1. Anasayfa
  2. Dijital Pazarlama

Podcast Nedir? Nasıl Yapılır?


0

Podcast nedir diye sende merak ediyorsun değil mi? Poscast kavramı yakın zamanda kelime dünyamıza giren kelimelerden. Kelime olarak literatüre çok eskiden girmiş olsa bile yoğun kullanılmaya başlanması yakın zamanlarda oldu diyebiliriz.

Podcast kavramını bazı insanlar “bildiğin radyo gibi bir şey işte” şeklinde tarif etse de aslında o kadar basit değil. Podcast nedir kavramı yanında bir de podcast çekmek kavramı var. Bunun için de çoğu kişi “podcast çekmek ne kadar zor olabilir ki? Her akşam zaten bu konuları konuşuyoruz, koyalım ortaya bir mikrofon. Basalım düğmeye kaydını alsın. Sonrada onu yayınlarız” şeklinde düşünmekte.

Podcast yukarıdaki düşünceler kadar basit değil. Hazırlanması da bayağı emek isteyen bir şey. Dinleyiciler açısından spor yaparken, yürüyüş yaparken veya boş bir zamanı değerli kılmak için oluşturulmuş ses dosyası. Podcast ile çok faydalı, çok niş konular kayda alındığı için kullanıcılara çok yararlı olmakta.

Bu makalemizde poscast nedir, podcast nasıl çekilir, podcast için gerekli ekipmanlar nelerdir gibi sorulara cevaplar vereceğiz. Bu makaleyi okuduktan sonra sizlerde podcast nedir öğrenmiş olacak ve kendi podcastlerinizi çekebileceksiniz.

Podcast nedir
Podcast nedir

Podcast nedir?

Podcast, İngilizceden türetilmiş bir kelime olup canlı yayın anlamına gelen broadcast ve tohum, kapsül, koza anlamına gelen pod kelimelerinin birleşmesinden oluşturulmuştur. Podcast ilk defa MTV’nin önde gelen vj’lerinden olan Adam Curry ve Dave Winer tarafından bulunmuştur.

Podcastler başlangıçta İpodlar ile dinlendiğinden pod kelimesi aslında İpod’u kast eder. İlk zamanlarda sadece İpodlar ile dinlenebilen podcastler günümüzde bütün akıllı cihazlar ile dinlenebilmektedir.

Podcastler için bir nevi sesli blog da diyebiliriz. Podcastın her bölümünde farklı farklı konularda bilgiler verilir. Podcast yayınları öncesinde kayıt edilir sonrasında bir yere yüklenerek kullanıcıların erişimine açılır. Bu nedenle podcastleri istediğiniz zaman, istediğiniz yerden, istediğiniz cihazla dinleyebilirsiniz.

Dünya da poscast yayınlarının durumu

Dünya genelinde Podcast yayıncılığı oldukça yaygın. Özellikle Amerika ve Avrupa da milyonlarca insan podcast yayınlarını dinlemekte, binlerce insan ise podcast yayınları yapmakta. Örneğin Amerika da 165 milyon insan en az bir kere podcast dinlemiş ve yaklaşık 103 milyon insan da haftada en az 1 kere podcast dinlemektedir.

Türkiye de podcast yayınlarının durumu

Podcast yayınları için Türkiye’de de çok gelişmiştir diyemiyoruz maalesef. Podcast yayıncılığı Türkiye de yeni yeni gelişmekte. Kaliteli ve sürekli podcast yayını yapan insan sayısı her geçen gün artsa da henüz istenen seviyede değildir. Google Trends üzerinden araştırma yapıldığında 2005 yılında yayın yapan insan sayısı 0 iken, bu sayı 2020 yılında 100 civarındadır.

E-ticaret siteleri podcast’ı nasıl kullanabilir?

E-ticaret siteleri hedef kitlelerine ulaşabilmek için her türlü imkanı denemelidir. Bu anlamda E-ticaret sitelerinin mutlaka kullanması gereken unsurlardan bir taneside podcast yayınlarıdır. E-ticaret siteleri podcast yayınları ile satmış oldukları ürünlerle ilgili teknikbilgiler, özellikler, insanlara ne gibi faydalar sağlar, pratik bilgiler, kullanıma dair bilgiler, garanti ve garanti süreçleri ile ilgili bilgiler verebilir.

Hazırlanan bu yayınlar sitenin ürün açıklamalrı kısmına eklenebileceği gibi sitenin blog kısmına da eklenebilir. Kullanıcının aklındaki bütün sorulara cevap olacak podcast yayınları müşterier tarafından oldukça beğenilecektir.

Bunun yanında e-ticaret siteleri kullanıcılarının ilgisini çekecek bilgiler, sektörel değerlendirmeler, yeni teknolojik gelişmeler ile ilgili podcast yayınları da yapabilir.

Podcast nasıl yapılır?
Podcast nasıl yapılır?

Podcast nasıl yapılır?

Podcast yayını yapmak ilk önce kendinizi ikna etmelisiniz. Zira mikrofonun arkasında insanlara faydalı olacak, onlara değer katacak konuşmaları yapmak herkesin harcı değil. Bu nedenle kendi bilgi birikiminize, yetkinliğinize güveniyorsanız, insanların beğenmemeleri durumunda eleştirilerini kaldırabilecekseniz podcast yayınına başlayabilirsiniz.

Podcast yayını yapabilmek için diğer işler gibi çok fazla ekipmana sahip olmanıza gerek yoktur. Başlangıçta kapasitesi yüksek, pahalı ekipmanlar almanız gerekmiyor. Sahip olduğunuz ekipmanlar ile yayın yapmaya başlayabilirsiniz. Takipçi sayınız arttıkça daha kaliteli ekipmanlar alabilirsiniz.

Podcast yayını için insanların ilgi göstereceği, sizin bilgi olduğunuz konuları belirlemeniz gerekiyor. Bilgili olmadığınız konularda kesinlikle yayın yapmayın. Bu hem insanların zamanını boşa harcamanıza hem de size karşı olumsuz eleştiri yapılmasına neden olacaktır.

Podcast yayını yapmak için gerekli ekipmanlar nelerdir?

Podcast yayını için profesyonel bir stüdyo gerektiğini düşünebilirsiniz. Podcast yayını yapmak için başlangıçta çok pahalı ekipmanlar almanıza gerek yoktur. Ortalama 1000 TL gibi rakama ihtiyacınız olan ekipmanlara satın alabilirsiniz.

Podcast yayını için gerekli ekipmanlar şunlardır;

  1. Mikrofon
  2. Ses kartı ya da mikser
  3. Kulaklık

Mikrofon

Podcast yayını yapmak için normal kulaklık mikrofonunun yeterli olabileceğini düşünebilirsin. Ancak podcast yayını için normal kulaklık mikrofon uygun değildir. Çünkü normal kulaklıklı mikrofonlar da ses kalitesi çok iyi değildir. Ayrıca cızırtı fazla olup, ses çıkışı yüksek değildir.

Bir podcast yayınında yayını yapan kişi ve anlattığı konu önemli olsa da kötü bir ses ile kayıt edilmiş podcast yayını yeterli ilgiyi göremeyecektir. Kötü bir ses kaydı dinleyiciyi soğutur ve onlara keyifli bir dinleme imkanı sunmaz.

Ses kartı ya da mikser

Eğer analog bir mikrofona sahipseniz bunu bilgisayara bağlayabilmek için ses kartı veya miksere ihtiyacınız olacak. Eğer dijital bir mikrofonunuz varsa ses kartına veya miksere ihtiyacınız olmayacaktır. Yaptığınız ses kayıtlarını  Audacity gibi ücretsiz yazılımlar ile oluşan ses patlamalarını, arkada oluşan sesleri kolayca düzenleyebilirsiniz.

Kulaklık

Yaptığınız podcast yayınının sesini duymak isterseniz mutlaka bir kulaklığa ihtiyacınız olacak. Radyo veya stüdyo yayınlarından hatırlarsınız. Konuşanların kulaklarında kulaklık oluyor. Bunun nedeni kendi seslerini duymaları içindir. İyi bir podcast yayınında da mutlaka kulaklık kullanılmalıdır. Bu iş için başlangıç seviyesinden profesyonel seviyeye kadar bir çok kulaklık bulunmakta.

Podcast nasıl dinlenir?

Sırf podcast dinlemek için bir cihaz bulunmamaktadır. Tüm akıllı cihazlar ile podcast dinleme yapılabilir. Podcast dinlemek için gerekli olan tek şey internet olmasıdır. İnternet mevcutken hoşunuza giden güzel podcast yayınlarını akıllı cihazınıza kayıt edip internet olmadığında da rahatlıkla dinleyebilirsiniz.

Spotify, YouTube, Google Podcasts ve iTunes gibi platformlar dinlenebilecek oldukça fazla podcast seçeneği sunar. İlgi alanlarınıza göre bu yayınlardan istediğinizi kolayca dinleyebilirsiniz.

En Popüler Podcast Uygulamaları
En popüler podcast uygulamaları nelerdir?

En popüler podcast uygulamaları nelerdir?

Podcast dinleyebileceğiniz veya kayıt yapabileceğiniz bir çok podcast uygulaması bulunmakta. Popülerliği sürekli artan bir alan olduğu için her gün yeni yeni de podcast uygulaması da kullanıma sunulmakta.

İnsanlar tarafından beğenilen ve kullanılan en popüler podcast uygulamaları şunlardır;

  1. Apple Podcast
  2. Spotify
  3. Google Podcasts
  4. SoundCloud

Yukarıda ki uygulamalar ile beğendiğiniz yayınlarını cihazınıza indirip internet olmadan da dinlemenize imkan tanır. Bunun yanında istediğiniz zaman istediğiniz yerde podcast yayını yayınlayabilirsiniz.

Podcast yayınını spotify ve itunes gibi platformlara yükleme

Kaydı yapılan bir podcast yayının dinleyicilere ulaştırılması için paylaşılması gerekiyor. Podcast yayınlarının en çok yüklendiği platformların başında Spotify ve iTunes gelmektedir. SoundCloud, Google Podcasts gibi platformları alternatif platformlar arasında da sayabiliriz.

Yukarıda sayılan platformlara podcast yayını yüklemek için mutlaka üye olmanız gerekmekte. Üyelikler genelde ücretsiz olup, yayınlar belli bir dakika sınırı ile sınırlandırılmıştır. Eğer daha uzun süreye ihtiyacınız olursa ücretli paketlerden birisini satın alabilirsiniz.

Yukarıda sayılan platformlara yayınızı yükledikten sonra yayınızı kaç kişi dinlemiş, ortalama ne kadar süre dinlenmiş, kaç kere kayıt edilmiş gibi bir çok istatistiğe panelinizden erişebilirsiniz.

Podcast yayını yapmak ücretli mi?

Podcast yayını yapmak için şimdilik ücret ödemenize gerek yok. Ama ilerleyen zamanlarda bu ücretli hale gelir mi bilinmez. Alanında en çok bilinen platformlardan Spotify kendisini müzik ve podcast platformu olarak nitelendirip, podcast yayını yapacaklara ücretsiz bu imkanı sunuyor. Bunun yanında Apple Music de iTunes’e podcast yayını yüklemek için ücret istememekte.

Podcast yayını yapmak için öneriler

Podcast yayını yapmak için gerekli donanımı temin edip Spotify, Apple Podcast gibi platformlara üye olduysanız işin teknik kısmını halletmişsiniz demektir. Bundan sonra yayınlayacağınız podcast yayının içeriği, haftalık yayın sayısı ve formatına karar vermelisiniz.

Podcat yayıncılığına başlarken haftada bir mi yoksa birden fazla mı yayın yapacağınıza başlangıçta karar verin. Bunun yanında yayınızı haftanın hangi günü yayınlayacağınıza belirleyin.

Her işte olduğu gibi podcast yayını yapmak içinde süreklilik gerekmekte. Sürekli çıkan bir gazete veya aynı gün ve saatte yayınlanan televizyon programı gibi podcast yayınızın da bir günü ve saati olmalıdır. Haftada kaç kez yayın yapacaksanız yayınınızı aynı gün ve saatte mutlaka yayınlatın.

Podcast yayını için bilgi olduğunuz konular bile olsa yayın yapmadan önce kesinlikle araştırma yapın. Bu güncel bilgiler vermenizi ve kendinizi rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Zaman zaman alanında tecrübeli ve bilgi olan kişileri ilgi çekici konuları konuşmak üzere podcast yayınınız için davet edebilirsiniz.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Emirhan Alpay, dinamik ve yenilikçi bir dijital pazarlama uzmanıdır. Eskişehir Üniversitesi'nde tamamladığı endüstri mühendisliği eğitimi analitik düşünme ve çözüm odaklı yaklaşımını dijital pazarlama stratejilerine yansıtmasına olanak sağlar. Kendi alanında uzmanlaşmış ve dinamik bir profesyonel olarak, markaların dijital arenada daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlayan stratejileri kusursuz bir şekilde oluşturur.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir