1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Eğitim

Hakkımızda Sayfası Nasıl Olmalı?


0

Hakkımızda sayfası başta e-ticaret siteleri olmak üzere tüm web sitelerinin en önemli sayfalarından birisidir. Hakkımızda sayfası bir e-ticaret sitesini hedef kitlesine tanıtan en önemli sayfadır. Sitenizin hakkımızda sayfası tasarımı, içeriği ile ziyaretçi karşısında bir duruş sergiler. Bu duruş sizin hedef kitleniz karşısında duygu ve düşüncelerinizin yansıması, hatta sitenizin kimliğidir.

Hakkımızda sayfası
Hakkımızda sayfası

Bir e-ticaret sitesindeki hakkımızda sayfası e-ticaret sitenizin kültürü, temel değerleri, hikayeniz, tecrübeniz, rakiplerinizden farkınız, çalışanlarınız, sunduğunuz hizmet ve ürünlerin insanlara takdim edildiği misafir ağırlama salonu gibidir. Bu önemli sayfayı insanların ilgisini ve dikkatini çekecek şekilde hazırlayabildiğiniz ölçüde sitenize trafik sağlayıp, marka imajınızı güçlendirebilirsiniz.

Hakkımızda sayfası firmanıza neler kazandırır?

e-ticaret sitelerindeki doğru hazırlanmış hakkımızda sayfasının ilk ve en önemli katkısı bize güvenirlilik kazandırmasıdır. Çok iyi hazırlanmış hakkımızda sayfası ile kendinizi hedef kitlenize daha net ifade edebilirsiniz.

Sizinle aynı ürünü satan, aynı hizmeti veren rakip firmalara karşı farklılaşırsınız. Sizden ürün veya hizmet alma ihtimali olan potansiyel müşterilerin dikkatini çekip onların sadık birer müşterileriniz olmalarını sağlayıp uzun yıllar satış yaparsınız.

Hakkımızda sayfası ile ilgili yukarıda anlattığımız faydaların yanı sıra e-ticaret siteniz için en fazla organik trafik sağlayan sayfadır. Bir firmayı veya e-ticaret sitesini Google da arattığınızda o firmayla ilgili genelde ilk çıkan sonuç hakkımızda sayfası olur. Mükemmel bir “hakkımızda sayfası” için aşağıdaki kuralları mutlaka yerine getirin.

Hakkımızda sayfasının tasarımı net, açık ve temiz olmalı.
Hakkımızda sayfasının tasarımı

Hakkımızda sayfasının tasarımı net, açık ve temiz olmalı.

Hakkımızda sayfanızın tasarımı göz yormamalı. Yazı fontları okunabilir ve gözleri yormamalı. Sayfada kullanmış olduğunuz görsellerin çözünürlüğü yüksek olmalıdır. Ziyaretçi hakkınızda sayfasını ziyaret ettiğinde sayfa ona karışık gelmemelidir. Ziyaretçiler genelde ziyaret ettiği sayfanın fontlarının kötü, tasarımının zayıf olduğunu düşündüğü sayfaları okumadan terk ediyor.

e-ticaret sitenizin ana sayfasını ziyaret eden kişi kolaylıkla hakkımızda sayfasını görebilmeli ve kolayca tıklayabilmelidir. Tavsiyemiz hakkımızda sayfasını sayfanın sağ veya sol üst köşesine koyun. Ziyaretçi kolayca görsün ve tıklayabilsin.

Hakkımızda sayfasının tasarımı son derece sade, göz yormamalıdır. Tasarımda kullanılan renkler modern renklerden seçilmeli, ziyaretçiyi sayfada kalmaya teşvik etmelidir. Sayfa çok yazıya boğulmamalı, paragraflar arasında yeterli beyaz boşluklar bırakıp okuyucunun dinlenmesini sağlamalıdır. Düzensiz bir sayfa düzeni ziyaretçiye sizin işlerinizde de düzensiz olduğunuz izlenimini verebilir. Böyle bir izlenimi vermekten kesinlikle kaçının.

Sitenizin kültürünü oluşturan en önemli unsurlardan bahsedin.

Her firmanın misyon, vizyon gibi şirket kültürünü anlatan sayfaları vardır. Hakkımızda sayfasında bu misyon, vizyon gibi sizin için önemli olan değerler hakkında bahsedebilirsiniz. Değerleriniz nasıl ki sizin için değerlidir emin ziyaretçilerinizde bunlara değer verecektir.

Fark yarattığınız noktaların üzerinde durun ve hikâyenizi anlatın.

Sektörünüzde fark yaratabildiğiniz ölçüde fark edilirsiniz. Sektörünüzü analiz edip aksayan bir yönü, yapılmamış bir şeyi veya var olan bir şeyi daha da pratik hale getirerek farklılık oluşturun. Diğer rakiplerinizden farkınız olmadıktan sonra kimse sizi fark etmeyecektir.

Hakkımızda sayfasında bu farklı yönünüzden, sektöre insanlara ne katkılar sunduğunuzdan bahsedin. İnsanlar sizi neden tercih etsin bu konulardan bahsedin.

Siz kimsiniz, neden bu e-ticaret sitesini kurdunuz, ilk fikir nasıl doğdu gibi soruların cevaplarını ilgi çekici bir formatta ziyaretçilerinize sunun. Kısacası hikayenizden bahsedin. Ama hikayenizden bahsederken mütevazi bir dille, abartıya kaçmadan, sıkıcı olmadan anlatın. Emin olun etkili hikayeleri herkes sever ve ilgiyle dinler.

Ekibinizi tanıtın.

Bir e-ticaret sitesi ekibi kadar değerlidir. Arka planda bir sürü işler yapılır. Ve bu işler hep ekip sayesindedir. Hakkımızda sayfasında ekibinizden bahsedebilirsiniz. Ekinizden bahsetmeniz ekip üyelerinizi motive edip, size olan bağlılıklarını artıracağı gibi ziyaretçilere de ekibinden bahsedecek kadar değerli bir firma imajı verecektir.

Bütün başarılar inanmış bir ekip ruhuyla gerçekleşir. Ziyaretçilerinize ekip ruhunuzu insanlara anlatın, gösterin. İnanmış, adanmış bir ruhunun etkilemeyeceği insan yoktur.

Ekibinizi tanıtırken tek tek veya toplu olarak çekilmiş fotoğraflar koyabilirsiniz. Tek tek fotoğraflar ekleyip ekip üyelerinin şirketteki görevleri, şirketinizde neleri başardığı, uzmanlık alanları, hobileri gibi bilgilerden bahsedin. Bu bilgiler ekip üyelerini motive edeceği gibi ziyaretçilerin ekip üyelerinizle birlikte sizi kendilerinden görmelerine katkı sağlayacaktır.

Çalışma arkadaşlarınızı sayfanızda paylaşmanız hem ekibinizi motive edecek hem paylaşılacak kadar gurur duyulan bir ekip olduklarını ziyaretçinize gösterecektir. Ekip ruhu başarı için gerekli bir unsurdur. Ekip ruhu olduğu imajı da ziyaretçileri etkileyecektir.

“Hakkımda” metniniz yaratıcı ve ilgi çekici olmalı.

Şirketin kurucusu olarak kendinizden de bahsedebilirsiniz. Bu e-ticaret sitesini neden kurdunuz, ne tür zorluklarla kurdunuz, insanlara nasıl faydalı olacaksınız gibi konulardan bahsedebilirsiniz. Bunları anlatırken bunu “Hakkımızda sayfası” şeklinde değil de “Hakkımda” sayfası olarak eklemeye dikkat edin.

Hakkımda sayfasını dikkat çekecek, tıklanmasını sağlayacak başka başlıkla da yazabilirsiniz. Ama abartıya kaçmadan. Örneğin Türkiye de çok okunan bir bloğun sahibi bu sayfasına “Hakkımda” değil de “Ben Kimmişim” diye başlık atmıştı. Bu başlık sitesinin en çok ziyaret edilen sayfalarından biri idi.

Yazı dilinizi doğru seçin.
Yazı dilinizi doğru seçin.

Yazı dilinizi doğru seçin.

Özellikle blog ve bilgi verici sayfalarınızda ki yazı dilinizi hedef kitlenizin, takipçilerinizin özelliklerine, tahsil düzeylerine göre belirlemelisiniz. Hedef kitleniz sizin yazılarınızda kullandığınız kelimeleri anlayabilmeli, kavramlara yabancı kalmamalı.

Hedef kitleniz gençler ise yazı diliniz daha samimi, biraz espirili olabilir. ama eğer hedef kitleniz orta yaş insanlardan oluşuyorsa biraz daha ciddi, biraz daha resmi bir kullanabilirsiniz. Yazı diliniz insanlara itici gelmemeli. İnsanlara sohbet ediyormuş gibi sıcak ve ilgi çekici olmalı.

Yazı dili konusunda çok ince bir çizgi var. Bu çizgiyi tutturabilmek çok önemli. Resmi olacağız derken soğuk ve sıkıcı, samimi olacağız derken de laubalili algılanmamalıyız.

Firmanızın başarılarından ve şirketinizle ilgili önemli gelişmelerden bahsedin.

Her e-ticaret sitesinin bir takım başarıları vardır, olmalıdır. Yoksa da bir hedef koyup bunu başarmaya çalışın. Hakkımızda sayfasında başarılarınızdan, varsa ödüllerinizden bahsedin. Bunları abartıya kaçmadan inandırıcı bir şekilde anlatın. Başarılarınızı veya ödüllerinizi anlatırken sosyal kanıt kullanmaya dikkat edin. Bununla ilgili bir görsel, bir video inandırıcılığınızı daha çok artıracaktır.

Sosyal sorumluluk projelerinde yer alın veya kendiniz sosyal sorumluluk projeleri organize edin. Bu sosyal sorumluluk projeleri ile çok başarılımı oldunuz, bu proje çok ses mi getirdi? Bunu hemen başarılarımız diye yazın.

Hakkımızda sayfanızı mutlaka fotoğraflar veya videolar ile canlandırın.

Dünyanın en etkili, en ilgi çekici metnini de yazsanız bir süre sonra sıkıcı gelecektir. Hakkımızda sayfanızın sıkıcı olarak değerlendirilmemesi için görsel kullanmaya dikkat edin. İnsanların görseli algılaması daha fazladır.

Sayfanızdaki fotoğraf, video gibi unsurlar sayfanızı sıkıcı olmaktan çıkartıp sayfanıza hareketlilik kazandıracaktır. Fotoğraf ve videolar sayfanızı tekdüzelikten kurtaracaktır. Yerinde ve zamanında kullanılmış görseller daha dikkat çekici olup daha fazla okunmayı sağlar.

Sosyal ağlardaki hesaplarınızı bildirmeyi ve link vermeyi unutmayın.

Hakkımızda sayfanızı yazarken e-ticaret sitenizin Facebook, Twitter, İnstagram, Youtube gibi sosyal medya hesaplarından bahsetmeyi, bu hesaplarınıza link vermeyi unutmayın. Eğer sosyal medya hesaplarınız yoksa da vakit kaybetmeden hemen sosyal medya hesaplarınızı oluşturun.

Sayfanızda dikkat çekici sosyal medya ikonları koymak size daha fazla takipçi kazandıracaktır. E-ticaret sitenizin bir çok sosyal medya mecrasında olması, buraları güncel tutmanız takipçilerinizin gözünde güncel, sosyal olaylara duyarlı bir işletme olarak algılanmanızı sağlayacaktır.

Müşteri yorumlarına yer verin.

İnsanları en çok etkileyen, kararlarını değiştiren en önemli argümanlardan biriside yorumlardır. Sizden bir ürün veya hizmet alan birinin olumlu yorumu, sizden ürün veya hizmet alacak olan diğer kişilerin düşüncelerini direkt etkileyecektir.

Sizinle ilgili olumlu yorum sayısı ne kadar fazla olursa itibarınız o kadar fazla artacaktır. Hele ki size olumlu yorum yapan kurumsal bir müşteriniz olursa itibarınızın zirve yapacağından şüpheniz olmasın.

Hakkımızda sayfasına bu olumlu yorumları eklemek size olan güveni ve itibarınızı artıracaktır. Size yapılan bütün yorumları eklemek sayfanın kalabalıklaşmasına sebep olacağından bütün yorumları eklemek yerine farklı olan, diğer insanlara güven veren yorumları ekleyin.

İletişim bilgilerinizi paylaşın.
İletişim bilgilerinizi paylaşın.

İletişim bilgilerinizi paylaşın.

Devir iletişim devri. Artık insanlar iletişime her zamankinden daha fazla önem veriyor. Bu yüzden bir teknoloji firması olarak iletişim kanallarından maksimum düzeyde faydalanın. Bütün iletişim kanallarını bünyenize ekleyin. Sahip olduğunuz iletişim kanallarını hakkımızda sayfasında paylaşın. Hatta bunlarla ilgili yardım sayfaları, yardım videoları hazırlayın. Sizinle iletişim ne kadar kolay olursa müşteri nezdindeki itibarınızda o kadar fazla olacaktır.

Somut veriler, kanıtlar ve örneklerle anlatın.

Hakkımızda sayfasında kendinizi anlatırken doğal bir dil kullanmaya, abartıya kaçmamaya dikkat edin. Eğer abartıya kaçarsanız bu ziyaretçileriniz nezdinde hoş karşılanmayacaktır. Başarılarınız, hizmetlerinizle ilgili kanıtları verileri hakkımızda sayfanızda paylaşın. Bu paylaşımları yaparken iddialı cümleler yerine kesin hüküm içeren cümleler kullanın.

Örneğin “biz üstün başarılara sahip firmayız” demek yerine “2018 yılında …. Kurumu tarafından üstün hizmet ödülü aldık” demek daha etkili olacaktır. Rakamsal verileri paylaşırken bu resmi kurumlar tarafından alınmış veriler olmasına dikkat edin.

Hakkınızda sayfanızı güncelleyin.

E-ticaret sitelerinin ve diğer sitelerin yaptığı en büyük hatalardan biriside hazırladıkları hakkımızda sayfasını yıllarca güncellememek oluyor. Başlangıçta alalade bir hakkımızda sayfası yıllarca kalıyor. Oysa en sık güncellenecek olan sayfalardan birisidir hakkımızda sayfası.

Sitenizle ilgili en ufak bir değişikliği hakkımızda sayfasında paylaşın. Belli periyotlarla fotoğrafları, videoları güncelleyin. İşten ayrılan, yeni işe başlayan bir personeliniz varsa bunu hemen ekleyin.

Sayfanız çok uzun, abartılı ve sıkıcı olmasın.

Hakkımızda sayfasının sürekli bir birini tekrar eden bilgilerden oluşmamasına çok dikkat edin. Sayfa içerisinde uzun paragraflar yerine kısa paragraflar ekleyin. 3-5 paragraftan sonra bir görsel veya video ekleyerek sayfaya dinamiklik kazandırın.

İnsanlar çok uzun yazılı metinleri sıkıcı bulduğu için okumuyor. Cümlelerinizde abartılı, birbirini tekrar eden sıkıcı cümlelerden oluşmamasına dikkat edin.

teşekkürler
Sonuç olarak…

Sonuç olarak…

Başta e-ticaret siteleri olmak üzere tüm sitelerde en önemli sayfa olması gerekirken ihmal edilen,  önemsenmeyen hakkımızda sayfasının önemini umarım anlamışsınızdır. Hakkımızda sayfası standart bir sayfadan ziyade sizin dünyaya açılan pencereniz gibidir.

Hakkımızda sayfası sizin dış dünyaya karşı diliniz, mihmandarınızdır. Ona gereken önemi verin. Hakkımızda sayfası sizi sizden iyi anlatsın, okuyana güven versin.

SEO dünyasında otorite kabul edilen Rank Fiskin hakkımızda sayfası için şöyle diyor; “hakkımızda sayfası iki soruya cevap vermelidir. Birincisi insanların hakkımda neler bilmesini istiyorum, ikincisi insanlar benim hakkımda neler bilmek istiyor”.

Gerçekten de hakkımızda sayfası bu iki soruya tam ve doğru cevap verdikten sonra kendinizi anlatmanıza gerek yok. Amacına uygun hakkımızda sayfası hazırlayabilmeniz temennisiyle.

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir