E-ticaret sitenizde adım adım organik trafik arttırma yöntemleri nelerdir, hemen öğren. E-ticaret sitesi açmak isteyen veya e-ticaret sitesi açan kişinin yegane amacı sitesine daha fazla ziyaretçi çekip, daha fazla kişiye satış yapmaktır. Sitemize ziyaretçi çekmenin 2 genel yolu var.
Birincisi, arama motorları, sosyal medya platformları başta olmak üzere dijital platformlarda reklam vermek yada arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışması yaptırmak. Reklam çıkmak kısa vadeli bir çözüm olup yüksek maliyet gerektirdiğinden kalıcılığı uzun süreli değildir.
SEO çalışması da başlangıçta maliyet gerektirir, lakin uzun vadede maliyetinizi minimuma indirir. SEO çalışması uzun süreçli bir çalışma olduğundan sabır ve zaman gerektirir. Ama başarılı olunması durumunda da reklam çalışmasına göre kalıcılığını uzun süre devam ettirir.
Bu makalemizde e-ticaret sitelerinin adım adım organik trafik arttırma yolları hakkında bilgiler vereceğiz. Trafik artırma aynı zamanda daha fazla satış yapmak demek olduğundan makalemizi dikkatli okumanızı ve makalede yazılanları uygulamanızı tavsiye ederim.
Bir e-ticaret sitesinin veya bir web sitesinin trafiğini artıran bir çok unsur vardır. Bunların hepsini birden uygulamanız veya sizin uygulamanız zor olacağından bir SEO uzmanı ile çalışmanız daha faydalı olacaktır. Burada anlattığımız yöntemler daha çok basit SEO adımları diye nitelendirilebilecek çalışmalardır. Bu çalışmaları yaparak sitenizin organil trafiğini artırabilirsiniz. Gelin organik trafik arttırma adımlarını detaylı inceleyelim.
Organik trafik arttırma adımları
Organik trafik arttırma adımları şunlardır;
- Site haritası oluşturmak
- Robots.txt dosyasını kontrol etmek
- Google analytics ve search console entegrasyonu yapmak
- Anahtar kelime araştırması yapmak
- Site içi optimizasyon
- Kısa ve açıklayıcı URL’ler
- Tıklama oranını artıran başlıklar ve açıklamalar
- İç ve dış bağlantılar
- İçerik
Site haritası oluşturmak
E-ticaret siteleri başta olmak üzere bütün web sitelerinin site haritası vardır, en azından var olduğu düşünülür. Site haritası bir web sitesinde tüm URL dediğimiz adreslerin listelendiği XML dosyasıdır. Bu XML dosyasının adı standart olarak “sitemap” ve dosya adının sonuna uzantı olarak .xml eklendiği fiziksel bir adresi bulunur. Örneğin, siteadiniz.com/sitemaps.xml gibi. Bizim sitemizin site haritası adresi www.e-ticaretsitesi.com/sitemap.xml ve görüntüsü aşağıdaki gibi.
Sitenize ait bu site haritasını Google Search Console girişi yaparak sol menüdeki “Site Haritaları” menüsüne tıklayarak sitenizin site haritası adresini yazıp kaydet dedikten sonra işlem tamamlanmış oluyor. Bu saatten sonra Google zaman zaman sizin sitenizde yeni linkler yani yeni sayfalar olup olmadığını buradan kontrol edecek.
E-ticaret sitenizin site haritası yoksa endişe etmeyin. Çünkü internette onlarca site oluşturma aracı bulunmakta. Google da Sitemap Creator diye arattığınız yeterli.
Robots.txt dosyasını kontrol etmek
Site haritasında olduğu gibi her web sitesinin mutlaka bir Robots dosyası bulunur. İsmi standart olarak “Robots” olup uzantısı .txt dir. Robots dosyasının olması web siteniz ve arama motorları açısından oldukça önemlidir.
Robots dosyası, arama motorlarına sitenizi indexlerken yani hafızaya alırken gidebilecekleri yada gidemeyecekleri sınırlar hakkında bilgi verir. Bazen sitemizde admin klasörü başta olmak üzere bazı sayfa veya klasörlerin hafızaya alınmasını istemeyebiliyoruz.
Bu durumda robots dosyasına hafızaya alınmayacak dosyanın adresini yazmanız yeterli. Sitenizde robots dosyasının olup olmadığını adres çubuğuna siteadiniz.com/robots.txt yazıp enter tuşuna basıp kontrol edebilirsiniz. Eğer sitenizde robots dosyası yoksa endişe etmeyin.
Google da robots.txt generator veya robots.txt tool yazıp arattığınızda bir çok aracın olduğunu göreceksiniz. Robots dosyası ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
E-Ticaret Sitesi için Robots.txt Dosyası Nedir, Nasıl Olmalı?
Google analytics ve search console entegrasyonu yapmak
Bir e-ticaret sitesinde, haber sitesinde, magazin haberleri sitesinde hasılı tüm web sitelerinde mutlaka yapılması gereken entegrasyonlardan iki tanesi Google Analytics ve Google Search Console bağlantısıdır. Sitenize Google Analytics bağlantısı yaptıktan sonra ziyaretçilerin sitenizle nasıl etkileşime geçtiği ile ilgili detaylı istatistiki bilgiler alabilirsiniz.
Ayrıca Google Analytics de sitenizle ilgili hemen çıkma oranlarını, Ortalama oturum sürelerini, bir oturumun gezdiği sayfa sayısını, trafik kanallarını, sayfa hız performansları başta olmak üzere daha bir sürü istatistiki bilgi alıp doğru stratejiler belirleyip doğru kararlar almak için analiz edebilirsiniz.
Google Search console da bir web sitesi için olmazsa olmaz araç konumundadır. Google tarafından çıkartılan bu araç sayesinde sitenizin performansını, anahtar kelimelerinizin konumunu izleyebilirsiniz.
Anahtar kelime araştırması yapmak
Web sitenizde eklediğiniz içerik, başlık için anahtar kelime araştırması yapmanız gerekiyor. Bu anahtar kelime araştırması yapmanın birkaç yolu bulunmakta. Sitenizde var olan bütün sayfaların izlenmesi SEO anlamında size müthiş fayda sağlayacaktır.
Birincil anahtar kelime hedefi oluşturmak
Sitemizde girdiğimiz içeriklerde önceliğimiz birincil anahtar kelime hedeflerini oluşturmak. Sitemizdeki her sayfanın mutlaka bir amacı vardır. Sitemizde kullanacağız içerik ve başlıklar için mutlaka doğru kelimelere ihtiyacınız olacaktır.
Doğru kelime analizi yapabilmeniz için mutlaka bir kelime analiz aracına ihtiyacınız olacak. Bu anlamda Semrush veya Ahrefs araçlarını kullanmanızı tavsiye ederiz.
Kullanıcının arama niyeti
Kelime araştırmasında kullanıcının niyetini anlamak çok önemli. Biz içeriklerimizi ziyaretçilerimiz için yazıyoruz, kendimizi için değil. Kullanacağımız bir kelime ziyaretçilerimiz arama motorlarında nasıl aratır, hangi konu için aratır gibi çıkarımlar yapmalıyız. Makalemizi bu çıkarımları yaptıktan sonra yazmak size üst sıralarda çıkmak için müthiş fayda sağlayacaktır.
İlgili aamalar
Kelime araştırması yapmanın üçüncü adımı kullanıcıların yapmış olduğu diğer aramalar. Google arama motorunda her hangi bir kelimeyi aradığınızda sayfa sonunda “ilgili aramalar” diye bir bölüm olduğunu göreceksiniz. İçeriğinize uygun olacak kelimeleri belirleyip bunları içeriklerinizde kullanmaya çalışın.
Site içi optimizasyon
Basit SEO çalışması ve kelime araştırmasından sonra önemli bir adımda iç optimizasyon çalışmaları yapmaktır. E-ticaret sitenizi Google arama motorunun istediği kriterlere göre yayınlamanız Google sıralaması ve site trafiğiniz açısından çok fayda sağlayacaktır.
Kısa ve açıklayıcı URL’ler
Uzmanlar arama motoru sıralamalarında kelimelerin URL adreslerinin daha kısa olması gerektiğini tavsiye etmekte. Bu yüzden sitenizde ürün başlıkları, blog içerikleri gibi başlıkların kısa URL’lerden oluşmasına dikkat edin.
Bir blog yazısı yazdığınızda bu URL adresinin başlıkta kullandığınız tüm kelimelerden ziyade başlığın ana kelimesinin URL adresi olmasına dikkat edin. Örneğin “E-ticaret sitesi nedir, nasıl açılır” diye makale yazarken URL adresinin e-ticaretsitesi.com/e-ticaret-nedir şeklinde olması daha doğru olacaktır.
Tıklama oranını artıran başlıklar ve açıklamalar
Bütün sitelerde mutlaka bir başlık bulunmakta. Bir site de başlık bulunması önemli ama asıl önemli olan ilgi çekecek, tıklamayı sağlayacak başlık kullanmak. O yüzden başlıklarınızda standart, birbirinin tekrarı mahiyetinde olan başlıkları değil, dikkat çekecek, tıklatacak başlıklar belirleyip onları kullanmak. Sitenizde ki başlıklar ne kadar tıklama alırsa sırlamanızda o kadar artacaktır.
İç ve dış bağlantılar
Sitenizde yayınlamayı düşündüğünüz içeriklerde daha önce yazmış olduğunuz bir içeriğe, satmış olduğunuz bir ürüne link vermeniz önemli. Bu şekilde ziyaretçiyi hem sitenizde daha fazla tutacaksınız hem de müşteriye daha fazla bilgi verip, o ürünü satma imkanınız olacak. O yüzden yazdığınız makalelerde birbiri ile alakalı olacak konulara iç link verin.
Yazmış olduğunuz makalelerde konu bütünlüğü çerçevesinde site dışına yönlendiren linklerde verebilirsiniz. Konunun daha anlaşılması için resmi bir kurum adresi, sosyal medya hesaplarınız, yapılan bir araştırmanın linkini, makale içerisinde dış bağlantı olarak kullanın.
İçerik
Aranma hacmi yüksek bir konu belirlemek ve temel SEO kurallarını uygulamak önemli. Yazmış olduğunuz içerik iyi değilse ne kadar SEO yaparsanız yapın boş, bir faydası olmayacaktır. İçeriklerinizi yazarken aşağıdaki hususlara dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
İlgi çekici giriş
İçeriğimizin ilk giriş kısmı çok önemli. Makalenizin ilk giriş kısmını bir evin kapısı gibi düşünecek olursak okuyucu “acaba doğru kapıya mı geldim” diye düşünecek ve sizin makale giriş kısmınız, “evet doğru kapıya geldiniz” diye dedirtmeli. Eğer bunu başaramazsanız ziyaretçi sitenizi terk edecektir.
Okunabilirliğe odaklanın
Bir ziyaretçinin giriş kısmından sonra dikkat ettiği ikinci nokta sayfanın nasıl göründüğü, içeriğin okunabilir olmamasıdır. Ziyaretçiniz çok karışık bir sayfa ile karşılaşırsa ne kadar önemli bilgiler verirseniz verin ziyaretçi siteden kaçacaktır.
İçeriklerinizde çok uzun paragraflar yerine kısa paragraflar kullanın. Konu bütünlüğüne bağlı olarak paragraflarınız mümkün mertebe 5-6 satırı geçmesin. Paragraflar arasında konu ile alakalı ilgi çekici görseller kullanmaya çalışın.
Yazmış olduğunuz içeriğin okunabilirliğini test edin. Bunun için hemingwayapp.com sitesini kullanabilirsiniz. Yazmış olduğunuz içeriği burada test edebiliyorsunuz. Yukarıda yazmış olduğum içeriğin okunabilirliğine dair yapmış olduğum test sonucunun nasıl göründüğüne dair görseli aşağıda görmektesiniz.
Bağlantı oluşturma
Bağlantı oluşturmanın diğer adı “Backlink”. Burası oldukça tartışılan bir konu. Ama bağlantılar ile ilgili şunu söyleyebiliriz. Bağlantılar size fayda sağlayacak bağlantılar olmalıdır. Sitenize fayda sağlamayacak bağlantılardan uzak durun. Bağlantı, eğer sitenize ziyaretçiye göndermek için tıklatıyor ve ziyaretçide sitenizde duruyor, makalenizi okuyor ise bu bağlantı faydalı bağlantıdır diyebiliriz.
Rakip sitenin bağlantılarını analiz edin
Bir e-ticaret siteniz veya web siteniz varsa rakiplerinizin kimler olduğunu biliyorsunuzdur. Bilmiyorsanız da en kısa sürede bir rakip analizi yapmanızı tavsiye ederiz. Rakiplerinizin kimler olduğunu bildiğinizi varsayarak rakibinizin sitesini, almış olduğu bağlantıları (backlink) belirleyin.
Bu bağlantılar arasından sizin de almanızda faydalı olacak olanları belirleyin. O bağlantılardan size fayda sağlayacak bağlantı varsa sizde o bağlantıdan almaya çalışın. Bağlantı alırken kriteriniz rakibim almışsa bende mutlaka almalıyım değil de almam halinde siteme nasıl faydalı olur düşüncesi olsun. Alakasız bir sitede sizin bağlantınız tıklanmıyorsa hiç olmamanız gereken bir yerde olmanız gibi bir durum oluşur.
Hedef kitlenizin vakit geçirdiği kaynaklara odaklanın
Rakip analizi yapıp rakiplerinizin kimler olduğunu belirledikten sonra yapmanız gereken bu rakiplerinizin dijital ortamda nerelerde vakit geçirdiklerini belirlemek. Rakiplerinizin vakit geçirdiği site, forum, sosyal medya mecrasında sizin de vakit geçirmeniz gerekiyor. Buralarda vakit geçirmekle hem kaliteli bağlantılar alırsınız hem de marka bilinirliğinizi artırma fırsatınız olur.
Sonuç olarak…
Hepimizin amacı sitemize daha fazla ziyaretçi çekmek ve bu ziyaretçilere bir şeyler satabilmek. Bunun için gerekli olan çalışmaları başlangıç SEO aşaması olarak anlatmaya çalıştık. Yapılması gerekenler bunlarla sınırlı değil elbet.
Burada anlatmış olduğumuz çalışmaları dikkatli bir şekilde uygularsanız sitenizdeki ziyaretçi artışını göreceksinizdir. SEO çalışması zaman ve sabır işidir. Yani sabır ve zaman ister. SEO çalışması için sabrınız ve zamanınız varsa daha iyi sonuçlar almak için mutlaka bir SEO uzmanı veya bir SEO ajansı ile çalışmanızı tavsiye ederiz.
Bu makalede E-ticaret sitenizde adım adım organik trafik artırma yolları hakkında başlangıç düzeyinde bilgiler vermeye çalıştık. E-ticaret sitenizde adım adım organik trafik artırma yolları hakkında sorularınız olursa bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.