İleti Yönetim Sistemi, 2015 yılının Mayıs ayında yürürlüğe girmiştir. Pek çok açıdan avantaj sunan bir sistemdir. Bunu kullanarak hem hizmet sağlayıcılar hem de vatandaşlar ticari elektronik ileti düzenlemelerini rahat bir şekilde yapabilirler.
Aynı zamanda bu sistemle hizmet sağlayıcılar, müşterilerden gelen elektronik ileti onaylarını da kayıt altına alabilirler. Vatandaşlar ise bu sistemi kullanarak elektronik ticari ileti onayını düzenleyebilirler. Sistem, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yönetilir.
İleti Yönetim Sistemi, İzinler ve şikayetlerin düzenlenmesi noktasında büyük rol oynar. Özellikle son dönemlerde sık sık gündeme gelen İYS, pek çok kişi tarafından da merak edilir.
Bu makalemizde İleti Yönetim Sistemi nedir? Ne gibi faydalar sağlar? gibi sorulara cevap vereceğiz!
İYS nedir?
İYS, İleti Yönetim Sistemi kelimelerinin kısaltması olup 2015 yılında yürürlüğe giren Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılıp, gerçek ve tüzel kişilerin telefonla arama, SMS ve e-posta gönderme gibi izinleri sakladıkları, yönetebildikleri, kullanıcıların izinsiz gönderi gönderileri şikayet edebildiği ulusal veri tabanı sistemine denir.
İleti Yönetim Sisteminde tüm izinler zaman damgasıyla kayıt altına alınıp güvenli bir şekilde saklanır. İleti Yönetim Sistemi web sitesi ve mobil uygulama üzerinden hizmet vermektedir.
Ticari elektronik ileti nedir?
Ticari elektronik ileti, satışları yapılan malların ya da hizmetlerin tanıtılmasını, pazarlamasını ve firmaların tanıtımlarını yapmak için ticari şekilde gönderilen iletilerdir. Ticari elektronik ileti, gerçek ya da tüzel kişiler tarafından gönderilir.
Ticari elektronik iletiler, değişik isimlerle de bilinir. Aslında bu isimleri günümüzde pek çok insan yakından bilir. Sms, faks, telefon atamaları, e-posta ya da çağrı merkezi bunların içinde sayılabilir.
Ancak bu iletilerin gönderim işlemlerinin yapılabilmesi için ticari elektronik ileti yönetim sistemi yani İYS sistemine kayıt olunması gereklidir. Sisteme başvuru yapmak ise son derece pratiktir.
Ticari elektronik iletilerde bulunması gereken bilgiler
Kişilerin ticari elektronik ileti alma ya da almama konusundaki süreçleri için bazı bilgilerin olması gerekir. Bu bilgiler ise; müşteri hizmetleri numarası, İYS notu ve URL şeklindedir. Bu bilgileri kısaca açıklamak gerekirse;
- Müşteri Hizmetleri Numarası; Firmalardan ticari elektronik ileti alıp almama isteklerini yönetmeyi isteyen müşterilerin, bu kısımla alakalı izinleri kontrol etmelerine imkan sağlar.
- İYS Notu; Günümüzde pek çok firma tarafından sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Ticari elektronik iletiler, çoğu zaman e-posta ve SMS yoluyla gönderilir. Bu iletilerin son kısmına İYS notu ilave edilerek kişilerin bu duruma ait izinlerini yönetmeleri sağlanır.
- Abonelikten Çıkış URL’si; E-ticaret firmaları tarafından gönderilecek E-mail ve SMSlerde abonelikten çıkma linki ekleyerek kişilere izinlerini daha pratik şekilde yönetmelerine olanak sağlanır.
Hizmet sağlayıcı nedir?
Hizmet sağlayıcı, bu sistemde sık sık kişilerin karşısına çıkan bir terimdir. Hizmet Sağlayıcılar müşterilerle faks, SMS, e-posta, telefon ataması ve çağrı merkezi gibi teknikler kullanıp ticari ileti gönderiminde bulunan kişilerdir. Bu kişiler hem gerçek hem de tüzel kişiler olabilir.
Alıcı nedir?
Alıcı kavramı da İYS sisteminde önemli bir yere sahiptir. Alıcılar, hizmet sağlayıcılar tarafından gönderilen ticari elektronik iletileri alan kişiler olarak ifade edilir. Alıcılar, bu sistemde ticari elektronik ileti izin yönetimi yapabilirler. Aynı zamanda İYS aracılığıyla şikayet de oluşturabilirler.
İleti yönetim sistemi avantajları
İleti yönetim sistemi kullanımının sunduğu bazı avantajlar vardır. İYS avantajları kısaca şu şekildedir;
- Kişiler, ticari elektronik ileti alma konusundaki tüm izinleri detaylı bir şekilde görebilirler.
- Kişiler tüm izinleri görüntüleyip dilerlerse kaldırabilirler.
- Bu platformlarda şikâyet de oluşturabilir.
- Tüm şikayetler bir veri tabanı üzerinde toplanır.
- Veri tabanı sayesinde şikayetlerin denetimi ve çözüm süreci kolaylaşır.
- Ticari elektronik ileti izinleri kaldırıldığı zaman iletişim adreslerine elektronik ileti gönderimleri durdurulur.
İYS başvurusu nasıl yapılır?
İleti Yönetim Sistemine kayıt olmak isteyen hizmet sağlayıcıların başvuru kısmında gerekli olan bazı belgeler ve işlemler vardır.
- İlk etapta Mersis kaydı yapılmalı.
- İYS başvurusu esnasında başvuruyu yapacak yetkililerin e-imzalarının da olması gerekir.
- İmzaları atabilmek için de Adobe Acrobat Reader uygulamasının kurulum işlemleri yapılmalı.
- İYS sistemine başvuru yapacak olan firmaların başvuru sırasında kurumsal e-posta adreslerini kullanmaları gerekir.
- Marka tescil belgeleri PDF şeklinde hazırlanmalı.
- E-imza ve e-Devlet ile başvuru yapılabilir.
İYS tarafından sağlanan hizmetler
Genel olarak İYS hizmetleri, ileti modülleri olarak bilinir. İYS, hizmet sağlayıcıları için 3 değişik modül vardır. Bu modüller sistemin yönetimini daha kolay bir hale getirir.
Temel ileti modülü
Temel İleti Modülü aracılığıyla firmalar, işlemlerini manuel şekilde gerçekleştirebilir. Bu modül ile izin ekleme, sorgulama, değişiklik yapma, günlük raporlama, marka ve bayi yönetim işlemleri yapılabilir.
Entegrasyon modülü
Eğer iletişim adresi sayısı 250 binin üzerindeyse bu modülün kullanılması gerekir. Bu modülün özellikleri; izin ekleme, sorgulama, değişiklik yapma, mutabakat ve izin değişiklikleri bildirimi şeklinde sıralanabilir.
İYS yolu modülü
Ticari elektronik ileti onay ya da ret işlemlerinin İYS üzerinden alınmak istenmesi durumunda bu modülü kullanılır. İYS kısa mesaj, mobil uygulaması ve linki ile bu modül kullanılabilir.
İleti yönetim sistemi (İYS) ile ilgili sıkça sorulan sorular (SSS)
İleti yönetim sistemi ile ilgili sıkça sorular sorular şunlardır. Bu konu ile ilgili sizinde sormak istediğiniz bir soru olursa iletişim kısmından bize yazın, cevaplayıp burada yayınlayalım.
İleti yönetim sistemine yüklenen izinler hangi verileri içerir?
İleti Yönetim Sistemine yüklenen veriler aşağıdaki verileri içerir. Bunlar;
-İletişim adresi (Telefon numarası veya e-posta adresi)
-İzin tarihi
-İletişim kanalı (arama/mesaj/e-posta)
-Alıcı tipi (Bireysel/Ticari)
-İzin kaynağı (‘1 Mayıs 2015 öncesi’, ‘ıslak imzalı onay formu’, ‘web sitesi’ vb.)
Gönderilen her ileti için onay alınması gerekir mi?
Gönderilen her ileti için onay alınmasına gerek yoktur. İlgili kanuna göre devam eden abonelik, üyelik veya ortaklık durumu ile tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat veya benzeri durumlara ilişkin bildirimleri içeren iletiler ile Hizmet Sağlayıcıya ilgili mevzuatla getirilen bilgi verme yükümlülüğü durumlarında ileti göndermek için önceden onay alma zorunluluğu aranmaz.
Müşterilerimle hizmet (kargo takip, abonelik, borç durum vb.) bilgisi paylaşıyorum. Bunun için onay almam gerekir mi?
Hayır bunun için onay almanıza gerek yoktu. Kanun gereğince devam eden abonelik, üyelik veya ortaklık durumu ile tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat veya benzeri durumlara ilişkin bildirimleri içeren iletiler ile Hizmet Sağlayıcıya ilgili mevzuatla getirilen bilgi verme yükümlülüğü durumlarında önceden onay alma zorunluluğu aranmaz.
İki farklı işletmem var. Biri için aldığım onayı diğeri için kullanabilir miyim?
Hayır kullanamazsınız. Kanunen alıcıdan her bir Hizmet Sağlayıcı için ayrı ayrı onay almanız gerekir. Ancak acentelik, özel yetkili işletme ya da bayilik sözleşmesindeki taraflardan birine verilen onay; bu sözleşmeye konu mal, hizmet veya markayla sınırlı olarak sözleşmenin diğer tarafı için de verilmiş kabul edilir.
Müşterilerime kutlama ve tebrik mesajı gönderiyorum. Onay almam gerekir mi?
Evet onay almanız gerekir. Kutlama, tebrik veya temenni gibi işletmenizin tanınırlığını arttırmaya yönelik ticari elektronik iletiler öncesinde onay almanız gerekir.