Pazaryerlerinde satış arttırmak için uygulanması gereken birçok teknik ve kural bulunmaktadır. E-ticarete başlamak isteyen yada yeni başlayan herkes soluğu pazaryerlerinde alıyor. Bin bir umutla pazaryerlerinde mağaza oluşturmak için başvurusunu yapıyor, ürünlerini ekliyor başlıyor beklemeye. Bir süre sonra beklediği satışlar gerçekleşmeyince başlıyor söylenmeye.
- Ürünlerim hiç görüntülenmiyor, hiç tıklanmıyor neden?
- Ürünlerim reklamlarda, organikte en üstte çıkıyor ama satın alınmıyor neden?
- Ürünlerim tıklanıyor, favori geliyor ama satın alınmıyor neden?
- İşlerim bir kaç gündür/haftadır/aydır inanılmaz durgun genel bir durgunluk mu var?
Sadece pazaryerlerinde değil kendi sitemizde de istediğimiz satışların gerçekleşmesi için yapmamız gereken işler var. Bu yazımızda pazaryerleri başta olmak üzere kendimize ait e-ticaret sitesi, sosyal medya platformlarında nasıl daha fazla satış yapabiliriz onun sırrını paylaşacağız.
Pazaryerlerinde satış arttırmak
Aşağıdaki dört sır ile pazaryerlerindeki satışlarınızı artırabilirsiniz. Pazar yerlerinde satış arttırmak için dört sır şunlardır;
- Birinci sır: Doğru Başlık
- İkinci sır: Doğru Açıklama
- Üçüncü sır: Doğru Fotoğraflar
- Dördüncü sır: Doğru Fiyat
Birinci sır: Doğru başlık
Bir çok satıcı doğru ürün başlığı diye sattığı ürün markalı bir ürünse o ürünü üreten üreticinin web sitesinden kopyalayarak olduğu gibi ekliyor. Bu pazaryerlerinde satış için son derece yanlış bir davranış. Ürünü eklemeden önce ürününüzü bir aratın. Kaç sonuç çıkacağına bakın.
Arama sonucuna göre listelenen bu ürünlerin başlıkları nasıl? Diğer satıcılar daha çok hangi başlıklar kullanmışlar not alın. Ürünü ekleyeceğiniz pazaryeri sitesinin arama kısmına ürün adını yazdığınızda önerilen aramalarda neler çıkıyor bunları not alın.
Son olarak ürün adını Google arama motorunda aratın. Çıkan ilk sonuçlarda ürün başlığı ne olarak eklenmiş bunları da not alın.
Toplamış olduğunuz bu bilgiler ışığında ürününüzü anlatan en iyi başlık ne olabilir düşünün, topladığınız bu bilgiler ışığında insanlar ne yazılırsa tıklar bunları tahmin etmeye çalışın. Pazaryerlerinde ürün başlığı genelde maksimum 65 karakteri geçmemeli. 65 karakter ile ürününüzü anlatacak en ilgi çekici başlığı üretip ekleyin.
Ürün başlığınızda o ürün için en çok aranan anahtar kelimeler ne ise onları başlıkta geçirin. Örneğin el işçiliği ile üretilen, değişik renkleri olan duvar saati sattığınızı varsayalım. Ürün başlığı için sadece duvar saati yazmak doğru olmaz. Bunun yerine %100 El İşçiliği ile Yapılmış 4 Renk Seçenekli Ahşap Duvar Saati yazmanız daha çok ilgi görecektir.
İkinci Sır: Doğru açıklama
Bir çok satıcı ürün başlığı gibi ürün açıklaması kısmını başka sitelerden veya üreticinin ana sitesinden kopyalayıp ekliyor. Veya ürün açıklaması kısmına ürünün teknik özelliklerini yazıp bırakıyor. Ürün özelliklerini yazmadan önce o ürünle ilgili bir araştırma yapılmalı.
Ürünle ilgili yorumlar okunup insanların memnun olduğu, şikayetçi olduğu noktalar not alınmalı. Sonrasında ürün açıklamaları yazılmalı. Açıklama kısmında ürün teknik özelliklerinin yanı sıra o ürünün insanlara sunduğu fayda, kolaylık öne çıkarılmalı. İnsanların memnun olduğu noktalar daha çok ön plana çıkarılmalı, insanların şikayetlerine cevap olacak bilgiler girilmeli.
Açıklama kısmında varsa garanti ile ilgili bilgiler, varsa satış sonrası bilgiler yazılmalı. Hasılı insanların ürünle ilgili soruları tahmin edilip cevaplar verilmeli. İmkan varsa ürünle ilgili inceleme videosu çekilmeli. Doğru açıklama müşterinin aklındaki sorulara cevap olmalı onun aklında yeni sorular oluşturmamalı.
Üçüncü Sır: Doğru fotoğraflar
Bir ürünü sattıran en önemli özelliklerden biride ürün görselleridir. Sattığınız ürüne ait doğru ürün görseli yüksek çözünürlüklü, ürünü en iyi şekilde anlatan, bir çok açıdan çekilmiş net fotoğraflar olmalı. Ürün görseli mümkün mertebe arka planı boş veya beyaz olmalı.
Üründe ilgiyi dağıtacak obje veya nesneler olmamalı. Eğer illa da olacaksa ürün renkleri ile uyumlu olmalı. Hasılı ürün görseli müşteriye o ürünle ilgili fikir vermeli. Yakından incelemiş gibi, eline almış gibi hissettirmeli.
Dördüncü Sır: doğru Fiyat
Bir ürünü sattıran belki de en önemli noktalardan biride fiyat. Pazaryerlerinde ürün satmak için ürün eklerken fiyatı yazmadan önce diğer satıcıların o ürünle ilgili girdiği fiyatları inceleyin. Girdiğiniz fiyat ne çok yüksek ne de çok düşük olmalı. Rekabet edebileceğiniz, size zarar ettirmeyecek fiyat olmalı.
Ürün satın almak isteyen bir çok kişi için fiyat önemli bir unsur olsa da bir çok müşteri içinde verilen paraya değip değmeyeceği kararını verdirecek ürününüz olmalı. Rekabet edeceğim diye aşırı düşük fiyat yazmaktan kaçının. Sizin için önemli olan sürümden kazanabileceğiniz fiyat olmalı.
Bir çok pazaryeri belli bir fiyatın üzerindeki satışlarda ücretsiz kargo diyerek kargo ücretini satıcının karşılamasını şart koşuyor. Bunu dikkate alıp kargo fiyatınıda ürüne yansıtmayı unutmayın. Örneğin Trendyol 30 TL üzerindeki satışlarda kargo ücretini satıcıdan tahsil edip müşteriye ücretsiz kargo diye sunmakta.
Sattığınız ürün 30 TL üzerinde ise ortalama kargo ücretinin 10 TL olacağını bilip bu fiyatı ürüne yansıtın ki zarar etmeyesiniz. Bu gün bir çok pazaryeri satıcısı doğru fiyatlandırma yapamadığı için zarar etmekte.
Pazaryerine ürün eklemek için öncesinde kendinize şu soruları sorun.
- Ürün fiyatım rekabetçi mi?
- Ürün fotoğraflarım yeterli mi?
- Ürüne ait fotoğraflar ürünü tanıtıyor mu?
- Ürüne ait müşteriyi etkileyecek/bilgilendirecek videonuz var mı?
Bu gün bir çok müşteri için fiyat belirleyici unsur olsa da bir çok müşteride aldığı ürünle ilgili sorun yaşamayacağı, yaşasa dahi sorununa çözüm üreteceğini düşündüğü yani güvenebileceği satıcıları tercih ediyor. Bir müşteriye güven verdiren ise sizin ürüne ne kadar hakim olduğunuz.
Bunun göstergesi de ürün başlığınız, ürün açıklamalarınız ve ürün görselleriniz. Bunların yanında ürün fiyatınızda uygunsa satışı yaptınız demektir.