1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

Kolay Yoldan Dropshipping Nasıl Yapılır?


0

Kolay yoldan dropshipping yapmak sandığınız kadar zor değil. E-ticaret alanında gelişmek isteyen pek çok kişi dropshipping hakkında bilgi sahibi olmak ister. Peki satıcılara çoğu zaman büyük avantaj sağlayan dropshipping nedir? Kolay yoldan dropshipping nasıl yapılır? İşte bu konu üzerine öğrenmek istediğiniz bütün detaylar!

Kolay yoldan dropshipping
Kolay yoldan dropshipping

Dropshipping nedir?

Minimum sermaye ile stok tutmadan yapılabilen dropshipping satış sistemi oldukça mantıklı bir sistem olmakla beraber özellikle ABD ve Avrupa’da birçok kişi, dropshipping’i gelir elde etmek için kullanıyor. Türkiye’de ise durum bunlardan biraz daha farklıdır.

Türkiye’deki gümrük vergileri sebebiyle dropshipping sistemi yurtdışındaki kadar karlı görünmüyor. Dropshipping sisteminin ne olduğuna gelecek olursak; dropshipping üretim yapmadan ya da stok bulundurmadan elektronik ticaret yapmaya verilen isimdir.

Dropshipping sisteminde alınan sipariş direkt olarak tedarikçiye yönlendirilir. Tedarikçi ise müşterilerin istemiş olduğu ürünü hazırlayıp kargolar. Sonuç olarak bu yöntemde satıcı herhangi bir depo işiyle ilgilenmez. Tüm bu işleri tedarikçi halleder. Bu noktada sistem bir hayli avantajlıdır.

Satıcının bu sistemde yaptığı şey reklam yaparak ürünün satışını yapmaktır. Gelen siparişleri ise direk tedarikçiye yönlendirir. Bu sistem bir başka deyişle aracılık sistemi gibidir. Dışarıdan bakıldığı zaman son derece kolay görülür. Fakat olay sanıldığı kadar kolay değildir. Yine de oldukça mantıklı olduğu için günümüzde pek çok satıcı bu sisteme yönelir.

Bu sisteminde tabi ki olumsuz yönleri bulunmaktadır;

Dropshipping sisteminin olumsuz yönleri nelerdir?

  • Dropshipping sistemi her ne kadar kolaylık sağlayan bir yöntem olsa da tabi olarak sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Özellikle işin birbirini görmeyen iki kişi arasında dönerek durması, herhangi bir iletişimsizlik anında müşterinin hoşnut olmayacağı durumlara neden olabilir. Ancak tabi olarak bu olumsuz özelliğini gölgede bırakacak olumlu özellikleri de mevcuttur.

Dropshipping sisteminin olumlu yönleri nelerdir?

  • Dropshipping’in yani stoksuz satış sisteminin olumlu, bir o kadar da en önemli yönü satış sisteminin hızlıca iş ve ürün değiştirmek gibi sunduğu faydalı fırsatları bulunmasıdır. Yani denediğiniz bir ürün satmadığı zaman hemen başka bir ürüne geçebilme gibi bir avantaja sahip olmaktasınız. Elektronikten, kozmetiğe, aksesuardan giyime ya da hediyelik ürünlerden anlık ihtiyaçlara kadar pek çok eşyayı dropshipping mantığıyla pazarlayabilirsiniz.
dropshipping
Dropshipping nasıl yapılır?

Dropshipping nasıl yapılır?

Dropshipping tedarikçiyle anlaşmanıza dayanan sonrasında e-ticaret sitesi kurarak satışlarınıza hemen başlayabileceğiniz bir sistemdir. Sistemin işleyişi ise yapmış olduğunuz satıştan tedarikçiyle anlaştığınız meblağı vermeye ve kalan meblağı ise kasanıza koymanız şeklinde işlemektedir.

Satıcının kargolama ve paketlemeyle uğraşmayıp bütün bunların tedarikçi tarafından yapıldığı bir sistemdir.

Dropshipping beş adımda gerçekleştirilir;

  1. Öncelikle pazarın araştırılması ve seçilmesi gerekmektedir,
  2. Ardından tedarikçi bulunur,
  3. Sonrasında elektronik ticaret sitesi kurulur ve ürün listelemeye başlanılır,
  4. Daha sonrasında ise sipariş ve ürün bedeli tedarikçiye aktarılır,
  5. Son olarak tedarikçi, ürünleri alıcıya gönderir.

Türkiye’de dropshipping nasıl yapılmaktadır?

Türkiye’de dropshipping yapmak Avrupa’da ve Abd’de olduğu kadar karlı olmadığını üst tarafta irdelemiştik. Bunun sebebi olarak ise gümrük vergilerini öne sürmüştük.

Türkiye’de dropshipping mantığı iki noktada birleşmektedir; dilerseniz herhangi pazar alanında ya da  sitesinden bulmuş olduğunuz ürünü üstüne çok az kar koymak yoluyla kendi sitenizde pazarlayabilirsiniz. İkinci noktada ise; dilerseniz bir tedarikçiyle anlaşma sağlayarak gelmiş olan siparişi bizzat tedarikçiye bildirebilirsiniz.

Dropshipping ürünü nasıl bulunur?

Dropshipping yoluyla ticarete başlamanın ilk adımlarından birisini ürün bulma kısmı oluşturmaktadır. Bilindiği üzere ürünün pazarlanmadan önce alıcı değerine yani satılma durumuna bakmak gerekiyor.

Ürünün size güzel gelmesinin sizi kandırmasına izin vermemeli, istatistiki verilere bakarak mantıklı bir ticaret yapmanız gerekmektedir. Bunun aksi bir durum gerçekleştiğinde ise e-ticaret ortamında tutunmanız zorlaşacaktır.

Doğru ürünü bulduktan sonra ise ürünü tedarik edebileceğiniz bir tedarikçi bulmanız gerekir.

Dropshipping için tedarikçi nasıl bulunur?

Droshipping yoluyla e-ticaret ticaret yapmak istiyorsanız ilk olarak işe güvenilir tedarikçi bularak başlamalısınız. Eğer güvenilir bir tedarikçi ile anlaşmazsanız bu size pahalıya mal olacaktır. Bu durum hem iş kaybına hem de güvenilirlik kaybına sebep olur.

Çünkü güvenilir olmayan tedarikçi demek aynı zamanda ilgisizlik demektir. Herhangi bir sorun olduğunda ulaşamadığınız için hem iş kayıp edeceksiniz hem de güven kaybı yaşayacaksınız ki, bu da yukarıda dediğimiz gibi pahalıya patlar.

Tedarikçilerle anlaşmanın pek çok farklı yolu bulunmakta. Dilerseniz Türkiye distribütörlerinden faydalanabilir, dilerseniz de fason üretim yapan firmalar ile de çalışabilirsiniz. Ya da toptancılarla el sıkışabilir ve böyle bir iş modeli  için kendilerinden kargolama yapılmasını isteyebilirsiniz.

Toptancılarla bu konularda anlaşmak ise biraz zordur. Ancak bazı toptancıların eğer gerçekten güzel siparişler alacağınıza inanmışsa bu iş teklifinizi kabul etme olasılıkları da daha da yükselmektedir.

hangi platformda dropshipping yapılır
hangi platformda dropshipping yapılır

Hangi platformlardan dropshipping yapılır?

Dropshipping günümüzde yaygın olarak genelde iki yerden yapılır. Bunlar Shopify ve WooCommerce’dır.

Bu meşhur iki yerden ve daha başka birçok yerden dropshipping yöntemi ile e-ticaret yapabilirsiniz.

Shopify ile dropshipping nasıl yapılır?

Shopify sisteminde hali hazırda bir e-ticaret siteniz varsa, işleriniz daha kolay yürür. Eğer yoksa da sistem üzerinden bir site açmanız gerekir. Shopify sadece Türkiye’de değil dünya genelinde en sık tercih edilen e-ticaret sistemlerinden biridir. Ülkemizde bu sistemi Mavi firması aktif olarak kullanıyor.

Özel eklentileri sayesinde sunduğu imkanların yanı sıra ödeme sistemiyle ilgili sunduğu hizmetle de ön plana çıkıyor. Fakat sistemi kullanabilmek için aylık olarak 30 dolar ödemeniz gerek. Sistem üzerinden sitenize kurduktan sonra Oberlo uygulamasını kullanarak Shopify dükkanınıza tedarikçi çekmeye başlayabilirsiniz. Sonrasında size düşen tek şey ise ürünlerinizi pazarlamasını yapmak.

Woocommerce ile dropshipping nasıl yapılır?

Shopify sistemiyle kıyaslama yaptığınız zaman WooCommerce sistemi biraz daha karmaşık gelebilir. Shopify’de aynı gün sitenizi kurma şansınız varken WooCommerce sisteminde bu durum birkaç günü bulabiliyor. Ayrıca sitenin genel optimizasyonları da kişiye ait. Fakat uygulama tamamen ücretsiz olarak kullanılıyor.

Eğer ilk etapta fazla maliyet harcamadan bu işi yürütmek isterseniz WordPress üzerinden bir site oluşturabilirsiniz. Ardından kurduğunuz temayı WooCommerce ile birleştirerek satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Eğer dropshipping’i yurtdışında yapma düşünceniz varsa, Aliexpress entegrasyonu aracılığıyla hizmet sunan WooCommerce siparişlerinizi direkt olarak tedarikçileri yönlendirir. Bu sayede her sipariş için tekrar tekrar tedarikçiyle iletişim kurmak zorunda kalmazsınız. Çünkü bu sistemle tedarikçiler sizlere gelen her bir siparişi, tüm detaylarıyla birlikte bilgisayarlarına ya da cep telefonlarına indirebilirler.

https://www.youtube.com/watch?v=7POz0dYnv9Q
Dropshipping nasıl yapılır?
Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir