İmza sirküsü nedir? Sorusu birçok vatandaş tarafından merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Özellikle yeni iş yeri açacak, şahıs şirketi, limited şirket veya anonim şirket kuracak kişiler imza sürgüsü ile ne yapılacağını ve neden gerekli olduklarını merak etmektedir. Bu sebepten dolayı da imza sirküsü hakkında çeşitli araştırmalar yaparak kimlerin imza sirküsü alması gerektiğini iş yeri açarken ille de bu imza sirküsüne sahip olma şartını öğrenmek için uğraşmaktadır.
Bizler de bu kadar sık merak edilen bu sorunun cevabını yazımızın devamında sizlerle paylaşıyor olacağız. Bunun yanı sıra bu sirkünün nasıl alınacağı, ücretlerinin ne olduğu hakkında da sizlere bilgi vereceğiz. Ayrıca imza sirküsü ile imza beyannamesinin aynı şey mi olduğunu merak eden kullanıcılara da kısa bir bilgi vereceğiz.
İmza sirküsü nedir?
Öncelikle imza sirküsünün ne olduğundan bahsetmek isteriz. İmza sirküsü şirket kuracak kişiler için oldukça önemli bir evraktır. Tüzel kişilerin şirket kurma sırasında imza yetkisini verdiği kişi veya kurumların resmen ilan edilmesini konu almaktadır. Tüzel veya gerçek kişiler şirket adına yetkili merci tayin edilerek tüzel faaliyetlerde imza atabilme yetkisi imza sirküsü ile gerçekleşmektedir.
Gerçek ya da tüzel kişinin bu belgeyi çıkarabilmesi ticari faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi adına devlet tarafından zorunlu görülmektedir. İmza sirküsü bir veya birden başka kişi ile yapılabilmektedir. 3 yıl geçerliliği bulunan bu belge evrakta sahteciliğin önüne geçebilmek için yapılmaktadır.
İmza sirküsü nasıl alınır?
İmza sirküsü nedir? Nasıl alınır diye merak eden kullanıcılarımızın sorusuna da yanıt vermek isteriz. Özellikle yeni şirket kurmak isteyen kişiler imza sirküsü e-devlet üzerinden alınır mı diye merak etmektedir. Lakin bu resmi belge sadece noter tarafından tasdik edildiğinden dolayı başka herhangi bir yerden alma şansınız bulunmamaktadır. Bağlı olduğunuz mali müşavirin hazırladığı evraklar ile herhangi bir noter merkezine giderek imza sirküsü işlemlerinize başlayabilir 10- 15 dakika sonrasında da imza sirküsüne sahip olabilirsiniz.
Şirket adına imza atma yetisi verilen tüm yetkili kişilerin nüfus bilgileri ve imza örnekleri alınarak belge tamamlanmaktadır. Herhangi bir evrak sahteciliğine yer vermemek adına belgenin aslı noter de saklanmakta sizlere ise kopyaları verilmektedir. İmza sirküsün de yer alan herkes şirket adına belirtilen tüm işlemleri resmi olarak yapabilmektedir. Sirkü işlemi için yanınızda imza atacak kişi veya kişiler kimlik fotokopileri, şirketin ya da işletmenin vergi levhası, şirketin bağlı olduğu bölgenin ticaret sicil gazetesi olması gerekmektedir.
İmza sirküsü nereden alınır?
Ticari faaliyetlerde kullanılan imza sirküsü sadece noterlerden alınabilmektedir. Hazırlanan evraklarda imza ile yetkilendirilmiş kişi veya kişilerin kurum içindeki unvanı yetki alanları belirtilerek herhangi bir noterden imza sirküsünü kolay bir şekilde alabilirsiniz.
İmza beyannamesi nedir?
İmza beyannamesi imza sirküsü ile sık karıştırılan beleğeler arasında yer almaktadır. Lakin iki imza belgesi de farklı işleyişler için tercih edilmektedir. Tüzel kişilikler için imza sirküsü talep edilirken şahıs şirketleri için imza beyannamesi istenmektedir. Şirket kuran şahıslar kendisine ait imza örneklerinin yer aldığı beyanname sayesinde kendi iş yeri kimliğini resmi makamlarca da onaylayarak faaliyetlerine başlayabilmektedir.
İmza sirküsü nedir ve imza beyannamesi aynı şey midir diye merak eden insanlar oldukça çok olduğundan dolayı bu kısımda beyannamenin özelliklerinden de bahsetmek isteriz. Tamamen gerçek kişilerin talep edebildiği, nitelik taşımayan, belgede ve imzada sahteciliğin önüne geçmek için hazırlanan aynı zamanda şahıs şirketlerinin kuruluşunda zorunlu görülen bir evrak olduğunu söyleyebiliriz.
İmza beyannamesi ücreti ne kadar?
İmza sirküsü nedir? Sorusunu soran şahıslar noter imza beyannamesi ücreti hakkında da bilgi almak istemektedir. Hemen her yıl belirli oranlarda değişiklik gösteren bu beyannamelerin ücreti 2022 yılı içinde 147 TL olarak talep edilmektedir. Ücreti yatırdıktan sonra beyanname işlemlerinizi tamamlayarak imza belgenizi resmen oluşturmuş olursunuz. Ücret yatırılmadığı müddetçe belgenizi alma durumunuz söz konusu dahi olmamaktadır.