E-Ticaret sitelerinin yaptığı ölümcül pazarlama hataları nelerdir sizin için araştırdık. Başta e-ticaret siteleri olmak üzere bütün işletmelerin amacı daha fazla satış yapmak, daha fazla ciro elde etmek ve daha fazla bilinir olmak. Bu amaçları gerçekleştirmek için reklam ve pazarlama faaliyetlerini planlanır ve uygulanmaya çalışılır. Reklam ve pazarlama faaliyetleri içinde ciddi bütçeler ayrılır.
Reklam ve pazarlama konusunda başlangıçta herkes çok mutlu ve iyimserdir. Ama süreç içerisinde zamanla moraller bozulmaya, suratlar düşmeye başlar. Başlangıçtaki iyi niyetin yerini artık üzüntü ve belirsizlik almıştır. Çünkü reklam ve pazarlama konusunda yolunda gitmeyen, hesap edilmeyen durumlar ortaya çıkmıştır.
Reklam ve pazarlama faaliyetlerinin başarısız olmasının nedeni, işin kurallara göre yapılmamasıdır. İşin kurallara göre yapılmaması hatadır. Ve bu ahatayı sadece küçük işletmeler, kobiler, e-ticaret siteleri yapmıyor.
Devasa büyüklükte olan işletmeler bile yapıyor. Hata yapma konusundaki tek fark hatalardan küçük işletmeler çok olumsuz etkileniyor ama büyük işletmeler aynı oranda etkilenmiyor
Bu makalemizde e-ticaret sitelerinin pazarlama konusunda dikkat etmeleri gereken noktalar hakkında bilgi vereceğiz. Bu makaleden sonra sizlerde pazarlama çalışmalarınızı daha planlı yapıp, satış getirecek aksiyonlar alacaksınız.
E-Ticaret siteleri tarafından yapılan pazarlama hataları nelerdir?
Başlık her ne kadar e-ticaret siteleri tarafından yapılan pazarlama hataları gibi yazılsa da bu hataları büyük-küçük tüm işletmeler yapmakta. Bir işte başarılı olmanın yegane kuralı yapılacak işi kurallarına göre yapmaktır. Kurallarına göre yapılmayan bütün işler başarısız olmaya mahkumdur. Pazarlama çalışmalarının kurallara uygun şekilde yapıldığında satışların, marka bilinirliğinin kendiliğinden arttığını göreceksiniz.
E-ticarete siteleri başta olmak üzere işletmelerin yaptığı pazarlama hataları şunlardır;
1 – Müşterinin zekasını küçümsemek
2 – Ürün veya hizmet ile ilgili yeterli bilgi vermemek
3 – Aynı anda birçok pazarlama kanallarına yatırım yapmak
4 – Ölçmek yerine varsayımlara göre hareket etmek
5 – Gereksiz detaylara fazla odaklanmak
6 – Önemli ayrıntılara gereken önemi vermemek
7 – Geleneksel yöntemlerle büyümeye çalışmak
8 – Pazarlamanın gücünü hafife almak
9 – Pazarlama işlerini ajansa teslim etmek yerine şirket içinde yapmaya çalışmak
10 – Yanlış ajans ile çalışmak
Müşterinin zekasını küçümsemek
Başlık size belki biraz abartılmış veya ilginç gelmiş olabilir. Ama inanın bir çok web sitesinde, e-ticaret sitesinde bunun onlarca örneklerini görmekteyiz. Evet e-ticarette amaç daha fazla satış yapmak ama bunu yaparken de akıl, mantık dahilinde hareket edeceğiz.
Müşteri zekasını küçümsemek bazen yazılan bir metinde, bazen tasarlaman reklam görselinde veya kurgulanan video reklamında olabiliyor. Örneğin sitenizin title kısmına “Türkiye’nin En Büyük E-Ticaret Sitesi” yazmanız gibi. Müşteri sizin en büyük e-ticaret sitesi olmadığınızı biliyor zaten. Bu tarz iddialı cümlelere gerek yok.
Veya bir ürünü gerçekten en ucuz siz satmıyorsanız “Yok böyle fiyat, Türkiye de bu ürünü en ucuz biz satıyoruz” şeklinde bir söylem de size zarar verecektir. İnsanlar artık Akakçe, Cimri.com gibi fiyat karşılaştırma sitleri sayesinde hangi ürün hangi fiyattan satılıyor kolayca öğrenilebiliyor.
Ürün veya hizmet ile ilgili yeterli bilgi vermemek
Pazarlamacıların piyasaya sürdükleri bir balon vardır; “Müşteriler uzun metinleri okumaz”. Bu doğru değildir. Bir ürün satın alacak olan kişi doğru karar verebilmek, yanılmamak adına bütün içerikleri okur, izler.
Özellikle pahalı bir ürün alınacaksa o ürünle ilgili sayfalarca uzunluktaki metinleri bile okur. Youtube videolarını izler, forumlarda yazılmış yorumları okur.
Tarihin en başarılı reklamcısı Claude C. Hopkins reklam ve pazarlama çalışmasını yaptığı Schlitz bira için beş sayfalık metin yazmıştır. Birkaç ay sonra Schlitz bira piyasada 5.sıradan ilk sıraya yükselmiştir. Pazarlamacılara sorsanız “amaaan, ayyaşlar 3 satırdan fazla yazı mı okur, güzel bir slogan bulup 15 saniyelik video çeksek tamamdır” der.
Ürün açıklamaları konusunda tavsiyemiz müşterilerin ne yapıp yapmayacağı konusunda varsayımlar yapmayın. Siz size düşen görevi yapın. Ürünü en iyi anlatan metinleri yazın. Bu metinler çok uzun olsa bile yazın.
Ürünü en iyi anlatacak görselleri hazırlayın, videoları kurgulayın. Size düşen ürünü en şekilde anlatıp pazarlamak. Okuyup okumamak müşterinin tercihi.
Aynı anda birçok pazarlama kanallarına yatırım yapmak
E-ticaret siteleri başta olmak üzere tüm işletmeler hızlı bir şekilde büyümek ister. İster ki piyasanın en büyüğü, en bilineni ben olayım. Bu amaçla da birçok pazarlama yöntemlerine odaklanarak bunu gerçekleştirmeye çalışır. Birçok pazarlama yöntemine aynı anda odaklanmak yapılan en büyük hatalardan biridir.
Yapılması gereken en doğru çalışma küçük bütçeler ile her mantıklı yöntemi test etmek, e-ticaret siteniz için, hedef kitleniz için, satmış olduğunuz ürünler için en doğru yöntemi belirlemektir. En doğru yöntemi belirledikten sonra o yönteme ağırlık vermek, yüksek bütçeler ayırmak gerekir.
Yaptığınız denemelerde iyi sonuç vermeyen yöntem ve tekniklerden kaçınmak gerekir. Reklam vermek için Facebook Reklamları, İnstagram Reklamları, Youtube reklamları, Google ADS reklamlarını ayrı ayrı test edin, ölçümleyin. Hangisi daha fazla dönüş sağlıyorsa o reklam türüne ağırlık verin.
E-ticaret siteleri için en iyi pazarlama yönteminin SEO çalışması yapmak olduğunu unutmayın. Siteniz için reklamlar verirken SEO çalışmalarına da ağırlık verin. Dijital pazarlama kanallarında reklam vermek uzun süreli sürdürülebilir bir yöntem değildir.
Önerilen İçerik;
Google nasıl bir SEO ajansı ile anlaşmanızı öneriyor, seo ajansı seçerken nelere dikkat edilmeli
Pazarlama yöntemlerinden anlamayabilirsiniz veya işin daha profesyonel kişiler tarafından yapılmasını isteyebilirsiniz. Bunun için e-ticaret danışmanlığı hizmeti veren kişiler veya ajanslarla çalışmalısınız.
Çalışacağınız ajansı belirlerken “hallederiz, tabii bu dediğiniz hizmeti de veriyoruz, mobil uygulama da yapıyoruz, web tasarımınızı da yenileriz isterseniz, televizyon reklamları da bizden sorulur” mantalitesinde olan ajanslar hayal kırıklığı oluşturulabilir. Bu konuda dikkatli olmakta fayda var.
Ölçmek yerine varsayımlara göre hareket etmek
E-ticaret pazarlaması yapılırken yapılan en büyük hatalardan biriside budur; Ölçmek yerine varsayımlarla hareket etmek. Pazarlama çalışmalarının temeli ölçümlemek üzerine bina edilmiştir. Yapılan her eylem, her çalışma ölçümlenmelidir. Yapılacak ölçümleme sonucuna göre yeni planlamalar yapılıp, stratejiler belirlenmelidir.
Örneğin bayanlara yönelik ürünler satan bir e-ticaret siteniz var. Reklam çalışmalarını sadece bayanları düşünerek planlamak hata olur. Pazarlama planlamasına bayanlarla birlikte, eşine, sevgilisine hediye almak isteyen erkekleri de dahil etmek daha doğru olacaktır.
“Erkekler bayanlara yönelik ürün satılan e-ticaret sitesinden alışveriş yapmaz” varsayımı yaparsanız kaybedeceğiniz en önemli şey para olacaktır.
Gereksiz detaylara fazla odaklanmak
E-ticaret sitesi açılırken, ürün açıklamaları yazılırken, ürün görselleri çekilirken o kadar gereksiz ayrıntıya dikkat edilir ki. Yok logo şöyle olsun, yok yazı tipi bu olsun, tok yazı renginin insan psikolojisine şöyle etkisi vardır gibi.
Yanlış anlaşılmasın bunlar önemsizdir demiyoruz. Bunlar tabi ki önemlidir. Bunları çözmeden e-ticaret sitenizi açmayın. Demek istediğimiz bu ayrıntılara saplanıp sitenizin açılışını geciktirmeyin. Her gecikilen gün sizin satış yapamayıp para kaybetmeniz demek.
Gerekli gereksiz analizler yapmak, bunlardan zorlama anlamlar çıkarmak zaman kaybıdır. Eğer bir ajansla çalışıyorsanız da size sürekli bu konuların öneminden bahsediyorsa tavsiyemiz oradan hemen koşarak uzaklaşın.
Önemli ayrıntılara gereken önemi vermemek
Bir önceki maddede olduğu gibi bir diğer hatada önem verilmesi gereken ayrıntılara önem vermemektir. “Şimdilik bir siteyi açalım da sonra bakarız o işlere” şeklinde yaklaşmak “ben başarılı olacak vizyona sahip değilim” demektir.
Bir e-ticaret sitesinde ana sayfa düzeni, ürün başlıkları, ürün açıklamaları çok önemlidir. Bu kısımlar kuralına uygun yapılmadıktan sonra site yayına verilmemelidir. “Ürünü şimdilik şu görselle ekleyelim ilerde daha güzelini çekeriz” demek son derece yanlış bir düşünce şeklidir.
Geleneksel yöntemlerle büyümeye çalışmak
Her şey de olduğu gibi e-ticaret sektöründe, reklam ve pazarlama dünyasında da her şey sürekli değişmekte. Bu değişimlere ne kadar çok ayak uydurur, adapte olursanız o kadar başarılı olursunuz. Geleneksel yöntemleri kullanarak başarılı olmanız çok zor.
E-ticaret, reklam, pazarlama, dijital pazarlama alanlarındaki gelişmeleri açılan Facebook sayfalarından, alanında başarılı haber sitelerinden, başarılı ajans sayfalarından takip edebilirsiniz.
Pazarlamanın gücünü hafife almak
Pazarlama bir e-ticaret sitesinin satışlarını artıran, büyümesini sağlayan en önemli yöntemdir. Pazarlama kendi içerisinde de geleneksel pazarlama, dijital pazarlama diye dallara ayrılır. Bu dallardan şu az önemlidir şu çok önemlidir demek son derece yanlış olur.
Dijital pazarlama birkaç Facebook reklamı, biraz da Google Ads reklamı yayınlamak değildir. Dijital pazarlama dijital mecralarda, sosyal medya platformlarında reklamlar verip anlamlı analizler ve testeler yapmak, ayrıntılı ve kesin raporlar çıkarmaktır.
Pazarlama sadece satış demek değildir. Pazarlama marka bilinirliği de demektir. Yapmış olduğunuz başarısız bir pazarlama çalışması sonucunda “pazarlama gereksizdir” şeklinde bir söylemden kaçının.
Pazarlama işlerini ajansa teslim etmek yerine şirket içinde yapmaya çalışmak
Pazarlama bilgi, tecrübe ve uzmanlık gerektirir. Bir çok e-ticaret sitesi bütçe yetersizliğinden kendi dijital pazarlama çalışmalarını kendileri yapma eğilimindedir. Pazarlama sektörü sürekli gelişmekte.
Her gün yeni yeni özellikler gelmekte. Bu yeni özellikleri ve gelişmeleri sizin veya çalışanınızın tek başına takip etmesi, uygulaması zor olacaktır.
Bunun yerine alanında tecrübeli, deneyimli ve bilgili çalışanları olan bir pazarlama ajansı ile çalışmak daha mantıklı olacaktır. Pazarlama kendisine yapılan yatırımı fazlasıyla geri kazandıran bir çalışmadır. Alanında başarılı bir ajans size pazarlama için yaptığınız harcamaları kat kat geri kazandırır.
Yanlış ajans ile çalışmak
E-ticaret siteniz için doğru pazarlama yöntemi belirleyip uygulamak kadar doğru bir ajansla çalışmakta önemlidir. Sitenizi açtıktan sonra bütün işlere sizin yetişmeniz zor olacaktır. Ama sizin gibi düşünen, amacı sizin satışlarınızı artırmak olan bir ajansla çalışmak akıllıca olacaktır.
Çalışacağınız ajansı belirlerken daha önce yürütmüş olduğu kampanya ve istatistikleri, çalıştığı sektörler, bünyesinde çalıştırdığı çalışanların bilgi ve tecrübe durumları gibi kriterlere bakın. Doğru bir ajans sizin daha fazla satış yapıp kısa zamanda büyümenizi sağlayacaktır.