1. Anasayfa
  2. E-Ticaret

Mobil Ödeme Nedir, Nasıl Yapılır?


0

Mobil ödeme teknolojinin insan hayatına getirdiği en önemli yeniliklerden biridir. 2000’li yılların başında internetle birlikte e-ticaret ve internetten alışveriş kavramları da hayatımıza girmiştir. Günümüzde artık yemek siparişinden sağlık randevusuna, fatura ödemesinden alışveriş yapılmasına kadar bütün her şey internet üzerinden mobil cihazlar ile yapılır oldu.

Mobil cihazların kullanımı ile birlikte ödeme sistemleri de mobil cihazlarla yapılabilir hale getirildi. İnsanların ödeme yapabilecekleri bir çok mobil ödeme seçeneği geliştirildi. Ödemeler için mobil ödeme sistemlerinin kullanılması işlemlerin çok hızlı bir şekilde gerçekleşip insanlara zaman kazandırmaktadır.

Bu makalemizde insanların alışveriş işlemlerini hızlandırıp kolaylaştıran, onlara zaman kazandıran mobil ödeme nedir, mobil ödeme nasıl yapılır, mobil ödeme seçenekleri nelerdir gibi konularda bilgiler vereceğiz

Mobil ödeme nedir?

Mobil ödeme, satın alınan bir ürün veya hizmete ait ücretin tablet, cep telefonu gibi mobil cihazlar kullanılarak ödenmesidir. Mobil ödemeler günlük hayatta geçerli olan yasal düzenlemeler çerçevesinde mobil cihazlar üzerinden yapılır. Bu nedenle mobil ödeme %100 yasalara uygundur.

İnsanların günlük hayatta yapmış oldukları tüm ödemeler mobil ödeme sistemleri ile de yapılabilir. Kredi kartı ekstresinin ödenmesi, satın alınan bir ünün ücretinin ödenmesi, faturaların ödenmesi, internetten uçak bileti alınması gibi tüm ödemeler nakit para kullanılmadan kredi kartı ile mobil cihazlar ile yapılabilir.

Mobil ödeme işlemi için mobil cihazlar sahip oldukları dijital cüzdanlar kullanırken bazı işletmelerde Venno, Paypal gibi üçüncü taraf mobil ödeme uygulamalarını kullanmaktadır. Cep telefonlarına kurulacak mobil cüzdan uygulamaları ile bankacılık bilgilerinizi cep telefonunuzda saklayabilirsiniz.

Mobil ödeme ile yapılan ödemeler cep telefonu faturasına yansıtılır. Mobil ödeme yapılabilmesi için kullanıcının kullanmış olduğu cep telefonu operatörü üzerinden onay verilmesi gerekir. Mobil ödeme yapılması için onay vermeyen hiçbir kişiden mobil ödeme işlemi gerçekleştirilmez.

Mobil ödemeler genellikle büyük meblağlı alışverişler için değil de daha küçük meblağlı ödemeler için kullanılır. Kullanımının kolay olması, hızlı olması, insanlara zaman kazandırması gibi nedenlerden dolayı günümüzde pek çok insan mobil ödeme yöntemlerini tercih etmekte.

Mobil ödeme avantajları nelerdir?

Mobil ödeme yöntemi fiziksel cüzdan taşıma yükünü ortadan kaldırmakla beraber kullanıcılara bir çok avantaj sağlar. Mobil ödeme avantajları şunlardır;

  • Kolaylık
  • Hız
  • Güvenlik

Kolaylık

Mobil ödeme uygulamaları sayesinde nakit, kredi kartı ile ödeme neredeyse tamamen ortadan kalkmakta. Ayrıca temassız ödeme seçeneği başka bir kolaylığı da beraberinde getirmekte.

Hız

Mobil ödeme yöntemlerinin en önemli avantajlarından biriside hızlı olmasıdır. İster fiziksel bir mağazadan, ister bir et-ticaret sitesinden, isterseniz de online Pazar yerleri sitesinden alışveriş yapıyor olun mobil ödeme ile saniyeler içerisinde aldığınız ürünün ücretini ödeyebilirsiniz.

Güvenlik

Mobil ödeme son derece güvenlidir. Yaptığınız her alışveriş için benzersiz güvenlik kodu oluşturulur. Bu kod bir kere kullanılabilir. Başka bir ödemede geçersiz olacaktır. Oluşturulan bu güvenlik kodu kredi kartının çalınma riskini ortadan kaldırmaktadır.

Mobil ödeme sistemi kullanım alanları nelerdir?

Mobil ödeme nedir” başlığında da belirttiğimiz gibi mobil ödemeler daha çok küçük meblağlı alışverişlerde kullanılmakta olup, yapılan ödeme miktarı telefon faturalarına yansıtılmaktadır. Büyük meblağlı alışverişlerde kredi kartları ile ödeme yapılmakta olup, bu ödeme esnasında cep telefonuna SMS ile şifre gelmesi mobil ödeme sayılmamaktadır.

Günümüzde mobil ödemeler pek çok alanda kullanılabilmektedir. Mobil ödeme kullanım alanları şunlardır;

  1. Online alışveriş işlemleri
  2. Çevrimiçi abonelik işlemleri
  3. Google Play veya Google Store’dan yapılan alışverişler
  4. GSM operatörlerinin anlaşmalı olduğu işletmeler
mobil ödeme nasıl yapılır

Mobil ödeme nasıl yapılır?

Mobil ödeme kredi kartı olmayan kişiler için oldukça faydalı bir seçenektir. Kullanımı son derece kolay ve hızlıdır. Mobil ödeme yapabilmek için öncelikle mobil cüzdan hizmetine kayıt olunup hesap oluşturulması gerekmektedir. Hesap oluşturulduktan sonra internet üzerinden veya ATM kullanılarak oluşturulan bu hesaba belli bir miktar para gönderilmelidir. Sonrasında yapacağınız ödemeler için bu hesaptaki parayı kullanabilirsiniz.

Bir diğer mobil ödeme yapma yöntemi ise şudur; Bir ürün veya hizmetin ücretini mobil ödeme ile yapılacağı belirtildikten sonra ilgili alana cep telefonu numarası yazılıp sonrasında cep telefonuna gelecek onay mesajına “EVET” yazılması yeterlidir. Bu ödeme yöntemi sadece cep telefonuna gelen mesaja EVET yazmak olduğu için son derece kolay olup, pek çok kişi tarafından da tercih edilmektedir.

Mobil ödeme nasıl iptal edilir?

Mobil ödemeler ikiye ayrılır. Bunlar;

  1. Tek seferlik ödemeler
  2. Sürekli ödemeler

Tek seferlik ödeme de alınan ürün veya hizmet için ödenmesi gereken ücret bir seferlik ödenir. Sonraki zamanlarda aynı ürün veya hizmet için tekrar ücret alınmaz

Sürekli ödemelerde ise alınan ürün veya hizmetin ücreti o anlık ve sonraki zamanlar içinde düzenli olarak tahsil edilir. Tahsil edilen ücret telefon faturasına yansıtılır.

Sürekli ödemeler adında belli olduğu gibi kullanıcı iptal edene kadar her ay düzenli bir şekilde tahsil edilir. Süreklilik arz eden ürün veya hizmet aboneliğinden vazgeçilirse verilen sürekli ödeme talimatının da iptal edilmesi gerekir.

Ürün veya hizmetin ücretin mobil ödeme ile alınmasına GSM operatörleri aracılık etse de sürekli ödeme iptalini GSM operatörleri yapamamaktadır. Bunun için ürün veya hizmet alınan sağlayıcıya abonelik iptali için mesaj gönderilmesi gerekmektedir.

Her ürün veya hizmetin abonelik iptal numarası farklı farklıdır. İPTAL SMS’i göndermek için gereken numarayı hizmet sağlayıcınızdan veya onun kurumsal web sitesinden öğrenebilirsiniz. Ayrıca mobil ödeme seçeneğinin kapatılması ile de mobil ödeme tahsilatının yapılmasını engeller.

Mobil ödeme sistemini kullanabileceğiniz uygulamalar nelerdir?

Mobil ödemeler pek çok alanda pek çok telefonda kullanılıyor olsa da geçerli olmadığı sektörler ve telefonlarda bulunmaktadır. Günümüzde mobil ödeme sistemini kullanılabileceğiniz uygulamalar şunlardır;

  • FastPay
  • İninal
  • Papara
  • Paycell
  • Tosla
  • Türk Telekom Mobil Ödeme
  • Vodafone Pay
mobil ödeme nedir

Kullanıcılar bunları da Sordu

Okuyucularımızın “Mobil Ödeme Nedir, Nasıl Yapılır?“ konusunda sormuş olduğu sorulara kısa kısa cevaplar vermeye çalıştık. Bu konuda sizin de sormak istediğiniz soru olursa aşağıdaki yorum bölümünden bize yazabilirsiniz. Sorunuz en kısa zamanda cevaplandırılacaktır.

Mobil ödeme sistemi güvenli midir?

Mobil ödemeler son derece güvenlidir. Günlük veya internet bankacılığı ne kadar güvenli ise mobil ödemelerde o kadar güvenlidir. Cep telefonunuzu başka birisi kullanmadığı müddetçe kimse sizin adınıza mobil ödeme yapamaz.

Mobil ödeme nasıl aktif edilir?

Mobil ödemelerin aktif edilmesi kullanılan uygulamadan uygulamaya farklılık göstermektedir. Mobil ödemeler GMS operatörleri tarafından verilen SMS numarasına SMS gönderilmesi ile yapılmaktadır. Her uygulamanın SMS numarası farklı farklıdır. Almak istediğiniz hizmet veya ürünün mobil ödeme SMS numarasını ilgili firmadan öğrenebilirsiniz.
Her uygulamanın mobil ödemeyi aktif veya pasif etmesi farklı farklıdır. En çok kullanılan uygulamaların aktif veya pasif edilmesi şu şekildedir;
Turkcell Mobil Ödeme Aktif Etmek
Turkcell mobil ödemeyi aktifleştirmek için, telefonunuzun mesaj kısmına “Ödeme Aç” yazıp 2222’ye göndermelisiniz. Veya Turkcell çağrı merkezi ile iletişime geçerek hattınızı mobil ödemeye açtırabilirsiniz.
Türk Telekom Mobil Ödeme Aktif Etmek
Türk Telekom hattını Mobil Ödeme kullanımına açmak için cep telefonunuzun SMS kısmına “Mobil Ödeme Kayıt” yazıp 5555’e kısa mesaj göndermelisiniz.
Vodafone Mobil Ödeme Aktif Etmek
Vodafone hattını mobil ödeme kullanımına açmak için Telefon ayarları kısmından Mobil Ödeme seçeneğine tıklayarak gelen ekrandan “servisi aktif et” seçeneğini seçmelisiniz. Bunun yanı sıra cep telefonunuzun SMS kısmına “Mobil Ödeme Aç” yazıp 7878’e kısa mesaj göndermelisiniz.

Mobil ödeme iptali sonrası geri ödeme nasıl yapılır?

Alınmış olan ürün veya hizmetin mobil ödemesi eğer o ay için başlamamışsa ve siz bu süre içerisinde iptal talebinde bulunursanız tahsil edilen ücret bir sonraki ayın telefon faturasından düşülür.

Mobil ödeme faturaya nasıl yansır?

Alınan bir ürün veya hizmetin ücreti mobil ödeme ile tahsil edilmesi ilgili ücretin telefon faturasına yansıtılması şeklinde olur. Ücret ne kadar ise o ücret bir sonraki ayın telefon faturasına eklenir. Faturasız hatlarda ise ücret mevcut TL bakiyesinden düşülür.

Mobil ödeme bozdurma işlemi nasıl yapılır?

Mobil ödeme bozdurma işlemi aracı uygulamalar ile yapılmaktadır. Bozdurma işlemi kullandığınız GSM operatörleri üzerinden gerçekleştirilir. Bozdurma işlemi sonucunda mağdur olmamak için güvenli bir aracı uygulama bulmalısınız.

Telefonumu mobil ödemeye nasıl kapatırım?

Telefonu mobil ödemeye açma yöntemlerinde olduğu gibi GSM operatörlerinin, telefonları mobil ödemeye kapatma yöntemleri de farklılık göstermektedir. GSM operatörlerinin mobil ödemeye kapatma işlemi şu şekildedir;
Turkcell Mobil Ödeme İptal Etmek
TURKCELL hattınızda mobil ödemeyi kapatmak için cep telefonunuzun mesaj kısmından “MOBILODEME IPTAL” yazıp 2222’ye gönderebilirsiniz.
Türk Telekom Mobil Ödeme İptal Etmek
Türk Telekom hattınızda mobil ödemeyi kapatmak için cep telefonunuzun mesaj kısmından “MOBILODEME IPTAL” yazıp 5555’e gönderebilirsiniz.
Vodafone Mobil Ödeme İptal Etmek
VODAFONE hattınızda mobil ödemeyi kapatmak için cep telefonunuzun mesaj kısmından “MOBILODEME KAPAT” yazıp 7878’e gönderebilirsiniz.

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir