1. Anasayfa
  2. Dijital Pazarlama

İnfluencer ile Çalışma Rehberi


0

İnfluencer ile nasıl çalışılır?, detaylı rehber makalemizde. Sosyal medya uygulamalarına insanların aşırı rağbet göstermesi markaları harekete geçirmiştir. Markalar sosyal medyada insanlara daha çok görünebilmek, onların ilgisini ve dikkatini çekebilmek için sürekli dijital pazarlama alternatifleri aramakta.

Markalar takipçi sayısı çok kişilerin yani İnfluencerların markalarını diğer pazarlama yöntemlerinden daha iyi tanıttığına inanmaya başladı. Markalar tarafında böyle bir inancın oluştuğunu gören İnfluencerlar istedikleri ücretleri sürekli artırmakta.

Gerçi influencerlar tarafından da bakıldığında verilen emek, harcanan zaman, gerekli olan ekipmanlar gibi nedenlerden dolayı haklı oldukları bazı noktalar var. Ama şu bir gerçek ki influencerlarla çalışmak maliyetli bir iş.

Bu makalemizde influencer ne demek, nasıl influencer olunur, influencerlar ile çalışırken yapılan hatalar nelerdir? gibi sorular hakkında bilgi vereceğiz.

İnfluencer ile çalışma
İnfluencer ile çalışma

İnfluencer ne demek?

İnfluencer, kelime anlamı olarak “etkileyen kişi” anlamına gelmekte. İnfluencer kelimesi son yıllarda ki artan sosyal medya kullanımı ile ortaya çıkan bir kavram olup sosyal medyada ki anlamı takipçisi çok olan, markalara reklam hizmeti veren sosyal medya ünlüsü demektir.

İnfluencerların takipçi kitlesi kişisel hesaplara göre oldukça fazla olup, insanları etkileme , kararlarının oluşmasına katkı sağlama, kararları değiştirme veya satın alma kararı aldırma noktasında oldukça önemlidir.

We are Social araştırmasına göre dünya üzerindeki insanların 3,484 milyarı aktif olarak sosyal medyayı kullanmakta. Bu rakam toplam nüfusun %45’ine denk gelmekte. Sosyal medya kullanımının bu denli yüksek olması markaların sosyal medyayı bir reklam aracı olarak kullanma iştahını artırmakta.

Markaların sosyal medyayı reklam aracı olarak kullanmalarında ki en büyük yardımcıları influencerlardır. Çünkü influencerların takipçi sayıları çok olup, takip eden insanları etkileme kabiliyetleri daha fazladır.

Markaların ürünlerinin tanıtımını yapmak, kampanyalarının duyurusunu yaptırmak, yaptıkları indirimlerden insanları haberdar etmek için influencerlarla çalışmakta. Markalar ürün veya hizmetlerini influencerlar sayesinde milyonlarca kişiye saniyeler içerisinde ulaştırmakta.

Markaların influencerlar ile sürekli çalışması İnfluencer Marketing diye yeni bir pazarın oluşmasını da sağladı. İnfluencer marketing çalışmasına son zamanlarda Pazar yerleri de önem vermeye başladı.

Pazar yerleri içerisinde İnfluencer Marketing çalışmasını en iyi şekilde yapan Pazar yeri Trendyol diyebiliriz. Trendyol İnfluencer Pazarlama Çözümleri (TMS) sayfasından daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
İnfluencer Marketing Nedir, Nasıl Yapılır?
İnfluencerlar
İnfleuncer Olmak

İnfleuncer Olmak

İnfluencerların kazanmış olduğu yüksek meblağları duyan herkes “bende influencer olmak istiyorum” demekte. Ama influencer olmak öyle sanıldığı kadar kolay değil. İnfluencer olmanın bir okulu, kursu yok.

İnfluencer olmak için birinci yöntem oyuncu, şarkıcı, tiyatrocu, manken gibi ünlü kategorisine girmeniz gerekiyor. Bu kategoriye girenler genelde mega influencer olarak nitelenmekte.

İnfluencer olmak için ikinci yöntem ise alanında uzman biri olup istikrarlı bir şekilde içerik üreterek, insanları eğlendiren içerikler paylaşarak veya insanlara fayda değer sunan paylaşımlar yapmaktır. Bu kategoriye giren hesaplar yapmış oldukları paylaşımları insanlar beğeni, yorum yaparak, paylaşarak ve takip ederek takipçi sayısını artırmakta. Takipçi sayısı artan hesaplar ise influencer olarak sayılmakta.

İnfluencer olmak sadece içerik üretmek değildir. İnsanlar genelde influencerları ellerinde telefon, sürekli paylaşım yapan kişiler olarak bilmekte. Oysa İnfluencer olan kişi zamanını doğru kullanıp gün içerisinde faydalı içerik üretmeli, insanların sorularına cevap vermeli, paylaşımlarına yapılan yorumlara kendisi de yorumla karşılık vermeli, ürettiği ham içerikleri bir takım uygulama ve programlarla revize etmelidir.

Influencer ne iş yapar?

İnfluencerlar takipçilerinin ilgisini çekebilecek içerikler üretirler. İnfluencerların kazandıkları paralar ile ilgili yapılan haberlerinde etkisiyle bir çok kimse influencer olma hayalı kurmakta. Bu nedenle İnfleuncer pazarında rekabet hayli yüksek.

Rekabetin yüksek olmasından dolayı sürekli içerik üretir ve takipçilerin bu içeriklere gösterdikleri reaksiyonlardan yeni içerik fikirleri bulmaları gerekir. Bu anlamda İnfluencerlık eline telefonu alıp rastgele içerikler üretmek değildir. 

İnfluencerlar bir günün ortalama 5 saatini içerik planlama, hazırlık yapma ve içeriği üretmekle geçirmekte. Üretilen bu içerikler ham içerikler olup sonrasında bilgisayarda veya telefonda bir takım yazılımlarla revizeler yapılır. Bu nedenle iyi içerik fikirlerinin yanında içerikleri revize edecek programları kullanma bilgisi ve becerisi de gerekmekte.

İnfluencerlar içerik üretmenin yanında sürekli aktif olup takipçileri ile etkileşim halinde olmaları gerekiyor. Takipçilerinin sorularına cevap verip, yaptıkları yoruma yorum yazarak etkileşimi devam ettirmeleri gerekir.

Hasılı İnfluencerlik öyle göründüğü kadar kolay bir iş değildir. İnsanları tanımayı, çok iyi öngörülerde bulunmayı, video ve görsel içerik üretme bilgisini, üretilen içerikleri revize edecek programları kullanmayı, takipçileri ile sürekli etkileşim halinde olmak için aktif olmayı ve en önemlisi de zamanı etkili ve verimli kullanmayı gerektirir.  

Markalar influencerları neden tercih ediyor?

Markalar başta olmak üzere e-ticaret siteleri, işletmeler ve girişimler ana iş kolları satış olduğu için bütün  potansiyellerini satışa vermekte. Sosyal medya pazarlaması artık başlı başına bilgi, birikim, zaman ve emek gerektiriyor. Bu nedenle markalar sosyal medya pazarlaması için aracı kurumlar veya İnfluencerlar ile çalışmayı tercih ediyor.

Sosyal medyada etkili ve amacına uygun pazarlama çalışması yapmak için bilgi ve tecrübe olması gerekiyor. İnfluencerlar zamanlarının büyük bölümünü içerik oluşturma ve bu içerikleri sosyal medyada paylaşma ile geçirdiklerinden insanların neyi istediğini, neyi önemsediğini, hangi zaman dilimlerinde aktif olduklarını bilmekte.

Markalar bu anlamda influencerların bilgi ve tecrübelerinden yararlanıp satışlarını artırmayı hedefledikleri için bu kişilerle çalışmayı tercih etmekte. Bu aynı zamanda markaları sosyal medya yönetimi için eleman çalıştırmaktan da kurtarmakta.

İnfluencer türleri

Yapılan araştırmalara göre İnfluencerlar 4 kategoriye ayrılır. Bunlar;

  1. Mega Influencer
  2. Macro Influencer
  3. Micro İnfluencer
  4. Nano Influencer

Mega Influencer: Sosyal medya uygulamalarından en az birinde 1 milyon takipçisi olanlara denir.

Macro Influencer: Sosyal medya uygulamalarından en az birinde 40K ile 1 milyon arasında takipçisi olanlara denir.

Micro Influencer: Herhangi bir sosyal medya uygulamalarından birinde 1.000-40.000 arasında takipçisi olanlara denir.

Nano Influencer: Herhangi bir sosyal medya uygulamalarından birinde  küçük bir takipçi kitlesine sahip olanlara denir. Nano Influencerlar uzmanlık alanlarından dolayı çok nadir bir kitleye hitap eder. Reklam ve iş birliği konusunda en seçici İnfluencer grubudur diyebiliriz.

Mikro influencer ve Nano İnfluencerlar en uygun fiyatlı influencerlardır. Potansiyelleri ve takipçi kitleleri ile markalara güven, para, yeni takipçi ve ziyaretçi kazandırırlar.

İnfluencerlar ile Çalışırken Yapılan Hatalar Nelerdir?
İnfluencerlar ile çalışırken yapılan hatalar nelerdir?

İnfluencerlar ile çalışırken yapılan hatalar nelerdir?

Markalar ve işletmeler İnfluencerlar ile çalışma yaparken bir takım hatalar yapmakta. Bu hatalar yapılan çalışmanın amacına ulaşmasına ve beklenen tanıtım ve satışın gerçekleşmemesine neden olmakta.

İnfluencerlar ile çalışma yaparken yapılan hatalar şunlardır;

  • İnfluencerlar ile çalışma yapacak olan kişiler olaya daha fazla insana ulaşma niyetinde olduğu için genelde mega influencerlar ile çalışmayı tercih etmekte. Oysa amaç daha çok kişiye ulaşmak değil doğru kişiye ulaşmak olmalı.
  • İnfluencerlar ile çalışmak daha çok satış ve daha çok para kazanmak olarak değerlendirilmekte. Oysa amaç marka bilinirliği, insanların sizi tanıması ve size güvenmesi. Ama olay para kazanmak olduğu için bu pek gerçekleşmiyor.
  • Özellikle takipçi sayısı fazla olan influencerlar bir ajans veya aracı ile çalıştığından markanın influencer ile iletişim kurması zorlaşıyor.
  • İş birliği yapılan İnfluencer çalışma yapılan markanın sosyal medya hesaplarını takip etmediğinden, ürün veya hizmetlerinden haberdar olmadığından ürettiği içeriklerde samimi olamıyor. İnfluencerin takipçi kitlesi bu samimiyeti kolaylıkla anlayıp bunun bir reklam olduğunu kolayca anlıyor.
  • Çalışma yapılan markanın ürünleri tanıtılacaksa marka, denemsi için ürünü İnfluencere gönderiyor. Ama influencer yoğunluğundan ve zamanının olmamasından dolayı ürünü denemeden hazır içerikle tanıtıma çıkıyor. Buda takipçilerle istenen etkileşimi sağlayamıyor. Aynı şeyi mikro ve nano influencerlar için söyleyemeyiz.
  • Markalar çalışma yapılan ürünü influencere yayınlattıktan sonra sürekli kendi hesaplarında tekrarlayıp durmakta. Oysa markaların bir bütçe ayırıp o içeriği, çalışma yapılan influencerin paylaşmasını sağlaması gerekiyor. Böyle olunca da içerik daha az kitleye ulaşmış oluyor.

İnfluencerlar ile çalışma yaparken yukarıda saydığımız hataları ne kadar az yaparsanız yapacağınız çalışma o kadar çok amacına ulaşacaktır. Aksi takdirde yapılan çalışma istenen faydayı vermeyeceği gibi harcanan para ve heba olan zaman da cabası olacaktır.

thumbnail
Önerilen Yazı
İnstagram İnfluencer Reklam Fiyatları Ne Kadar?

Influencer ödeme türleri nelerdir?

İnfluencerlar yaptıkları reklamlardan yani paylaştıkları markalı içeriklerden para kazanır. Kazanılan para miktarı da paylaşılan post sayısına bağlıdır. Bunun haricinde markalar ve işletmeler aşağıdaki çalışmalar için ödeme yapmakta. Bunlar;

Etkileşim Başına Ödeme ( CPE ) : Post ya da Story üzerindeki etkileşim başına ücretlendirme modelidir. Yapılan anket çalışmasına verilen oy, post’un kaydedilmesi veya görüntülenmesi gibi sonuçlar etkileşim olarak sayılır ve platform üzerinden raporlanır.

Gönderi Başına Ödeme : İnfluencerin paylaştığı post sayına göre ödeme yapılan modeldir. Bu modelde paylaşım yapılır ve paylaşımın kaç kişiye ulaştığı, tıklandığı ya da etkileşimine bakılmaksızın ödemesi verilir.

Tıklama Başına Ödeme : Bu modelde takipçinin yapılan paylaşıma tıklaması ve hedef siteye gitmesi yeterlidir. Tıklama başına anlaşılan ücret üzerinden, toplam tıklama sayısı ile hesaplama yapılarak ödeme yapılır.

Dönüşüm başına Ödeme : Influencer tarafından yapılan paylaşım sonucunda bir hedef siteye yönlendirilen her bir kullanıcının web sitesi üzerinden yapacağı alışverişin toplam tutarı üzerinden belirlenmiş olan oran ile ödeme yapılır. Örneğin Influencer bir e-ticaret sitesine 150 kişi gönderdi ve toplam 30.000 TL lik alışveriş yapıldı. Bu alışveriş tutarının %10’u üzerinden anlaşma yapılmışsa influencerin alacağı ücret 3000 TL olacaktır.

Hibrit Model Ödeme : Bu modelde yukarıda anlatılan ödeme yöntemlerinin hepsi ile iş birliği yapabilirsiniz. Aslında bakıldığında hibrit model Influencer için de daha sağlıklı bir çalışma şeklidir.

Çünkü tıklama başına ödeme ile anlaşılan bir çalışmada eğer tıklama gelmezse Influencer ile boşuna çalışılmış olur. İnfluencer ile Etkileşim + Tıklama şeklinde anlaşmak Influencer’ın içeriği üretmesi ve bunu tıklatmak için çaba sarf etmesini sağlar.

thumbnail
Önerilen Yazı
Türkiyenin En Etkili İnfluencerları Kimlerdir?

Sonuç olarak…

İnfluencerlar markaların sosyal medya platformları sosyal medya danışmanlığı ve pazarlamasını yapan kişilerdir. İnfluencerlar ile iletişiminizi güçlü tutup sizi yakından tanıma fırsatı verirseniz emin olun sizi hedef kitlenize çok iyi tanıtacaklardır.

Markanızı yakından tanıyan bir influencerle yaptığınız çalışmanın ücretini kısa zamanda fazlasıyla kazanırsınız. Burada dikkat edeceğiniz en önemli şey markanızla, markanızın ticari hedefleri ve hedef kitlesine uyumlu doğru influencerları bulmaktır.

İnfluencerlar ile çalışmak isterseniz ölçünüz takipçi sayısının çokluğu değil sizin hedef kitlenizle ne kadar uyumlu olduğu, aktifliği ve etkileşim oranları olsun.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Emirhan Alpay, dinamik ve yenilikçi bir dijital pazarlama uzmanıdır. Eskişehir Üniversitesi'nde tamamladığı endüstri mühendisliği eğitimi analitik düşünme ve çözüm odaklı yaklaşımını dijital pazarlama stratejilerine yansıtmasına olanak sağlar. Kendi alanında uzmanlaşmış ve dinamik bir profesyonel olarak, markaların dijital arenada daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlayan stratejileri kusursuz bir şekilde oluşturur.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir