1. Anasayfa
  2. Dijital Pazarlama

Pagespeed İnsights Nedir, Nasıl Kullanılır?


0

PageSpeed İnsıghts, sitenizin performansını ölçme konusunda size yardımcı olan bir araçtır. Google tarafından geliştirilen bu araç, ücretsiz bir şekilde kullanılır. Sitelerin hızlı bir biçimde yüklenmesi, ziyaret eden kişilerin de bu deneyimi daha keyifli yaşamasına katkı sağlar. Hızlı şekilde açılan sitelerden, kişilerin geri çıkma ihtimali daha düşüktür.

Kişilerin sitelerden geri çıkma ihtimalinin düşük olması, aynı sitelerin Google üzerinde üst sıralarda görünme şansını artırır. Yani sayfa yükleme hızı fazlasıyla önemlidir. Sayfa yüklenme hızının düşük olduğu siteler, ne yazık ki ziyaretçilerin siteden kaçmasına neden olur. Bu nedenle hız; bir Web sitesi için son derece önemli hatta hayati bir detaydır.

PageSpeed İnsıghts
PageSpeed İnsıghts

Sitenizin hızınızı yavaşlatan faktörlerin neler olduğunu belirlemek sanıldığı kadar kolay değildir. Bu noktada da devreye PageSpeed İnsights girer.

Peki Google PageSpeed insights nedir? PageSpeed Insıghts’ın kullanımı nasıldır? PageSpeed Insıghts avantajları nelerdir? İşte ayrıntılar!

Pagespeed insıghts nedir?

PageSpeed Insıghts, sitelerin performansını ölçmeye imkan sunan bir araç olarak ön plana çıkar. Bu araç 2010 yılı itibariyle hizmete açılmıştır. Bu aracı kullanarak, bir web sitesinin pek çok metrik derecesini ölçme imkanı vardır. Özellikle e ticaret sitesi sahipleri için son derece önemli bir araçtır.

PageSpeed Insıghts, Türkçe dil desteğine sahiptir. Ücretsiz kullanma imkanı büyük bir avantaj oluşturur. Deneyimli ya da deneyimsiz olmanız fark etmeden, bu aracı rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.

Pagespeed insıghts nasıl kullanılır?

PageSpeed Insıghts aracını kullanarak site hızını ölçmek oldukça kolaydır. Bu noktada takip edilmesi gereken adımlar şu şekildedir;

  • Google PageSpeed insights web sitesini ziyaret edin.
  • Karşınıza gelen ekranda yer alan arama çubuğuna web sitenizin alan adını yazın.
  • URL’yi girdikten sonra “Analiz Et” butonuna basın.
  • Karşınıza Google kullanıcı deneyimi raporu kapsamında birtakım veriler çıkar.
  • Hem masaüstü hem de mobil cihazlardan analiz sonuçlarını öğrenebilirsiniz.
PageSpeed Insıghts Ne İşe Yarar?
Pagespeed insıghts ne işe yarar?

Pagespeed insıghts ne işe yarar?

PageSpeed Insıghts, sitelerin ekstra hızlı ve kusursuz bir biçimde çalışması için hizmet sunar. SEO çalışmasının da önemli bir kısmını site hızı oluşturur.

Bu araç sadece web sayfalarının site hızını değil, sitenizdeki farklı performans durumlarının da ölçümlemesini yapar. Yaptığı her ölçümleme için de size rapor tasarlar.

PageSpeed insights aracında, masaüstü cihazların yanı sıra mobil cihazların da performans ölçümü yapılır. Üstelik sorunları ortaya çıkardıktan sonra, bu sorunlar için de çözüm önerilerinde bulunur.

PageSpeed Insıghts uygulamasını aktif olarak kullandığımız zaman, Google üzerinde siteniz hızlı şekilde yükselmeye geçer. Sayfa yüklemeleri daha hızlı bir şekilde yapılır. Aracın yaptığı analizler ve sunduğu çözümler ise son derece güvenlidir.

Pagespeed insıghts avantajları nelerdir?

PageSpeed Insıghts aracı, kullanıcılara büyük avantajlar sunar. Bu avantajların her biri oldukça önemli bir yere sahiptir. Aracın sahip olduğu avantajları kısaca sıralamak gerekirse;

  • Hızlı biçimde sonuca ulaştırır.
  • Son derece basit bir kullanım şekli vardır.
  • Sunulan raporlar, sitenizi iyileştirme konusunda yardımcı olur.
  • Hız konusunda yaşanan problemleri kısa süre içerisinde çözüme kavuşturur.
  • Sınırlama durumu söz konusu olmadan, çok sayıda siteyi defalarca kez analiz edebilirsiniz.
  • Uygulamayı, rakiplerinizi analiz etmek amacıyla da tercih edebilirsiniz.
  • Araç aracılığıyla her türlü cihaz için hız durumunu öğrenebilirsiniz.

Pagespeed insıghts ile hangi ölçümler yapılabilir?

PageSpeed Insıghts, sayfaların hızını farklı faktörlerle beraber ölçümler. Web sitelerinde ziyaretçileri etkilemenin en temel yolu sayfa hızıdır. Dolayısıyla, bu durumu iyileştirmek son derece önemlidir.

PageSpeed Insıghts ile şu ölçümlemeler yapılır.

  1. İlk Zengin Boya (FCP)
  2. En Büyük Zengin İçerikli Boya (LCP)
  3. İlk Giriş Gecikmesi (FID)
  4. Kümülatif Düzen Kayması (CLS)
  5. Toplam Engelleme Süresi (TBT)
  6. Etkileşim (Etkileşime Hazır Olma) Süresi (TTI)
  7. Hız Endeksi

●İlk zengin oya (FCP)

İlk zengin boya anlamına gelen first contentful paint FCP, adından da anlaşılacağı üzere boyamayı temsil eder. Kişiler, herhangi bir sayfaya girdiği zaman karşısına beyaz renkli ekran yerine boyalı bir ekran görür.

Boyalı olan ekranlar, içeriklerin sayfanın neresinde olacağı konusunda fikir verir. FCP ise; bu bölümlerin hangi süre zarfında boyandığını ifade eder. İdeal süre ise 1,5 saniye şeklindedir.

●En büyük zengin içerikli boya (LCP)

LCP yani en büyük zengin içerikli boya; site sayfasının içeriği hakkında bilgiler verir. Ölçüm sırasında ise sayfa üzerinde yer alan en büyük görsel esas alınır.

Ardından bu görselin, ne kadar süre içerisinde anlamlı görüntüye kavuşacağı ölçülür. Bu durumun ideal süresi ise 2,5 saniye şeklindedir.

●İlk giriş gecikmesi (FID)

İlk giriş gecikmesi yani FID; kişilerin yaptığı ilk hareketi ve bu hareketin gerçekleşmesi arasında geçen süreyi temsil eder.

Herhangi bir Web sayfası açmak, bu işleme örnek olarak verilebilir. Bu sürenin ise maksimum 100 milisaniye olması tavsiye edilir.

●Kümülatif düzen kayması (CLS)

Cumulative layout shift CLS; metrik ölçümleri arasında büyük önem arz eder. Bazı zamanlarda site ziyareti sırasında karşınıza çıkan ögelerin bir kısmında kayma ya da titreme gibi durumlar oluşabilir.

Kümülatif düzen kayması, tam da bu ölçümü size sunar. Web siteye sahip olan kişiler için önemli bir unsurdur. Yüksek düzeyli bir kullanıcı deneyimi için ise bu sürenin 0.1 ve altında olması gerekir.

●Toplam engelleme süresi (TBT)

Toplam engelleme süresi yani Total Blocking Time, sayfaların etkileşimli hale gelmeden hemen önce ne kadar süre boyunca etkileşimsiz halde kaldığını gösterir.

İyi sonuçlar elde edebilmek için bir sayfanın TBT ölçümünün 300 milisaniye altında olması gerekir.

●Etkileşim (etkileşime hazır olma) süresi (TTI)

TTI ile bir sayfanın tam olarak etkileşimli şekle gelme süresi ölçümlenir. Bu sürenin ise 2,2 saniye civarında olması iyi sonuçlar ortaya çıkarır.

●Hız endeksi

Arama motoru konusunda hız endeksi fazlasıyla önemlidir. Hız endeksi ise; sayfaların yüklenip içeriğin görünür hale gelmesinde ne kadar süre geçtiğini ölçer.

Bir sayfanın hızlı olarak kabul edilebilmesi için ise bu sürenin 4,3 saniye üzerinde olması gerekir.

Sayfanın hızının düşmesine neden olan unsurlar nelerdir?

Sayfa hızının düşmesine neden olan çok sayıda unsur vardır. Bu unsurlar kısaca şu şekildedir;

  • Dosyaların büyük olması
  • Çok sayıda JavaScript komut dosyasının olması
  • Görsellerin optimize edilmesindeki yavaşlık
  • Kullanılmayan kodların olması
  • JS, CSS ya da sayfadaki HTML kısmında bulunan başka komut dosyaları
Site İçin Optimizasyon Önerileri
Site için optimizasyon önerileri

Site için optimizasyon önerileri

Bir web sitesinin hızlı açılması için aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir. Bu hususlara ne kadar dikkat edilirse siteniz o kadar hızlı açılacaktır.

Site için optimizasyon önerileri şunlardır;

  • Tarayıcıların ön bellek kısmına alınması
  • Görsellerin sıkıştırılması
  • Sunucuların yanıt verme süresinin kısa bir hale getirilmesi
  • HTML dosyalarının küçük şekle sokulması
  • CDN kullanılması
  • Hızlandırılmış Mobil Sayfalar’ın yani AMP’nin kullanılması
  • CSS ve JavaScript dosyalarının, sayfadaki alt kısımlara taşınması
  • CSS ve JavaScript kodlarının kısa bir hale getirilmesi
  • Gerek duyulmayan kodların kaldırılması

Web siteleri için hız neden önemlidir?

Bütün web siteleri için hız çok önemlidir. Bir web sitesinin hızlı açılması hem kullanıcı deneyimi hem de SEO açısından hayati öneme sahiptir. Web sitesinin yavaş açılması site için olumsuz bir durum olup bir an önce düzeltilmesi gerekir.

Web siteleri için hız şu nedenlerden dolayı önemlidir;

  1. Bir Web sitesinin hızının yüksek olması, o siteyi ziyaret eden kişilerin sayfada kalma süresi daha yüksek bir hale gelir. Bu sayede o site için ilk izlenim olumlu yönde olur.
  2. Sayfaların yavaş bir şekilde yüklenmesi, özellikle dönüşüm oranlarını büyük ölçüde olumsuz biçimde etkiler. Ziyaretçilerin büyük bir bölümü sayfa kapatma işlemini bu yüzden yapar.
  3. Kişiler internet üzerinde gezinti yaparken, sayfaların hızlı olmasından daha fazla keyif alır.
  4. Ancak gezindikleri sayfaların son derece yavaş bir şekilde yüklenmesi kişilerin kısa süre içerisinde ziyaret ettikleri siteyi terk etmelerine neden olur.
  5. Site terk etme oranlarının yüksek olması, sitelere karşı dönüşümleri de direkt bir şekilde düşürür.
  6. Google, arama motoru üzerinde sayfaları sıralarken çoğu zaman hızlı yapıdaki siteleri üst sıralarda gösterir.
  7. Sayfaların cihazlara yüklenme hızının 2 saniyenin altında olması durumunda, ne yazık ki siteler de aşağılara doğru düşmeye başlar.
Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Emirhan Alpay, dinamik ve yenilikçi bir dijital pazarlama uzmanıdır. Eskişehir Üniversitesi'nde tamamladığı endüstri mühendisliği eğitimi analitik düşünme ve çözüm odaklı yaklaşımını dijital pazarlama stratejilerine yansıtmasına olanak sağlar. Kendi alanında uzmanlaşmış ve dinamik bir profesyonel olarak, markaların dijital arenada daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlayan stratejileri kusursuz bir şekilde oluşturur.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir