Pazar yerlerinde mağaza açmak isteyenler için detaylı bir rehber hazırladık. Pazar yerleri pek çok satıcının bir arada olduğu çevrimiçi mağazalardır. Pazar yeri satıcı ile alıcıyı aynı platformda buluşturan, çok fazla bir geçmişi olmayan bir iş modelidir. Pazaryerleri e-ticaret yapmak isteyenleri e-ticaret sitesi açma derdinden kurtarıp satıcının ürünlerini e-ticaret ortamında satması sağlar.
Pazar yerlerini günümüzdeki AVM’lere veya iş hanlarına benzetebiliriz. Nasıl ki fiziksel ticarette ticaret yapacak olanlar buralarda mağazasını açar, müşterilerde bütün işyerlerini bir çatı altında bulup, bütün çarşıyı dolaşma derdinden kurtulur, Pazar yerlerinde de bu mantık vardır. Her sektörden insanlar Pazar yerlerinde mağazalarını açıp özgürce ürünlerini satabilir.
Günümüzde artık bir çok fiziksel işletme ve e-ticaret sitesi Trendyol, HepsiBurada, Amazon, N11 gibi Pazar yerlerinde mağazalarını oluşturmakta. İnsanların almak istedikleri ürünleri internetten satın alması ilerleyen zamanlarda tüm işletmeleri Pazar yerlerinde mağaza açmaya zorlayacak.
Pazar yerlerinin günden güne önem kazandığı şu ticaret ortamında sizde Pazar yerlerinde mağazanızı nasıl oluşturabilirsiniz, Pazar yerlerinde mağaza açmak için hangi evraklar gerekir bu konularda bilgiler vereceğiz.
Pazaryerlerinde mağaza açmanın önemi nedir?
Pazar yerleri son zamanlarda önemini git gide artırmıştır, artırmaya da devam ediyor diyebiliriz. Pazar yeri iş modeli uluslararası geçerliliği olan bir iş modeli olup Globalde Amazon, Alibaba gibi siteleri bu anlamda örnek gösterebiliriz.
Pazar yerlerinde mağaza açmak sizi e-ticaret sitesi kurma masraflarından kurtarır. Pazar yerlerinin yüksek sayfa görüntülenme oranları ürünlerinizin daha fazla satılmasını sağlar. Pazar yerlerinde mağaza açmayı işlek bir ana cadde üzerinde mağaza açmak gibi düşünebilirsiniz.
Pazar yerlerinde ürün satmanın avantajları nelerdir?
Pazar yerlerinde mağaza açmak işletmelere ve e-ticaret sitelerine bir takım avantajlar sağlar. Bu avantajlar şunlardır;
- Yüksek ziyaretçi trafiğinin olduğu Pazar yerlerinde mağaza açarak ürünlerinizi buralarda sergileme avantajına sahip olursunuz.
- Pazar yerlerinin sürekli reklam çalışması yapması nedeniyle sizi ilave reklam harcamalarından kurtarır.
- Pazar yerlerinde standartlar belli olduğu için sizin ekstra bir sistem kurmanıza gerek yoktur.
- Pazar yeri teknik çalışmaları kendisi yaptığı için sizi bu zahmetten kurtarır.
- Pazar yerleri teknik SEO çalışmalarını kendisi yaptığı için sizin ilave SEO çalışması yapmanıza gerek yoktur.
- Satmış olduğunuz ürünleri tek tek elle girmeyip bunun yerine bir entegrasyon aracılığı ile gönderme imkanınız bulunmaktadır.
E-ticaret sitelerinde hangi entegrasyonlar kullanılıyor öğrenmek ister misin? O zaman aşağıdaki makaleyi hemen okumalısın.
e-Ticaret sitelerinde kullanılan entegrasyonlar
Pazar yerlerinde ürün satmanın dezavantajları nelerdir?
Pazar yerlerinde mağaza açmanın avantajları kadar bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlar şunlardır;
- Kendi sattığınız ürünler için pazaryerlerine komisyon ödemek zorunda kalırsınız.
- Sizinle beraber aynı sektörde ürün satan binlerce rakibiniz olacağı için yüksek rekabete maruz kalırsınız.
- Pazar yerlerinde daha fazla görünür olmak için reklam paketleri almak zorundasınız.
- Pazar yerlerinde açıktan kendi markanızın tanıtımını yapamadığınızdan marka bilinirliğiniz olmayacaktır.
- Mağazanızın bir gün sebepsiz yere kapatılmayacağının garantisi yoktur.
- Pazar yerlerinde sizin kurallarınız değil Pazar yerinin kuralları geçerlidir.
Pazar yerlerinde mağaza açmak için istenen evraklar nelerdir?
Pazar yerleri size milyonlarca müşterinin kapısını açan online satış platformlarıdır. Pazar yerlerinde mağaza açarak bu milyonlarca müşteriye satış yapma avantajı elde edersiniz. Pazar yerlerinde mağaza açmak için istenen bir takım belgeler bulunmaktadır.
Pazar yerlerinde mağaza açmak için istenen belgeler Pazar yerinden Pazar yerine küçük farklılıklar gösterebilir. Ama Pazar yerlerinde satış yapmak için en önemli kural bir şirket kurmuş olmanız gerekir.
Şahıs Şirketi, Limited Şirket veya Anonim şirket türlerinden birini kurarak Pazar yerlerinde mağaza açmanın en önemli kuralını yerine getirmiş olursunuz.
Pazaryerlerinde mağaza açmak için şirket türüne göre istenen evraklar şunlardır; (Şahıs şirketleri)
- Son 1 yıl içinde alınmış vergi levhası
- İmza sirküleri
- Şirket sahibi nüfus cüzdanı fotokopisi
- Çalışma mali şart ve prensipleri anlaşması
- Pazaryeri ile yapılan satıcı sözleşmesi
Hangi şirket türünü kurmak gerekiyor karar veremiyor musunuz? o zaman aşağıdaki makaleyi mutlaka okuyun.
Vergi Oranlarına göre Şahıs Şirketi mi, Limited Şirket mi Anonim Şirket Kurmak mı Mantıklı?
Online pazar yerlerinde mağaza nasıl açılır?
Pazar yerlerinde mağaza açmak için bir takım kriterlerin yerine getirilmesi gerekir. Bu kriterler pazar yerinden pazar yerine farklılık gösterebilmektedir. Pazar yeri optimizasyonları ile mağaza açma işlemlerinizi daha kolay hale getirebilirsiniz.
Online Pazar yerlerinde mağaza açma şartlarından bazıları şunlardır;
1-Türkiye Cumhuriyeti vergi numarası,
2-Kurumsal e-posta adresi
3-Ticari veya özel banka hesabına sahip olmak gerekir.
- Pazar yerlerinde mağaza açıp satış yapmak isteyenlerin mağaza açılmak istenen Pazar yerine üye olması gerekir. Mağaza açılacak Pazar yerine karar verilip o Pazar yerinin web sitesinden istenilen bilgiler doldurulup üyelik tamamlanır.
- Pazar yerine üyelik işleminden sonra Pazar yeri sizden yukarıda bahsetmiş olduğumuz evrakları ister. İstenilen bu evraklar dijital ortam üzerinden Pazar yerine gönderilir.
- Üye olunmak istenen Pazar yeri yönetimi üyelik esnasında verdiğiniz bilgileri ve yüklediğiniz belgeleri kontrol edip onay sürecini başlatır. İnceleme sonucunda bilgi ve belgelerde tutarsızlık yoksa üyeliğiniz onaylanır.
- 30 bin TL’ye kadar geliri olup vergi muafiyetinden yararlanan işletmelerde Pazar yerlerinde mağaza açıp satış yapabilir. Bu durumda olan işletmelerin “Esnaf Vergi Muafiyeti” belgesini alıp Pazar yerine sunması gerekir.
- Pazar yerlerinde mağaza açıp satış yapan işletmelerin sattıkları her ürün için fatura kesmesi gerekir. Faturasız satış yapmak, tespiti halinde bir takım para cezası almanıza sebep olur. Vergi muafiyeti olan sermaye şirketleri KDV oranı üzerinden faturalarını kesebilir.
- Pazar yerlerinde satılan ürünlerin ücretleri Pazar yerleri tarafından belli bir süre sonra satıcının hesabına kesintiler yapıldıktan sonra aktarılır. Paranın aktarılma süresi Pazar yerinden Pazar yerine farklılık gösterebilir. Ödemeler üye olunurken verilen banka hesabına Vergi levhasındaki isme gönderilir.
- Pazar yerlerinde satış yapılırken belli oranlarda komisyon kesintisi yapılır. Yapılacak olan kesinti kategoriden kategoriye, Pazar yerinden Pazar yerine farklılık gösterir. Her ne kadar Pazar yerlerine üye olunurken tek bir kategori seçilip üye olunsa da seçilen kategorinin dışındaki kategorilerde de satış yapılabilir.
- Bütün Pazar yerlerinde ki kategori yapısı farklıdır. Pazar yerlerinde internet üzerinden satılması yasak olan hiçbir ürün satılamaz.
Mağaza açılabilecek pazar yerleri nelerdir?
Günümüzde bilinen, satış yapılabilecek bir çok Pazar yeri bulunmaktadır. Sektöre zaman zaman yeni oyuncularda dahil olmaktadır. Satış yapılacak Pazar yerine iyice araştırılıp öyle karar verilmesi gerekir.
Mağaza açılacak Pazar yerinin iade, kargolama, satış, komisyon kesintisi, para ödemesi gibi hususlar çok iyi araştırılıp ticari hedeflerinize ve yapınıza uygunsa mağaza açılması doğru olacaktır. Araştırmadan Pazar yerlerinde mağaza açmak size sonradan sıkıntı yaşatabilir.
Mağaza açılabilecek Pazar yerleri şunlardır;
- Trendyol
- N11
- Hepsiburada
- Gittigidiyor
- ÇiçekSepeti
- Amazon
- PTT AVM
GittiGidiyor da mağaza açmak
GittiGidiyor da mağaza açmak için illa da bir şirket sahibi olmanıza gerek yok. Üye olmak için bu anlamda belge vermeniz gerekmez. Sadece sitenin anasayfasından “Mağaza Aç” düğmesine tıklayıp karşınıza çıkacak sayfadaki bilgileri doldurmalısınız.
Hepsiburada da mağaza açmak
HepsiBurada Pazar yerinde mağaza açmak için bir şirket olmak zorundasınız. Şirket olmadan bu pazar yerinde satış yapamazsınız. HepsiBurada da mağaza açmak tamamen ücretsizidir. HepsiBurada Pazar yerinde mağaza açmak için HepsiBurada üyelik formu’nu doldurup aşağıdaki evrakları iletmeniz gerekiyor.
- Şirket Sözleşmesi
- Ek-3 Pazaryeri Satıcı Bilgileri Formu
- Güncel İşletme Vergi Levhası
- İmza Sirküleri (imza sirkülerinin ne olduğunu ve nereden alınacağını buradan öğrenebilirsiniz.)
- Ticari Faaliyet Belgesi
- Ticari Sicil Gazetesi
HepsiBurada mağaza açma ile ilgili daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki makaleyi mutlaka okuyun.
Hepsi Burada Mağaza Açma Rehberi
Trendyol da mağaza açmak
Trendyol da mağaza açabilmek için mutlaka herhangi bir şirket türüne sahip olmanız gerekiyor. Trendyol da mağaza açmak için Trendyol Satıcı Başvuru Formu’nu eksiksiz bir şekilde doldurmalısınız. Trendyol da mağaza açmak tamamen ücretsizdir.
Mağazanızı oluştururken başka Pazar yerlerinde varsa mağazanız onların adreslerini belirtmeniz başvurunuzun onaylanma ihtimalini artırıp, onay sürecinin hızlanmasını sağlayacaktır.
Trendyol Satıcı Başvuru Formu’nda şirketinize ait şu bilgileri girmeniz isteniyor:
- Şirket Ticari Unvanı (Vergi levhasında bulunan unvan)
- Şirket Türü
- Vergi Kimlik Numarası
- Ticari Sicil Numarası
Trendyol, Şahıs Şirketlerinden aşağıdaki belgeleri talep etmekte.
- Güncel Faaliyet Belgesi
- Vergi Levhası
- İmza Sirküleri
- Nüfus Cüzdan Fotokopisi
Trendyol, mağaza açacak Anonim, Limited, Komandit Şirketler ve Adi Ortaklıklardan aşağıdaki belgeleri talep etmekte.
- Güncel Faaliyet Belgesi
- İşletme Vergi Levhası
- Şirket Kuruluş Ticaret Sicil Gazetesi
- İmza Sirküleri (İmza sirkülerinin ne olduğu ve nasıl alınabileceğini öğrenmek için tıklayın.)
- Ortaklık Sözleşmesi (Yalnızca adi ortaklıklar için)
Trendyol da mağaza açmak hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki makaleyi mutlaka okuyun.
Trendyol Mağaza Açmak
Pazar yerlerinin mağaza açma ücretleri ne kadar?
Bilinen Pazar yerlerinin tamamına yakını mağaza açılıp satış yapılması işleminden para almamaktadır. Yani Pazar yerlerinde mağaza açmak ücretsizdir. İlk zamanlarda GittiGidiyor aylık mağaza ücreti talep ediyordu. Lakin bu şekilde rekabet edebilmelerinin zor olduğunu anladıkları için 23.09.2019 tarihinde mağaza açmak için ücret almadan vaz geçip tamamen ücretsiz yaptılar.
Bu gün artık N11 dışındaki tüm Pazar yerlerinde mağaza açmak ücretsizdir. Aslında N11’de de mağaza açmak ücretli olmadı. Ama 3000 adet ürünün üzerinde ürünü olan mağazalardan ürün yükleme ücreti isteniyor. Bu durum 3000 adete kadar ürünü olan mağazalar için sorun teşkil etmemektedir.
Pazar yerleri bünyelerinde mağaza açmak için ücret talep etmemekte olup bunun yerine her kategoriden değişen oranlarda komisyon almaktadır.