1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

Güvenilir Bir E-Ticaret Sitesinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?


0

Güvenilir bir e-ticaret sitesinde olması gereken özellikler olmadan başarılı olmak mümkün değildir. Yazılım dünyasında e-ticaret yazılımları ve e ticaret hizmetleri sağlayan birçok şirket bulunmaktadır. Ancak e-ticaret hizmet sağlayıcıların önemli bir kısmı e-ticarete başlangıç seviyesinde yazılımlar ve altyapılarla hizmet vermektedirler.

E-ticaret kullanımında en önemli unsur teknoloji güvenliği ve tüketicilere verilen güven hissidir. Yazılım kodu, veri tabanı ve donanımsal eksiklikler büyük tehlikeler arz etmektedir. Dolayısıyla altyapısı son derece güçlü ve güvenli platformlarda e-ticaret yapmak çok önemlidir. Bu noktada e-ticaret paketi satan firmalar, işletmelere son derece güvenli ve güvenilir e-ticaret paketleri ve e ticaret hizmetleri sunmaktadır.

Günümüzde milyonlarca kişi alışveriş ihtiyacını internet üzerinde sağlamaktadır. Alışveriş hacminin yükselmesi ve rakamlarında üst seviyelere çıkmasından dolayı e-ticaret sitelerinde güvenlik daha da önem kazanmakta.

E-ticaret sistemi alırken, paketin sahip olduğu entegrasyon altyapısının esnekliği önemlidir. Esnek bir entegrasyon altyapısı farklı tedarikçilerle ve farklı e-ticaret siteleriyle kolaylıkla entegre olunabilmesini sağlamaktadır. E-ticaret sisteminin başta Google olmak üzere arama motorlarıyla uyumluluğu, seo araçlarına uygunluğu çok önemlidir. Bu iki özellik en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.   

Sanal mağaza kurarak internette online satış yapmak isteyen firmalar e-ticaret yazılım paketlerini kullanmalıdırlar. Bu paketler bankaların da istemiş olduğu uluslararası güvenlik önlemleri ile donatılmış, bütün entegrasyonlara uygun ve geliştirmelere açık, online ödeme sistemlerinin sorunsuzca çalıştığı, online sipariş alabilmek ve satış yapabilmek için gerekli bütün yazılım, tasarı, donanım ve diğer ayrıcalıkları bir arada sunan paketlerdir.

İnternette e-ticaret yapabilmek yani sanal mağaza kurarak online satış yapabilmek için ise bazı gereksinimlerin yerine getirilmesi gerekir. Her birey e-ticaret yapabilir ancak başta e-ticaret kanununa uygun bir şekilde sistemin oluşturulması, güvenlik önlemlerinin alınması ve bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir.

İnternet Ortamında E-Ticaret Nasıl Yapılır ?

İlk gerekli şart şirket sahibi olunmasıdır. E-ticaret hukuku ve ticaret kanununa göre internet üzerinden yapılan her satışın faturalandırılması ve devlete vergilerinin ödenmesi gerekmektedir. Şirket statüsü fark etmeden (Şahıs Şirketi, Limited Şirket, Anonim Şirket ve benzeri) herkes internette e-ticaret yapabilir.

Şirket sahibi olanlar ve aynı zamanda ürünleri olan veya ürün tedarik edebilecek olan işletmeler yerel mağazalarının yanı sıra sanal mağazalar üzerinden de pazarlama yapabilmektedir. Ancak e-ticaret yapabilmek için sadece şirket sahibi olunması yeterli değildir. Kullanılacak olan e-ticaret yazılımının istenen koşulları yerine getirmesi gereklidir.

güvenilir bir e-ticaret sitesinde olması gereken özellikler

E-ticaret Hukukuna Uygun E-ticaret Yazılımının Kullanılması

Satın alınacak olan ya da kullanılmak istenen e-ticaret yazılımı değişen e-ticaret hukukuna uygun bir şekilde yapılandırılmalıdır. Üyelik sözleşmeleri, site dizaynı, tüketici hakları, güvenlik sistemleri, müşteri memnuniyeti, mail gönderim koşulları gibi birçok ince ayrıntı düşünülerek e-ticaret sisteminize eklenmelidir.

Ödeme sayfalarında şifreleme sistemleri kullanılmalı, sitenize eklenen ürünlerden iletişim sayfalarına kadar her şey e-ticaret kanununa uygun olmalıdır. Aksi taktirde ilerleyen zamanlar istenmeyen hukuksal prosedürler ile karşı karşıya kalınabilmektedir.

İnternette havale/eft, kargoya kapıda ödeme ve kredi kartı ile ödeme sistemleri kullanılır. Havale/eft ve kargoya kapıda ödeme sistemi sistem ve müşteri ile direk iletişim tabanlı olduğu için geliştirilmesinde ve kullanılmasında herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Ancak kredi kartı ile ödeme alınabilmesi için e-ticaret siteniz uluslararası güvenlik önlemleri ile koruma altına alınmalıdır.

Kredi kartı ile ödeme alabilmek için ise bankalara sanal pos başvuru yapılması gerekir. Sanal pos başvurularında bankaların kontrol ettiği üç şey şirket sahibi olup olmamanız ve şirketinizin geçmişi, kullandığınız e-ticaret yazılımının güvenliği, ve satmak istediğiniz ürünlerin sitenizde bulunmasıdır.

E-Ticaret Modelleri Nelerdir ?

E-ticaretin kendine özgü modelleri bulunmakla beraber e-ticaret modelleri şu şekildedir;

  • B2C (Firmadan tüketiciye),
  • B2B (Firmadan firmaya),
  • C2B (Tüketiciden firmaya),
  • C2C (Tüketiciden tüketiciye),
  • B2E (Firmadan çalışanına),
  • B2G (Firmadan devlete),
  • G2B (Devletten firmaya),
  • G2G (Devletten devlete),
  • G2C (Devletten vatandaşa),
  • C2G (Vatandaştan devlete)

E-Ticaret Sitesi Destek Hattı

Eğer bir alışveriş sitesinden ürün satın almaya karar verirseniz, ilk dikkat etmeniz gereken konu iletişim adreslerinin yer alıp almadığıdır. İletişim adresi kısmında kastettiğimiz kısım e-ticaret iletişim formu ile birlikte mesaj gönderilen alanlar değildir.

E-ticaret firması öncelikle şeffaf şekilde iletişim bilgilerini paylaşmalıdır. İletişim bilgilerinin yanında telefon ile destek sunulmalıdır. Özetle sitede ürün hakkında her an bilgi alabileceğiniz alanlar olmalıdır.

E-Ticaret Sitesi HTTPS SSL Şifreleme

Alışveriş sitelerinde ürün alışverişi yaptığınız sırada kredi kart bilgileri ve iletişim bilgilerinizi de girmeniz gerekmektedir. Bu bilgiler uğraşıldığı ve istendiği zaman üçüncü kişilerin eline geçmesi olasılıklar dahilindedir. Bu durumun önüne geçmek için 128/256bit SSL şifreleme sistemlerinin kullanılması gerekmektedir. 128/256bit SSL şifreleme kart bilgilerinin şifrelenerek transfer edilmesini sağlamaktadır. Bu olaya HTTPS yani güvenli ağ protokolü ismi verilmektedir.

SSL şifreli ödeme sayfası alanına giriş yapıldığı zaman adres çubuğunun başında olan alan HTTPS olarak değişmeli ve yeşil bir kilit işareti yer almalıdır. Bu şekilde değişime uğrayan bağlantıların yer aldığı alışveriş sitesinde ödeme ve iletişim bilgilerinizin 128/256bit SSL ile şifrelenerek bilgilerinizin güven altına alındığını gösterir.

Güvenli bir alışveriş öncesinde firma iletişim bilgileri paylaşılmalı ve ürün satan firmanın destek hattına ulaşılmalıdır. Aynı zamanda firma ödeme sayfasında şifreleme sistemlerini kullanmalıdır.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir