1. Anasayfa
  2. E-Ticaret

12 Adımda Kendi İşini Kurmak


0

İş hayatına atılacak herkes kendi işini kurmak ister. Zira para kazanmanın ve hayatın kontrolünü ele almanın en etkin yollarından biri kendi işinizi kurmaktır. Üstelik hem tam zamanlı işinize devam ederek hem de haftada ayrılan birkaç saat ve sıfır deneyimle yeni bir iş kurabilirsiniz.

Bu olayın en heyecan verici olan kısmı da çalışma saatlerinizi kendiniz belirlemesidir. Bununla beraber ilginizi seçen projeyi seçip bu esnada pek çok güzel insanla çalışabilirsiniz.

12 adımda kendi işinizi ya da kendi işimizi kurmak sanıldığı gibi zor değildir. Ayrıca için bir sürü çalışana ya da gösterişli dükkanlara da ihtiyaç yoktur. İş fikrine ve kendi işini kurmak isteyenlere sıcak bakmak yeterli olur. Kendi işinizi kurmaya karar verdikten sonra kendinize yatırım yapmaya ve rakiplerinize karşı bir adım önde olmanıza fayda sağlayacak olan önerileri dikkate almanız gerekir.

Kendi işini kurmak
Kendi işini kurmak

Kendi işini kurmak istiyorum ne iş yapabilirim?

İşsiz kalınan günlerde dahi kendi işini kurmak düşüncesi pek çok insanı korkutabilir. Hatta “kendi işimi kurmak istiyorumcümlesi size çok uzak olabilir. İş dünyasının tüm kontrolünü ele almak, kişileri korkutsa dahi bu durum boş durmaktan daha kötü değildir.

İnsanların kendilerini engellemelerinin en temel sebebi iyi bir iş önerisine sahip olmamalarıdır. Halbuki bu durum yalnızca zihinde var olan bir engeldir. İnsanlar sevdikleri ve güçlü olan yanlarına odaklandıklarında bu engeli rahatça aşarlar. Kendi işini kurmak isteyen girişimciler için pek çok öneri vardır.

Uzmanlar tarafından yapılan kendi işini kurmak isteyen kişilere öneriler şunlardır;

  1. İş planı hazırlayın
  2. Şirket kurmadan önce KOSGEB eğitimleri alın
  3. Şirket kurmak
  4. Sermaye
  5. Sektör ve pazar araştırması
  6. Ortak seçimi
  7. Danışmanlık almak
  8. Pazarlama
  9. Web sitesi ve sosyal medya hesapları oluşturmak
  10. Alanınızda uzmanlaşın
  11. Yeni iş fikirlerine açık olun
  12. Dropshipping (Stoksuz Satış) yapmayı öğrenin

1.İş planı hazırlayın

İş planı hazırlamak, kendi işini kurmak isteyen ya da böyle bir hayali gerçekleştirmeyi düşünen kişilerin şüphesiz en fazla önemsemesi gereken konular arasında yer alır.  İş planı, o işletmenin amaçlarını ve yapmak istediklerini temsil eder. Aynı zamanda iş planı; bu isteklere ulaşmak için takip edilecek yolları belirtir.

Firmalar iş planı ile hedef kitlelerini ve rakiplerini tanırlar. Bu nedenle kendi işini kurmak için öncelikle iyi bir iş planı hazırlamalıdır.

İş planı hazırlanırken dikkat etmeniz gereken bir takım detaylar vardır. Bu detaylar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kendi işini kurma aşamaları hakkında detaylı bir araştırma yapılıp bu süreçler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
  • İş kurabilirim düşüncesi ile olumlu yönde hareket edilmelidir. Bu düşünce yol almaya yardımcı olacaktır.
  • Faaliyet gösterilecek olan alana yönelik bir işletmenin kurulması gerekir. Bu noktada da ben böyle bir iş yapabilirim düşüncesi ile hareket edilmelidir.
  • İş planı hazırlanırken satışı yapmak istenen hizmetler ve ürünler bu iş planı kapsamında olmalıdır.
  • İş planının içinde mutlaka rakiplerin de detaylı incelemesine değinilmelidir.
  • Eğer e-ticaret alanı içinde hizmet ya da ürün satışı yapılacaksa, e-ticaret sitesine kurumsal hizmet sunulacaksa; kurumsal web sitesine sahip olunması gerekir. İnternetten satış ve sunulan hizmet ciddiye alınmalıdır.
  • Hedef kitleye ulaşmak için kullanılacak sosyal medya hesapları tespit edilmelidir.
  • Belli bir satış ya da hizmet hedeflenmelidir.
  • Hedef kitle için kullanılacak olan pazarlama yollarına karar verilmelidir.
  • Olası kriz ve risk durumları hesaplanmalıdır.
2.Şirket Kurmadan Önce KOSGEB Eğitimleri Alın
Şirket kurmadan önce KOSGEB eğitimleri alın

2.Şirket kurmadan önce KOSGEB eğitimleri alın

Kendi işini kurmak isteyen insanlar, dijital pazarlama yoluyla ve az miktarda sermayeyle hareket edebilir. Ama amaçlarına ulaşma ve işlerini genişletme için ihtiyaç duyulan sermayeyi de hesaplamalıdır. Çünkü iş kurmak için kişilerin ihtiyaç duydukları sermaye oranı hem işin kurulacağı şehre hem de iş alanına göre değişiklik gösterir. İlk önce az bir sermaye ile kurulan iş devlet destek ve hibeleri ile büyütülebilir. 

KOSGEB yani Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı, sıfırdan iş kurma isteğinde olan insanlar için Geleneksel girişimcilik ve İleri Girişimcilik Sertifika Programları ile bilgi sahibi olmak isteyen insanlara işletme yönetimiyle alakalı eğitim verir. Bu eğitimi başarılı bir şekilde bitiren kişiler, iş kurma aşamasından iş büyütme kısmına kadar tüm süreçlerde KOSGEB’in verdiği destekten faydalanma hakkına sahip olurlar.

3.Şirket kurmak

Şirket kurmadan hizmet ya da ürün satmak için ticarete başlanmaması gerekir. Çünkü hizmet ya da ürün satışlarının faturalandırılması zorunluluğu bulunur. Bu nedenle mutlaka vergi levhası bulunan bir şirket kurulması gerekir.

Reel de ya da online satış yapılsa dahi bu işin resmiyete dökülmesi gerekir. Kendi işinizi kurmak için kurabileceğiniz şirket türleri şunlardır;

Vergilendirme oranı düşük ve kurulumu kolay olduğu için öncelikle şahıs şirketi kurulabilir. Şahıs şirketleri kurulduktan sonra ortalama 2 gün içinde aktif hale gelir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Oturduğun Yerden Online Şahıs Şirketi Kur

4.Sermaye

Eğer ki yeni girişimciler için ulaşılmak istenilen hedefler yüksek ise sermaye edinmek için de yollar bulunması gerekir. Ancak tek düşünce iş kurma ise sermayesi az olan işlere odaklanılması gerekir. Kendi işini kurma isteğinde olan insanlar, devletin sunmakta olduğu faizsiz kredi ve hibelerden yararlanabilir ya da bankadan kredi çekebilir. Mevcut olduğu alana göre İŞKUR, KOSGEB ya da farklı yerlerden verilen KOBİ hibe desteklerinden yararlanabilir.

5.Sektör ve pazar araştırması

Kendi işini kurma hedefinde olan insanlar karşılarına çıkabilecek olası kriz ya da riskleri minimuma indirme ve satışları artırmak için sektör ve pazar araştırması yapmalıdır. İş yapılmak istenen sektörün pazar hacmi, rakiplerin durumu ile detaylı araştırma ve analizler yapılarak belli verilere ulaşılmalıdır. Bu şekilde geleceğe emin adımlarla yürünür.

6.Ortak seçimi

Kendi işinizi kurmak için iş fikirlerine sahip olmanız gerektiği kadar sermaye de gereklidir. “İş kurmak istiyorum” denildiğinde sermaye yetersizliği engel olabilir. Sermaye yetersizliğini ortadan kaldırmak ya da yapılacak yeni faaliyetler için birkaç ortak alınması gerekebilir. Ortak seçilirken melek yatırımcı gibi yalnızca finansal anlamda destek verecek ortaklar olduğu gibi uzmanlık gereken durumlarda da destek verecek ortaklar alınabilir.

Hangi alanda olursa olsun, alınan ortak ile işlerin programlı ve planlı ilerlemesi için şunlar gereklidir;

  • Ortak olunacak insanın iş ahlakına güvenilmelidir.
  • Ortağın uzmanlığı güven vermelidir.
  • İşin kapasitesi ortak kaldırabilmelidir.
  • Para idaresinde ortak sorumluluk alabilmelidir.
thumbnail
Önerilen Yazı
E-ticarette Ortaklar Arasında Hisse Dağılımı Nasıl Olmalı?

7.Danışmanlık almak

İş fikrinin zorluğu ve karışıklığı kapsamında tecrübeli uzmanlardan danışmanlık almak gerekebilir. Destek alma konusunda bir ortak alınabileceği gibi seçilen alan hakkında bilgi ve tecrübe sahibi kişilere danışmak da tercih edilebilir. Çünkü pazarlama teknikleri gibi konularda deneyim ve bilgi gerekir.

8.Pazarlama

İş planı, şirket kurulumu, sermaye ayarlama, ortaklık, iş alanının seçimi ve buna benzer aşamalar tamamlandıktan sonraki adım ise ticaret hayatıdır. Bu aşamadan sonra geriye kalan en önemli kısım tabii ki müşteri bulmaktır. Müşteri edinmek ve satış yapmak için pazarlama yolları bulmak ve bu yolları doğru uygulamak gerekir.

Bütçe hesaplaması ardından pazarlama maliyetleri göz önüne alınarak yeni müşterilere ulaşılır. Dijital pazarlama, bu sektörde yer alan en etkili pazarlama yollarından biri olarak öne çıkar.

Ücretli ya da ücretsiz bir şekilde dijital pazarlama yollarını kullanıp son derece kısa bir süre içinde hedef kitlenin dikkati rahatlıkla çekilebilir. Sosyal medyada yer alan reklamlar, Google anahtar kelime reklamları ve sponsorlu reklamlarla hedef kitleye doğrudan ulaşılır.

Sosyal Medya Hesapları Oluşturmak
Web sitesi ve sosyal medya hesapları oluşturmak

9.Web sitesi ve sosyal medya hesapları oluşturmak

Kendi işini kurmak için gerekli aşamalar tamamlandıktan sonra sosyal medya hesapları açmak ve web sitesi kurmak gerekir. Firma büyük ya da küçük olsun mutlaka firmaya ait sosyal medya hesapları ya da bir web sitesi olmalıdır. Çünkü işin milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medyaya taşınması ve dijital dünyada var olmak markanın tanınmasını sağlar. Bu da firmayı güvenilir bir hale getirir.

Sosyal platformlarda bulunmanın diğer bir faydası insanlar firmayla daha kolay iletişime geçer ve firmayı takip eder. Günümüzde insanlar en yakın mesafede olan bir pastaneyi bulmak için bile sosyal medyayı kullanır.

Aynı zamanda internette arama yapar. Bu nedenle SEO ve reklam çalışmaları ile insanların firmayı kolay bulması sağlanır. Yerel bir firma dahi olunsa yüksek oranda satış için arama motoru ve sosyal medya çalışmaları yapılır.

10.Alanınızda Uzmanlaşın

Kendi işinizi kurmak için hedeflenilen sektörle alakalı eğitim almanız gerekir. Bu eğitimler aracılığıyla yapılacak işte uzman olunur. Günümüzde kendi işini kurma amacında olan insanlar için ücretli ve ücretsiz eğitimler bulunur. Bu eğitimlerin bazıları şu şekildedir;

11.Yeni İş Fikirlerine Açık Olun

Kendi işini kurmak isteyen insanlar, yeni iş düşüncelerine ve iş ortaklığına hazır olur. Günden güne  büyümekte olan sektörler araştırılmalıdır. Aynı zamanda her düşünce her fikir değerlendirilmelidir.

12.Dropshipping (Stoksuz Satış) Yapmayı Deneyin

Kendi işinizi kurmak için gerekli olan sermayeniz yoksa e-ticaret alanında iş modellerinden birisi olan dropshipping yöntemi ile de internet üstünden satış yapabilirsiniz. Dropshipping yönteminde bayiliğini veren firmaları bulup tedarikçiyle görüşülüp online olarak istenilen ürün satışı yapılır. Tedarikçi istenen ürünü gönderdiği için depolama yapılması gerekmez. Bu iş yöntemine ise stoksuz satış denr.

thumbnail
Önerilen Yazı
Dropshipping Nedir 2024?, Nasıl Yapılır?

Kendi işini kurmak için fikirler

Popüler olan iş fikirleri pek çok insanın ilgisini çeker. Bu işlerin büyük bir kısmı geçmiş dönemlerden günümüze kadar uzanan süre zarfında başarıya ulaşmıştır. Kendi işinizi kurabileceğiniz iş fikirleri şöyledir;

  • Tavuk yetiştirme,
  • Çiğ köfte dükkanı açmak,
  • Çocuk oyun evi açma,
  • Seyyar pilavcılık yapma,
  • Oto yıkama işi yapmak,
  • Tatlı satma,
  • İnternet üzerinde stoksuz satış yapma,
  • Google Adsense geliri ile para kazanma,
  • Online Pazar yerinde satış yapma,
  • Instagram üstünden satış yapma,

Kendi işini Kurma ile ilgili sıkça sorulan sorular

En iyi iş düşüncesi belki basitçe bulunan ya da daha önceden denenenlerdir. Çevreye bakıldığında çok kez tekrar eden fikirler görülür. Ama bu durumun kişileri yıldırmaması gerekir. Aynı zamanda kendi işini kurmak isteyenlerin pek çok başarılı rakibi olur.

Ancak iş ortamında herkes kendi modelini en iyi uygulamakla mükelleftir. Bu nedenle tüm seçenekleri araştırıp aklınıza takılan soruları sorup kendi işinizi kurma fikrinizi şekillendirmelisiniz. Bu konuda sıkça sorulmakta olan bazı sorular şu şekilde sıralanabilir;  

Kendi işimi kurmak istiyorum, ne iş yapabilirim?

Kendi işini kurabilmek için ilk adım olarak faaliyet alanınızı tespit etmeniz gerekir. İstekleriniz ve yetenekleriniz doğrultusunda tercih yapabilirsiniz. Daha sonra hem rakiplere hem de sektöre yönelik kapsamlı biçimde araştırma yapıp kendinize ait bir iş planı oluşturabilirsiniz. Gereken sermayenin de hazırlanması ile kendi işinizi rahat şekilde kurabilirsiniz.

Kendi işini kurmak zor mu?

Kendi işini kurmak; gerekli araştırmalar sonrasında doğru hareket edilmesi ve atılması gereken adımların deneyimli kişilere danışılarak atılması ile kolay olur.

Hiç sermayesiz ne iş yapabilirim?

Hiç sermaye olmadan da iş yapılabilir. Bilgi ve emeğe dayalı pek çok iş çeşidi bulunur. Özel ders verme, danışmanlık, Youtuber’lık yapma, dropshipping yapma (stoksuz satış), Instagram’da ev yemekleri satışı yapma ve benzeri alanlarda sermaye gerektirmeden kendi işinizi yapabilirsiniz.

100 bin TL ile ne iş yapabilirim?

100 bin TL sermaye ile çiğ köfteci, dönerci ya da çiğ börekçi yemek üzerine dükkanlar açabilirsiniz. Ayrıca tavuk alıp yetiştirilebilirsiniz. Bunun dışında ufak çaplı oyun evi kurabilirsiniz. Küçük ölçekli e-ticaret yapabilirsiniz.

Evden yapılabilecek işler nelerdir?

Emeğe dayalı şekilde de kendi işinizi yapabilirsiniz. Web site tasarımı, içerik yazarlığı, dijital pazarlama, ürün paketleme, sosyal medya yöneticiliği, sanal asistanlık, e-ticaret mağazası açma, grafik tasarım ya da buna benzer iş alanlarına yönelebilirsiniz.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir