Marka nedir, neden önemlidir cevabını bu makalede öğreneceksiniz. “Marka” kelimesi bir ürün, hizmet veya şirket gibi bir kurumun veya varlığın tanınmışlığını, itibarını ve algısını ifade eden bir terimdir. Bir marka belirli bir ürün veya hizmetle ilişkilendirilen isim, sembol, tasarım, renk, slogan veya diğer tanıtıcı unsurlar aracılığıyla kendini ifade eder.
Markalar, müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen önemli faktörlerdir ve iyi bir marka imajı bir kurumun başarısı için kritik önem taşır. Bu makalemizde marka nedir, neden önemlidir, faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar vereceğiz
Marka nedir?
Marka kısaca işletmemize ait ismi veya bir ürün-hizmetimizi diğer rakiplerden ayıran görsel şekildir. 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında kanun Madde 5’de Marka, “bir firma veya şirketin ürün veya hizmetlerini bir başka firmanın ürün veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlamak şartıyla özel şahıs isimleri dahil sözcük, şekil, harf, sayı, ürünün şekli, ambalajı gibi çizimle görüntülenen veya şekilde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen veya çoğaltılabilen her türlü işarete verilen isimdir” diye tanımlanmaktadır.
Markada esas olan onu diğer rakiplerinden ayırt edebilecek bir şekle sahip olmadır. Eğer markanız rakiplerinizden bu anlamda farklılık sağlamıyorsa rakiplerinizle karıştırılabilme ihtimaliniz var demektir.
Markada bir diğer önemli unsurda ürün veya hizmetlerinizden yararlanan kimselerin hafızalarında yer edebilmektir. Yani müşteri markanıza ait şekli, görseli gördüğünde sizi hatırlamalıdır. Bir ürün veya hizmete ihtiyaç duyduğunda sizin görselinizi gördüğünde “bu falan markaya ait” diyebiliyorsa başarılı bir marka olmuşsunuz demektir.
Müşterinin aklında kalabilecek bir marka oluşturabilmek için belirleyeceğiniz isim ve şekil ürün veya hizmetinizi en iyi şekilde anlatan bir şekle sahip olmalıdır. Ayrıca markanız için belirlemiş olduğunuz renk hizmet verdiğiniz sektörle de uyumlu olmalıdır. Artık günümüzde bütün renkler mutlaka bir sektörle irtibatlandırılmıştır.
Eğer bilmiyorsanız da Google da kısa bir araştırma ile sektörünüzle uyumlu rengi öğrenebilirsiniz. Belirlemiş olduğunuz renk insanlara da cazip gelmeli, onların dikkatini çekebilmelidir. Marka özellikleri nelerdir diye özetleyecek olursak;
Marka özellikleri nelerdir?
- Markanız akılda kalıcı, dikkat çekici ve mümkün olduğunca kısa olmalıdır.
- Markada kullanılacak renkler ve şekiller insanlar üzerinde etki bırakmalıdır.
- Markanız hedef kitleniz tarafından anlaşılabilir olmalıdır
- Markada firma ismi yerine markanın kendisi ön planda olmalıdır.
- Firmanızda ki her bir ürün için veya hizmet/etkinlik alanı için ayrı ayrı marka kullanılmalıdır.
Marka türleri nelerdir?
Markalar 4 türe ayrılmaktadır.
- Ticari Marka,
- Hizmet Markası,
- Ortak Marka,
- Garanti Markası,
Ticari marka
Ticari marka bir firmanın ürün veya hizmetini kendisiyle aynı sektörde olan firmaların ürün veya hizmetlerinden ayıran marka türüdür. En çok kullanılan marka türüdür.
Hizmet markası
Hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların hizmet veya kendilerini tanıtmak ve aynı sektörde hizmet veren rakiplerinden ayrışmak amacıyla kullandıkları şekil ve işaretlerden oluşan marka türüdür.
Ortak marka
Grup olarak üretim yapan, hizmet veren veya ticaret yapan firmaların, aynı sektörde faaliyet gösteren rakiplerinden ayrışabilmek için kullandıkları marka türüdür.
Garanti markası
Marka sahibinin kontrolü altında olmak şartıyla, diğer işletme veya kişiler tarafından o işletmelerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi menşelerini ve kalitesini garanti etmeye yarayan marka türüdür.
Marka nedir? öğrendiğimize göre marka olmanın faydaları nelerdir bunlardan bahsedelim.
Markanın faydaları nelerdir?
Marka olmak bir firmaya aşağıdaki faydaları sağlar.
- Marka, ürünün kolayca tanınmasını sağlar.
- Marka, ürün veya hizmetin diğer ürün ve hizmetlerden ayrışmasını sağlar.
- Marka, hizmet veya ürünün kaliteli olarak algılanmasını sağlar.
- Marka, hizmet veya ürüne güven duyulmasını sağlar.
- Marka, hizmet veya ürüne sadakat duyulmasını sağlar.
- Marka, hizmet veya ürüne özel fiyat belirlenebilmesine imkan sağlar.
- Marka, tutundurma çalışmalarına kolaylık sağlar.
- Marka, hukuki olarak hizmet veya ürünün çeşitli özelliklerini korur.
- Marka, ürün veya hizmetten yararlanan tüketicinin korunmasını sağlar.
- Marka, ürün veya hizmeti kullanan tüketiciye prestij sağlar.
Marka tescili nedir?
Bir firma veya şirketin ürün veya hizmetlerini bir başka firmanın ürün veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlamak şartıyla özel şahıs isimleri dahil sözcük, şekil, harf, sayı, ürünün şekli, ambalajı gibi çizimle görüntülenen veya şekilde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen veya çoğaltılabilen her türlü işaretin yetkili kurum ve kuruluşlar ile tescil ettirilmesine yani kayıt altına alınarak korunmasına Marka Tescil denir.
Bir firmanın ürün veya hizmetini yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından kayıt edilmesi için yaptığı başvuruya da Marka Tescil Başvurusu denir. Firmanın ürün veya hizmetini markalaştırmak için yapmış olduğu marka tescil başvurusu sonucunda yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde marka tescil edilerek sicile kaydedilir.
Marka Tescil başvurusu sahibine 10 yıl boyunca geçerli olacak “Marka Tescil Belgesi” verilir. Marka Tescil Belgesinin süresi 10 yıldır. Her on yılda bir marka yenilenmesinin yapılması gerekir. Her 10 yılda bir yenilemek şartı ile markalar, istenildiği kadar kullanılabilir. 1
0 yıl sonra marka yenilemesi yapılmadığı takdirde marka sicilden silinir ve marka olma ortadan kalkar. Sicilden silinen bir marka için başka bir firma Marka Tescil Başvurusu yapabilir.
Marka tescili için 45 tane sınıf bulunmaktadır. Bir firma markalaştırmak istediği ürün veya hizmet için bu 45 tane sınıftan en az birine veya birkaçına başvuru yapabilir. Firma isterse bu 45 sınıfın tamamına da başvuru yapabilir.
Marka tescil belgesi nedir?
Marka tescil belgesi, markalara özel ve yasal bir kalkan olup markanın benzersiz kimliğini koruma altına alır ve onlara güçlü bir rekabet avantajı sunar. Türk Patent ve Marka Kurumu marka tescil başvurularını değerlendirerek uygunluk durumunda bu belgeyi verir. Marka tescil süreci titizlikle yürütülür ve başvuruda bulunan kişi ya da kurumun markasının orijinalliği ve benzeri olmadığı kontrol edilir.
Marka tescil belgesi marka sahibinin markasını izinsiz kullanıma karşı korurken aynı zamanda rakipleri karşısında güvenilirliğini artırır. Marka sahibi markasına dair fikri mülkiyet haklarını belgeleyerek yasal haklarını savunma konusunda güç kazanır.
Marka iletişimi nedir?
Marka iletişimi, markalaşma sürecinde atılan adımların bütünü olarak kabul edilir. Bu iletişimin stratejik bir yaklaşımla yürütülmesi markalar için son derece önemlidir. Ayrıca bunun tutarlı olması da kritik bir unsurdur. Bir marka olmak ve zamanla marka değerini koruyabilmek için yapılan çalışmaların sürekli ve kalıcı olması gerekmektedir. Marka iletişimi markaların halk nezdindeki itibarını koruma ve sürekli olarak geliştirme amacıyla gerçekleştirilen faaliyetleri içerir.
Marka iletişimi markanın değerlerini, hedef kitlesine aktarmanın yanı sıra, doğru mesajları doğru kanallardan ileterek markanın güçlü bir imaja sahip olmasını sağlar. Müşteri sadakatini artırmak, yeni müşteriler kazanmak ve rekabetçi bir avantaj elde etmek için etkili bir marka iletişimi stratejisi şarttır.
Teknolojinin gelişmesi, yeni üretim kaynakları keşfedilmesi ile her gün yeni bir ürün icat edilmekte bunun içinde yeni bir firma kurulmakta. Bu durumda belki size ait bir ürün bile üretilebilir. Medyadan okuyoruz, duyuyoruz özellikle Çin de üretilen taklit ve sahte ürünlerden ülkemize milyonlarca adette sokulmakta.
Bu bir çok firma için hak hırsızlığı demek. Bu tarz hak hırsızlığı ile karşı karıya kalmamak için mutlaka Marka Tescil Başvurusu yapın. Marka tescil başvurusu yapan firma başta kendi faaliyet gösterdiği sektör olmak üzere Türkiye sınırları içerisinde markasının tekel kullanıcısı olup, markasına karşı hak hırsızlığı yapan kişilere karşı 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında kanun kapsamında dava açma hakkına sahip olur. Eğer yasal olarak marka sahipliği yoksa kanuni olarak yapabileceği bir şey olmaz.
Firma veya şahıslar, bireysel olarak marka tescil başvurusu yapabilir. Marka Tescil Başvurusunu e devlet üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Ama marka tescil başvurusu hem başvuru aşamasında, hem başvuru sonrası takip aşamasında uzmanlık gerektirdiğinden marka tescil firmaları ile çalışmanızı öneririz.
Marka tescil başvurusu ile ilgili burada verdiğimiz bilgiler tavsiye niteliğinde olup gerçek ve güncel bilgiyi Türk Patent Enstitüsü sayfasından veya Marka Tescil firmaları aracılığı ile öğrenmenizi tavsiye ederiz.
Marka nedir? sorusu ile ilgili sormak istediğiniz bir soru olursa aşağıdaki yorum kısmından veya iletişim sayfasından bize sorabilirsiniz. Marka nedir sorunuz en kısa sürede cevaplandırılacaktır.