Mali müşavir ücretleri özellikle o bölümde okuyan kişiler ya da müşavir olmak için hazırlanan kişiler tarafından merak edilir. Sadece mali müşavirlik maaşları değil, mali müşavirlik mesleği hakkında da bilgi sahibi olmak isteyen kişi sayısı oldukça fazladır. Peki 2024 mali müşavirlik ücretleri nasıldır? Mali müşavirlik mesleği nedir? İşte bu konuya ilişkin detaylar!
2024 mali müşavirlik ücretleri ne kadardır?
Mali müşavir ücretleri gelişen birçok olaya bağlı olarak değişkenlik gösterir. Buna ek olarak alacağınız hizmet şirketinizin büyüklüğüne göre ve bulunduğunuz sektör gibi ayrıntılara göre değişebilir. Misalen gelişmiş şehirlerde mali müşavirlik ücretleri diğer gelişmemiş ve az nüfuslu şehirlere göre daha fazladır. Ayrıca şirketinizde bulunan işçi sayısı ne kadar çok ise mali müşavir ücreti o kadar artış gösterir.
Konuya İlişkin Bazı Detaylar
- Grup şehirler; Antalya, Ankara, Adana, Bursa, Balıkesir, Denizli, Gaziantep, Eskişehir, İstanbul, Mersin, İzmir, Kocaeli, Kayseri, Konya, Sakarya, Muğla, Samsun ve Tekirdağ.
- Grup şehirler; Bolu, Aydın, Çanakkale, Edirne, Diyarbakır, Hatay, Kırklareli, Kahramanmaraş, Kütahya, Manisa, Malatya, Trabzon, Kırıkkale, Zonguldak, Karabük, Bartın, Düzce, Yalova, Osmaniye, Şanlıurfa ve Çorum.
- Grup şehirler; Afyon, Adıyaman, Amasya, Ağrı, Artvin, Bilecik, Batman, Burdur, Elazığ, Çankırı, Erzurum, Erzincan, Isparta, Giresun, Van, Nevşehir, Kars, Kırşehir, Kastamonu, Niğde, Kilis, Ordu, Sinop, Rize, Sivas, Uşak, Tokat, Yozgat, Karaman ve Aksaray.
- Grup şehirler; Iğdır, Ardahan, Bingöl, Gümüşhane, Bitlis, Hakkari, Muş, Mardin, Siirt, Bayburt, Tunceli ve Şırnak.
2024 yılı Mali Müşavir Ücretleri 21 Aralık 2021 tarih ve 31697 sayı ile Resmi Gazete de “2024 YILI SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ” başlığı ile yayınlanmıştır.
2024 yılı Mali Müşavir Ücretleri ne kadar? öğrenmek için aşağıdaki linke tıkla.
2024 yılı mali müşavir ücretleri
Mali müşavir kime denir?
Mali müşavir; üniversitelerin işletme, maliye ya da iktisat gibi bölümlerinden mezun olan ve devletin düzenlediği sınavlardan başarılı sonuçlar almış şahısların 3568 sayılı Serbest Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun gerekli hükümlerine göre çalışmakta olan kişilere denir. Mali müşavirlik görevleri ise başlıca beyanname vermek ve defter tutmaktır. Bu mesleği seçmek isteyen kişilerin ciddi anlamda çok meşakkatli ve bir o kadar da uzun bir yolu aşmak zorunda olduklarını bilmeleri gerekir. Mali müşavirlik için eğitim, sınavlar ve staj süreçleri dahil totalde sekiz senenizi vermeniz gerekir.
Mali müşavirin görev tanımı neleri kapsamaktadır?
Mali müşavirler yapmakla yükümlü oldukları görevlerini sıralayacak olursak;
- Mali müşavirler vergi iadelerini hazırlarken bunun yanında muhasebe defterlerini de tutarlar.
- Bordroların yönetimini gerçekleştirip bunun yanında gelir ve giderleri kontrol eden mali müşavirler, yürürlükte olan mevzuata göre vergi planlama hizmeti de sunmaktadırlar.
- Mali müşavirler aynı zamanda hesap ve iş planlarını analiz ederler bir tutarsızlık oluşmasının önüne geçerler.
- Mali müşavirlerin görevlerinden biriside finansal bilgileri gizli tutup, müşteri güvenini kazanmaktır.
- Mali müşavirler son olarak iç kontrolleri takip ederek finansal güvenliği korumaktadırlar.
Mali müşavir nasıl olunur?
Mali müşavir olmak için önce Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olmak ve üniversitelerin, İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Hukuk, Muhasebe ve Siyasal Bilimler, Maliye ya da Bankacılık gibi bölümlerinden en az lisans derecesinde mezun olmak buna ek olarak da bahsi geçen bölümlerde yüksek lisans yapmış olmak, gerekir. Bunun yanında memuriyetten ihraç edilmeyip, kamu haklarından mahrum olmamak da önemlidir. Yine mali müşavir olmak için etken nedenlerden biri 3 yıl stajyer olarak Mali Müşavirlik yapmaktır. Ayrıca ilgili kanunda belirtilen suçlardan hüküm giymemiş olmak, Serbest Muhasebeci Malî Müşavirlik ruhsatını almak serbest ve muhasebeci malî müşavirlik sınavını başarıyla geçmek de yine mali müşavir olabilmek için önemli kriterlerdendir.
Mali müşavirlikte staj en önemli noktalardan birisidir. Bu yüzden staj sonunda ayrı bir sınava girilir ve bu sınavdan başarılı olunduğunda mali müşavirlik ruhsatı alınmaya hak kazanılır. Ruhsat almaya hak kazanan mali müşavirler TÜRMOB’a kayıt olurlar. Ve bu kaydın ardından isterlerse bir şirkete bağlı olarak isterlerse de kendi bürolarını açarak görevlerine başlayabilirler.
Mali müşavirlikte yükselmek nasıl oluyor?
Mali müşavirlik ruhsatına sahip kişiler ister kendileri büro kurup çalışabilirler ki bu şekilde kendi işlerinin sahibi olurlar. İsterlerse de özel bir şirket bünyesinde çalışabilirler. Son olarak da denetçi olarak bağımsız bir şekilde çalışabilirler ki böyle olursa denetledikleri her firma için ise ayrı ücret alabilmektedirler. Bunun için koyulan şartlar ise şu şekildedir;
- İktisat, hukuk, maliye, muhasebe, bankacılık, işletme, siyasal bilgiler ve kamu yönetimi bölümlerinin fakültelerinden ya da yüksekokullarından birinden lisans şeklinde mezun olunması gerekir. Ayrıca belirtilen dalların birinden lisansüstü diploması alınması istenir.
- Türkiye’de ikamet etmesi
- Meslek mensubu olması
- Yüz kızartıcı herhangi bir suç işlememiş olması
- Medeni hakları kullanabilecek ehliyete sahip olması
- Mesleğin uygulamalı eğitimlerini tamamlamış olması gerekir.
Yeminli mali müşavir olmak için yapılması gerekenler
Yeminli mali müşavir olmak için bazı şartları yerine getirmek gerekmektedir. Bu şartlardan ilki tabii ki yeminli mali müşavirlik sınavını vermiş olmaktır. Bununla beraber en az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavir olarak çalışmış olmak ve yine yeminli mali müşavir ruhsatını almış olmak gerekir. Ayrıca kamudaki haklarından mahrum bulunmamak gerekir. Son olarak ise medeni haklarını kullanmak ehliyetine sahip olmalıdır. Yeminli Mali Müşavirlerin maaşları 2024 yılında en az 2.500 TL ve en çok ise 13.270 TL şeklindedir.
2024 Mali müşavirlik maaşları ne kadar?
Mali müşavirlik maaşları, kişilerin yaptıkları iş yüküne göre değişiklik gösterir. Örneğin; tanıdık çevresi son derece geniş olan bir mali müşavir çok sayıda defter tutabilir. Dolayısıyla daha fazla para kazanır. 2024 mali müşavir maaşları ortalama 4 bin TL ile 5 bin TL civarıdır. Fakat defter sayısı fazla olmayan müşavir maaşları 2 bin TL ya da 3 bin TL de olabilir. Sektörde yüksek başarılar elde etmiş olan müşavirler ise aylık 10 bin TL ile 40 bin TL arasında gelir elde edebilir.
2024 Yeminli mali müşavir maaşları ne kadar?
Yeminli mali müşavirlerin daha fazla iş yükü olur. Dolayısıyla da daha fazla para kazanır. Finansal denetim ya da vergi danışmanlık gibi ek hizmetlerin her biri ek gelir olarak sayılır. Aylık ortalama 4 bin TL kazanan bir mali müşavire göre aynı seviyeye sahip olan bir yeminli mali müşavir aylık ortalama 12 bin TL civarı gelir elde eder.
Mali Müşavir Ücret Tarifesi ile ilgili vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğinde olup en güncel bilgiyi anlaşmalı olduğunuz muhasebecinizden veya ilinizdeki serbest muhasebeci mali müşavirler odasından öğrenmenizi tavsiye ederiz.