GTIN yani Ticari Ürün Numarası benzersizdir ve dünya üzerinde kibütün ülkelerde kabül görür. GTIN benzersiz olduğundan sadece tek bir üründe bulunur. Aynı GTIN Numarası başka bir ürüne verilemez. GTIN Numarası satın almış olduğunuz ürünün ambalajında barkod numarasının yanında yer alır.
Bu makalemizde en çok merak edilen konulardan biri olan GTİN nedir, GTİN özellikleri nelerdir, GTİN kodu nereden alınır gibi sorulara cevaplar vereceğiz.
Gtin numarasi ne demek?
Dünya genelinde mevcut olan her ürünün GTIN numarası vardır. GTIN, küresel ticari ürün numarasının İngilizce kısaltmasıdır. GTIN, dünya çapında ticari öğe numarası anlamına gelmektedir. Global ticari öğe numarası, demek her telefonun imei numarası gibi sizlerin de satışını yaptığınız ürünün bir dünya çapında ticari öğe numarası olduğunu söyleyebiliriz.
GTIN Numarası en az 8 en fazla 13 rakamdan oluşur. Her ürüne ait yalnızca bir adet GTIN vardır. Bu yüzden bu numara uluslararası alanda benzersiz şekilde kabul gören bir numaradır. Bir nevi ürün kimlik numarası olarak değerlendirilebilecek bu numara sayesinde lisanslı ürün ve orijinal ürün temin ettiğinizden emin olabilirsiniz.
GTIN Numarası Özellikleri
- GTIN, satılan ürünlerin kimlik numarasıdır.
- GTIN (Küresel Ticari Ürün Numarası / Küresel Ticari Öğe Numarası) ürünü kim üretmişse onun tarafından belirlenir.
- Satışı yapılan ürüne GTIN numarası tanımlanmışsa, ürünün paketi üzerinde bulunan barkodun altındaki sayılar GTIN numarasını gösterir.
- GTIN kodu; Gösterge, Ülke veya Simge Kodu, Şirket Tanımlayıcısı, Ürün Referansı ve ürünün Kontrol Numarasından oluşur.
Örneğin satılan bir ürünün GTIN koduna baktığımızda; Türkiye de üretim yapan ABC markasının ürettiği Kısa Kollu Beyaz T-shirt grubundaki S beden ürün şeklinde, spesifik ürün tanımı yapılabilir.
- GTIN Kodu 8-14 arasında haneye sahiptir.
- GTIN standartları GS1 (Milli Mal Numaralandırma Merkezi) tarafından belirlenmiştir. GS1 ise, iş yaşamının iletişim tekniklerine küresel bir standart getirmek için çalışan ve kar amacı gütmeyen TOBB bünyesinde kurulmuş bir organizasyondur.
GTIN Numarası Nerede Yazar
GTIN numaraları satışını gerçekleştirdiğiniz tüm ürünlerin paketinde veya kitapların kapağında ürün barkodunun hemen yanında yer almaktadır. Ürünlerin paketlerini inceldiğinizde GTIN numarasını kolaylıkla tespit edebilirsiniz.
GTIN kodu Nereden Alınır?
GTIN Kodu, 1988 yılında Milli Mal Numaralandırma Merkezi adıyla kurulan ama daha sonra GS1 organizasyonundan alınabilir. ·GS1’in Türkiye temsilcisi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’dir.
GTIN Kodunu TOBB’a başvurarak satın alabilirsiniz. GTIN Kodunun yıllık bir ücreti bulunmaktadır. Yıllık olarak belirlenen bu ücreti ödeyerek; 10 adet, 100 adet, 1000 adet gibi sayılarda, firmanıza özel GTIN kodları satın alabilirsiniz.
GTIN Numarası Nasıl Belirlenir?
EAN kodu, ülkemizde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bağlı bulunan Milli Mal Numaralama Merkezi aracılığı ile tanımlanmaktadır. EAN-UCC sistemini kullanmak isteyenler, ihracatçı, ithalatçı ve dağıtıcı firmalar MMNM (Milli Mal Numaralama Merkezi) ne başvuru yaparak üye olmak zorundalar.
MMNM üye olan bu firmalara birer EAN-UCC firma numarası verilir. Verilen bu numara sadece o firmaya aittir. Üye olmak için gerekli başvuru belgeleri ve ücret bilgileri MMNM’ adresinden öğrenilebilmektedir.
Türkiye GTIN Numarası olarak belirlenen ülke kodu 869 dur.
Ülke kodundan sonra gelen 4 hanelik firma kodu gelir. Firma kodları 4 hane olmak zorunda değildir. Ürün çeşidine göre rakam sayısı değişebilir. Bu numara (MMNM) tarafından firmalara verilen numaradır. Bu numarayı başka hiçbir firma tarafından kullanıma açık değildir.
Örnek:
Ülke Kodu Firma Kodu Ürün Kodu Kontrol hanesi
869 1987 02098 7
GTIN Kodunun Barkodla Farkı Nedir?
Barkod, satışı yapılan ürünün etiketinde yer alan bilginin tanımlanabilmesi için satış anında okutulan 2 boyutlu koddur. GTIN Numarası ise, bu 2 boyutlu kodun sayılarla ifade edilmiş halidir.
Ürüne GTIN tanımlanmışsa, barkod numarası da GTIN kodu ile aynı olacaktır.
GTIN Numarası Sorgulama
GTIN numarası sorgulama aracı binlerce ürün üzerinde tarama yaparak aramanız ile birebir olarak eşleşen küresel ticari ürün numaraları tespit edilir. Sorgulama ve GTIN numara araması gerçekleştirdiğinizde sistem otomatik bir şekilde üreticiyi tespit edebilmektedir.
Ürün hatalı yazılmışsa dahi gtin sorgulamasında bu hatalar popüler kullanımlara göre otomatik giderilir ve karşınıza üreticinin belirlemiş olduğu yaygın adı sunulur.