası optimizasyonu ve görsel sıkıştırma
Google arama motorunun en önemli verdiği konulardan biriside ziyaretçi gönderdiği sitenin hızlı açılmasıdır. Hızlı açılmayan sitelere daha az ziyaretçi göndermektedir. Ayrıca kullanıcıların %40’ı yavaş açılan bir sitenin açılmasını beklemeden terk etmektedir. Bir e-ticaret sitesi için sitenin hızlı açılması hem prestij hem satışlar açısından oldukça önemlidir.
Sitenizin hızlı açılması için kullanılan görsellerin çözünürlüklerini fazla düşürmeden boyutlarını küçültün ayrıca sitenizde “cache” özelliğinden de faydalanın.
E-ticaret sitenizin açılış hızını belli aralıklara PageSpeed Insights veya GTmetrix üzerinden kontrol ederek yavaşlamaya neden olan hataları ivedilikle giderin.
Rich Snippets kullanımı
Rich Snippets, bir e-ticaret sitesini ziyaret eden kişilerin dikkatini çekmek ve daha hızlı bilgi alamalarını sağlayan, her arama motorunun desteklediği veri grubudur. Bunu bir örnek ile açıklayacak olursak;
Yukarıdaki görselde görüldüğü gibi yıldızlı başlayan kısımdaki verii grubuna Rich Snippet (zengin sonuçlar) denmektedir. Rich Snippet ile yıldızlı puanlamalar, yorumlar, stok durumu gibi bilgileri ekleyerek ziyaretçilerinizin arama motoru sonuç sayfalarında dikkatlerini çekebilirsiniz.
Rich Snippet kod örneğinin doğru yazılıp yazılmadığını, çalışıp çalışmadığını Google’ın Yapısal Veri Test Aracı ile test edebilirsiniz.
Mobil uyumluluk
Günümüzde artık Google elde ettiği trafiğin yaklaşık %90’ını mobil yani cep telefonları üzerinden almaktadır. Bu nedenle e-ticaret siteniz mobil uyumlu değilse Google size ziyaretçi göndermeyecektir.
Bir sitenin mobil uyumlu olmaması kullanıcının kötü bir kullanıcı deneyimi yaşamasına neden olur. Mobil uyumlu olmayan bir site ziyaretçi gözünde prestij kaybedip o sitenin güncel ve güvenilir bir site olarak değerlendirilmesine neden olur.
E-ticaret siteniz mobil uyumlu değilse hemen sitenizi mobil uyumlu halle getirmenizi tavsiye ederiz. Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını Google’ın Mobil Uyumluluk Testi aracını kullanarak öğrenebilirsiniz.
Sonuç olarak…
SEO çalışması bitti denilemeyecek kadar geniş bir alandır. Sürekli gelişmekte, yeni yeni kavramlar kazandırmakta. SEO çalışması maliyetli olup zaman ve sabır gerektirir. Yapılan bir SEO çalışmasının sonucu aylar sonra alınabilir.
E-ticaret sitenizin SEO çalışmasının doğru olarak nitelendirilebilmesi için;
- Doğru ve tutarlı kategorilendirme çalışmasının yapılması,
- Mutlaka SSL sertifikası kullanılması,
- Dikkatli bir şekilde anahtar kelime çalışması yapılıp başlık ve içeriklerin bu anahtar kelimeler ile oluşturulması,
- Daha fazla içerik ekleyip daha fazla index almak için mutlaka blog kısmının kullanılması,
- Mutlaka rakip analizinin yapılıp o doğrultuda stratejiler oluşturulması,
- Ürün yorumları kısmının aktif olarak kullanılması,
- Sosyal medyanın aktif bir şekilde kullanılması,
- Mobil uyumlu bir e-ticaret sitesinin olması,
- Sitenin hızlı bir şekilde açılacak yapıda olması,
gerekmektedir. Yukarıdaki özellikleri karşılayan bir e-ticaret sitesinin temel SEO çalışması doğru yapılmıştır diyebiliriz. Temel SEO çalışması yapılmış bir e-ticaret sitesinin arama motorları sonuçlarında üst sıralarda çıkacağını ve yüksek trafik alacağını söyleyebiliriz.