1. Anasayfa
  2. E-ticaret Yazılım

Prestashop Nedir?


0

Prestashop e-ticaret sitesi kurmak için geliştirilen e-ticaret yazılımlarından biridir. Prestashop ile kurulmul birçok e-ticaret sitesi bulunmaktadır. Bu makalemizde e-ticaret sitesi açmak isteyen kişilerin merak ettiği “PrestaShop nedir, Prestashop ile e-ticarete başlanır mı?” sorularına cevapler vereceğiz.

Prestashop e-ticaret yazılımı ilk olarak 2005 yılında Paris de bir okulda geliştirilmiştir. Sonrasında Prestashop isimli bir firma ismiyle tüm dünyaya kullandırılmak üzere piyasaya sürülmüştür. Prestashop açık kaynak yapıda bir e-ticaret yazılımıdır. Yazılım PHP programlama dili ile kodlanmış olup, günümüzde bir çok geliştirici yazılım için modül ve tema geliştirmektedir.

Bu makalemizde prestashop nedir, nasıl kurulu, prestashop ile e-ticaret sitesi kurulur mu? gibi sorulara cevaplar vereceğiz.

Prestashop nedir?
Prestashop nedir?

Prestashop nedir?

PrestaShop, açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. E-ticaret sitesi kurmak isteyen işletme ve girişimciler için e-ticaret sitesi oluşturmayı ve yönetmeyi kolaylaştıran açık kaynak ücretsiz bir yazılımdır. PrestaShop’un temel amacı kullanıcı dostu arayüzü ve geniş özellik seti ile işletmelere profesyonel ve özelleştirilebilir bir e-ticaret çözümü sunmaktır.

PrestaShop ürün yönetimi, sipariş yönetimi, müşteri yönetimi, ödeme ve kargo entegrasyonları gibi temel e-ticaret işlevlerini destekler. Ayrıca çeşitli ücretsiz ve premium tema ve eklentiler sayesinde mağazanızın görünümünü ve işlevselliğini özelleştirebilirsiniz.

PrestaShop kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun farklı e-ticaret projelerine hitap eder ve küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler tarafından kullanılır. Açık kaynak kodlu olması geliştiricilerin yazılımı istedikleri gibi özelleştirmelerine ve yeni özellikler eklemelerine olanak tanır.

E-Ticarete prestashop ile başlanır mı?

Prestashop, tıpkı WordPress, Opencart gibi kendi sitesinden download ettirilen ve mevcut hostinginize kurulumu yapılabilen bir e-ticaret yazılımıdır. Kurulum sonrasi kendisi ile entegre gelen “default” teması ile hemen satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Default teması standart bir e-ticaret teması olduğundan pek çok kullanıcı bu tema yerine başka temaları kullanmayı tercih etmekte. Farklı temalar geliştiricilerin belirlemiş oldukları ücretler mukabilinde temin edilebilmekte.

Opencart, WordPress gibi diğer e-ticaret yazılımları ile Prestashop tema ve modülleri arasında uçurum sayılabilecek düzeyde bir fiyat farkı yoktur. Prestashopun tema ve modülleri diğer e-ticaret yazılımlarının tema ve modül ücretlerine yakındır.

Prestashopun tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de geliştiricileri bulunmaktadır. E-ticaret sitenizi bu geliştiriciler sayesinde daha da geliştirebilirsiniz.

E-ticarete başlamak için Prestashopu tercih edebilirsiniz. Yazılımı kendi sitesinden download edip kendi sunucunuza kurduktan sonra ürünlerinizi ekleyip satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Kullanım bakımından prestashop

Prestashop yönetim paneli bakımından mevcut e-ticaret yazılımları içerisinde en kolay kullanıma sahip e-ticaret yazılımıdır. Yönetim panelini bu işlerden anlamayan biri bile rahatlıkla kullanabilir. Prestashopu’un çok düzgün yerleştirilmiş bir menü sistemi vardır. Haliyle de bu durum kullanım kolaylığını da beraberinde getiriyor.

Her açık kaynak e-ticaret yazılımlarında olduğu gibi Prestashopta da bir takım sorunlar bulunmaktadır. Bu sorunların en başında da versiyon uyuşmazlığı gelmektedir. Kullanmak istediğiniz tema veya modül çekirdek yazılımınız ile aynı değilse sıkıntı yaşarsınız.

Kullanmak istediğiniz tema veya modül ana çekirdek yazılımınız ile aynı versiyona sahip olmalıdır. Prestashop kullanırken sorun yaşarsanız bu konuda ücretli destek veren yazılım uzmanlarından hizmet alabilirsiniz.

PrestaShop Yazılım, Modül ve Geliştirme Desteği
Prestashop yazılım, modül ve geliştirme desteği

Prestashop yazılım, modül ve geliştirme desteği

Açıkça belirtmek gerekir ki Prestashop dünya genelindeki bilinirliği ülkemizde yok. Bu nedenle PrestaShop kullanan e-ticaret sitesi fazla değil. Az kullanıldığından ülkemizde geliştiricisi de fazla değildir.

Örneğin Opencart veya WordPress kadar tema, modül veya eklenti bulunmaz. Buda seçenek şansınızın fazla olmadığı anlamına gelir.

Prestashop e-ticaret yazılımınız için bir tema, modül veya eklenti lazım olduğu zaman yüzlerce, binlerce seçenek arasından seçim yapma lüksünüz yoktur.

Prestashop çok gelişmiş bir e-ticaret sistemi olmasına rağmen ülkemizde kendini gösterme şansı bulamamıştır desek yalan olmaz. Bu anlamda kullanıcı ve geliştirici sayısı diğer e-ticaret yazılımları kadar değildir.

Prestashop tercih ederken geliştirici desteğinin az olduğunu, istediğiniz zaman geliştirici bulamayabileceğinizi bilip ona göre tercih etmelisiniz. Prestashop geliştiricisi bulduğunuz zamanda kolay kolay geliştirici ile çalışmaktan vazgeçmeyin.

Prestashop ve güvenlik

Her açık kaynak yazılımın sahip olduğu riskler PrestaShop içinde geçerlidir. Ama saldırıya uğramama, veri kaybı yaşamayacak hiçbir web sitesi yoktur desek abartmış olmayız. Tüm saldırılardan korunacak donanım ve yazılıma sahip web sitesi varsa da biz duymadık.

İnternet teknolojileri, yazılım geliştirme ve güncellemelerine karşı kötü niyetli kişilerde kendilerini geliştirmekte. Web sitelerinin açıklarını aramaktalar.

Açık kaynak yazılımlarda en önemli nokta ana geliştirici tarafından yayınlanan güncellemeleri takip etmektir. Yayınlanan bu güncellemeleri ana çekirdek yazılımınız ile uyumlu götürdüğünüz sürece güvenlik endişesi taşımanız yersiz olur.

PrestaShop nedir, Prestashop ile e-ticarete başlanır mı?
PrestaShop nedir, Prestashop ile e-ticarete başlanır mı?

Ana çekirdek yazılımındaki geliştirme ve güncellemelerle beraber tema, modül ve eklentilerinizde de aynı şekilde güncelleme yapılması gerekmektedir. Tema, modül veya eklentide güncelleme yapılmaması bir güvenlik zaafiyetine sebep olabilir.

Ana çekirdek yazılımınızda yapılan bir güncellemeyi en kısa zamanda tema, modül veya eklenti geliştiricinizden de istemelisiniz. Eğer bu isteğiniz kısa zamanda yapılamayacaksa da gerekli güvenlik önlemlerini zaman geçirmeden almalısınız.

Güvenlik sadece kullanılan e-ticaret yazılımı ile alakalı değildir. Güvenliğin aynı zamanda sunucu boyutu da vardır. Herhangi bir güvenlik sorunu yaşamamanız için bilinen kurumsal bir firmadan hosting hizmeti almanızı tavsiye ederiz.

Piyasada güvenli hosting hizmeti verdiğini iddia eden yüzlerce hosting firması bulunmakta. Hosting hizmeti alacağınız hosting firması sunucu altyapılarında güvenlik açıklarını kapatmış ve bunun için gerekli önlemleri almış, olası bir saldırı durumunda gerekli eylem planlarını belirlemiş olmalıdır.

Bu tarz bir hosting firmasından sunucu hizmeti satın alırsanız daha az güvenlik endişesi yaşarsınız.

thumbnail
Önerilen Yazı
Ücretsiz E-Ticaret Sitesi Yazılımları 2024

Sonuç olarak…

Prestashop piyasadaki tek açık kaynak e-ticaret yazılımı değildir. Kendisiyle aynı hizmeti veren bir çok e-ticaret yazılımı bulunmaktadır. Prestashop gelişmiş bir e-ticaret yazılımıdır. Kurulumu yaptıktan sonra hemen satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Bunun yanında kolay bir yönetim paneline sahiptir. Hiç zorlanmadan ürün ekleyip, satışa çıkarabilirsiniz. Prestashopun diğer açık kaynak e-ticaret yazılımları kadar geliştiricisi olmadığını, aynı şekilde çok fazla tema, modül ve eklenti seçeneğinizin olmadığını bilerek tercih etmenizde fayda var.

Son olarak Prestashop güncellemelerini takip edip güvenli bir sunucudan yayın yaptırdıktan sonra fazla bir güvenlik sorunu yaşamazsınız.

https://www.youtube.com/watch?v=16YvYE3Rlwc
Prestashop nedir?
Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir