KOSGEB kadın girişimci desteği kendi işini kurmak isteyen kadınların en merak ettiği konulardan biridir. Kadın girişimcilerin kendi ayakları üzerinde durması, kendi işlerini kurabilmeleri için destek olan bir çok resmi ve özel kurum, kuruluş ve dernek kadın girişimcilere destek vermektedir. Bu kurumların en başında geleni ve en çok bilineni kamu KOSGEB yani Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır.
KOSGEB, kadın girişimcilere hibe desteği, düşük faizli ya da faizsiz kredi desteği verip kadın girişimcileri iş yeri açma açısından teşvik etmektedir. Bu gün KOSGEB desteği alıp kendi işini kuran, işini internete taşıyıp e-ticaret yapan bir çok kadın girişimciler bulunmaktadır.
Bu makalemizde KOSGEB kadın girişimci desteği ne kadar, kadın girişimciler için başvurular nasıl yapılır, kadın girişimcilere sağlanan hibe desteği ne kadar, hibe desteği alma süreci nasıldır gibi sorulara cevaplar vereceğiz.
KOSGEB kadın girişimci desteği nedir?
KOSGEB kadım girişimci desteği, tam adı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan devlet kurumunun belli şartları sağlayan kadın girişimciler için vermiş desteğe denir. KOSGEB kadın girişimci desteği ikiye ayrılmaktadır;
- Geleneksel girişimci desteği
- İleri girişimci desteği
Kadın girişimciler yapacakları işe bağlı olarak geleneksel girişimci desteğinden veya her iki destek türünden de faydalanabilmektedir. KOSGEB desteklerinden faydalanabilmek için KOSGEB eğitimini ya yüz yüze yada internet üzerinden almış olmak gerekiyor. KOSGEB eğitimi sonrası verilecek olan sertifika ile desteklerden yararlanmak için başvuru yapabilirsiniz.
KOSGEB kadın girişimci devlet desteği
KOSGEB, girişimcileri destek için kadın/erkek ayırımı yapmadan kendi işini kurmak isteyip gerekli şartları sağlayan herkese 60 bin ve 360 TL şeklinde iki ayrı girişimcilik desteği vermektedir. KOSGEB kadın girişimci desteği erkek girişimcilere verilen destekten daha fazla avantaja sahiptir.
Kadın girişimcilere verilen destekler yılında da farklı kurum ve kuruluşlar tarafından verilmeye devam ediyor.
Kadın girişimcilere maddi destek sunan, kadın girişimcilere destek ve kredi veren kuruluşlar şunlardır;
- KOSGEB
- Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER)
- KADEM
- Özel bankalar
- Devlet bankaları
- TKDK
- İŞKUR
KOSGEB kadın girişimci desteği başvurusu nasıl yapılır?
Kadın girişimci destek programı kapsamında kendi işini kurmak isteyen kadın girişimcilere 60 bin TL hibe desteği verilmektedir.
Kadın girişimci destek programından yararlanmak isteyen kadın girişimciler ön başvuru işlemlerini e-devler e-hizmetler bölümünden yapabilirler.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Başvurusu yapmak için bu bağlantıya tıklayın.
KOSGEB kadın girişimci desteği miktarı ne kadar?
Kadın girişimciler için KOSGEB tarafından verilen kadın girişimci desteği kadınların kendi işlerini kurmalarını amaçlayıp, kadınların iş hayatında daha çok yer almalarını amaçlamaktadır. Kadın girişimciler için verilen hibe desteği 65 bin TL’dir. Kadın girişimlere verilen bu destek geleneksel girişimcilik destek programı kapsamında 60 bin TL olup ilave destek olarak da 5 bin TL eklenip toplamda 65 bin TL olarak verilmektedir.
Destek Türü | Destek Miktarı |
Kadın girişimci hibe desteği | 65 bin lira |
60 bin lira geleneksel hibeye ilave + 5 bin lira toplamda 65 bin lira hibe verilir.
Kadın girişimcilere kendi iş yerlerini açmaları amacıyla verilen hibe destek miktarları aşağıdaki kalemlere göre verilmektedir.
- Kuruluş desteği
- Birinci ve ikinci dönem performans desteği
- Sertifika desteği alacaklardır.
Kendi işini kuran Girişimcinin; genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5.000 TL eklenir. Böylece kadın girişimcilere toplamda 65 bin lira hibe desteği verilir..
Kurmak istediğiniz iş fikri KOSGEB Desteklenen Sektörler ve NACE kodları içerisinde, iş fikriniz teknoloji boyutu YÜKSEK bölümde yer alırsa şayet 300 bin TL kadar makine/yazılım alımlarınız yerli üretim standartları içindeyse %90 oranında hibe alırsınız.
KOSGEB kadın girişimci desteği şartları nelerdir?
KOSGEB kadın girişimci desteği kendi işini kurup hayallerini gerçekleştirmek isteyen kadın girişimcilere özel imkanlar sağlamaktadır. KOSGEB kadın girişimci desteğinden yararlanmak için gerekli şartlar şunlardır;
Destekten yararlanmak isteyen kadın girişimciler önce KOSGEB’e başvurusunu yapar. Çalışmayan kadınlar başvurularını İŞKUR üzerinden, çalışan kadınlar ise KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden başvurularını yapabilir
Başvuruları kabul edilen kadın girişimciler eğitim kurslarını kayıt edilir.
KOSGEB eğitimi e-devlet üzerinden online olarak verilmekte olup katılım zorunludur. Video bitiminde video onaylanıp, sorulan sorular doğru cevaplandırılmalıdır. Doğru cevaplar verilirse sertifika almaya hak kazanılır
KOSGEB eğitim sertifikası alan kişiler hibe kredilerinden yararlanabilir. Eğitim sertifikasını alan kadın girişimciler kendi iş yerlerini açıp kadın girişimci programına başvuru yapabilirler.
Açılan iş yeri ile ilgili yapılan tüm harcamaların faturaları saklanıp KOSGEB yetkilileri istediği zaman gösterilmelidir. Sonrasında yapılan ödemeler geri alınır.
İş yerini açan kadın girişimci açmış olduğu iş yerini KOSGEB veri tabanına kayıt etmelidir. Sonrasında yapılan bütün harcamalar KOSGEB’verilir. Bütün bu süreçler KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden yapılmaktadır.
KOSGEB kadın girişimci iş fikirleri
KOSGEB eğitim sertifikasını aldıktan sonra kendi iş yerinizi açmak için hibe desteği başvurusunda bulunabilirsiniz. Sertifikayı aldıktan açmak istediğiniz iş yeri ile ilgili, faaliyette bulunacağız sektör ile ilgili ciddi bir araştırma yapmalısınız.
Açacağınız iş yeri lokasyon olarak faaliyette bulunacağınız sektöre uygunmu, iş yeri açacağınız yerdeki nüfus dağiılı nasıl, gelir düzeyi nasıl, yakınlarınızda sizinle beraber aynı işi yapan başka işletmeler var mı? gibi soruları çok detaylı araştırın. KOSGEB kadın girişimci desteği alan kişilerin iş kurabilecekleri örnek sektörler şunlardır;
- Lazer epilasyon (güzellik salonu)
- Bayan giyim (İnternet üzerinden satış)
- Çocuk giyim
- Kadın kuaför
- Ev yemekleri
- Tatlıcı dükkanı
- Bayan çanta, ayakkabı
- Çeyiz eşyası dükkanı
- Tül & Perde (manifatura)
- Kafeterya
- Kuru temizleme
- Bayan Terzi
Kurum tarafından yapılan duyuruda spor ve eğlence kurslarına da destek verildiği belirtildi. 85.51.03 NACE kodu ile destek verilen bu kurslar şunlardır;
- Jimnastik
- Spor malzeme satışı
- Yüzme
- Yoga
- Paten
- Tenis
- Hayvan eğitmenliği
- Dağcılık faaliyetleri (kamp vb.)
- Okul kantin işletmeciliği
KOSGEB kredisi başvurusu sırasında istenilen belgeler nelerdir?
KOSGEB kredisi başvurusu sırasında bir takım beleğeler istenir. Önceden bu belgeleri hazırlayıp başvuru yapılırken teslim etmelisiniz.
KOSGEB kredisi başvurusu sırasından istenilen belgeler şunlardır;
- Hibe desteği almak isteyen kişinin kimlik belgesi veya ehliyetinin fotokopisi
- KOSGEB girişimcilik eğitim sertifikası
- Açılan iş yerine ait iş planı
- Varsa ortakların kimlik belgesi fotokopileri
- İşyeri adres bilgileri
- İş kuracak kişilerin ikametgah bilgileri
- İş kuracak kişilere ait SGK hizmet dökümü
- KOSGEB destekleri talep beyannamesi
- Vergi levhası örneği
- Açılan iş yerine ait gelir çizelgesi ve bilanço kayıt örnekleri
- İş yeri açılış izinleri ve ruhsatı
- İş yeri kuruluşu sırasında yapılan harcamaların makbuz ve faturaları
- İş yerinin kira kontratı
- İş yeri oda kayıt belgesi
Yukarıdaki belgelerin eksik olması durumunda yapılan başvuru ret edilir. Bu yüzden tüm belgelerin eksiksiz olarak sisteme yüklenmesi gerekiyor.
KOSGEB tarafından destek verilen projeler nelerdir?
KOSGEB tarafından yeni iş kuracak olan girişimcilere yaklaşık 50 bin TL ile 100 bin TL arasında faizsiz kredi verilmektedir.
Faizsiz kredi verilen işletme türleri şunlardır;
- Küçük ve orta boyutlu işletmeler
- Üretim
- Yönetim ve organizasyon
- Pazarlama
- Dış ticaret
- İnsan kaynakları
- Mali işler ve finans
- Bilgi yönetimi ve bununla ilgili alanlar
KOSGEB faizsiz kredi başvurusu nasıl yapılır?
KOSGEB faizsiz kredi başvurusunu aşağıdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz.
KOSGEB 2 yıl geri ödemesiz kredi şartları nelerdir?
Pandemi döneminde gelir kaybı yaşamış olan işletmeler tarihinde KOSGEB tarafından açıklanan Yeni Hızlı Destek programı kapsamında kredi imkanlarından faydalanabilmektedir. Mikro ve Küçük İşletmelere verilecek olan faizsiz kredi miktarı, yeni istihdam edilecek işçi sayısına göre 100.000 TL ile 550.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Destek kapsamında verilen destek kredisi 2 yıl geri ödemesiz olup, komisyonsuz ve faizsizdir.
Milyonlarca Mikro ve Küçük İşletmeleri ilgilendiren 2 yıl geri ödemesiz, KOSGEB destekleri faizsiz kredi başvurusunun tarihine kadar yapılmış olması gerekmektedir.
Destek Kapsamında İstihdam Edilebilecek Azami Personel Sayısı:
Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilir.
Ölçeğe göre asgari ve azami destek tutarları* | Mikro (en fazla 2 personel) | Küçük (en fazla 5 personel) |
100.000 TL** / personel | 100.000 TL (min.)
220.000 TL (maks.) | 100.000 TL (min.)
550.000 TL (maks.) |
*: İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise destek personel başına 110 Bin TL olacaktır.
**: Başvuru Formunda MKİ’nin uygun gider türlerindeki tahmini harcama tutarı düşükse, düşük olan tutar esas alınacaktır.
Kadın girişimcilere destek veren bankalar
Kadın girişimcilere destek veren bir çok banka bulunmaktadır. Bu bankalar arasında devlet bankalarının yanı sıra özel bankalarda bulunmaktadır. Kadın girişimlere destek veren bankalar şunlardır;
- Vakıfbank,
- Ziraat Bankası,
- İş Bankası,
- Garanti Bankası,
- TEB, Finansbank,
- Yapıkredi,
- Denizbank,
- Halkbank
Bankaların kadın girişimlere vermiş olduğu faizsiz kredi miktarları bankadan bankaya değişiklik göstermekte olup daha detaylı bilgiyi yukarıda listede yer alan banlardan veya internet sitelerinden öğrenebilirsiniz.