1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

Meta Açıklaması Nedir, Nasıl Yazılır?


0

Meta açıklaması SEO çalışmasının önemli basamaklarından biridir. Google başta olmak üzere arama motorlarında üst sıralarda çıkabilmek için meta açıklamalarına çok dikkat edilmelidir. Bir web sitesinde bulunan her sayfanın meta açıklaması bulunmalıdır.

Meta açıklamasının doğru ve dikkatli bir şekilde doldurulması ile arama motorlarında üst sıralarda çıkma ihtimali artmaktadır. Meta açıklaması maksimum 160 karakteri geçmemelidir.

Mobil görünüm için karakter sınırı olarak 135 karakteri geçmemelidir. Arama motorları üzerinde açıklama yapan kullanıcıların meta açıklamalarını düzgün yazan, sayfa hakkında özet bilgi veren siteleri daha fazla tıkladıkları gözlemlenmiştir.

Site sahiplerinin meta açıklamalar konusunda çok bilgili ve bilinçli olduklarını söylemek zor. Çoğu site sahibi meta açıklamasının ne olduğunu, nasıl yazmaları gerektiğini bilmiyor, bu yüzden de boş bırakıyor. Bazı site sahipleri ise aynı meta açıklamasını bütün sayfalara ekliyor.

Bu makalemizde meta açıklaması nedir, meta açıklaması nasıl eklenir, meta açıklaması eklerken dikkat edilecek hususlar nelerdir konularında bilgiler vereceğiz.

Meta açıklaması

Meta açıklaması nedir?

Meta açıklaması, bir web sitesinde yer alan herhangi bir sayfanın HTML kodlarına yerleştirilen kısa metin açıklamasına verilen isimdir. Meta açıklaması eklenen sayfanın arama motorları sonuçlarında sayfanın URL adresinin altında görünecektir.

Meta açıklaması ziyaret edilen sayfa ile ilgili ön bilgi verilen kısımdır. Meta açıklaması sayesinde arama motorları ve ziyaretçiler ziyaret edilen sayfanın içeriği ile ilgili fikir edinir.

Meta açıklaması insanlar sayfalarınızı başta sosyal medya platformlarında paylaştıkça gözükür. Bu yüzden meta etiket eklenirken mümkün mertebe sayfanın ne ile ilgili olduğu hakkında bir fikir vermelidir.

Meta açıklaması nasıl eklenir?

Meta açıklaması eklemek sanıldığı kadar zor değildir. Meta açıklamasının teknik bir yönü olsa da son zamanlarda çıkan yazılımlarla bu teknik yönü bilmemize gerek yok. Teknik yön siteyi kodlayan kişinin sayfaya meta kodunu eklemesiyle bizim açımızdan teknik yön ortadan kalkıyor.

Son kullanıcı olarak bizler yönetim panelinden coderler tarafından sayfaya eklenen meta kodları arasına sayfanın ne ile ilgili olduğunu yazıyoruz.

Meta açıklamaları bir web sayfasının <head></head> etiketleri arasına eklenir. Kullanmış olduğunuz yönetim panelinden eklediğiniz ürün, sayfa, haber, duyuru gibi içeriklerin meta açıklamaları otomatik olarak <head></head> kodları arasına eklenir. Eklenen meta açıklamasının kod yapısı aşağıdaki gibi olacaktır.

<head>

<meta name=”description”content=”web sayfanızda yer alan içeriğin kısa ve net bir açıklaması”>

</ head>

Yukarıdaki kodları son kullanıcılarınız görmez. Bu kodları arama motorları görüp sayfanın içeriği hakkında bilgi sahibi olmuş olur. Son kullanıcı arama sonuç sayfasında sizin meta açıklaması olarak yazdığınız metni görür. Yani kodların dışındaki yazıyı.

Eğer WordPress gibi içik yazılımlarını kullanıyorsanız Yoast SEO gibi eklentilerle meta açıklamalarını kolayca yazabilirsiniz. Bu eklentiler meta açıklaması ekleyebilmenizi ve bu açıklamanın arama sonuç sayfasında nasıl görüneceğine dair size ön izleme imkanı  verir.

Başarılı meta açıklamalar nasıl oluşturulur?

E-ticaret sitelerinin amacı kullanıcılar tarafından yapılan arama sonuçlarında üst sıralarda çıkıp daha fazla ziyaretçi çekmek ve daha fazla satış yapmaktır. Üst sıralara çıkma anlamında meta etiketler oldukça önem arz etmekte.

İnsanların arama sonuçlarına göre daha fazla tıklama alabilmek için meta açıklamalarının sayfa ile ilgili doğru ve özet bilgileri veriyor olması  gerekmektedir. Meta açıklamalarını doğru yazmak ve daha iyi geri dönüşler almak için bir takım kurallara dikkat etmek gerekir. Bu kurallar;

1.Açıklamaların uzunluğuna dikkat edilmelidir

Meta açıklamalarının belli bir standart uzunluğu vardır. Canımızın istediği uzunlukta yazamayız. Yazsak da zaten arama motorları tarafından dikkate alınmaz. Google meta açıklaması başlangıçta 60 karakter olup bir dönem bu rakam 320 karakterine çıkarıldı.

Ama sonradan bu rakam gene 160 karaktere çekildi. Yani bir meta açıklamasının uzunluğu maksimum 160 karakterdir. Mobil görünümde bu Google meta açıklamasının ilk 135 karakterini gösterdiği için SEO uzmanı olan kişiler meta açıklamasının 135 karakteri geçmemesi gerektiğini söylemekte.

  1. Arama motoru sonuçları araştırılmalıdır

Meta açıklaması yazılırken gelişi güzel, akla ilk geldiği şekliyle yazılmamalıdır. Meta açıklaması yazmak için arama motorlarında araştırma yapılmalıdır. Aynı sektörde faaliyet gösteren web siteleri neler yazmış araştırılmalıdır. Rakiplerin yazmış oldukları meta açıklamalar, kullanmış oldukları cümle kalıpları ve cümleler nelerdir.

Meta açıklaması uzunlu ne kadardır iyice kontrol edilmelidir. Bu açıklamalardan sonra kendi kurumsal dilinizle uyumlu olacak şekilde iyi bir araştırma sonucu belirlenen kelimelerden maksimum 160 karakteri geçmeyecek şekilde sayfa ile ilgili en doğru ve en güvenilir bilgiyi verecek şekilde meta açıklaması yazılmalıdır.

  1. Her biri özgün olmalıdır

Site sahiplerinin yapmış olduğu en büyük hatalar genelde her sayfa için aynı meta açıklamayı kullanmak veya başka sitelerin meta açıklamasını kopyalayıp kullanmak oluyor. Oysa her sayfanın meta açıklaması benzersiz olmalıdır. Yazılan metinler, kullanılan cümleler birbirinin benzeri olmamalıdır.

Sayfanızın kopya içerik olarak algılanmaması için meta başlıklarınızın benzersiz olmasına çok dikkat etmelisiniz. Benzersiz bir meta açıklaması yazabilmek için o sayfa ile ilgili kullanılabilecek kelimeler nelerdir, bu kelimelerin aylık aranma hacmi nedir belirlendikten sonra marka dilinize uygun bir şekilde kullanıcıya ve  arama motorlarına ön bilgi verecek şekilde dikkatli yazılmalıdır.

Meta açıklaması yazılırken bu sayfa önemli, bu sayfa az önemli şeklinde ayrıma gidilmemelidir. Meta açıklama konusunda bütün sayfalara aynı önemi vermek gerekiyor.

Anahtar Kelime Kullanılmalıdır
  1. Anahtar kelime kullanılmalıdır

Kullanıcılar Google başta olmak üzere arama motorlarında ir şey aratmak istediklerinde bir takım anahtar kelimeler kullanmakta. Veya arma motorları kullanıcılara bir takım kelimeler önermekte. Etkili bir meta açıklama yazmak için sayfa ile ilgili bu anahtar kelimeler belirlenip bu anahtar kelimelerin cümle içerisinde kullanılması gerekmekte.

Bir sayfada meta açıklama eklenmediğinde tıklanılan sayfa ile meta açıklaması bir biri ile uyumlu olmadığından Google da sıralaması gerilemektedir. Sayfa içeriğinizle uyumlu anahtar kelimeler kullanıldığında arama yapan kullanıcılar sitenize daha kolay ulaşım sağlayıp sayfanızın içeriği ile ilgili ön bilgi sahibi olmakta.

Meta açıklamada kullanılan anahtar kelimeler meta açıklama yapılan sayfa içerisinde de geçmesi iyi olur. Meta açıklaması yazarken kullanılacak kelimeleri Google Keyword Planner aracı ile belirleyebilirsiniz. Bu araç sayesinde kelimelerin aranma hacimleri hakkında bilgi sahibi olursunuz.

  1. Sayfayla ilgili özet bilgi verin

Bir sayfadaki meta açıklamalarının açık ve net bilgi içeren sayfa ile ilgili özet bilgiler barındıran yapıda olması gerekiyor. Meta açıklamalar arama yapan kullanıcılara sayfayı ziyaret etmelerini sağlamalıdır. Meta açıklama metni ile ilgili sayfaya gelen kullanıcılar geldikleri sayfada meta açıklaması ile uyumlu bilgileri görmek istemektedir.

Kullanıcının meta açıklaması sayesinde ziyaret ettiği sayfada meta açıklamasında geçen kelimeleri görmemesi kullanıcıya kandırıldığı hissini vermektedir. Bu yüzden meta açıklamasında hani özet bilgi verildiyse o bilginin detaylı halini kullanıcı ziyaret ettiği sayfada bulmalıdır.

Meta açıklaması ile gelen kullanıcı meta açıklamasında ki bilgiyi geldiği sayfada bulamadığında sayfayı hemen terk etmektedir. Bu durumda sitenizin hemen çıkma oranını düşürür.

  1. Sitede bulunan meta açıklamalarını düzenleyin

Yazmış olduğunuz meta açıklamalarının sonuçlarını sürekli gözlemlemelisiniz. Yazmış olduğunuz meta açıklaması sayfada faydalı olmuşsa buna benzer içeriği diğer sayfalarda da uygulamaya çalışın. İnsanların aramaları dönemsel olarak değişmektedir. Değişen bu arama kelimelerini sürekli kontrol edilip sayfaların meta açıklamaları güncel tutulmalıdır.

Site Kalitesinin İyi Olmasına Dikkat Edin
  1. Site kalitesinin iyi olmasına dikkat edin

Meta açıklamaları çok dikkatli ve özenli yazılmış olsa bile kullanılan e-ticaret yazılımı ve web sitesinin yapısı çok önemlidir. Kullanıcıların güzel yazılan meta açıklamaları sonucunda ziyaret ettikleri sayfanın 404 hatası yani bulunamıyor olması kullanıcılar ve arama motorları açısından çok olumsuz bir durumdur. 404 hatası verilen bir sayfadan kullanıcılar hemen çıkmaktadır.

Bu durum sitenizle ilgili güncel olmayan, güven vermeyen site şeklinde algılanmanıza sebep olabilir. Bu tarz sayfalarınız varsa bunları kaldırmalısınız.

Sonuç olarak…

Hepimizin amacı Google aramalarında üst sıralarda yer almak. Üst sıralarda yer almak için yapılan çalışmalardan biriside meta açıklamaları yazmak. Meta açıklamaları düzgün ve doğru yazıldığında üst sıralarda çıkmanıza katkı sağladığını göreceksiniz.

Meta açıklamalarına gereken önemi veren, kurallara göre meta açıklamalarını yazan siteler bunu karşılığını her zaman almıştır. Ama meta açıklamalarına önem vermeyen, dikkat etmeyen sitelerde bunun  karşılığını daha alt sıralarda yer alarak almakta.

Meta açıklamaları sayfalarınızın arama motorları ve kullanıcılara ne olduğunu anlatan teşrifatçı pozisyonunda. Teşrifatçınız ne kadar güzel davet ederse davet edilen o kadar hızlı ve mutlu bir şekilde davetinize karşılık verir.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir